Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, είχε πριν από λίγο στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Αυτή την ώρα ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντάται με τον υπουργό εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ είχε εξάλλου αργά χθές το απόγευμα, συνάντηση με το κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτας.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ανέφερε ότι δεν βρίσκεται στην Νέα Υόρκη σαν διαπραγματευτής αλλά για να ενημερωθεί.

Σε ερώτηση αν επιθυμεί να δώσει στα δύο μέρη κάποια συμβουλή ενόψει των συνομιλιών, ο αμερικανός απεσταλμένος απέφυγε να απαντήσει, αναφέροντας ότι οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει νέες χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, μετά το τέλος του πρώτου γύρου των συνομιλιών.


Ο πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον επικεφαλής της τρίτης διεύθυνσης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τζιζόφ.

Χθες, εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέϊβιντ Μάτεν.

Μιλώντας μετά την συνάντηση, ο Βρετανός διπλωμάτης επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του, στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Βρετανός διπλωμάτης αναμένεται εντός της ημέρας να συναντηθεί και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Απόψε, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, θα παρακαθήσουν σε δείπνο που θα παραθέσει στην οικία του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, παρουσία και των απεσταλμένων των διαφόρων χωρών για το Κυπριακό.


Λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις απευθείας συνομιλίες, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού τμήματος της Υπηρεσίας πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ντέρεκ Μπούθι.

Η επίσημη τελετή έναρξης των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί αύριο με δεκαπεντάλεπτη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Στην συνέχεια ο Κόφι Αναν, ο σύμβουλος του Ντιέγκο Κόρτοβεζ και οι δύο ηγέτες θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

Οπως δήλωσε ο κύριος Μπούθι κατά την διάρκεια των πενθήμερων συνομιλιών θα τηρείται, πλήρης μυστικότητα, ούτως ώστε, όπως ανέφερε, οι συνομιλίες να διεξαχθούν σε ένα όσο το δυνατό ήρεμο κλίμα.

Ο κύριος Μπούθι ανέφερε ότι στις δεκατέσσερις Ιουλίου, ο Ντιέγκο Κορντοβέζ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών.

Τέλος, ο κύριος Μπούθι υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που σημειωθεί κάποια πρόοδος ή αποτυχία, θα ενημερώσει αμέσως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι απίθανο να σημειωθεί κάτι τέτοιο, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο των συνομιλιών.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, μαζί με όλους τους άλλους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, ούτως ώστε οι απευθείας συνομιλίες να έχουν θετική κατάληξη.

Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία εξεδόθη με αφορμή την έναρξη του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών της Νέας Υόρκης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και καλεί τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με ανοικτό πνεύμα, ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη μιας πραγματικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, να ασκήσουν όλη τους την επιρροή, ώστε να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση δίκαιης και σταθερής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.


Τις έντονες επιφυλάξεις του κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στο κυπριακό, λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος σε δηλώσεις του μετά το τέλος συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Γιουγκοσλαβίας, Μίροσλαβ Ιβανίσεβιτς, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να μπορεί να εφαρμοστεί σ' αυτή λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι δυνατόν να λειτουργούν τρεις κυβερνήσεις και τέσσερις Βουλές.

Επίσης, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τέτοιου είδους λύση, θα καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, στους οποίους δεν θα επιτραπεί η επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους.


Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πριν απο λίγο ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ και λίγο αργότερα ο Υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Νάτο που πραγματοποιείται στην Μαδρίτη.


Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα οι χώρες του ΝΑΤΟ, για ένταξη στη Συμμαχία των πρώην κομμουνιστικών χωρών, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Οι τρείς χώρες αναμένεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το 1999.

Η ιστορική σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, για διεύρυνση του οργανισμού πρός ανατολάς, άρχισε χθες στη Μαδρίτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον ήταν ο τελευταίος από τους δεκαέξι ηγέτες που έφθασε στη Μαδρίτη και κατά την άφιξή του στο Δημοτικό συνεδριακό κέντρο, συνοδευόταν από τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρί Αθνάρ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, απηύθυνε πρόσκληση στους πρώην κομμουνιστές αντιπάλους να ενταχθούν στη Δυτική Συμμαχία, υποσχόμενος ότι η πόρτα θα μείνει ανοικτή και για όσες χώρες των οποίων η ένταξη δεν εγκρίθηκε τώρα.


Νέος πνιγμός, ο έβδομος σε διάστημα δεκαπέντε ημερών σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην Πάφο.

Πρόκειται για την Γιαννούλα Χατζηθεωρή σαρανταπέντε ετών από την Αρμου της Πάφου.

Η Χατζηθεωρή είχε μεταβεί με τον σύζυγο της για μπάνιο στην παραλία της Γεροσκήπου.

Σε κάποια στιγμή χάθηκαν τα ίχνη της και αναζητήθηκε από τους λουομένους.

Η Χατζηθεωρή βρέθηκε να επιπλέει σε μικρή απόσταση από την ακτή.

Ανεσύρθη από τους λουομένους και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσκομείο Πάφου, όπου ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε το θάνατο της.


Ασυνείδητος οδηγός κτύπησε Ιταλό τουρίστα, τον Τζιοβάνι Κάρλο Τακκάνι εικοσιοκτώ ετών και τον εγκατέλειψε αβοήθητο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη μία και και δέκα τα ξημερώματα στον παλαιό δρόμο Λεμεσού Λευκωσίας, στην τουριστική περιοχή Αμαθούντας.

Ο Τακκάνι μεταφέρθηκε κρίσιμα τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου τέσσερις ώρες αργότερα υπέκυψε στο μοιραίο.

Μαζί με τον Τακκάνι ήταν και δύο Βρετανοί φίλοι του, οι οποίοι κατά την ώρα του δυστυχήματος δεν πρόλαβαν να δουν οποιαδήποτε στοιχεία του αυτοκινήτου που τραυμάτισε τον Ιταλό.

Την υπόθεση διερευνά η Τροχαία Λεμεσού.


Τριήμερο διάταγμα κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εναντίον του μηχανοδηγού Θεόδωρου Θεοδώρου τριάντα-δύο ετών από την Αραδίππου, ως υπόπτου για πρόκληση θανάτου λόγω έλλειψης προφύλαξης ή και αμέλειας σχετικά με τον τραγικό θάνατο του ενδεκάχρονου Χριστόφορου Μιχάλη Φούρρη.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι ο ύποπτος πήρε την παλέττα φορτωμένη με κεραμικά, για να τα τοποθετήσει στον πρώτο όροφο ανεγειρόμενου διαμερίσματος ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Αγία Νάπα και όταν ο Θεοδώρου τα άφησε στο δάπεδο, καταπλάκωσαν τα μικρό Χριστόφορο.


Κάνοντας αρχή από τα κονδύλια του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, άρχισε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών το τελικό στάδιο της ετοιμασίας των προϋπολογισμών του κράτους, για το έτος 1998.

Οι προϋπολογισμοί θα συζητηθούν σε κατ'ιδίαν συναντήσεις, που θα έχει ο Υπουργός Οικονομικών με όλους τους υπουργούς.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κατά την τέλεση των εγκαινίων του νέου κτιρίου του Χρηματιστηρίου Κύπρου, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και φέτος την πολιτική της συμπίεσης των καταναλωτικών δαπανών.

Από πλευράς ρυθμού αύξησης σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι οι δαπάνες αναμένεται να είναι μειωμένες κατά ένα με ενάμισυ τοις εκατόν.

Σε ότι αφορά δε τον προϋπολογισμό ανάπτυξης, η αύξηση πρόσθεσε ο κύριος Χριστοδούλου, αναμένεται να φθάσει το δέκα τοις εκατόν, θα κυμανθεί δηλαδή στα διακόσια-πενήντα-πέντε εκατομμύρια λίρες.


Επεισοδιακή ήταν η συνεδρία της επιτροπής παιδείας της βουλής, για την συζήτηση της αντιπαιδαγωγικής συμπεριφοράς καθηγητών εις βάρος δύο μαθητών, οι οποίοι παρέμειναν στάσιμοι λόγω αδικαιολόγητων απουσιών.

Ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, αποχώρησε από τη συνεδρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία των ανήλικων μαθητών στην αίθουσα, καθώς και την αναφορά σε ονόματα καθηγητών.

Το θέμα ενέγραψε ο βουλευτής Στάθης Κιττής, ο οποίος ζήτησε την επανεξέταση του προβλήματος από τους καθηγητές και διερωτήθηκε γιατί δεν ζητήθηκε η βοήθεια ψυχολόγων για την στήριξη των μαθητών.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Οελμέκ, η οποία δια του προέδρου της 'Ανθιμου Παντελή, εξέφρασε την απορία γιατί κλήθηκαν οι καθηγητές να δώσουν εξηγήσεις για την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών, τους οποίους η ίδια η βουλή ψήφισε.

Το θέμα θα παραμείνει ανοικτό ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά παντού αίθριος. Αργότερα θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη σε μερικές παράλιες κυρίως περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα ωστόσο θα είναι ταραγμένη στις δυτικες περιοχές. η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 23 στα νότια και στους 19 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι 4 μποφόρ και στα νότια παράλια το απόγευμα δυνατοί 5 έως 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί το απόγευμα ταραγμένη και στις νότιες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 22, στη Λεμεσό 34 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 31 με 21.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 8 July 1997 - 14:27:24 UTC