Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επέστρεψε το απόγευμα στην Κύπρο, από τη Γερμανία όπου του έγινε επιτυχής μικροεπέμβαση στις φωνητικές του χορδές.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από μέλη της Ιεράς Συνόδου και λειτουργούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή του και τις ευχαριστίες του προς όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία του.

Ο Μακαριώτατος, όπως ανέφερε, θα επανέλθει στα λειτουργικά του καθήκοντα, σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών, σε λίγες ημέρες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, ο Μακαριώτατος επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της ακεραιότητας του κράτους, και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ


Εάν το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που θα επιδώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς την πρώτη ημέρα των απευθείας συνομιλιών ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Νιέγκο Κόρτοβεζ, αναφέρεται επί της ουσίας, τότε ο πρόεδρος Κληρίδης θα επιφυλαχθεί να απαντήσει, και αφού προηγουμένως διαβουλευθεί με το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε σχετική δήλωση προέβη σήμερα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας το πρωϊ, κατά την αναχώρηση του για το Αμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου θα συμμετάσχει σε ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα της Δια-κυβερνητικής.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έγγραφο δεν θα προσεγγίζει την ουσία του κυπριακού.

Μπορεί, είπε, να είναι εισήγηση για την διαδικασία, μαζί με εισήγηση για την ημερήσια διάταξη.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν ζήτησε διευκρινήσεις από τα Ηνωμενα Εθνη για το περιεχόμενο του εγγράφου, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι και να εζητούντο διευκρινήσεις, τα Ηνωμένα Εθνη δεν επρόκειτο να δώσουν.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες περί αλλαγής στάσης της τουρκικής πλευράς, δεν υπάρχουν, όμως αποδείξεις.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο, ενώ τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των απευθείας συνομιλιών.


Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ εννέα και δεκατρείς Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι λόγω της σοβαρότητας των συνομιλιών, αφού σε αυτές θα κατατεθούν σημαντικά έγγραφα, δεν θα ήταν σωστό να απουσιάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μετά την απόφαση αυτή, δημιουργήθηκε πρόβλημα αναπλήρωσης της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, το οποίο συζητήθηκε σε πρωϊνή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και των κυρίων Κυπριανού και Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε όπως Προεδρεύων της Δημοκρατίας να είναι ο βουλευτής Χριστόδουλος Βενιαμίν, και Προεδρεύων της Βουλής ο βουλευτής Αβραάμ Αντωνίου, λόγω του ότι είναι οι γηραιότεροι.


Σε κατ'αρχήν συμφωνία κατέληξαν, Ακέλ, Εδέκ και Ενωμένοι Δημοκράτες, πάνω στα βασικά προγραμματικά θέματα της Δέσμης Ιδεών Γκάλι και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων, επικεφαλής των οποίων ήταν οι ηγέτες τους, είχαν σήμερα δίωρη συνάντηση μετά το τέλος της οποίας ανακοίνωσαν την συμφωνία τους για σύμπηξη μετώπου του οποίου θα ηγηθεί ο Μάριος Ηλιάδης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Εδέκ Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε ότι η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των συλλογικών οργάνων των κομμάτων.

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα δοθούν στην δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπόταν τα συλλογικά όργανα των κομμάτων αναμένεται να εγκρίνουν την συμφωνία.


Τη συνέχιση της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, και σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, επιθυμούν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων.

Η θέση αυτή επανα-βεβαιώθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρου Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι το κόμμα του έχει σύμπτωση απόψεων με το Δημοκρατικό Κόμμα στο κυπριακό, ενώ στα θέματα εσωτερικής δια-κυβέρνησης, το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον κύριο Αναστασιάδη, είναι το πλησιέστερο κόμμα στις θέσεις που εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Ανέφερε επίσης, ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές, τότε το όνομα του Σπύρου Κυπριανού θα είναι σίγουρα μέσα σε αυτά που θα συζητηθούν για υποστήριξη.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, ενώ επανέλαβε την θέση του ότι παραμένει υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές.


Την απαράδεκτη στάση του κατοχικού καθεστώτος να απαγορεύσει τη μετάβαση της εγκλωβισμένης δασκάλας Ελένης Φωκά στα κατεχόμενα, και δέκα εγκλωβισμένων μαθητών, καθώς και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, κατάγγειλε η Κύπρος στα Ηνωμένα 'Εθνη.

Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα 'Εθνη, πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους, στην επιστολή-καταγγελία, αναφέρει ότι με τις ενέργειες του το κατοχικό καθεστώς παραβιάζει τη συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, καθώς και πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν τις βασικές ελευθερίες και τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

Στην επιστολή για το θέμα των παραβιάσεων, ο κύριος Αγαθοκλέους υπογραμμίζει ότι συνιστούν πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού για το κυπριακό.


Νωπογραφίες μεγάλης αξίας αποκαλύφθηκαν στους τοίχους εκκλησίας στην κατεχόμενη Κυθρέα, όταν η οροφή και ο θόλος της κατέρρευσαν με αποτέλεσμα το επίστρωμα γύψου που κάλυπτε τους τοίχους να γκρεμιστεί.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό άρθρό της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" υπό τον ολοσέλιδο τίτλο "Ιστορικές νωπογραφίες στην Κυθρέα".

Η εφημερίδα, αφού ενημερώνει τους αναγνώστες για την τέχνη του φρεσκό, γράφει ότι ο θόλος κατέρρευσε πριν από ένα περίπου μήνα και ότι το λεγόμενο τμήμα αρχαιοτήτων του ψευδοκράτους εγκατάλειψε το ναό στην τύχη του, προκειμένου να καταρρεύσει τελείως.


Η Αστυνομία θεωρεί εξιχνιασθείσα την απόπειρα φόνου εναντίον του Αντώνη Φανιέρου και το όλο έργο των ερευνών έχει ολοκληρωθεί.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, αναχωρώντας για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Ελλαδίτη ομολόγου του Γιώργου Ρωμαίου.

Την προσεχή Δευτέρα, ανέφερε ο κύριος Κόσης, η υπόθεση φόνου εναντίον του Αντώνη Φανιέρου θα παραπεμφθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον των αδελφών Αεροπόρου και του Τάσου Σιμιλλίδη.


Υστερα από διαδικασία τρεις-ήμισυ ωρών, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα διατάγματα οκτα-ήμερης κράτησης των Σωτήρη Αθηνή, καλλιτεχνικού πράκτορα, και Γρηγόρη Παρασκευά, υπαλλήλου του, από τη Λεμεσό, σχετικά με υπόθεση απειλής για εκτέλεση επιχειρηματία από τον Αγιο Δομέτιο.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, ανέφερε στο δικαστήριο ότι οι δύο ύποπτοι μετέβησαν στο κατάστημα του Μιχαλάκη Ιακώβου, στην οδό Λήδρας, και του ζήτησαν επιτακτικά όπως πληρώσει ποσό δεκαπέντε χιλιάδων λιρών στον ύποπτο Παρασκευά.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, όταν ο Ιακώβου αρνήθηκε, ο Αθηνής εξοργίστηκε και τον απείλησε ότι αν δεν του πληρώσει τις δεκαπέντε χιλιάδες λίρες, θα τον σκοτώσει.


Τον δια-κανονισμό των χρεών τους, τα οποία ανέρχονται στα 124 εκατομμύρια λίρες ζητούν οι αγρότες.

Το αίτημα συζητήθηκε στην επιτροπή γεωργίας της βουλής, στην οποία εκπρόσωποι των συνεργατικών ιδρυμάτων εξέφρασαν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι τυχόν παγοποίηση των χρεών θα οδηγήσει τα ιδρύματα σε χρεωκοπεία.

Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν ταξινόμηση των χρεών και ακολούθως, να παγο- ποιηθούν, ή να μετατραπούν σε άτοκα και μακρο-πρόθεσμα ή ακόμη και να διαγραφούν.

Σε εκρεμότητα παραμένουν επίσης 14 εκατομμύρια λίρες, τα οποία οι αγρότες οφείλουν στην κυβέρνηση, και είχαν λάβει μέσω διαφόρων προγραμμάτων στήριξής τους.


Νέα συνάντηση είχε σήμερα στην Αγκυρα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ με τον ηγέτη της Δημοκρατικής αριστεράς Μπουλέντ Εντζεβίτ, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί για σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς τους Ισλαμιστές.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά τις αποχωρήσεις βουλευτών από το κόμμα του ορθού δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της, αποχώρησε από το Βόρειο Ιράκ ύστερα από επιχειρήσεις διάρκειας έξι εβδομάδων, εναντίον Κούρδων ανταρτών.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Τουρκικού επιτελείου στρατού, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για νέες επιχειρήσεις αναπάσα στιγμή.


Με το σύνθημα "300 κοινωνικές παρεμβάσεις ενάντια στην κατάχρηση ουσιών εξάρτησης, μέχρι το 2000", το Κέντρο Ενημέρωσης για Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων-ΚΕΝΘΕΑ, πραγματοποίησε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΝΘΕΑ, Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, το πρόβλημα των ναρκωτικών παρουσιάζει άκρως ανησυχητική αύξηση σε ολους τους τομείς, και για την αντιμετώπιση του, χρειάζεται η αποφασιστική συμμετοχή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών θα κορυφωθούν απόψε με μουσική συναυλία, με σύνθημα "Διασκεδάζω χωρίς ουσίες, τραγουδώ για την ζωή."


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη σε μερικες παράλιες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βορειοδυτικοί, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει σχεδόν παντού αίθριος. Στα ορεινά θα σχηματισθούν λίγες παροδικες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 32 στα νότια παράλια και τους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 21, στη Λεμεσό 31 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 20, και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 19.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 26 June 1997 - 17:27:25 UTC