Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Διευκρινήσεις επί του εγγράφου που επέδωσε χθές ο Ντιέγκο Κόρτοβεζ πρός τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα ζητήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης σε νέα συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα με τον διπλωμάτη του διεθνούς οργανισμού.

Ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ στη Νέα Υόρκη Μιχάλης Παυλίδης μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στην Αθήνα, εντείνονται οι αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για την Ελληνο-τουρκική συμφωνία της Μαδρίτης.

Εικοσιδύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στην συμφωνία, και επισημαίνουν ότι με την συμφωνία αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή του Αιγαίου σε χώρο αμφισβητούμενης κυριαρχίας.

Οι εικοσι-δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν επιβεβλημένη τη συζήτηση του θέματος στα αρμόδια όργανα του κυβερνώντος κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης αντικρύζει αρνητικά τα έξι σημεία της συμφωνίας.

Πληροφορίες μάλιστα από την ΑΘήνα, κάνουν λόγο για πιθανή παραίτησή του.

Επιφυλακτικός για τη συμφωνία παρουσιάστηκε και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αντίδρασή του με μιά διακριτική ανακοίνωσή.

Εξάλλου, νωρίς το απόγευμα έληξε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημέρωσε τους Υπουργούς για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ο κύριος Σημίτης μετά τη συνεδρία, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε ότι όλα τα μέλη του Υπουργικού, συμφωνούν ομόφωνα στο περιεχόμενο της συμφωνίας.


Αυτοσχέδια βόμβα υψηλής ισχύος, εξερράγη το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίας Νάπας.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε υαλοπίνακες της εξώθυρας του Μουσείου Θαλάσσιας Ζωής, το οποίο στεγάζεται στο υπόγειο του Δημοτικού Μεγάρου.

Οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώνονται σε χώρους κέντρων αναψυχής, σε παράνομους πλανοδιοπώλες και σε επιχειρήσεις θαλάσσιων αθλημάτων στην Αγία Νάπα, εναντίον των οποίων η Αστυνομία προέβη πρόσφατα σε διώξεις για παρανομίες.


Βυτιοφόρο πετρελαιοειδών απείλησε σήμερα το εμπορικό κέντρο της Πάφου, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες εξερράγη το οπίσθιο ελαστικό του προκαλώντας ταυτόχρονα ανάφλεξη.

Την ώρα της έκρηξης του ελαστικού, το βυτιοφόρο βρισκόταν κοντά σε πέντε πρατήρια βενζίνης.

Στη σκηνή κατέφθασε η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, βοήθησε και το κοινό με πυροσβεστήρες.

Εν τω μεταξύ, από την εκκωφαντική έκρηξη του ελαστικού, προκλήθηκε αναστάτωση μεταξύ των καταστηματαρχών και του κοινού και ελάχιστες ζημιές σε καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε οκταήμερο διάταγμα κράτησης εναντίον του Γεώργιου Χρήστου Κλεόπα εικοσι-πέντε ετών από την Γεροσκήπου, σχετικά με την υπόθεση ληστείας που διεπράχθη χθες σε υποκατάστημα Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας στην Κάτω Πάφο.

Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της αστυνομίας για κράτηση του Χριστάκη Ευαγγέλου, εικοσιοκτώ ετών από την Πάφο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας,

τρεις ημέρες πριν την διάπραξη της ληστείας, ο Κλεόπας επισκέφθηκε την Συνεργατική εταιρεία για εξαργύρωση συναλλάγματος.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την διαλεύκανση της υπόθεσης.


Προσήχθησαν το μεσημέρι, ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας οι οκτώ συλληφθέντες, μέλη της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης Γκρην-Πις, που είχαν αποκλείσει χθες τις εισόδους του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Κατά την προσαγωγή των συλληφθέντων στο δικαστήριο, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το χώρο των δικαστηρίων.

Εναντίον των οκτώ συλληφθέντων απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες, για τις οποίες αρνήθηκαν ενοχή.

Το δικαστήριο αποφάσισε όπως ο κάθε κατηγορούμενος καταβάλει χρηματική εγγύηση, ύψους διακοσίων λιρών.

Η ακρόαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις τρεις Σεπτεμβρίου.


Η Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης ενισχύεται με εκατόν-πενήντα νέους αστυνομικούς για να μπορέσει να συμβάλει πιό αποφασιστικά στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και γενικά στην επιβολή του νόμου και της τάξης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, άνδρες της ΜΜΑΔ θα σταθμεύουν μόνιμα και σε άλλες επαρχίες, εκτός της Λευκωσίας.

Εν τω μεταξύ, άνδρες της Μονάδας πραγματοποίησαν σήμερα εντυπωσιακές ασκήσεις με ένσφαιρα πυρά, στο πεδίο βολής της ΜΜΑΔ στον Αναλυόντα.

Οι ασκήσεις περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, βολές από ελεύθερους σκοπευτές, διάφορα σενάρια απελευθέρωσης ομήρων και καταρρίχηση ανδρών από ελικόπτερο με σκοπό την εξόντωση τρομοκρατών σε πολυκατοικία.

Οι ασκήσεις κατέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης της Μονάδας.


Ενώ τα μέτρα στήριξης της Βιομηχανίας τα οποία εξήγγειλε πρόσφατα η Κυβέρνηση αναθέρμαναν την κυπριακή οικονομία, οι βιομήχανοι ζητούν νέες επιδοτήσεις.

Σε σημερινή συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι ηγεσίες ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, διαπίστωσαν πρόοδο στην υλοποίηση των πρόσφατων σχεδίων επιδότησης επιτοκίων, χορηγίες για αγορές μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας και ενίσχυση της εξαγωγικής βιομηχανίας.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή, ανέφερε ότι γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια, ώστε η κυπριακή βιομηχανία να επανεύρει την παλαιότερη θέση της.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, ζήτησε συνέχιση της κυβερνητικής ενίσχυσης για το ενενήντα επτά και ενενήντα οκτώ, ενώ ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Ανδρέας Πίττας, τόνισε την ανάγκη εγκατάλειψης των οικογενειακών δομών της κυπριακής βιομηχανίας, ώστε να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερα μεγέθη.


Με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στατιστικής Γιούροστατ, η κυπριακή υπηρεσία στατιστικής εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη θα στηριχθούν πάνω στα στατιστικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος της Γιούροστατ, Καθηγητής Φώτης Νανόπουλος μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό επίπεδο ενώ η πλήρης εναρμόνιση της θα επιτευχθεί σε τρία με πέντε χρόνια.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Γιούροστατ, είναι ο θεματοφύλακας και ο ελεγκτής των δεδομένων που παρέχει κάθε χώρα.

Ο Διευθυντής της κυπριακής υπηρεσίας Στατιστικής Εύρος Δημητριάδης, ανέφερε ότι μόνο το 4 τοις εκατό των κυπριακών νοικοκυριών, βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας.

Ανέφερε επίσης ότι το 2002 θα πραγματοποιηθεί νέα απογραφή πληθυσμού, ενώ συνεχώς γίνονται έρευνες για διάφορα στοιχεία της κυπριακής κοινωνίας.


Σε στάχτη, μετατράπηκε δεκαεπταόροφο ξενοδοχείο στην πόλη Πατάγια της Θαϋλάνδης, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εβδομήντα-τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν άλλα εξήντα τέσσερα.

Οκτώ από τα θύματα είναι Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί τουρίστες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά οφείλεται σε διαρροή αερίου, σε καφετέρια του πρώτου ορόφου του ξενοδοχείου, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα και στο υπόλοιπο κτίριο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Θαυλάνδης, ανέφερε ότι ο μεγάλος αριθμός θυμάτων, οφείλεται στους υπευθύνους του ξενοδοχείου, οι οποίοι είχαν κλειδωμένες τις εξόδους κινδύνου, για να εμποδίζουν, όπως είπαν, τους πελάτες οι οποίοι έφευγαν χωρίς να πληρώνουν τον λογαριασμό.

Στο ξενοδοχείο δεν υπήρχαν πυροσβεστήρες.


Στους σαράντα-επτά έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τις πλήμμυρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τις νότιες επαρχίες της Κίνας.

Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τις νότιες περιοχές της χώρας, τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Εξάλλου δέκα άτομα έχασαν την ζωή τους από τις πλημμύρες στην Ανατολική επαρχία Ζε-γιάνγκ, η οποία υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Τετρακόσιες τριάντα χιλιάδες άτομα έχουν μείνει άστεγα και ογδόντα χιλιάδες σπίτια, καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις καταρρακτώδεις βροχές, που πέφτουν στην περιοχή από την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές ξεπερνούν τα τριακόσια-εξήντα εκατομμύρια δολάρια.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στα δίκτυα συγκοινωνιών των πληγεισών επαρχιών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 21 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοδυτικοί ασθνείς, 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 20, στη Λεμεσό 32 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 18.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 11 July 1997 - 15:27:17 UTC