Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καταρρακτώδεις βροχές, που στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονταν από χαλάζι, έπεσαν νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Λευκωσίας.

Ραγδαίες ήταν ιδιαίτερα οι βροχές στις περιοχές Δευτεράς, Τσερίου, Λακατάμιας και Πιτσιλιάς.

Η ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους ήταν περιορισμένη μέχρι μηδαμινή, και σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί αναγκάζονταν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους μέχρι να κατευνάσει ο καιρός.

Οπως πληροφορούμαστε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δέχθηκε δεκαπέντε κλήσεις για ρυμούλκηση οχημάτων καθως και κορμών δέντρων στις οδούς ηρώων και Κανάρη στο Στρόβολο.

Εξάλλου, κεραυνός προκάλεσε φωτιά σε φοινικόδεντρο στην οδό Οδυσσέως στη Λακατάμια, την οποίαν κατέσβεσε η πυροσβεστική υπηρεσία.


Ιδιαίτερα ευνοικές είναι οι συνθήκες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβαν σήμερα ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης Βίμ Κόκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, κατά την σύνοδο των αντιπροσώπων των 12 χωρών που έχουν υποβάλει αίτηση στην Ε.Ε.

Αντίθετα, τόνισαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για την Τουρκία θα χρειαστεί μια μακροπρόθεσνμη διαδικασία, αφού υπάρχει η αρνητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 1989 για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου, ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρα να είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σημειώνοντας παράλληλα πως οι διεθνείς συνθήκες δεν επιτρέπουν την ένταξη της νήσου σε διεθνή οργανισμό, εάν δεν συμμετέχει σε αυτόν και η Τουρκία.

Επανελαβε ακόμη τον ισχυρισμό ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και διαβεβαίωσε την Ευρωπαική Επιτροπή, πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία δεν θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή της προοπτική.


Η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρόκληση της διευρυμένης ευρωπαϊκής οικογένειας της τρίτης χιλιετηρίδας.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, στην παρέμβασή του κατά την ενημερωτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Αμστερνταμ για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής, επισημαίνοντας την σταθερή προσπάθεια της Κύπρου για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και την συμμόρφωση προς τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ.

Συναφώς, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε ότι προσβλέπει μέχρι τον Δεκέμβριο να καθορισθεί η ακριβής ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εκφράζοντας εξάλλου, την πεποίθηση ότι η διαδικασία για ένταξη της Κύπρου ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε ότι προσβλέπει στην ουσιαστική και διαρκή ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενόψει των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπενθύμισε ότι στόχος μας αποτελεί μια σύντομη επίλυση του Κυπριακού, βάσει των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και των θεμελιωδών αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Προβάλλοντας υπερκομματικό προφίλ ο εκλεκτός των κομμάτων της αντιπολίτευσης Μάριος Ηλιάδης έδωσε σήμερα την πρώτη του συνεντευξη τύπου.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί σε καίρια θέματα όπως οι Ιδέες Γκάλι και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ο κύριος Ηλιάδης περιορίστηκε να ευχαριστήσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για την προτίμηση που έδειξαν σ' αυτόν.

Οι προγραμματικές αρχές των κομμάτων, είπε ο κύριος Ηλιάδης, θα του διαβιβασθούν σήμερα και θα τις λάβει υπόψιν του στην ετοιμασία του δικού του προεκλογικού προγράμματος.

Εν τω μεταξύ σε συνεντευξη τύπου την οποία έδωσε την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε οι τελικές αποφάσεις των κομμάτων θα ληφθούν έως το τέλος Ιουλίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κάκισε την στάση μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για απρόκλητη επίθεση την οποία υφίστανται, όπως είπε, οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης.


Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αλλάζει τις ισορροπίες και μεταβάλλει τα δεδομένα στην περιοχή, δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

Σε ημερήσια διαταγή του, η οποία διαβάσθηκε το πρωί κατά την τελετή διαβεβαίωσης Κυπρίων αξιωματικών, που αποφοίτησαν από τις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας, ο αντιστράτηγος Βορβολάκος τόνισε, επίσης, ότι αποτελεί πλέον γεγονός η έμπρακτη υλοποίηση του αμυντικού δόγματος, το οποίο χαρακτήρισε ως κληρονομιά υψίστης σημασίας.

Ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, εξάλλου, ανέφερε ότι το δόγμα συνεχίζεται όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί και προγραμματισθεί.

Αναφερόμενος επίσης, στη μη συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών στην άσκηση " Βεργίνα", ο κύριος Ηλιάδης διευκρίνισε ότι ήταν μιά κίνηση καλής θέλησης για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα στις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης.


Η καθιερωμένη εκστρατεία διαφώτισης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, αυτό το Σαββατοκυρίακο είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τον χώρο, με την εκεί συνεχή αγωνιστική του παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή στις δέκα το πρωί, θα τελεσθεί στον χώρο του οδοφράγματος δέηση εις μνήμη του Μιχαήλ.

Η κηδεία του Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος καταλείπει σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά, τελείται αυτή την ώρα από τον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Ορόκλινη.

Για ενίσχυση της οικογένειας Μιχαήλ, το ΠΑΚ άνοιξε ειδικούς λογαριασμούς στο όνομα της οικογένειάς του.

Οι αριθμοί των λογαριασμών είναι:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

01 32 - 05 - 00 84 40

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

123 - 10 - 05 91 28 - 00

Για τον ίδιο σκοπό, εξάλλου, ο Δήμος Λευκονοίκου άνοιξε τους ακόλουθους λογαριασμούς:

ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

048 - 31 - 03 - 3537

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

535/566 794-01

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

13 - 38 - 01370 - 7

Εν τω μεταξύ, την διαφωτιστική προσπάθεια στο Λήδρα Πάλας, θα ενισχύσουν αυτό το Σαββατοκυρίακο, εκτός από τα μέλη και στελέχη του ΠΑΚ και τους συγγενείς αγνοουμένων, και ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δομετίου με άλλα οργανωμένα σύνολα και δημότες του ημικατεχόμενου δήμου.


Mε τις πρόσφατες καταγγελίες για παρατυπίες σε αποθήκες αποταμιεύσεως των τελωνείων, ασχολήθηκε σημερινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

Σε δηλώσεις του αργότερα, ο κύριος Χριστόδουλος ξεκαθάρισε ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις παρατυπίας στις αποθήκες αποταμιεύσεως, έχουν ήδη εντοπισθεί.

Γι' αυτό, τόνισε ο κύριος Χριστοδούλου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρξε πειθαρχικό ή ποινικό αδίκημα.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως τόνισε ο κύριος Χριστοδούλου, αναμένεται καί η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για την έναρξη αστυνομικής έρευνας.


Λίγες ώρες μόνο απομένουν για την διεξαγωγή των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία.

Σήμερα οι 500 περίπου διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι ενετάχθησαν να διασφαλίσουν την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος, αναχώρησαν από τα Τίρανα, για να μεταβούν στα διάφορα εκλογικά τμήματα, με τη συνοδεία ανδρών της Πολυεθνικής Δύναμης.

Εν τω μεταξύ, εν'όψει των εκλογών της Κυριακής, τα πολιτικά κόμματα της χώρας, πραγματοποιούν τις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις.

Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο, μπροστά σε πέντε χιλιάδες οπαδούς που τον αποθέωσαν, εξέφρασε την πεποίθηση για νίκη του κόμματός του.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση του Αλβανού Προέδρου Σάλι Μπερίσα, διακόπηκε μετά από ρίψη πυροβολισμών.


Σε μεγάλο βαθμό αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες για τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης στην Τουρκία, υπό την πρωθυπουργία του Μεσούτ Γιλμάζ.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την αποχώρηση τεσσάρων ακόμη βουλευτών από τον Κυβερνητικό Συνασπισμό, με αποτέλεσμα ο Μεσούτ Γιλμάζ να συγκεντρώνει τώρα 272 έδρες, δυο μόλις λιγότερες από τον Κυβερνητικό συνασπισμό Ερμπαγκαν- Τσιλέρ.

Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός θα παραδώσει την ερχόμενη Τρίτη, τον κατάλογο ονομάτων της νέας Κυβέρνησης στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ, έχοντας προθεσμία δύο περίπου εβδομάδων, ωστε να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, για να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, δριμύ κατηγορώ κατά της Τανσου Τσιλέρ, εξαπέλυσε σήμερα ο στρατηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Τσεβίκ Μπίρ, σε συνάντηση του με αξιωματούχους του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μπίρ κατηγόρησε την Τσιλέρ, ότι δεν κανει καλά την δουλειά της ως Υπουργός Εξωτερικών, επικεντρώνοντας τα πυρά του στις ανύπαρκτες, όπως ανέφερε προσπάθειές της, ώστε να προωθήσει την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην Ε.Ε.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπική αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν νεφώσεις και το απόγευμα θα πέσουν τοπικές βροχές και θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς ασθενείς ως μέτριους, 3 ως 4 Μποφόρ. Κατά διαστήματα στα νότια παράλια το απόγευμα θα ενισχύονται στα 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προνήνεμα παράλια το απόγευμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 βαθμούς στα νότια παράλια, και γύρω στους 28 βαθμούς στα δυτικά παράλια..

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 22, στη Λεμεσό 31 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 21, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 27 June 1997 - 15:27:25 UTC