Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, θα επιδώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς το απόγευμα της ενάτης Ιουλίου ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Νιέγκο Κόρτοβεζ, αφού προηγηθή το πρωί της ίδιας ημέρας η εναρκτήρια τελετή των απευθείας συνομιλιών.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Συναφώς, ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έγγραφο που θα καταθέσει ο κύριος Γκόρντοβεζ, θα είναι δια-δικαστικής φύσεως.

Το λεπτομερές πρόγραμμα των απευθείας συνομιλιών, επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκουστάβ Φεϋσέλ.

Ο χώρος που έχει καθοριστεί για τις συνομιλίες, είναι το Συνεδριακό κέντρο Τράουτ-μπεκ, της Επαρχίας Ντάτσες, κοντά στην πόλη Αμένια, δύο ώρες βορείως του Μανχάτταν της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εναρκτήρια τελετή, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της ενάτης Ιουλίου με δήλωση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην εναρκτήρια τελετή θα συμμετάσοχυν εικοσιπέντε άτομα.

Θα παρίστανται ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συνοδευόμενοι από ένα σύμβουλό τους, ο Γενικός Γραμματέας μαζί με ένα εκπρόσωπο και τέσσερα άλλα άτομα.

Θα συμμετέχουν επίσης, οι τρεις εγγυήτριες χώρες, Βρεττανία, Ελλάδα και Τουρκία, καθώς επίσης και οι ειδικοί αντιπρόσωποι για το Κυπριακό του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Φιλλανδίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας.

Παρόντα θα είναι και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κίνα και Γαλλία, καθώς καί οι εκπρόσωποι της Προεδρίας και της Επιτροπής της Ευρωπαικής Ενωσης, ενώ θα προσκληθούν η Νορβηγία και η Ιταλία.

Το πρόγραμμα για το βράδυ της ενάτης Ιουλίου καθώς και των υπολοίπων ημερών, θα αποφασίζεται, όπως έχει ανακοινωθεί, επί τόπου.

Τον Πρόεδρο Κληρίδη, θα συνοδεύσουν στην Νέα Υόρκη, καί εκπρόσωποι των εκτός Εθνικού Συμβουλίου Κομμάτων.


Δεν θα πρέπει να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, δήλωσε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσσέλ, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Φεϋσσέλ κληθείς να απαντήσει ποιές είναι οι προσδοκίες του από τις επικείμενες συνομιλίες, είπε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε προβλέψεις.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, ο οποίος φέρεται να αποδίδει καρπούς, ο κύριος Φεϋσσέλ δήλωσε ότι δεν μπορεί να επι- βεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.


Ολοι πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες, δήλωσε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Γκουστάβ Φευσέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, πρόθεση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να προωθήσει ψήφισμα στη ψευδο-βουλή σε περίπτωση που ο πρώτος γύρος των συνομιλιών οδηγηθεί σε αποτυχία, ο κύριος Φεϋσέλ, με την ίδια διπλωματική τακτική, ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να επηρεάσει το κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα Ηνωμένα Εθνη.


Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιστρέφει στην Κύπρο αύριο Πέμπτη, στις δύο και δεκαπέντε μετά το μεσημέρι.

Ως γνωστό, ο Μακαριώτατος είχε μεταβεί στη Γερμανία όπου του έγινε επιτυχής μικρο-επέμβαση στις φωνητικές του χορδές.


Ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις ερχόμενες Προεδρικές εκλογές ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση για θετική ανταπόκριση του Προέδρου.

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με το Πολιτικό Γραφείο των Νέων Οριζόντων κατά την διάρκεια της οποίας διαφάνηκε η ανυπαρξία πρόσφορου εδάφους για σύσταση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητος.

Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι θα συνεχισθεί η συνδιαλλαγή περικλείοντας στους ευρύτερους στόχους και την συνεργασία, ενώ το θέμα των Προεδρικών εκλογών περιλαμβάνεται στα θέματα τα οποία θα συζητήσει αύριο με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από την πλευρά του ο κύριος Κουτσού εξήγγειλε νέο κύκλο επαφών του κόμματός του με στόχο αυτή την φορά Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.


Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της δημιουργίας μετώπου από τα αντι- πολι-τευόμενα κόμματα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1998, θεωρείται η σημερινή συνάντηση που θα έχουν οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και των Ενωμένων Δημοκρατών.

Από τη σημερινή συνάντηση θα εξαρτηθεί στο κατά πόσο τα δύο κόμματα θα προχωρήσουν μαζί στις προεδρικές ή θα επανέλθουν με νέες θέσεις για να πετύχουν τριμερή συνεργασία συμπερι-λαμβανομένης της ΕΔΕΚ.

Εν τω μεταξύ, το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ συνέρχεται αυτή την ώρα με αποκλειστικό θέμα τις προεδρικές εκλογές.


Με την κατάθεση του Παύλου Γεωργίου Κρεμμαστού συνεχίστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η πολύκροτη δίκη για το 'Ειτς.

Ο Κρεμμαστός απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι ουδέποτε απέκρυψε ότι ήταν φορέας του θανατηφόρου ιού και δεν είχε πρόθεση όπως είπε, να βλάψει κανένα.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι η Τζάνετ ήξερε τα παντα γι αυτόν από την πρώτη στιγμή και παρά τις προειδοποιήσεις που δέκτηκε από συγγενικά του πρόσωπα δεν θέλησε να διακόψει σχέσεις μαζί τους.


Προσπάθειες για μείωση του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας των θηραμάτων που απελευθερώνονται από τα εκτροφεία, ποσοστό που φθάνει το 90 τοις εκατόν, καταβάλλει η κυπριακή ομοσπονδία κυνηγίου.

Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής κατά τη μελέτη των προβλημάτων του Ταμείου Θήρας.

Εκπρόσωποι του ταμείου ανέφεραν ότι για αντιμετώπιση του προβλήματος δημιουργούνται ειδικοί χώροι προσαρμογής του θηράματος πριν την απελευθέρωσή του, ενώ τα επόμενα στάδια παρακολουθούνται με πομπούς.

Η ίδια επιτροπή συζήτησε και το νομικό κώλυμα που αφορά την απόσπαση των υπαλλήλων του Ταμείου Θήρας από το Υπουργείο Εσωτερικών, απόσπαση η οποία κρίθηκε άκυρη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδόμαδα.


Φθαρτέμπορας από την Πύλα, ο Ανδρέας Σωτηρίου, 46 ετών, συνελήφθη επ' αυτοφώρω νωρίς χθες βράδυ, από άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρνακας, να έχει στο αυτοκίνητό του ψάρι το οποίο προερχόταν από τα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, στο μπροστινό μέρος της μηχανής του αυτοκινήτου του Σωτηρίου, βρέθηκαν τρείς πλαστικές τσάντες οι οποίες περιείχαν συνολικά δεκαέξι κιλά ψάρι.

Ανακρινόμενος παραδέχθηκε ότι το ψάρι αγόρασε έναντι του ποσού των ογδόντα λιρών, από Τουρκο-κύπριο στα κατεχόμενα, με σκοπό να το μεταπωλήσει στις ελεύθερες περιοχές.

Τα ανευρεθέντα ψάρια και το αυτοκίνητο κατασχέθηκαν ως τεκμήρια, ενώ ο Σωτηρίου κατηγορήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.


Ενας ακόμη βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια του εντολο-δόχου Πρωθυπουργού της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ για τον σχηματισμό Κυβέρνησης, χωρίς την συμμετοχή των ισλαμιστών.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα, ο Μεσούτ Γιλμάζ σχετικά με προσπάθειες που καταβάλλει για τον σχηματισμό Κυβέρνησης, κατέστησε σαφές πως δεν θα συναντηθεί ξανά με την Τανσού Τσιλέρ, εάν δεν τον αναγνωρίσει ως εντολο-δόχο Πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και δυσκολότερα γίνονται τα πράγματα για το κόμμα της Ευημερίας του Ισλαμιστή Πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακαν.

Σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας το οποίο συνεδρίασε σήμερα, κλήθηκε να διατάξει τον έλεγχο των 30 περίπου πηγών εισοδήματος, οι οποίες στηρίζουν και χρηματοδοτούν τα ισλαμιστικά κινήματα της χώρας.


Μετά από εξήντα χρόνια πάθους με τον σιωπηλό κόσμο του βυθού, ο Ζακ Υβ Κουστώ, πέρασε σήμερα, στα ογδόντα επτά του χρόνια σε ένα άλλο κόσμο της σιωπής.

Ο διάσημος Γάλλος εξερευνητής των θαλασσών, πέθανε το πρωί στο Παρίσι και σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Κουστώ, εδώ και αρκετούς μήνες ήταν άρρωστος.

Η αγάπη του Κουστώ για τη θάλασσα τον έσπρωξε από νεαρής ηλικίας ως "τεχνικό ωκεανο-γράφο", όπως αποκαλούσε τον εαυτό του, να δώσει στην ανθρωπότητα πολλά από τα μυστικά του θαλάσσιου κόσμου δια μέσου των ντοκυμανταίρ και των βιβλίων του.

Τα δε ταξίδια του, με το πλοίο του Καλυψώ, αποτέλεσαν το θέμα περισσότερων από 100 παραγωγών για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Γάλλος εξερευνητής τάχθηκε στην μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και χαρακτηριστικά είναι τα τελευταία του λόγια: "Το μέλλον του πολιτισμού είναι το νερό. Σας εκλιπαρώ να το αντιληφθείτε".


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός μετά τη διάλυση της τοπικής ομίχλης ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι σταδιακά θα καταστούν θαλάσσιοι μέτριοι μέχρι δυνατοί, 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 29 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 22, στη Λεμεσό 32 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 28 με 20.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 25 June 1997 - 19:27:28 UTC