Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει απόψε στην Κύπρο από το Αμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και την ενταξιακή προοπτική των υποψήφιων χωρών στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων του Ευρωπαικού Συμβουλίου Βίμ Κόκ, διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι το χρονοδιάγραμμα έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης των υποψήφιων χωρών δεν πρόκειται να τροποποιηθεί.

Σε παρέμβαση του στην ενημερωτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η ανέκκλητη διαδικασία για ένταξη της Κύπρου, ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε χθες δεκαπεντάλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το κυπριακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι η συνάντηση Κληρίδη- Οϊμέν ήταν φιλοφρονητική και ανεπίσημη, είχε δε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία των Τούρκων επισήμων.

Σχολιάζοντας εξάλλλου, τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, σύμφωνα με τις οποίες οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου δεν επιτρέπουν ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση χωρίς παράλληλη ένταξη της Τουρκίας, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι η άποψη αυτή είναι λανθασμένη, αφενός μεν, διότι η Ευρωπαική Ενωση είναι ένας διεθνής οργανισμός, και αφετέρου διότι η Τουρκία με την εισβολή της στην Κύπρο, είναι η πρώτη που παραβίασε αυτές τις συμφωνίες.


Με σκεπτικισμό αλλά και απορία αντικρύζουν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, τις επαφές που είχε στην Κύπρο, ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών Τομ Μίλλερ, με τους κυρίους Νίκο Ρολάνδη, Χρυσόστομο Σοφιανό και Ντίνο Λόρδο.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος δεν έκρυψε την απαρέσκειά του για την αμερικανική τακτική, εξέφρασε την ελπίδα η αμερικανική πολιτική να μην στηριχθεί στις απόψεις των κυρίων Ρολάνδη και Λόρδου.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, περιορίστηκε να εκφράσει την πεποίθηση ότι οι επαφές ήταν διερευνητικού χαρακτήρα.

Από αμερικανικής πλευράς δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ωστόσο ο εκ των πρωταγωνιστών Νίκος Ρολάνδης, δήλωσε ότι ήταν ένας ελεύθερος διάλογος γύρω από το κυπριακό, την προϊστορία του και ίσως το τι συμβαίνει σήμερα και το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Οι αμερικανοί, είπε, έχουν και θέληση και διάθεση για να προωθήσουν λύση του κυπριακού.

Ο Τομ Μίλλερ, το δεξί χέρι του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, διπλωμάτης στην Αθήνα, θα αναλάβει από τον ερχόμενο Αύγουστο, καθήκοντα νέου ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.


Την έντονη αντίθεση του στην υποβολή εγγράφων στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις ανέφερε ότι είναι ίσως η διαπραγματευτική τακτική του Ντενκτάς ή έχει κάτι υπόψη του και θέλει να το προλάβει.

Σίγουρα, κατέληξε ο κύριος Κυπριανού, δεν αναμένω ότι θα δοθούν έγγραφα.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντενκτάς επιδεικνύει απρέπεια ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκ των υστέρων ο κατοχικός ηγέτης να παρουσιάσει άλλη συμπεριφορά.


Συνεχίστηκε και σήμερα με επιτυχία η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Στο οδόφραγμα, εκτός απο τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού κινήματος και συγγενείς των Αγνοουμένων, παρευρέθησαν και οι Δημοτικές αρχές του Αγίου Δομετίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ανδρέα Χατζηλοϊζου.

Εκεί ήταν και η αναπηρική καρέκλα του Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος κάθε Σαββατοκυρίακο ήταν παρών στην εκστρατεία διαφώτισης των ξένων για τα εγκλήματα του Τούρκου κατακτητή εις βάρος της Κύπρου.

Αύριο, στον χώρο του οδοφράγματος θα ψαλεί τρισάγιο στην μνήμη του Μιχάλη, ο οποίος πέθανε της Δευτέρα, και θα αναπεμφθεί δέηση για ανεύρεση των χιλίων εξακοσίων δεκαεννέα αγνοουμένων, ένας από τους οποίους είναι ο αδελφός του.

Εν τω μεταξύ, την έντονη διαμαρτυρία των διαδηλωτών που συμμετείχαν στην εκστρατεία διαφώτισης, προκάλεσε η μετάβαση αριθμού Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα για εκδρομή, τους οποίους μετέφερε στο κατοχικό οδόφραγμα μικρό λεωφορείο με διπλωματικές πινακίδες εγγραφής.


Οι Τούρκοι, λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη του νέου κύκλου των απευθείας συνομιλιών, συνεχίζουν τις προκλήσεις.

Χθες βράδυ στην Πύλα, ανέγραψαν υβριστικά συνθήματα και με τη χρήση μπογιάς προσπάθησαν να σβήσουν το σχήμα της ελληνικής σημαίας που ήταν αποτυπωμένο στην πινακίδα του οικήματος των εθνικόφρονων σωματείων "Η Μακεδονία".

Η σημαία ήταν αναρτημένη στο οίκημα, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία της κοινότητας ακριβώς δίπλα από το παρατηρητήριο των ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.


Στην Τουρκία, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες επιτυχίας του εντολοδόχου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, για σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις συνεχείς παραιτήσεις βουλευτών, από τον Κυβερνητικό Συνασπισμό Ερμπακάν- Τσιλέρ, τις δυο τελευταίες ημέρες.

Μετά τις χθεσινές παραιτήσεις πέντε βουλευτών άλλες δυο σημερινές, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια του Μεσούτ Γιλμάζ, να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, οι δύο βουλευτές που παραιτήθηκαν σήμερα ανήκουν στο κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Οι έξι παραιτήσεις των δύο τελευταίων ημερών αφορούν το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ και η μία το Κόμμα Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Ετσι μετά και τις σημερινές παραιτήσεις, η δύναμη της συμμαχίας Ερμπακάν- Τσιλέρ μειώθηκε στους 272 βουλευτές, ενώ 275 βουλευτές είναι πιθανόν να υποστηρίξουν τον Μεσούτ Γιλμάζ και τη συμμαχία της οποίας ηγείται.


Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στην Αλβανία λίγες μόνο ώρες πριν τη διεξαγωγή των κρίσιμων αυριανών βουλευτικών εκλογών.

Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη αφού από χθες, σημειώθηκαν δέκα επιθέσεις σε λεωφορεία και αυτοκίνητα που μετέφεραν ψηφοφόρους από την Ελλάδα.

Φόβους για δημιουργία βίαιων επεισοδίων στις αυριανές εκλογές, εξέφρασε σήμερα και ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας Φράντς Βρανίτσκι, ο οποίος ηγείται της αποστολής στην Αλβανία, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, στα Τίρανα πραγματοποιήθηκαν χθες και οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις των δυο μεγάλων κομμάτων.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τους αρχηγούς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι κάλπες για τις εκλογές θα ανοίξουν αύριο στις έξι το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα.


Βρετανός τουρίστας ο Ντέιβιντ Ντάνιελ Γκάρτ εικοσιτριών ετών, βρέθηκε το πρωϊ νεκρός σε πισίνα τουριστικών διαμερισμάτων στην Πάφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γκάρτ διασκέδαζε με παρέα το προηγούμενο βράδυ στο μπαράκι της πισίνας, καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Τον Γκαρτ ανέσυραν νεκρό από την πισίνα, άνδρες της Αστυνομίας ενώ στην σκηνή του ατυχήματος έφθασε η Παθολογο-ανατόμος Ελένη Αντωνίου, η οποία διενήργησε αυτοψία.

Εξάλλου, το πρωϊ ο υπεύθυνος της πισίνας βρήκε ημιαναίσθητο το φίλο του Γκαρτ, επίσης Βρετανό Μάρκ Σμόλεϊ.

Η Αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο ο πνιγμός του Γκαρτ να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.


Αγρια συμπλοκή σημειώθηκε τα ξημερώματα μεταξύ θαμώνων του νυκτερινού κέντρου "Λε Πανάς" και αστυνομικών.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν οι ιδιοκτήτες του κέντρου δεν συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις των αστυνομικών για κλείσιμο του κέντρου λόγω παραβίασης του ωραρίου.

Από τα επεισόδια συνελήφθησαν

οι ιδιοκτήτες του κέντρου Χριστάκης Ζεζέκος και Χριστάκης Ξυδάς, καθώς και τρεις θαμώνες, οι Πανίκος Αντωνίου, Λεύκιος Χαραλάμπους και Στέλιος Χρυσοστόμου.

Ολοι οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό διήμερη κράτηση. Ο Στέλιος Χρυσοστόμου αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.


Μεγάλη πυρκαγιά, η οποία τέθηκε κακόβουλα, ξέσπασε νωρίς το πρωί στην αίθουσα καθηγητών της Τεχνικής Σχολής Αρχαγγέλου.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς την αίθουσα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές ξεπερνούν τις δεκαπέντε χιλιάδες λίρες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις δύο και τριάντα τα ξημερώματα και έγινε αντιληπτή στις οκτώ το πρωϊ.

Στον χώρο της πυρκαγιάς βρέθηκαν ένα πλαστικό δοχείο με βενζίνη, εντοπίστηκαν τρείς εστίες φωτιάς ενώ βρέθηκε παραβιασμένο ένα παράθυρο.

Στην Τεχνική Σχολή Αρχαγγέλου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η τελετή αποφοίτησης.


Επιτήδειοι που ασκούν παράνομα το επάγγελμα του κτηματομεσίτη εκμεταλλεύονται το κοινό και επωφελούνται, εις βάρος των ανυποψίαστων αγοραστών, μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στην καταγγελία αυτή προέβη ο Πρόεδρος του Συνδέμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Νικόλας Λεμονάρης, ο οποίος σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου, επεσήμανε ότι οι παράνομοι κτηματομεσίτες είναι πολύ περισσότεροι από τους νόμιμους εγγεγραμένους.

Ο κύριος Λεμονάρης τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία και την κτηματαγορά, βρίσκονται σήμερα στη χειρότερη οικονομική κατάσταση από κάθε άλλη φορά.

Σε χαιρετισμό του στη συνέλευση ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, διαβεβαίωσε τα μέλη του Συνδέσμου, ότι η Βουλή είναι έτοιμη να εξετάσει κάθε δίκαιο αίτημα του Συνδέσμου και να προωθήσει ρυθμίσεις για κατοχύρωση του επαγγέλματος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δυνατό να πέσουν λίγες βροχές ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 3 έως μποφόρ και σταδιακά θα καταστούν θαλάσσιοι μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 33 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 19.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 28 June 1997 - 14:27:28 UTC