Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εικοσι-τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος της δεκάτης-πέμπτης Ιουλίου 1974, που έμελλε να ανοίξει πέντε ημέρες αργότερα την Κερκό-πορτα στις βάρβαρες ορδές του Αττίλα.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός τίμησε σήμερα τους νεκρούς που έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, προ-ασπιζόμενοι τη νομιμότητα και την δημοκρατία.

Στις οκτώ και είκοσι το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα ήχησαν οι σειρήνες σε ολόκληρη την Ελεύθερη Κύπρο.

Εξάλλου, το πρωί ετελέσθη στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, μνημόσυνο πεσόντων, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας για απελευθέρωση θα συνεχιστεί μέχρι τη τελική δικαίωση.

Υπογράμμισε επίσης ότι το πραξικόπημα θα πρέπει να προβληθεί ως το μεγαλύτερο έγκλημα στη νεώτερη Ελληνο-κυπριακή ιστορία, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της προδοσίας βαραίνουν ακόμη την κυπριακή πολιτική προοπτική.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος ετέλεσε τρισάγιο στους τάφους των προ-ασπιστών της δημοκρατίας.

Η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία, κόμματα και οργανώσεις, κατέθεσαν στεφάνια στους τάφους των πεσόντων.

Επίσης τρισάγιο ετελέσθη από τον εφημέριο του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στους τάφους των καταδρομέων- θυμάτων της χούντας, που έπεσαν διενεργώντας την επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου.


Η ολομέλεια της βουλής καταδίκασε το πρωϊ το προδοτικό πραξικόπημα.

Η έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της βουλής άρχισε με μονό-λεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων ενώ ακολούθησαν ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του, ανέφερε ότι η αυστηρή προσήλωση στις δημοκρατικές δια-δικασίες και το πνεύμα του ήρεμου διαλόγου με στόχο την συν-αντίληψη και την συναίνεση, είναι τα διδάγματα που αντλούμε από τις μαύρες επετείους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επεσήμανε ότι δεν θα κουραστούμε να καταδικάζουμε το προδοτικό φασιστικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β'.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θα συνεχίσει την ανελέητη πάλη ενάντια στην καταστροφική επίδραση του εθνικισμού και του σωβινισμού.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Μουσιούττας, τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε αυτο-κριτική να αναλύσουμε το παρελθόν, να σχεδιάσουμε το μέλλον, να βγάλουμε σοφά πορίσματα και να χαράξουμε σταθερή παλλαϊκή πορεία για ανθρώπινη εθνική αξιοπρέπεια.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε ότι οι εκδηλώσεις γίνονται για προβληματισμό, για ανατροπή των απαράδεκτων αποτελεσμάτων της προδοσίας και όχι για μονιμο-ποίηση και νομιμο-ποίηση του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, επεσήμανε ότι πρέπει να πούμε την αλήθεια για να φρονημα-τίσουμε τις νέες γενεές, ώστε να αποφύγουν παρόμοιο έγκλημα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Ματσάκης, εισήγηθηκε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής από τη βουλή, η οποία θα διερευνήσει τα γεγονότα του 1974.


Σε βαρυ-σήμαντες δηλώσεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τις μαύρες επετείους, προέβη σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά το τρισάγιο το οποίο τελέστηκε στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι είναι χρέος μας ο αγώνας μέχρι την επανένωση της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους του νησιού.

Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες του Τράουτ-μπεκ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι όλες οι προτάσεις, οι οποίες υπεβλήθησαν, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποδοχή της διχοτόμησης της πατρίδας μας.


Σε έντονη αμφισβήτηση της διαδικασίας των συνομιλιών την οποία τροχιο- δρομεί ο Ντιέγκο Κορτοβέζ τον Αύγουστο στην Γενεύη, προέβη και πάλιν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος επεσήμανε ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα νομικών εγγράφων αλλά πολιτικής απόφασης, ενώ όπως παρατήρησε τα νομικά έγγραφα έπονται.

Οσον αφορά όμως το χρονο-διάγραμμα και ειδικότερα την συζήτηση εκ παραλλήλου διαφόρων θεμάτων, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν έχει ισχυρή άποψη.


Την σύγκληση έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας της βουλής για το κυπριακό θα μελετήσουν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της ΕΔΕΚ.

Στην συνεδρία για τις μαύρες επετείους όλα τα κόμματα έκαναν αναφορά στο κυπριακό, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη συνεχίζομενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, επικρίνοντας ή επι-δοκιμάζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Τράουτ-μπεκ.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες αποτελούν την απαρχή μιας νέας δια-δικασίας, που χρειάζεται συλλογικότητα στις αποφάσεις και ενότητα στη δράση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι οι ιδέες Κορτοβές αποτελούν ξανα-ζεσταμένο φαγητό και μιά αντιγραφή των προηγούμενων ιδεών, ύστερα από παλιν-δρομήσεις και στασιμότητα τεσσερά-μισι χρόνων.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Μουσιούττας με ένα ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο, ανέφερε ότι οι αμερικανοί αυτόκλητοι μεσολαβητές και ντελάληδες, μας σέρνουν στα σκλαβο-πάζαρα φωνάζωντας πωλείται πατρίς ολίγον μεταχειρισμένη, αλλά ωραία και εις καλήν κατάστασην.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, προειδοποίησε ότι ο συνεταιρισμός που επιχειρείται για λύση θα καταλήξει σε διάλυση του κυπριακού κράτους και δημιουργία νέου με ισότιμους συνεταίρους.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις συνομιλίες της Γενεύης, θα κληθούμε να υπογράψουμε μια κοινή διακήρυξη και ως εκ τούτου πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η διακήρυξη να είναι το καλύτερο δυνατό.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης συναντάται αυτή την ωρα στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο πρόεδρος Κληρίδης που έφθασε στο Λονδίνο, σήμερα νωρίς το πρωί, θα συζητηση με τον βρεττανός πρωθυπουργό τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνάντηση, παρευρίσκονται από Κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Βάνιας Μαρκίδης.

Από Βρετανικής πλευράς, παρα-κάθονται ο ειδικός αντιπρόσωπος της χώρας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέϊβιντ Μάντεν.

Καί οι δύο διπλωμάτες, βρίσκονταν στο Τράουτ-μπεκ, όπου παρακολούθησαν από κοντά τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, Κληρίδη-Ντενκτάς.


Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο

και πρόσθεσε ότι μέχρι να συμφωνηθεί μια κοινή δήλωση, θα πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος.

Σε δηλώσεις του, έπειτα από εξηντά-λεπτη συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Χόλμπρουκ δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο η Αμερικανική παρέμβαση θα είναι υπο-βοηθητική της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών, αποφεύγοντας να ορίσει χρονικά, πότε προγραμματίζεται η ενεργός ανάμιξη της χώρας του.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την περιοδεία του στην Ευρώπη, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε ότι σκοπός του είναι να συνομιλήσει με κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.


Την ικανοποίησή του, για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Τράουτ-μπεκ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, χαρακτηρίζοντάς τις ως θετικές και χρήσιμες.

Ο κύριος Μπερνς, εξέφρασε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην πραγματοποίηση ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, εάν αυτό, όπως είπε, συμφωνηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν της είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, πριν από τη λύση του Κυπριακού, ο κύριος Μπέρνς είπε ότι αυτό είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσει η ίδια η Ευρωπαική Ενωση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν την διεύρυνση της Ενωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς των Ες-300 από την Κύπρο, ο κύριος Μπερνς ανέφερε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα αυτό υπεύθυνα, δίνοντας το χρονικό περιθώριο για την εκδήλωση πρωτοβουλιών για επίλυση του προβλήματος.


Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωϊ, ο Ανδρέας Σάββα Παναγιώτου από την Αργάκα της Πάφου εικοσι-έξι ετών, ιδιοκτήτης λατομείου σε περιοχή της Πόλεως Χρυσοχούς στο χωριό Ανδρολύκου.

Ο Παναγιώτου υπέστη ηλεκτρο-πληξία στην προσπάθεια του να αυξο-μειώσει την τάση του ρεύματος προκειμένου να θέσει σε λειτουργία συσκευή ηλεκτρο- κόλλησης.

Ο θάνατος του Παναγιώτου ήταν ακαριαίος.

Στη συνέχεια η σωρός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς.

Η Αστυνομία διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.


Δύο άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν έπειτα από κατάρρευση ξύλινης γέφυρας κοντά στο Τελ-Αβίβ.

Η γέφυρα οδηγούσε σε αθλητικό στάδιο στο οποίο επρόκειτο να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Εβραϊκοί αγώνες.

Τα μέλη της αθλητικής αντιπροσωπείας της Αυστραλίας, που αποτελείτο από

τριακόσια-εβδομήντα άτομα βρίσκονταν πάνω στην γέφυρα του ποταμού Γιαρκόν, όταν αυτή ξαφνικά κατέρρευσε.

Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί ειδικά για τους αθλητές που θα διέσχιζαν τον ποταμό, ώστε να εισέλθουν στο στάδιο.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος 'Εβρε Βάϊζμαν, επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο τους τραυματίες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις αυγινές ώρες θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση σε μερικές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 22 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια, στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 33 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 28 με 17 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 15 July 1997 - 15:27:27 UTC