Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ανησυχία εξέφρασαν σήμερα οι Αρχηγοί των κομμάτων κατά την αναχώρησή τους για τη Μόσχα, αναφορικά με δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, τόνισε εμφαντικά ότι όταν ένας πηγαίνει σε δια-πραγματεύσεις δεν αποκαλύπτει τα χαρτιά του και πρόσθεσε ότι θέση του ΔΗΚΟ, είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ότι η πλευρά μας αποδέχεται την παραμονή πέντε χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών και μετά τη λύση του Κυπριακού, αν δεν επηρεάζεται η ασφάλεια μας, δήλωσε ότι αν και δεν άκουσε τη δήλωση του κυρίου Κασουλίδη, θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Σχολιάζοντας εξάλλου δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, σχετικά με το όριο των υποχωρήσεων της ελληνο-κυπριακής πλευράς, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι αυτά θα συζητηθούν στον Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η θέση του κόμματός του είναι ότι θα πρέπει με τη λύση του Κυπριακού, να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να κρατούμε το στόμα μας κλειστό μέχρι να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο πρώτος Αντι-πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, επεσήμανε ότι ενώ το Εθνικό συμβούλιο, η πολιτική ηγεσία και ο κυπριακός λαός, δεν έχουν ενημερωθεί ούτε για την ημερήσια διάταξη ούτε για το γενικότερο πλαίσιο των συνομιλιών, γίνονται δηλώσεις επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού, που προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία.

Η ΕΔΕΚ τόνισε ο κύριος Ομήρου, έχει κατ'επανάληψη δηλώσει ότι μετά τη λύση του κυπριακού, τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι εάν πράγματι θέλουμε να βοηθήσουμε όλοι μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε σενάρια για το τι μπορεί να δεχθεί ή τι μπορεί να απορρίψει η δική μας ή η άλλη πλευρά.

Οι αρχηγοί των κομμάτων προέβησαν στις δηλώσεις αυτές, κατά την αναχώρηση αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τη Μόσχα, όπου πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη.


Η κυβέρνηση απορρίπτει ότι αποκαλύφθηκε οτιδήποτε από τις χθεσινές δηλώσεις, τόσο του Υπουργού Εξωτερικών, όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει μορατόριουμ δημόσιων δηλώσεων, αναφορικά με θέματα των επικείμενων απευθείας συνομιλιών, μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία.

Σήμερα, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση φρονεί ότι δεν ενδείκνυται η απάντηση ερωτήσεων που δυνατόν να οδηγούν σε αποκάλυψη θέσεων ή τακτικής, στις απευθείας συνομιλίες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανα-διατύπωσης ή ανα-προσαρμογής των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 και για το ενδεχόμενο καθορισμού των ορίων υποχώρησης της ελληνο-κυπρικής πλευράς, ο κύριος Χριστοφίδης παρέπεμψε στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της εικοστής-τρίτης Ιουνίου.


Εξηγήσεις από την Τουρκία ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις που διεξάγει στα ανοικτά της Κύπρου, παραμονές της έναρξης των απευθείας συνομιλιών.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς εξέφρασε την έντονη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτείων για τις ναυτικές ασκήσεις, που πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές η Τουρκία.

Ο κύριος Μπερνς, τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό, όπως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές που καταβάλλουν προσπάθειες επίλυσης όλων των διαφορών στο Κυπριακό, να μην λαμβάνουν μονομερή μέτρα που ενδέχεται να διαταράξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.


Τέσσερις Τουρκικές φρεγάτες και ένα υποβρύχιο κατέπλευσαν σήμερα στο λιμάνι της Χάιφα, εν'όψει των επικείμενων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν την ερχόμενη Παρασκευή.

Μεγάλος αριθμός Αραβικών χωρών, έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του, για την σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.


Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται στην Τουρκία, η παραίτηση του Ισλαμιστή Πρωθυπουργού της χώρας Νετσμεντίν Ερμπακάν και η ανάληψη της Πρωθυπουργίας από την εταίρο του στον Κυβερνητικό Συνασπισμό Τανσού Τσιλέρ.

Πάντως μέχρι στιγμής, ο Ισλαμιστής πρωθυπουργός δεν έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ, από τον οποίο χρειάζεται την συγκατάθεσή του για την μεταβίβαση της εξουσίας στην Τσιλέρ και την διεξαγωγή προώρων εκλογών στην χώρα.

Εκπρόσωπος του κόμματος της Ευημερίας, ανέφερε πως η συνάντηση Ντεμιρέλ- Ερμπακάν θα γίνει στις εξι το απόγευμα.

Το Κόμμα της Ευημερίας, απώλεσε σήμερα άλλους δύο βουλευτές, οι οποίοι παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ορθού Δρόμου Μεχμέτ Γκολχάν, κατέστησε σαφές πως εάν ο Ερμπακάν δεν παραιτηθεί μέχρι τα μεσάνυκτα, τότε το κόμμα του θα αποσυρθεί από τον Κυβερνητικό Συνασπισμό.


Στο Αμστερνταμ, οι δεκαπέντε Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τις θεσμικές αλλαγές για την μεταρρύθμιση της συνθήκης του Μάαστριχ, ανοίγοντας το δρόμο για την υποβολή αιτήσεων ένταξης από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου και άλλων δέκα κρατών, αναμένεται να αρχίσουν σε διάστημα έξι μηνών, ενώ τα πρώτα μέλη δεν αναμένεται να γίνουν δεκτά στην Ενωση πριν από το 2002.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η Ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της συνόδου του 'Αμστερνταμ, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε διάσκεψη τύπου το πρωϊ, εξέφρασε ικανοποίηση, από το γεγονός ότι οι στόχοι που ετέθησαν από Ελληνικής πλευράς επιτεύχθησαν.

Οι συγκεκριμένες αναφορές που ικανοποιούν ιδιαίτερα την Ελλάδα είναι ο σεβασμός της ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ενίσχυση της πολιτικής αλληλεγγύης και η διατήρηση του δικαιώματος του βέτο, σε περιπτώσεις που θίγονται τα Εθνικά συμφέροντα μιας χώρας- μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα ιδιοκτήτες και υπάλληλοι καταστημάτων και υπερ-αγορών, για την καθιέρωση τουριστικών περιοχών και τουριστικού ωραρίου.

Μέλη της ΠΟΒΕΚ και του Συνδέσμου Υπερ-αγορών Τροφίμων, αφού έκλεισαν τα καταστήματά τους, συγκεντρώθηκαν στις έντεκα και τριάντα έξω από το υπουργείο Εργασίας και επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας Νίκο Συμεωνίδη.

Ο κύριος Συμεωνίδης παραλαμβάνοντας το υπόμνημα από αντιπροσωπεία των οργανώσεων δεν δίστασε να εκφράσει την προσωπική του άποψη, λέγοντας πως ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις των καταστηματαρχών.

Η δήλωση του Γενικού Διευθυντή πυροδότησε την αντίδραση των διαδηλωτών, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεση τους, να κλιμακώσουν τα δυναμικά μέτρα.

Η διαμαρτυρία των καταστηματαρχών συνεχίστηκε με πορεία έξω από τη Βουλή όπου επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα και στον Προεδρεύοντα της Βουλής Νίκο Μουσιούττα.


Τύχη βουνό είχε ο Ανδρέας Σταύρου, από την Κάτω Λακατάμια, σαραντα-επτά ετών, συγκολλητής-υδραυλικός.

Ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του στο δρόμο Ανθούπολης-Παλαιχωρίου, καταπλακώθηκε από ερπυστριοφόρο στρατιωτικό όχημα, το οποίο παρεξέκλινε της πορείας του αλλά ως εκ θαύματος ο Σταύρου δεν έπαθε τίποτε. Το αυτοκίνητό του όμως πολτοποιήθηκε.

Ο οδηγός, δήλωσε ότι μόλις είδε το ερπυστριοφόρο να κατευθύνεται προς το μέρος του, έπεσε στη θέση του συνοδηγού με αποτέλεσμα να σωθεί.

Το ασυνήθιστο δυστύχημα έγινε το απόγευμα έξω από το χωριό Αρεδιού.


Σημαντικά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο, αποκαλύφθηκαν σε σημερινή συνεδρία της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την εγκληματικότητα.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι το οργανωμένο έγκλημα ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών, σωματεμπόριο, κυβεία και παροχή λεγόμενης προστασίας, και διακινεί δεκάδες εκατομμύρια λίρες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δώρος Θεοδώρου, δήλωσε ότι τον τελευταίο καιρό άρχισε να παρατηρείται και ένα νέο φαινόμενο το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Πρόκειται για την εισαγωγή πληρωμένων δολοφόνων.

Την επιτροπή της Βουλής ενημέρωσαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου και ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Ανδρέας Στεφάνου.


Τη διάθεση ποσού επτακοσίων χιλιάδων λιρών για επιδιόρθωση των σπιτιών των εγκλωβισμένων, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία.

Στη δήλωση συτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας επί του θέματος ότι το ποσό αυτό θα δοθεί στους ίδιους τους εγκλωβισμένους.

Τα κριτήρια, η διαδικασία, οι λεπτομέρειες και ο τρόπος διάθεσης του ποσού, κατέληξε ο κύριος Χριστοφίδης, θα ανακοινωθούν από τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλο.


Σκανδαλώδη και προκλητική χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών φροντιστηρίων, τη συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και καθηγητών, για τα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών φροντιστηρίων 'Αννα Κωνσταντινίδου, κατηγόρησε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, για υποκρισία και προειδοποίησε πως οι ιδιωτικοί φροντιστηρι-ούχοι θα καταφύγουν ακόμη και στη δικαιοσύνη, για να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η εκπαίδευση κατάντησε θέμα συμφερόντων, αφού η κυβέρνηση προσπαθεί όπως είπε να μετατρέψει τα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, σε ομπρέλλα επικάλυψης της παρανομίας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειο-δυτικοί ως βορειο-ανατολικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ αλλά κατά διαστήματα στα ανατολικά θα είναι μέτριοι και θα φθάνουν τα 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και γύρω στους 18 βαθμούς στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιο-ανατολικούς ως νοτιο-δυτικούς ασθενείς ως μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια παράλια και γύρω στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 23, στη Λεμεσό 35 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 18, και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 18 June 1997 - 17:27:26 UTC