Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι μαινόμενες πυρκαγιές στο δάσος Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη και ο νομός έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ιδιαίτερα, στον Δήμο Πανοράματος οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει την περιοχή από τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ενώ η κυκλοφορία προς την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει διακοπεί.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έντασης επτά μέχρι και οκτώ μποφόρ.

Δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα δάσους αποτεφρώθηκαν, η περιοχή Ρετζίκι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ τα μέτωπα της φωτιάς στο Κρυονέρι και στο Ασβεστοχώρι, αναζωπυρώνονται.

Στο έργο της κατάσβεσης, συμμετέχουν ολόκληρη η πυροσβεστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης καθώς και πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναμένεται να φθάσει αυτή τη ώρα στη Νέα Υόρκη, ενόψει του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, που θα αρχίσει στις 9 και θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου.

Αύριο, μια ημέρα πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει επίσης αύριο και συνάντηση, με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει επίσης συνάντηση την ίδια ημέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Ο κύριος Χόλμπρουκ θα συναντηθεί ακόμη και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, διέψευσε σήμερα πληροφορίες που φέρουν τα Ηνωμένα Εθνη να προσέρχονται στις απευθείας συνομιλίες, με δύο υπαλλακτικά σενάρια.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού επικαλούμενος χθεσινές αναφορές του Προέδρου Κληρίδη πρόταξε την διερεύνηση κοινού εδάφους.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε προδιαγεγραμμένη πορεία, την οποία οφείλουμε όπως είπε, να ακολουθήσουμε έστω και αν τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιθυμούσαν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία κορυφής ενώ χαρακτήρισε την απαισιοδοξία άλλων πολιτικών ως αντιπαραγωγική.


Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς συνεχίζουν το χορό των προκλητικών ενεργειών και απειλών τους, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής τους για δημιουργία κλίματος όξυνσης, κάθε φορά που καταβάλλεται προσπάθεια για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Οπως δημοσιεύεται στην Τουρκoκυρπιακή εφημερίδα "Ορτάμ", η Τουρκία αποφάσισε να υλοποιήσει τα σχέδια, για ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, σε περίπτωση, που κατά την έκφρασή της, η Ελληνική Κυπριακή πλευρά συνεχίσει τον υπέρμετρο εξοπλισμό, όπως ισχυρίζονται οι κατακτητές.

Επικαλούμενη απειλές υψηλά ιστάμενου αρμοδίου, η Τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι τα σχέδια για δημιουργία της βάσης, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ότι επικρατέστεροι χώροι για να την φιλοξενήσουν, είναι η Κερύνεια ή η Αμμόχωστος.


Ατομική προσφυγή στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα κάνει η εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά μετά την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να της επιτρέψει τη μετάβαση στο σπίτι της στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας.

Επίσης, σε νέο διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη, το οποίο ανέλαβε να ετοιμάσει το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, θα προβεί και η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί σε σημερινή σύσκεψη στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, στην παρουσία και της Ελένης Φωκά.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι αντίθετα με κάποιες πληροφορίες, είναι δυνατό το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης να εγερθεί στις απευθείας συνομιλίες.

Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, ο πρόεδρος Κληρίδης θα εγείρει τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων και θα δώσει έμφαση και στη χαρακτηριστική περίπτωση της Ελένης Φωκά.


Την ευαρέσκειά του για την χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη να ψηφίσει Σπύρο Κυπριανού εάν τελικά ο ίδιος δεν επαναδιεκδικήσει τον Προεδρικό θώκο, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού χαρακτήρισε την πρόθεση του Προέδρου Κληρίδη να τον ψηφίσει, ως απάντηση με θετικά στοιχεία.

Σχολιάζοντας δε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για συμμετοχή στον Συνασπισμό της Ελπίδας, ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει υποψήφιο και προχωρεί με αυτό το δεδομένο.

Ο κύριος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εξάλλου, ως θετικά τα σχόλια του κυρίου Κυπριανού για τις χθεσινές δηλώσεις Κληρίδη.

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Βασιλείου

έστειλε μήνυμα προς τον υποψήφιο του Συνασπισμού της Ελπίδας, λέγοντας ότι θα αναμένει να προχωρήσει με το θέμα των προγραμματικών θέσεων, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό.


Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση του Εθνοφρουρού Νίκου Αγαθοκλέους δεκαεννέα ετών από την Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, ο οποίος νοσηλεύεται στο νευροχειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Ο Αγαθοκλέους ενώ κατευθυνόταν με την μοτοσυκλέττα του από την Πόλη Χρυσοχούς στο χωριό του Αγία Μαρίνα, κάτω από άγνωστες συνθήκες έχασε τον έλεγχο του, παρεξέκλινε της πορείας του και κτύπησε διαδοχικά σε δέντρα που βρίσκονταν στη δεξιά πλευρά του δρόμου.

Ο Αγαθοκλέους, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, παρέμεινε αβοήθητος για αρκετή ώρα μέχρι που τον εντόπισαν συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία τον αναζητούσαν.

Ο Αγαθοκλέους μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς, ακολούθως στο Γενικό Νοσκομείο Πάφου και έπειτα

μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για εξετάσεις στον αξονικό τομογράφο.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του, μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.


Τρομακτικές διαστάσεις προσλαμβάνει διεθνώς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το παγκόσμιο χρημα-τοπιστωτικό σύστημα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, μιλώντας το πρωί σε διεθνές συνέδριο, στη Λευκωσία, με θέμα το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αποκάλυψε ότι το ύψος του ποσού του παράνομου χρήματος που ξεπλένεται κάθε χρόνο παγκοσμίως υπολογίζεται σε πεντακόσια δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, πρόσθεσε, άλλες εκτιμήσεις το ανεβάζουν στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ο κύριος Αυξεντίου επανέλαβε ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου δεν ξεπλένεται βρώμικο χρήμα, σε αντίθεση με τα κατεχόμενα, όπου γίνεται συστηματικό ξέπλυμα.


Ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια και έτσι η διαδικασία για την πρόσληψη διακοσίων-πενήντα νέων αστυνομικών, προχωρεί κανονικά.

Αίτημα βουλευτών όπως οι γραπτές εξετάσεις διεξαχθούν από το υπουργείο παιδείας και όχι από την αστυνομία, έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκο Κόση.

Στην επιτροπή οικονομικών της βουλής όπου τέθηκε το θέμα, βουλευτές ανέφεραν ότι λόγω των προεδρικών εκλογών, θα πρέπει να υπάρχει το αδιάβλητο των εξετάσεων και γι' αυτό ζήτησαν την εμπλοκή του υπουργείου παιδείας.

Ο κύριος Κόσης, σημείωσε ότι με τις νέες προσλήψεις, η αστυνομία θα ενισχυθεί στην προσπάθεια της να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα.


Στο νέο λιμάνι Λεμεσού βρίσκεται από το πρωϊ το πλοίο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

Η επίσκεψη του πλοίου στην Κύπρο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας οργάνωσης για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.

To πλοίο "Γκρήνπις" θα παραμείνει στην Κύπρο πέντε ημέρες, και το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.


Με επιτυχία στέφθηκε σήμερα η προσπάθεια πρόσδεσης του σκάφους ανεφοδιασμού Πρόκρες Μ35 με το διαστημικό σταθμό Μίρ.

Το πρόκρες Μ35, μεταφέρει οξυγόνο νερό, τρόφιμα και ένα στεγανό δίαυλο που θα απομονώσει το Μίρ, από την άκατο ΣΠΕΚΤΡ, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την σύνδεση του διαστημικού σταθμού με τρείς ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται πάνω στην άκατο.

Το Πρόγκρες μεταφέρει επίσης και άλλο διαστημικό εξοπλισμό με τον οποίο αναμένεται να αποκατασταθούν οι βλάβες που σημειώθηκαν όταν ο Ρωσσικός διαστημικός σταθμός Μίρ, συγκρούστηκε στο διάστημα με άλλο δορυφόρο.

Αξιωματικοί του διαστημικού κέντρου στην Ρωσία, δήλωσαν ότι η επιχείρηση σύνδεσης έγινε αυτόματα μέσα σε έξι λεπτά και ήταν απόλυτα επιτυχής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Σε μερικές παράλιες περιοχές ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειονατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 20 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός. Γύρω στο μεσημέρι θα σχηματιστούν λίγες τοπικές νεφώσεις στο εσωτερικό. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί 3 έως 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 22, στη Λεμεσό 35 με 24, την Κερύνεια και την Πάφο 31 με 20, και τέλος στον Πρόδρομο 31 με 19.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 7 July 1997 - 15:27:27 UTC