Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Προτού περάσουν σαρανταοκτώ ώρες από την ελληνο-τουρκική συμφωνία στη Μαδρίτη, η Τουρκία προέβη σε νέες προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας.

Τέσσερα ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών ΕΦ-16, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά ΕΦ-16 και Μιράζ 2000.

Εν τω μεταξύ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται οι εσωκομματικές αντιδράσεις για την Συμφωνία, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξή της.

Τώρα, ανέφερε ο κύριος Πάγκαλος, αποκτούνται σχέσεις καλής γειτονίας εφόσον έως τώρα ήταν ανύπαρκτες.

Εξάλλου, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης σε σημερινές του δηλώσεις, τόνισε ότι το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης περιέχει θέσεις που η Ελλάδα έθετε παγίως και η Τουρκία δεν εδέχετο να προσυπογράψει στο παρελθόν.

Από την Αγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τσιέμ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η ανεπίσημη συμφωνία της Μαδρίτης, θα απαλείψει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα έντασης και μιάς σύγκρουσης στο Αιγαίο.


Μόνο με διαδικαστικής φύσεως θέματα ασχολήθηκε η χθεσινή πρώτη μέρα των απευθείας συνομιλιών δήλωσε ο πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ στο Τράουτμπεκ σήμερα θα συνεχισθεί η συζήτηση των διαδικαστικών θεμάτων, αρχικά με συνομιλίες εκ του σύνεγγυς.

Ο κύριος Κορντοβές αναμένεται να συναντηθεί αυτή την ώρα με τον κατοχικό ηγέτη και στη συνέχεια τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ Μιχάλης Παυλίδης μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Επιχειρώντας να συγκαλύψει την αδιαλλαξία του και να αποσείσει τις ευθύνες από ενδεχόμενο ναυάγιο της νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, επιζητεί να αποδώσει ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, απαιτώντας αποδοχή των θέσεων του για χωριστή κυριαρχία και εκ περιτροπής προεδρία.

Σε δηλώσεις του στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Κληρίδης παραμείνει αμετακίνητος στο θέμα της κυριαρχίας και της εκ περιτροπής προεδρίας, θα φέρει αυτός το βάρος της ευθύνης για το ναυάγιο των συνομιλιών.

Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε επίσης προκλητικά ότι αναμένει να δει κατά πόσο οι Ελληνοκύπριοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν τον κυβερνητικό θώκο σε μια διζωνική ομοσπονδία.

Επανέλαβε επίσης τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του ότι δεν πρόκειται να προβεί σε δήθεν παραχωρήσεις, ούτε στην ισότητα, ούτε στις εγγυήσεις της Τουρκίας, ούτε και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν δεν ενταχθεί και η Τουρκία.

Με προκλητικές δηλώσεις εμφανίστηκε και ο διοικητής της τριακοστής-ενάτης μεραρχίας του Τουρκικού στρατού στρατηγός Ιμπραχήμ Τουλού.

Ο Τούρκος στρατηγός με δήλωσή του από την κατεχόμενη Κύπρο, ισχυρίστηκε ότι "ολόκληρη η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει Τουρκική".


Το καθεστώς Ντενκτάς απαγόρευσε τη μεταφορά της σορού του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα Κλεόπα Κουρουζίδη για ταφή στο κατεχόμενο Μοναστήρι, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο εκλιπών δεν ήταν μόνιμος κάτοικος των κατεχομένων.

Η κηδεία του Οικονόμου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα τελέστηκε στις δέκα το πρωί από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς ο οποίος ανάμεσα σ' άλλα τόνισε ότι ο Πρωτοσύγκελλος Κλεόπας διήλθε δια πυρός και ύδατος, αντιμετώπισε δυσκολίες και προβλήματα, αλλά στάθηκε πάντα προασπιστής των δικαίων του λαού μας και φύλακας άγγελος των ελληνοχριστιανικών ιδανικών με τα οποία γαλουχήθηκε.

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σορός του αείμνηστου Κλεόπα Κουρουζίδη μεταφέρθηκε στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου συγχωριανοί του έψαλαν το απολυτίκιον του Αποστόλου Ανδρέα, τον Ακάθιστο 'Υμνο και τον 'Εθνικό 'Υμνο, για να ακολουθήσει η μεταφορά στην τελευταία του κατοικία, στο Πολέμι της Πάφου.

Τον αείμνηστο Κουρουζίδη συνοδεύει στο μακρινό του ταξίδι χώμα και αγίασμα από το κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.


Λόγω της αρνητικής στάσης που εξακολουθεί να τηρεί η Τουρκία και ο εντολοδόχος της Ντενκτάς, η προοπτική για θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, δεν διαγράφεται ελπιδοφόρα.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, σχετικά με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα και με τις συνομιλίες της Νεας Υόρκης.

Αναφορικά εξάλλου, με το σύμφωνο φιλίας που υπεγράφη στην Μαδρίτη, το ΠΑΚ εκτιμά ότι σ' αυτό υποκρύπτονται μεγάλοι κινδύνοι για την Κυπριακή υπόθεση καθώς και για τα υπόλοιπα Εθνικά θέματα που άπτονται των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων.

Είναι φανερό, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΠΑΚ, ότι το σύμφωνο αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, αφού εμφανής σκοπός της είναι να δώσει διέξοδο στην απομόνωσή της, κυρίως σε ότι αφορά τις προβληματικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και ευρύτερα με τη Διεθνή κοινότητα.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΚ, σημειώνεται τέλος, ότι η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, θα επεκταθεί τώρα και στους Ελληνοκύπριους εκείνους που δεν εχουν ακόμη αισθανθεί το μέγεθος της Εθνικής ζημιάς που προκαλούν με τις εκδρομές και επισκέψεις τους στα κατεχόμενα.


Στο Κέντρο της Κάτω Πάφου διεπράχθη σήμερα το πρωί ληστεία στο κατάστημα της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Κάτω Πάφου.

Συγκεκριμένα, γύρω στις οκτώ και τριάντα το πρωί εισήλθαν στο κατάστημα της ΣΠΕ, δύο κουκκουλοφόροι και υπό την απειλή περιστρόφου και μαχαιριού απέσπασαν ποσό περίπου έντεκα χιλιάδων λιρών.

Στη συνέχεια οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο ενοικιάσεως το οποίο εντοπίστηκε αργότερα κοντά στο κτίριο όπου διεπράχθη η ληστεία.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ληστείας οι τηλεφωνικές γραμμές στο κατάστημα ήταν ήδη αποκομμένες και το σύστημα συναγερμού εκτός λειτουργίας.

Για τον εντοπισμό των δραστών, κινητοποιήθηκε η αστυνομία Πάφου, και μονάδες ασφαλείας παγκυπρίως, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών χρησιμοποιήθηκε και το ελικόπτερο του αρχηγείου αστυνομίας.

Στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου οδηγήθηκαν για ανάκριση αρκετοί ύποπτοι, εκ των οποίων ένας αναγνωρίστηκε από αυτόπτη μάρτυρα ως δράστης της ένοπλης ληστείας.

Πρόκειται για τον οδηγό ταξί Χριστάκη Ευαγγέλου από την Πάφο, στο σπίτι του οποίου ανευρέθησαν μετά από έρευνες τεκμήρια, και για διευκόλυνση της διερεύνησης της υπόθεσης εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης.


Μέλη της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης Γκριν-Πις, πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων.

Περί τα είκοσι μέλη της Γκριν-Πις αλυσοδέθηκαν στις εισόδους του Υπουργείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη ανακήρυξη του Ακάμα, από την κυβέρνηση, σε Εθνικό Πάρκο.

Η αστυνομία, στην προσπάθειά της να ελευθερώσει τις εισόδους συνέλαβε επτά περιβαλλοντιστές, ενώ απειλήθηκαν και επεισόδια.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την εκδήλωση υποκινητική, προσθέτοντας ότι η απόφαση για ανακήρυξη του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο θα ανακοινωθεί εντός ολίγων μηνών.


Την προθυμία της κυβέρνησης να επανεξετάσει το θέμα των αιτημάτων των κυβερνητικών ιατρών, εξέφρασαν σήμερα με δηλώσεις τους οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών.

Ο δύο υπουργοί τόνισαν πως οι γιατροί πρέπει να ακολουθήσουν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, υποδεικνύοντας πως αν οι προτάσεις που υπέβαλε χθες η επίσημη πλευρά δεν τους ικανοποιούν, θα πρέπει να κάνουν τις δικές τους αντιπροτάσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου τόνισε ότι στον χώρο της υγείας δεν χωράνε τελεσίγραφα, και επανέλαβε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι τεκμηριωμένες, ορθολογιστικές, και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, εξάλλου, τόνισε ότι η επίσημη πλευρά είναι ανοικτή σε διάλογο.

Εν τω μεταξύ, το θέμα που προέκυψε, με το κλαδικό συμβούλιο των γιατρών, συζητείται αυτή την ώρα σε σύσκεψη της Κεντρικής γραμματείας της ΠΑΣΥΔΥ.


Αναχρονιστικό και ακρωτηριασμένο είναι το υφιστάμενο σύστημα υγείας που εφαρμόζεται στην Κύπρο, και ως εκ τούτου αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζει ο ζωτικός τομέας της υγείας.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από μελέτη, που διεξήγαγε το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρτ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι η Κύπρος, συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, βρίσκεται σαράντα χρόνια πίσω στον τρόπο προσφοράς υπηρεσιών, ενώ η χαώδης κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κρατικά νοσηλευτήρια, δεν επιτρέπει τον έλεγχο των κόστων, που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Την μελέτη η οποία αφορά την κοστολόγηση του υφιστάμενου συστήματος υγείας καθώς και τις δαπάνες που εξυπακούει η εισαγωγή ενός νέου ασφαλιστικού σχεδίου υγείας, παρουσίασε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους και στους αρμόδιους κυβερνητικούς λειτουργούς ο Καθηγητής Μπίλ Ξιάο.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 10 July 1997 - 15:27:27 UTC