Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Αγκυρα, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της στο Κυπριακό, καθιστά σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι δικοινοτική διαφορά, όπως παρουσιαζόταν μέχρι τώρα, αλλά αφορά, όπως υποστηρίζει, την ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει τις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος της Κύπρου, με πρώτο στο χορό, τον πρωθυπουργό της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, να υπόσχεται περαιτέρω ενίσχυση του Αττίλα.

Εξάλλου, τουρκική εφημερίδα που εκφράζει τις θέσεις Ετζεβίτ, απειλεί με νέο εβδομήντα-τέσσερα, εάν εγκατασταθούν στην Κύπρο οι πύραυλοι Ες- Τρακόσια.

Ολα δείχνουν ότι στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης, οι Τούρκοι θα ακολουθήσουν σκληρότερη στάση, με τις ευλογίες της Αγκυρας.


Είναι ματαιοπονία να ζητούμε συμβιβασμούς με την Τουρκία, αν δεν υπάρξουν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενωμένη Ευρώπη.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας μετά το πέρας συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

Ο κύριος Κυπριανού, σημείωσε ότι πρέπει να πάμε στις απευθείας συνομιλίες, εκτίμησε όμως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι ουσιαστικό αλλά ίσως κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ απέρριψε κάθε ιδέα για μία νέα συμφωνία κορυφής στη βάση των Ιδεών Γκάλι.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Τηλεόραση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν αναμένει φως, ούτε στον πρώτο αλλά ούτε και στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι καταλήγει στην εκτίμηση αυτή, με βάση τις διαπιστώσεις του ότι η Τουρκική αδιαλλαξία παραμένει και ότι το μέλλον της Τουρκικής Κυβέρνησης είναι αβέβαιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για να εκδηλωθούν αποφασιστικά στο Κυπριακό, μετά τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Είναι φανερό, ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα σταθμίσουν τον χρόνο που θα εμπλακούν δυναμικά στις συνομιλίες.

Τώρα, πρόσθεσε, βρίσκονται σε κατάσταση προετοιμασίας.


Τις απροκάλυπτες θέσεις του όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διατύπωσε και πάλι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ.

Σε δηλώσεις του ο Κίνκελ ανέφερε ότι θεωρεί την πολιτική λύση του Κυπριακού ως μία "εκ των ων ουκ άνευ" προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Σε συνέντευξη του σε Γερμανική εφημερίδα, την οποία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Κλαόυς Κίγκελ δήλωσε ότι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη και όσο αυτός είναι Υπουργός, δεν πρόκειται να υπάρξει εισδοχή της στην Ευρωπαική Ενωση.

Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου θα αρχίσουν, γιατί κάτι τέτοιο ανέφερε ο κύριος Κίγκελ, έχει υποσχεθεί στην Κύπρο η Ευρωπαική Ενωση.

Εν τω μεταξύ, απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κίγκελ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού υπενθύμισε στον Κλάους Κίγκελ, τους αγώνες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο πλαίσιο των αδεσμεύτων για την αυτοδιάθεση της Γερμανίας, καθώς και την πρακτική της κατά τμήματα ένταξης της Γερμανίας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Ο Σπύρος Κυπριανού υπέδειξε ακόμη στον Γερμανό υπουργό, ότι η χώρα του ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία τόσο στο κυπριακό όσο και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.


Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές, επανέλαβε σήμερα ο Σπύρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των υποψηφίων.

Ο κύριος Κυπριανού σχολιάζοντας ερώτημα κατά πόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μπορούν να επηρεάσουν τις Προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί άλλος Πρόεδρος να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των Προεδρικών, ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Γιάννος Ιωάννου, που μιλούσε στο περιθώριο του έβδομου Παγκυπρίου Συνεδρίου της οργάνωσης, μετέφερε την επιθυμία της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, για επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας του κράτους, από τον Γλαύκο Κληρίδη.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει η ΝΕΔΗΣΥ, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν κατέλθει ως υποψήφιος, ο κύριος Ιωάννου τόνισε ότι η οργάνωσή του, είναι έτοιμη να στηρίξει την υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού, εφόσον βέβαια την υποδείξουν τα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού.


Η οικονομική ενίσχυση του καθεστώτος Ντενκτάς από ελληνοκυπρίους που μεταβαίνουν για τουρισμό στα κατεχόμενα, συνεχίστηκε και σήμερα.

Συγκεριμένα, δέκα άτομα πήγαν στο κατεχόμενο χωριό Στρογγυλός, υπό τον μανδύα της δήθεν επαναπροσεγγιστικής επαφής, με τους τουρκοκυπρίους, που τώρα διαμένουν στα δικά τους σπίτια.

Κι ενώ, κάποιοι ελληνοκύπριοι συνεχίζουν τις εκδρομές στα κατεχόμενα, τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος μαζί με συγγενείς αγνοουμένων έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τους ξένους περιηγητές να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, πείθοντας τους με την αντικατοχική εκστρατεία διαφώτισης.

Εξάλλου, σήμερα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίου Δομετίου επέδωσε στους συγγενείς του Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, συμβολική οικονομική βοήθεια.


Λίγο πριν τα μεσάνυκτα άνδρες της Αστυνομίας, επέδραμαν στο σπίτι του του Γιάννη Μαυρουδή Καλοψιδιώτη, πατέρα του Ανδρου Καλοψιδιώτη, ο οποίος βρήκε το θάνατο ύστερα από έκρηξη βόμβας στη Λάρνακα.

Στο σπίτι του Καλοψιδιώτη στο Παραλίμνι που φέρει την ονομασία "Το Ράντζο", και είναι εξοχικό, η Αστυνομία συνέλαβε επ'αυτοφώρω δεκαέξι πρόσωπα να παίζουν παράνομα ιπποδρομιακά και σκυλλοδρομιακά στοιχήματα εξωτερικού, τα οποία μεταδίδονταν μέσω δορυφορικής αντένας με ενισχυτή.

Ο Γιάννης Καλοψιδιώτης συνελήφθη και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα.


Δύο πυρκαγιές εξερράγησαν το πρωί στη Λεμεσό.

Η πρώτη πυρκαγιά η οποία άρχισε από τον σκυβαλότοπο του Αγίου Αθανασίου, κατέστρεψε δύο και πλέον τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης, ενώ σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν σπίτια και υποστατικά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε ολόκληρη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεμεσού.

Την ίδια ώρα, εξερράγη δεύτερη πυρκαγιά στην περιοχή Φασούλας, όπου κατέστρεψε έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου άγριας βλάστησης.

Εν τω μεταξύ, με σημερινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών, αναφέρει ότι ο κίνδυνος ανάφλεξης πυρκαγιών παρουσιάζεται εξαιρετικά μεγάλος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των σφοδρών ανέμων που πνέουν.

Οι αγρότες και οι επισκέπτες των δασών, προτρέπονται να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς.

Η ανακοίνωση, αναφέρει ακόμα ότι ακυρώνονται όλες οι άδειες καψαλίσματος που έχουν εκδοθεί.


Νέος εμπρησμός αυτοκινήτου σημειώθηκε τα ξημερώματα, αυτή την φορά στα Πάνω Πολεμίδια.

Συγκεκριμένα άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο της Τροοδίας Παπαδοπούλου.

Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες της Αστυνομίας, χρησιμοποιήθηκε εύφλεκτη ύλη, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου.


Ηρεμία φαίνεται να επικρατεί στην Αλβανία, μία μόλις ημέρα πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως.

Στα Τίρανα, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Αστυνομία είναι ιδιαίτερα αυξημένα και στην κεντρική πλατεία, η παρουσία πάνοπλων ανδρών είναι εμφανής.

Την ίδια στιγμή η Ειρηνευτική Δύναμη, έχει πάρει εντολές να περιπολεί συνεχώς.

Εν τω μεταξύ, εκφράζονται φόβοι για τυχόν επεισόδια, σε περίπτωση που οι φιλομοναρχικοί, πραγματοποιοιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το απόγευμα εξάλλου, θα τελεστεί στην Αλβανική πρωτεύουσα, η κηδεία του νεαρού που σκοτώθηκε στα προχθεσινά επεισόδια, όταν φιλομοναρχικοί, οπαδοί του έκπτωτου βασιλιά Λέκκα, πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας.


Τις πρώτες εικόνες από τον Κόκκινο Πλανήτη, έστειλε τα ξημερώματα το Αμερικανικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Mars Pathfinder, το οποίο προσγειώθηκε στον Πλανήτη 'Αρη χθες το βράδυ, διανύοντας απόσταση πεντακοσίων σχεδόν εκατομυρίων χιλιομέτρων, μέσα σε επτά μήνες.

Οι φωτογραφίες από τον πλανήτη, οι πρώτες από το 1976, προκάλεσαν τον ενθουσιασμό των επιστημόνων της ΝΑΣΑ, όταν στις δύο την αυγή, επιβεβαιώθηκε η λήψη τους από την Γη.

Παρουσιάζουν, τοπία διάσπαρτα από βράχους και πέτρες, διαφόρων διαστάσεων, με φόντο τον ουρανό του Αρη.

Είναι οι πρώτες εικόνες που φθάνουν από τον Πλανήτη ΑΡΗ, εδώ και εικοσιένα ολόκληρα χρόνια, μετά την αποτυχημένη αποστολή των διαστημοπλοίων Βίκινγκ, τα οποία σταμάτησαν να στέλνουν πληροφορίες από το 1982.


Ρωσικό διαστημικό σκάφος βάρους επτά τόνων, το οποίο μεταφέρει ηλεκτρικά καλώδια και άλλα υλικά, απαραίτητα για την επισκευή των ζημιών στο Ρωσικό διαστημικό σταθμό ΜΙΡ, εκτοξεύθηκε σήμερα από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

Το διαστημόπλοιο αναμένεται ότι θα προσδεθεί στο διαστημικό σταθμό, το πρωί της Δευτέρας, ενώ η αποστολή επισκευής αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 ή 18 Ιουλίου.

Ο διαστημικός σταθμός ΜΙΡ υπέστη ζημιές, όταν στις 25 Ιουνίου, συγκρούστηκε με το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Πρόγκρες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός αναμένεται να είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα είναι πέσει στους 21 βαθμούς στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 25 στις άλλες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ βορειοανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι 4 μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές, δυνατοί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και το απόγευμα κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 34 περίπου βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 26, στη Λεμεσό 36 με 25, την Κερύνεια και την Πάφο 35 με 21, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 6 July 1997 - 16:27:22 UTC