Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οκταήμερο διάταγμα προσωπο-κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εναντίον των αδελφών Χαράλαμπου και Ανδρέα Αεροπόρου, από το Κολόσσι, τριάντα-πέντε και τριάντα ετών, αντιστοίχως.

Σύμφωνα με χθεσινή γραπτή κατάθεση του Τάσου Σιμιλλίδη, η οποία διαβάστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, αναφέρεται ότι ο ίδιος ο Τάσος Σιμιλλίδης ήταν ο οδηγός της μοτοσυκλέτας που μετέφερε τον Πανίκο Αεροπόρο, έξω από τη λέσχη του Αντώνη Φανιέρου στη Λάρνακα.

Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση Σιμιλλίδη, ο Πανίκος Αεροπόρος, ήταν αυτός που πυροβόλησε τον Αντώνη Φανιέρο.

Την όλη επιχείρηση, αναφέρει ακόμη η κατάθεση, οργάνωσαν οι Χαράλαμπος και Ανδρέας Αεροπόρου.

Ο Χαράλαμπος Αεροπόρου, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε θύμα απόπειρας φόνου και είχε τραυματισθεί σοβαρά, θεωρούσε τον Αντώνη Φανιέρο, ως υπεύθυνο για την απόπειρα φόνου εναντίον του.

Εν τω μεταξύ, ύστερα από ολο-νύκτιες έρευνες της Αστυνομίας, βρέθηκαν στην περιοχή του χωριού Μαρί ένα πτυσσόμενο αυτόματο όπλο τύπου καλάσνικωφ και τρεις σφαιροθήκες, από τις οποίες η μία ήταν κενή.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι το καλάσνικωφ είναι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα φόνου του Φανιέρου.

Στην ίδια περιοχή, είχε βρεθεί προ ημερών μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία πιστεύει η Αστυνομία, είναι εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα κατά του Φανιέρου.

Οπως είναι γνωστό, για την ίδια υπόθεση κρατούνται ως ύποπτοι ο Τάσος Σιμιλλίδης και Πανίκος Αεροπόρος, αδελφός των δύο συλληφθέντων.


Ο υπεύθυνος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας Γλάυκος Ξένος αποκάλυψε πριν από λίγο, πως από την κατάθεση του Τάσου Σιμιλλίδη προκύπτει ότι είχαν οργανωθεί τρία σχέδια δολοφονίας εναντίον του Αντώνη Φανιέρου.

Το ένα σχέδιο ήταν εκείνο που πραγματοποιήθηκε με το καλάσνικωφ και για το οποίο συνελήφθησαν οι Αδελφοί Αεροπόροι.

Στο δεύτερο σχέδιο θα χρησιμοποείτο εναντίον του Φανιέρου αντιαρματικό τύπου Λόου.

Στο τρίτο σχέδιο θα ανατινάσσετο καμουφλαρισμένος ανθώνας γεμάτος με εκρηκτικές ύλες, ο οποίος θα ετοποθετείτο μπροστά από τη Λέσχη του Φανιέρου.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε σήμερα για οκτώ ημέρες το διάταγμα κράτησης του Ρώσου Ιγκόρ Ιβαντζέκο, τριαντα-ενός ετών, τον οποίο η Αστυνομία θεωρεί ως πληρωμένο εκτελεστή.

Στην κατοχή του Ιβαντζέκο βρέθηκε ένα ένσφαιρο πιστόλι, με σφαίρα στη θαλάμη και σιγαστήρα.

Ο υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας Πέτρος Παπαγεωργίου ανέφερε στο δικαστήριο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Αστυνομία, ο ύποπτος μαζί με άλλα πρόσωπα θα δολοφονούσε άτομο στη Λευκωσία.

Ο ύποπτος, πρόσθεσε ο ανακριτής, φέρεται ως πληρωμένος δολοφόνος, ήταν δε, το πρόσωπο που θα διέπραττε το φόνο.

Σχετικά με την υπόθεση η Αστυνομία καταζητεί τρεις αλλοδαπούς.

Οι ανακρίσεις και έρευνες έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη την Κύπρο. Επίσης, έχει ζητηθεί η συνεργασία της Ιντερπόλ.


Συνεχίζεται και σήμερα η παγκύπρια απεργία των οδηγών αστικών ταξί στην οποία κατήλθαν από χθες, ζητώντας τη μη χορήγηση διακοσίων-πενήντα νέων επαγγελματικών αδειών για αστικά ταξί, από την αρμόδια κρατική αρχή, χωρίς να σημειωθούν οποιαδήποτε επεισόδια.

Στην απεργία μετέχουν περίπου χίλιοι διακόσιοι οδηγοί αστικών ταξί.

Στη Λάρνακα, οι οδηγοί είναι συγκεντρωμένοι στον κυκλο-φοριακό κόμβο του αεροδρομίου, ενώ στην Πάφο εκατόν περίπου οδηγοί ταξί πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία προς το αεροδρόμιο της πόλης.

Στη Λεμεσό, οι οδηγοί συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι της πόλης.

Ακολούθως πορεύθηκαν προς την τουριστική περιοχή και επέστρεψαν ξανά στο λιμάνι.

Εκπρόσωπος των απεργών, ανέφερε ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το όλο θέμα από την αρμόδια κρατική αρχή.


Η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει στην ηρωική δασκάλα Ελένη Φωκά να μεταβεί στο σπίτι της στην Αγία Τριάδα, έγινε η αφορμή για να προκληθούν σήμερα σοβαρά επεισόδια στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων αποφάσισαν να φράξουν την είσοδο που οδηγεί στα κατεχόμενα για μιαν ώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απάνθρωπη μεταχείριση της εγκλωβισμένης δασκάλας, από τους Τούρκους στρατιώτες.

Κρατώντας τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων, οι μάνες των αγνοουμένων στάθηκαν στο χώρο του οδοφράγματος, εμποδίζοντας, για λίγο, τη διέλευση των ξένων στα κατεχόμενα.

Η Αστυνομία επενέβη και με βίαιο τρόπο προσπάθησε να τους απομακρύνει.

Οι διαδηλωτές, με τη σειρά τους, αντέδρασαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν στο χώρο σοβαρά επεισόδια.


Τρισάγιο στον χώρο θυσίας του δολοφονη-θέντος εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή, τέλεσαν σήμερα οι συγγενείς του στην γραμμή αντι-παράταξης.

Ανδρες της ειρηνευτικής δύναμης απέτρεψαν τον ιερέα και τους συγγενείς να προσεγγίσουν τον χώρο θυσίας του εθνοφρουρού, ενώ στα κατοχικά φυλάκια παρατηρήθηκε έντονη κινητο-ποίηση Τούρκων στρατιωτών.

Ο Στέλιος Παναγή, ήταν ο έβδομος εθνοφρουρός, ο οποίος δολοφονήθηκε πέρυσι στην γραμμή αντιπαράταξης, ενώ βρισκόταν άοπλος σε περιοχή που υποτίθεται ελέγχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μετά το τρισάγιο ψάληκε ο εθνικός ύμνος, ενώ οι συγγενείς μη μπορώντας να προσεγγίσουν τον χώρο μαρτυρίου του Παναγή, πέταξαν τα στεφάνια, ως είθισται για τους πεσόντες ναυτικούς.


Ο ρυθμιστικός ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, επι-βεβαιώθηκε σε χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο με σημερινή ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναδειχθεί αυτός, τον οποίο θα υποστηρίξει το κόμμα.

Δημοσιο-ποιώντας την χθεσινή απόφαση, ο εκ των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου Ανδρέας Κωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι πρώτος στρατηγικός στόχος παραμένει η εκλογική νίκη από τον πρώτο γύρο, ενώ ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ επιμένει στην υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού.

Ο κύριος Κωνσταντίνου, είπε επίσης ότι κάποιες εξω-κομματικές μεθοδεύσεις και εσω-κομματικές συμπεριφορές τείνουν να υποσκάψουν την στρατηγική του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ επανέλαβε ότι το κόμμα του αρνείται να διαβουλευθεί, παρά μόνο στην βάση της ουσίας και των χειρισμών του Κυπριακού προβλήματος.


Στην Τουρκία, μετά και την τελευταία παραίτηση Υπουργού της κυβέρνησης Ερμπακαν-Τσιλέρ, την τέταρτη το τελευταίο διάστημα, ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σκέφτεται -σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές- να προχωρήσει στον διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, ούτως ώστε η χώρα να βγεί από το κυβερνητικό χάος.

Οι ίδιοι κύκλοι, εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος που συνήθως δεν παρεμβαίνει στα κομματικά δρώμενα, δεν ευνοεί την μεταβίβαση της πρωθυπουργίας στην Τσιλέρ.

Μόνη ελπίδα τώρα της Τανσού Τσιλέρ, είναι η ενδεχόμενη υποστήριξη των ακροδεξιών του κόμματος της μεγάλης ενότητας για να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο.

Εν τω μεταξύ, σαφή προειδοποίηση προς την ηγεσία του Τουρκικού στρατού έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να μήν υπερβεί τα συνταγματικά όρια στην προσπάθεια για περιορισμό των δραστηριοτήτων των ισλαμιστών στην Τουρκία.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτων, ύστερα από δηλώσεις Τούρκου στρατηγού που έχουν προκαλέσει φόβους για την πιθανότητα μιας νέας στρατιωτικής παρεμβολής στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, η Ματλίν 'Ολμπραϊτ τάχθηκε υπερ της διατήρησης του κοσμικού χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους.


Στην πιο ουσιαστική επιχειρησιακή της φάση εισήλθε από χθες η άσκηση των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων "Θαλασσόλυκος '97".

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκο-κυπριακής εφημερίδας "Κίμπρις", τρία πολεμικά σκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση θα αγκυροβολήσουν στα κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Τις αυγινές ώρες σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους 17 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος αλλά αργότερα θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις που πιθανό να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά και πιθανόν στο εσωτερικό. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους, 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα νότια παράλια και γύρω στους 27 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 19, στη Λεμεσό 29 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 14 June 1997 - 20:27:15 UTC