Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Αθήνα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος Κληρίδης είχε σήμερα στην Αθήνα διαδοχικές συναντήσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

Από την Αθήνα ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ Γιώργος Γεωργίου μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Ο πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο απόψε γύρω στις οκτώ και τριάντα.

Η τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ θα συνδεθεί ζωντανά με το αεροδρόμιο Λάρνακας, για άμεση μετάδοση των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Την πλήρη ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην Αθήνα εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Σπύρος Κυπριανού και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε κοινή συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συν-εκτίμησαν τις επαφές Κυπριακής και Ελλαδικής Κυβέρνησης.

Επισημάνθηκε η εμμονή της Ελληνικής πλευράς στις πάγιες θέσεις της ενώ επι- κροτήθηκε η επανα-βεβαίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γούσταφ Φεϋσελ, υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Εθνη κατά την πρώτη ημέρα των απευθείας συνομιλιών, θα παρουσιάσουν "σημεία συνομιλιών" και όχι έγγραφο.

Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι αυτό επιβέβαιωσε και ο Γούσταφ Φεϋσέλ.

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι το έγγραφο θα πρέπει να δοθεί στις δύο πλευρές πρίν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιων.

Εν τω μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί την Παρασκευή στην 'Αγκυρα για επαφές με την Τουρκική κυβέρνηση ενόψει των απευθείας συνομιλιών.

Ο Ντενκτάς θα συμμετάσχει σε συνάντηση, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Τούρκος πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος, ο υπουργός εξωτερικών και ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για Κυπριακές υποθέσεις.

Οι επικείμενες απευθείας συνομιλίες

συζητήθηκαν χθές εκτάκτως και στην Ψευδοβουλή.

Σύμφωνα με τον τουρκο-κυπριακό Τύπο, η συζήτηση διήρκεσε πέραν των τριών ωρών, και δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους.

Στην συνεδρία παρέστη και μίλησε και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.


Η Ελλάδα έχει προτείνει το μορατόριουμ για ασκήσεις στο Αιγαίο μέχρι τις δεκαπέντε Σεπτεμβρίου, πρόταση την οποία δεν αποδέχτηκε η Τουρκία.

Αυτό τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση της Αγκυρας να υιοθετήσει μονομερώς τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα για τα μέτρα οικοδόμησης στο Αιγαίο.

Η Τουρκία, τόνισε ο κύριος Ρέππας, συνδέει την αποδοχή αυτής της πρότασης με την ικανοποίηση κάποιων προϋποθέσεων, κάτι που απορρίπτει κατηγορημτικά η Ελληνική πλευρά.

Δεν πρέπει πάντως, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης να διαφεύγει της προσοχής ότι τα μέτρα αυτά συζητούνται ακριβώς, διότι η Αγκυρα δημιουργεί την ένταση με τις προκλήσεις της.


Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν αποκλείει υποστήριξη της υποψηφιότητας του Σπύρου Κυπριανού από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, σε περίπτωση κατά την οποία ο Γλαύκος Κληρίδης αποφασίσει να μην κατέλθει στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές.

Ο κύριος Αναστασιάδης προέβη στις δηλώσεις αυτές, ύστερα από πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά την διάρκεια της οποίας ασχολήθηκαν και με την Προεδρολογία.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού αναφέρθηκε στην χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά την οποία μεταφέρθηκαν έντονες πιέσεις της βάσης για τελικό ξεκαθάρισμα του τοπίου έως και τα μέσα Αυγούστου.

Ο κύριος Αναστασιάδης έδειξε κατανόηση στις ευαισθησίες του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε όμως ελαστικότητα σε ότι αφορά το χρονο-διάγραμμα ξεκαθαρίσματος των υποψηφιοτήτων που τέθηκε χθες στο εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ.


Οι προγραμματικές αρχές στις οποίες θα στηρίξει το πρόγραμμά του, ο Μάριος Ηλιάδης, δεν παραβιάζουν τις βασικές αρχές της Εδέκ, αναφορικά με το Εθνικό θέμα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο κύριος Λυσσαρίδης, μιλούσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την χθεσινο-βραδυνή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία επικύρωσε την συμφωνία για συνεργασία, Ακέλ, Εδέκ και Ενωμένων Δημοκρατών, με κοινό υποψήφιο τον Μάριο Ηλιάδη.

Ο Πρόεδρος της Εδέκ, απέρριψε εξάλλου πληροφορίες που φέρουν τα τρία κόμματα, να έχουν συμφωνήσει σε κατανομή των Υπουργείων, προσθέτοντας όμως ότι σε περίπτωση επιτυχίας, θα υπάρξει κομματική συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, από τις τέσσερις το απόγευμα, συνέρχεται και η Κεντρική Επιτροπή του Ακέλ, για να μελετήσει το θέμα της διαμόρφωσης της τελικής πρότασης προς τις κομματικές ομάδες βάσης.


Το Ανώτατο Κεντρικό Συμβούλιο των Φιλελευθέρων σε πρωινή του συνεδρία επικύρωσε την υποψηφιότητα Νίκου Ρολάνδη για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Επεξηγώντας την απόφασή του, το κόμμα των Φιλελεύθερων αναφέρει ότι ο Πρόεδρός τους απέδειξε πως τολμά εκεί που οι άλλοι διστάζουν, λέει την αλήθεια και προωθεί σωστά το εθνικό θέμα.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Ρολάνδης έθεσε ως στόχους την εξασφάλιση ικανοποιητικού ποσοστού στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ αναφέρθηκε στον καθοριστικό, όπως τον χαρακτήρισε ρόλο που διαδραμάτισε το κόμμα του στην εκλογή Κληρίδη το 1993.


Η Εκτελεστική Εξουσία προωθεί την ετοιμασία νομοσχεδίου το οποίο θα απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα και σε πρώην αξιωματούχους της Πολιτείας, να αναλαμβάνουν την υπεράσπιση προσώπων που κατηγορούνται για οργανωμένο έγκλημα.

Αυτό δήλωσαν σε σημερινή συνεδρία της ειδικής κοινο-βουλευτικής επιτροπής για την εγκληματικότητα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης και εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας.

Το νομοσχέδιο θα καλύπτει πρώην δικαστικούς, πρώην γενικούς εισαγγελείς και βουλευτές που ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

Η περίοδος απαγόρευσης που προτείνεται για την υπεράσπιση εγκληματιών είναι πέντε χρόνια.

Η ειδική επιτροπή της Βουλής συζήτησε και το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η Εκτελεστική Εξουσία προωθεί την ετοιμασία νομοσχεδίου το οποίο θα απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα και σε πρώην αξιωματούχους της Πολιτείας, να αναλαμβάνουν την υπεράσπιση προσώπων που κατηγορούνται για οργανωμένο έγκλημα.

Το θέμα απασχόλησε σημερινή συνεδρία της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την εγκληματικότητα.

Ενημέρωση Ανδρέας Σκορδής.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Το Μόνιμο Κακουργιο-δικείο απάλλαξε σήμερα το Λουκά Αντώνη Φανιέρο είκοσι- εννέα ετών από την Αραδίππου, από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για κατοχή τριών διόπτρων πυροβόλου όπλου.

Οι διόπτρες είχαν βρεθεί στο σπίτι του το Δεκέμβριο του 1995.

Σύμφωνα με την απόφαση του κακουργιο-δικείου, η κατηγορούσα αρχή δεν απέδειξε ότι οι διόπτρες είναι μέρος πυροβόλου όπλου.


Στην αποκοπή του ανεργιακού επιδόματος όσων εμφανίζονται απρόθυμοι να αναλάβουν εργασία για να καλύψουν ανάγκες σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας.

Οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό στις ξενοδοχειακές μονάδες και το αίτημα των ξενοδόχων για εργοδότηση ξένων εργατών, απασχόλησε σημερινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα και αν διαπιστωθεί, όπως είπε ότι οι άνεργοι ξενοδοχο- ϋπάλληλοι συνεχίσουν να απορρίπτουν προτάσεις για εργασία, με στόχο να επωφελούνται του ανεργιακού επιδόματος θα ζητηθεί από το τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων όπως τους αποκοπεί το επίδομα.


Για αναξιοκρατία και νοοτροπία πάρε-δώσε, κατήγγειλε τον πρώην Διευθυντή της Αρχής Λιμένων, ο Γιώργος Χατζηρούσος, εκπρόσωπος της διευθυντικής ομάδας της αρχής λιμένων.

Οι καταγγελίες έγιναν στην επιτροπή θεσμών και αξιών της βουλής, υπό το κλίμα έντονων αντεγκλήσεων.

Συντεχνιακοί παράγοντες κατήγγειλαν την παρούσα διοίκηση της αρχής για αναξιοκρατία, ενώ ο πρόεδρος της αρχής Ντίνος Ερωτοκρίτου, μίλησε για σκευωρία, η οποία όπως είπε, εκπορεύεται από άτομα τα οποία δεν έλαβαν προαγωγή.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.


Ενας δεκα-οκτάχρονος Παλαιστίνιος έχασε σήμερα την ζωή του απο Ισραηλινά πυρά, κατά την διάρκεια επεισοδίων στην Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός Παλαιστίνιος έριχνε πέτρες, εναντίον εκσκαφέων σε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε Εβραϊκο οικισμό.

Εν τω μεταξύ, στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, Ισραηλινά στρατεύματα και Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν και σήμερα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκαεπτά Παλαιστινίων.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους ρίχνοντας πέτρες στα Ισραηλινά στρατεύματα, που περιπολούσαν κατά μήκος της γραμμής διχοτόμησης της πόλης σε Ισραηλινό και Παλαιστινιακό τομέα.

Τα Ισραηλινά στρατεύματα αντέδρασαν ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.


Πέθανε χθες βράδυ στο σπίτι του στην Σάντα Μπάρμπαρα των Ηνωμένων Πολιτειών ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Μίτσαμ, σε ηλικία εβδομήντα-εννέα ετών.

Ο Μίτσιαμ, πρωταγωνίστησε σε πάνω από εκατόν κινηματογραφικές ταινίες.

Σύμφωνα με τους συγγενείς του, ο αμερικανός ηθοποιός πέθανε στον ύπνο του.

Ο Ρόμπερτ Μιτσιάμ, υπέφερε από εμφύσημα, ενώ πρόσφατα οι γιατροί του είχαν διαγνώσει και καρκίνο των πνευμόνων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά παντού αίθριος. Αργότερα θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη σε μερικές παράλιες κυρίως περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά αλλά ταραγμένη στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται τοπικες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί, μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και δυνατοί 5 μποφόρ, στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα επίσης θα καταστεί ταραγμένη το απόγευμα στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς, στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 21, στη Λεμεσό 30 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 21, και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 20.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 1997 - 16:27:25 UTC