Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πραγματοποιείται σε λίγο στο συνεδριακό κέντρο Τράουτμπεργκ, η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς είχαν χθές βράδυ μια πρώτη επαφή σε δείπνο που παρέθεσε ο Κόφι Ανάν, παρουσία και των απεσταλμένων των διαφόρων χωρών για το Κυπριακό.

Ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ στην Νεα Υόρκη Μιχαλης Παυλίδης μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Οι συνομιλίες στο Τράουτμπέργκ πραγματοποιούνται υπό το πρίσμα της Ελληνο- Τουρκικής συμφωνίας της Μαρδίτης.

Ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση από την συμφωνία της Μαδρίτης, και ιδιαίτερα απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στο κυπριακό, δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τη συμφωνία της Μαδρίτης χαιρέτισε και η Κυπριακή Κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Μανώλη Χριστοφίδη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Χριστοφίδης υποστήριξε ότι η μη ύπαρξη στη συμφωνία αναφοράς για το Κυπριακό, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την Κύπρο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης μιλώντας σήμερα σε συνέντευξή τύπου, στη Μαδρίτη, υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Τουρκία, εξυπηρετεί τα Ελληνικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Ελλάδας που προάγουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη περιοχή.

Η Ελλάδα πρόσθεσε, επιδιώκει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Αυτή η πολιτική, συνέχισε ο κύριος Σημίτης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπίσουμε και να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας.

Ο Κώστας Σημίτης σχολιάζοντας την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν για το Αιγαίο, ανεφερε ότι τα δώδεκα μίλια είναι θέμα Ελληνικό αλλά και με διεθνή πτυχή.

Η Ελλάδα είπε, θα ασκήσει τα δικαιώματά της όποτε το κρίνει αυτή σκόπιμο.


Παρά τα θετικά σχόλια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της Ελληνικής και τής κυπριακής κυβέρνησης, διάφορες πλευρές εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις της συμφωνίας της Μαδρίτης στην πορεία των Εθνικών θεμάτων.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται η τέταρτη παράγραφος, η οποία επί λέξει αναφέρει: "σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους".

Αναφορά που προκαλεί σωρεία ερωτηματικών και χρήζει ιδιαίτερων διευκρινήσεων ως προς τα υπονοούμενα συμφέροντα της 'Αγκυρας στο Αιγαίο.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ακόμη ότι η συμφωνία της Μαδρίτης επηρεάζει αρνητικά και το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και εξουδετερώνει πλήρως την πολυδιακηρυγμένη και πολυ-διαφημισμένη, ως πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω Τουρκική προέλαση στην Κύπρο, αποτελεί για την Ελλάδα αιτία πολέμου.


Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίηση της απο την συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ εντούτοις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης χαρακτήρισε την συμφωνία της Μαδρίτης σαν ενα νέο Νταβός που θα φερει πολλα δεινα στην Ελλαδα.

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τη συμφωνία της Μαδρίτης.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, τονίζει ότι επιβάλλεται να διευκρινισθεί ποιά αναγνωρίζονται ως ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας, ποιά ως ζωτικά συμφέροντα της Αγκυρας στο Αιγαίο, και τί σημαίνει δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δήκι, Δημήτρης Τσοβόλας, τόνισε ότι ο Ελληνοτουρκικός διάλογος είναι σε πλήρη εξέλιξη, και επισήμανε ότι ακολουθείται επιβλαβής ως προς τα Εθνικά θέματα εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως είπε, θα φέρει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, μπροστά σε νέα δεινά.


Οι ιστορικές εξελίξεις αναφορικά με την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, συνεχίστηκαν και σήμερα στη Μαδρίτη, με την υπογραφή των δεκαέξι ηγετών της συμμαχίας και της Ουκρανίας, καταστατικού χάρτη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον ανέφερε ότι η συμφωνία με την Ουκρανία, αποτελεί ένδειξη για την πολιτική αλλαγή που έχει υποστεί ολόκληρη η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλαίρ, τόνισε πως με αυτή την εξέλιξη διασφαλίζεται η ασφάλεια της χώρας.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Προέδρος Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να λάβει μέρος σε αυτή τη νέα προσπάθεια για ειρήνη και ασφάλεια στην Κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακώφ χαρακτήρισε την επέκταση του ΝΑΤΟ, σαν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην Παγκόσμια Ιστορία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ίσως να είναι το μεγαλύτερο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Η κηδεία του αποβιώσαντος χθες οικονόμου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα Κλεόπα Κουρουζίδη, θα τελεστεί αύριο στις δέκα το πρωί από τον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου η σωρός έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Της κηδείας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς.

Εν τω μεταξύ, καταβάλλονται προσπάθειες όπως η ταφή γίνει στη Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα.

Ο οικονόμος Κλεόπας γεννήθηκε το 1900 στο Πολέμι της Πάφου και από τα δώδεκά του χρόνια αφιερώθηκε στην Εκκλησία, με αφετηρία την Ιερά Μονή Κύκκου.

Από το 1962, ανέλαβε οικονόμος στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, μέχρι το 1974, όταν οι Τούρκοι εισβολείς τον υποχρέωσαν να το εγκαταλείψει.


Το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι και αναχρονιστικό αλλά και στην πράξη αποδεικνύεται λανθασμένο και μη ορθολογικό, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τα νεοδιορισθέντα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο κύριος Χριστοδούλου επεσήμανε ότι η λειτουργία της ΕΔΥ ιδιαίτερα σε θέματα πρώτου διορισμού και προαγωγής, επηρεάζεται σοβαρά από τα συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία οδηγούν σε ακυρώσεις από μια σειρά αποφάσεων δικαστηρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει και σε συγκεκριμένες καταγγελίες του βουλευτή Κίκη Γιάγκου όσον αφορά την λειτουργία στα Τελωνεία.

Ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι στην ομιλία του βουλευτή δεν τεκμηριώνονται στοιχεία τα οποία θα βοηθούσαν στην έρευνα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.


Σε λήψη δυναμικών μέτρων προχωρούν οι κυβερνητικοί γιατροί, με αποτέλεσμα ο ζωτικός τομέας της υγείας να απειλείται με παράλυση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου έκρινε ότι οι προτάσεις της επίσημης πλευράς, οι οποίες υποβλήθηκαν σήμερα στην ΠΑΣΥΔΥ, από τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών και οι οποίες αφορούν τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου, είναι απαράδεκτες και αρνητικές.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κλάδου Δημήτρης Δημητρίου, επέκρινε τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την ως αδιάλλακτη και παραπλανητική.

Παράλληλα προέβη σε έντονη κριτική εναντίον των ηγετικών μελών της ΠΑΣΥΔΥ, τονίζοντας πως η στάση τους ήταν χλιαρή.

Ανακοίνωσε επίσης ότι γι' αυτό τον λόγο οι γιατροί θα συνεχίσουν από μόνοι τους τον αγώνα.

Οριστική απόφαση για λήψη δυναμικών μέτρων αναμένεται να παρθεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με ψηφοφορία στα κατά τόπους κυβερνητικά νοσοκομεία.


Η κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην υπό ανακατασκευή λεωφόρο Ακροπόλεως διχάζει την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ενώ προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των καταστηματαρχών.

Οι καταστηματάρχες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας τη κατάργηση της διαχωριστικής νησίδας και αποζημιώσεις για το πλήγμα που υπέστησαν.

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ο δήμαρχος Στροβόλου και εκπρόσωπος των καταστηματαρχών υποστήριξαν ότι η δημιουργία της λωρίδας θα πλήξει την εμπορικότητα του δρόμου και θα καταστήσει τον Στρόβολο ένα πέρασμα προς τη Λευκωσία.

Από την άλλη, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της Πολεοδομίας και της Αστυνομίας τόνισαν ότι επιβάλλεται η δημιουργία της λωρίδας για λόγους ασφάλειας, τονίζοντας ότι όπου δημιουργήθηκαν λωρίδες μειώθηκαν τα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε άλλη συνεδρία της επιτροπής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά τοπικά δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και τοπικά 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 20 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους έως δυνατούς 4 ως 5 Μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα πολύ δυνατοί, 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 24, στη Λεμεσό 32 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 18.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 9 July 1997 - 15:27:30 UTC