Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί στις 27 Ιουνίου στην Ολλανδία, όπου θα λάβει μέρος στην συνάντηση των ηγετών των χωρών- υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιστρέψει από την Ολλανδία στις 29 Ιουνίου, για να μεταβεί την επομένη στην Αθήνα, όπου την πρώτη Ιουλίου θα έχει διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενόψει των απευθείας συνομιλιών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κύριο Χριστοφίδη, η κυβέρνηση υπολογίζει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να πραγματοποιηθούν τρεις γύροι απευθείας διαπραγματεύσεων.


Την ύπαρξη ενδείξεων, προερχομένων από την Βρετανία, οι οποίες προτείνουν ποσοστό εδάφους για την τουρκο-κυπριακή πλευρά, περίπου 26 τοις εκατό, επι- βεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο κύριος Χριστοφίδης διετύπωσε την θέση ότι η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για το εδαφικό, η οποία προέκυψε μέσα από τον χάρτη Γκάλι και καθορίζει το ποσοστό εδάφους της τουρκοκυπριακής πλευράς σε 28 κομμα 2 τοις εκατό, είναι άδικη για την ελληνο-κυπριακή πλευρά.

Η εδαφική πτυχή θα τεθεί στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου.

Ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως επαναβεβαίωσε ότι η ελληνο-κυπριακή πλευρά θεωρεί ότι το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων περιλαμβάνεται στις βασικές ελευθερίες.

Το θέμα όμως της επανόδου προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, είπε ότι θα εξαρτηθεί από την επιθυμία των προσφύγων.

Σε δηλώσεις, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τη Μόσχα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις στο εδαφικό θα πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εκτο- πισθέντων να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Εξάλλου, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι η ασφάλεια αποτελεί πρωτεύον θέμα για το Κυπριακό και η πρόταση της Κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση εξακολουθεί να υφίσταται.


Οι δεκαέξι μήνες, χρονικό διάστημα το οποίο χρειάζεται για την εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Ες-300, είναι αρκετό για να σημειωθεί πρόοδος στο κυπριακό, έτσι ώστε να μην είναι αναγκαία η υλοποίηση της παραγγελίας των πυραύλων από την Εθνική Φρουρά.

Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μπέρνς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ανέφερε ότι η πλήρης αποστρατι-ω-τικοποίηση της Κύπρου αποτελεί βαθμό προόδου ο οποίος να είναι αποτρεπτικός για την εγκατάσταση των Ες-300.

Αν ο βαθμός προόδου, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος είναι υπο-δεέστερος, τότε θα κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο να αποφασίσει, κατά πόσον είναι προς το συμφέρον του λαού να μην εγκατασταθεί το πυραυλικό σύστημα στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου.

Αποκάλυψε επίσης ότι στις 15 και 16 Ιουνίου, δεκαέξι τουρκικά F-16, προέβησαν σε παράβαση του Φιρ Λευκωσίας, γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση θα προβεί στις δέουσες καταγγελίες.


Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τόμας Μίλλερ, είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νέος Ειδικός Συντονιστής του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πηγές του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κύριος Μίλλερ θα έχει βαθμό πρέσβη και θα είναι ο άμεσος βοηθός του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο κύριος Μίλλερ, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του κυρίου Χόλμπρουκ και θεωρείται ότι λόγω της θητείας του στην Αθήνα, γνωρίζει το Κυπριακό αρκετά καλά.


Ο Αντώνης Φανιέρος βγήκε το πρωί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν από τις εικοσι-εννέα Μαίου, μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Κατά τη δολοφονική απόπειρα, έξω από τη λέσχη του, ο Φανιέρος είχε τραυματισθεί κρίσιμα από σφαίρα στο λαιμό.

Σήμερα, μεταφέρθηκε στο σπίτι του στην Αραδίππου, υπό τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Η Αστυνομία συνεχίζει τη φρούρηση του και στο σπίτι του, για λόγους ασφαλείας.

Ο θεράπων ιατρός του, Γρηγόρης Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Φανιέρου είναι πολύ καλή.

Ο Δόκτωρ Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι ο Φανιέρος είναι σε θέση να τρώει και να μιλά με κάποια βραχνάδα, η οποία θα ξεπερασθεί σταδιακά.

Ο ίδιος ο Φανιέρος, απέφυγε να προβεί σε οποιανδήποτε δήλωση.


Διάσταση απόψεων σε επιστημονικό επίπεδο, υπάρχει μεταξύ των αρμόδιων ιατρών, σε ότι αφορά τις μεταμοσχεύσεις κερατο-ειδών χιτώνων.

Η αιτία για το πρόβλημα που προέκυψε με τη μεταμόσχευση των κερατο-ειδών χιτώνων του άτυχου Σάββα Σάββα Ζαρτίλα, φαίνεται να είναι οι διαφορετικές επιστημονικές απόψεις για το χρόνο που πρέπει να γίνεται η αφαίρεση και μεταμόσχευση των κερατοειδών.

Ο υπεύθυνος της Οφθαλμο-λογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δήλωσε πως η μεταμόσχευση των κερατο-ειδών, δεν κατέστη δυνατή, διότι ο χρόνος είχε υπερβεί το όριο ασφαλείας.

Ωστόσο, ο διευθυντής του Παρασκευαϊδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου Γεώργιος Κυριακίδης, δηλώνει πως στην περίπτωση των μεταμοσχεύσεων κερατο-ειδών χιτώνων, δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας, αφού τα όργανα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ανέφερε ότι έχει διατάξει τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, η οποία θα αποδείξει αν υπήρξε ολιγωρία ή αμέλεια από όποιονδηποτε.


Δυσαρεστημένος για την πρόθεση της Αρχής Αδειών να προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών ταξί, ανέφερε ότι είναι ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιερο-διακόνου.

Το θέμα απασχόλησε έκτακτη συνεδρία της επιτροπής συγκοινωνιών της βουλής, στην οποία εκπρόσωποι των οδηγών ταξί, ζήτησαν επιτακτικά την απόρριψη όλων των νέων αδειών.

Ο κύριος Ιεροδιακόνου, ανέφερε ότι θα στείλει υπόμνημα στην Αρχή Αδειών, ζητώντας αναστολή της απόφασης, μέχρι τη διενέργεια νέας μελέτης για τις ανάγκες του τόπου σε ταξί.

Ωστόσο, οι οδηγοί ταξί θα επανεξετάσουν την απόφασή τους για απεργία μετά την αυριανή συνάντηση που θα έχουν με την αρχή αδειών.

Ενωρίτερα, η αντιπροσωπεία των οδηγών ταξί έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της βουλής Σπύρο Κυπριανού, στον οποίο επέδωσαν σχετικό ψήφισμα.


Την πρό-τελευταία θέση στην Επιστήμη και την ενδέκατη στα μαθηματικά, έχουν εξασφαλίσει διεθνώς, οι Κύπριοι μαθητές της τρίτης και τετάρτης τάξης του Δημοτικού.

Αυτό πηγάζει από τα αποτελέσματα της τρίτης διεθνούς έρευνας που διεξήγαγε ο ανεξάρτητος συνεργατικός οργανισμός για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών επιτευγμάτων.

Στην έρευνα συμμετείχαν δεκαεπτά χώρες.

Στην Κύπρο, επιλέγηκαν από εκατόν-πενήντα δημοτικά σχολεία, τρείς χιλιάδες τριακόσιοι-οκτώ μαθητές της τρίτης τάξης και τρείς χιλιάδες τριακόσιοι- εβδομήντα-έξι μαθητές της τετάρτης τάξης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, από τον Εθνικό Συντονιστή της έρευνας, καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαναστασίου.


Με τη βοήθεια βιντεο-κασέτας, η αστυνομία εντόπισε εμπρηστή, ο οποίος έθεσε το πρωϊ πυρκαγιά στο πρατήριο βενζίνης της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Αγίας Νάπας.

Στο πρατήριο υπήρχε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και η κάμερα κατέγραψε όλες τις ενέργειες του εμπρηστή.

Για την υπόθεση αυτή, η αστυνομία συνέλαβε βάσει δικαστικού εντάλματος και ανακρίνει το Χαράλαμπο Χαριλάου Χαραλάμπους, τριαντά-έξι ετών από τη Λευκωσία, ιδιοκτήτη στην Αγία Νάπα της μπυραρίας Σκότς-Μαν.


Σε επαγγελματικές αντιζηλίες αναζητεί η αστυνομία, τα ελατήρια του χθεσινο- βραδυνού εμπρησμού στη δισκοθήκη "Καλούα-Αφρικάνα",στην Εγκωμη.

Οι δράστες περιέλουσαν τον εξοπλισμό της δισκοθήκης με πετρέλαιο και τον πυρπόλησαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί αμέσως και να καταστρέψει ολοσχερώς το περιεχόμενο της.

Οι ζημιές ξεπερνούν τις εβδομήντα χιλιάδες λίρες.

Στη σκηνή βρέθηκε πλαστικό δοχείο που περιείχε πετρέλαιο.

Εξάλλου, η πισινή πόρτα του υπογείου ήταν ανοικτή.

Ο ιδιοκτήτης της δισκοθήκης, Αχιλλέας Παπανικολάου, ανέφερε στην Αστυνομία ότι η δισκοθήκη δεν ήταν ασφαλισμένη.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας, διερευνά την υπόθεση.

Εξετάσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς διεξάγει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταβάλλουν σήμερα ύστατες προσπάθειες, προκειμένου να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο της Συνθήκης για τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαικής Ενωσης.

Αξιωματούχοι, στην Ολλανδική πρωτεύουσα, ανέφεραν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε μεγάλο βαθμό, αλλά παραμένουν ακόμα ορισμένα σημαντικά ζητήματα όπως η εξωτερική και η αμυντική πολιτική και η ισορροπία ψήφων μεταξύ μικρών και μεγάλων κρατών.

Οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ άρχισαν χθες βράδυ, μετά την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του "συμφώνου σταθερότητας".

Η συνεδρία αναμένεται να ολοκληρωθεί τελικά το βράδυ, ενώ ήταν προγραμματισμένη να λήξει το απόγευμα.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα είναι η κατάργηση του ελέγχου στα εσωτερικά σύνορα και η χάραξη κοινής πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

Η Βρετανία έχει ζητήσει να παραμείνουν τα θέματα αυτά στην αρμοδιότητα κάθε κράτους-μέλους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος.

Αργότερα θα εμφανιστεί χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη σε μερικές κυρίως παράλιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, ασθενείς 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς, στο εσωτερικό και στα νότια παράλια και στους 19 στις άλλες παράλιες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι, ασθενείς γενικά, 3 Μποφόρ και μέτριοι 4 Μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 32 στα νότια παράλια, και στους 30 στα λοιπά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 21, στη Λεμεσό 30 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 17 June 1997 - 23:38:43 UTC