Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επέστρεψε πριν από λίγο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης από το Λονδίνο όπου χθες είχε συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, με τον οποίο συζήτησαν την παρούσα φάση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης μετέβη στο Λονδίνο, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών στο Τράουτμεπκ της Νέας Υόρκης.


Θετικές δηλώσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου έκανε σήμερα ο Κοινοτικός Επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, ύστερα από την κατάθεση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για της διεύρυνση της Ενωσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, ανέφερε ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ δεν πρέπει να παραμείνει αιώνια όμηρος της έλλειψης συνεργασίας από μέρους της Τουρκίας, για διευθέτηση του κυπριακού.

Πρόσθεσε επίσης χαρακτηριστικά, ότι η Ευρώπη χρειάζεται να πειστεί από την Τουρκία, για να προχωρήσει η πορεία της προς την Ευρώπη.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Ατζέντα 2000" ανακοινώθηκε σήμερα και επίσημα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.


Εντονα αντέδρασαν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ καθώς και ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ,

απείλησαν ότι εάν η Ευρωπαική Ενωση προχωρήσει με βάση τις προγραμματισμένες συνομιλίες με την Κύπρο, η Τουρκία δεν θα έχει, κατά την έκφρασή του, άλλη επιλογή από την ένωση με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Εξάλλου, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απείλησε ότι ενδέχεται να μην μεταβεί στο Μοντρέ της Ελβετίας, για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

Ισχυρίστηκε ακόμη προκλητικά ότι η απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης, διέλυσε την εποικοδομητική ατμόσφαιρα των συνομιλιών του Τράουτμπεκ.


Ενώ η Αγκυρα επιθυμεί λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο, δημόσια κάνει λόγο για λύση ομοσπονδίας.

Αυτό αναφέρει ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" με τίτλο, "Λέμε ψέματα στον κόσμο για 23 χρόνια", τονίζοντας ότι η Αγκυρα επιθυμεί το ψευδοκράτος ως ξεχωριστό κράτος.

Ο λόγος, συνεχίζει ο Μπιράντ, που η Αγκυρα υποκρίνεται ότι επιθυμεί ομοσπονδιακή λύση, είναι για να μην δυσαρεστήσει τη Δύση και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αρθρογράφος παρομοίασε την τακτική των Τούρκων με αυτή του στρουθοκάμηλου, και καταλήγοντας πρότεινε στην Αγκυρα να αποκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις.


Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειές της στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα τουρκικά αεροσκάφη Εφ-16 και Εφ-4 παρέβησαν σήμερα τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο Φίρ Αθηνών και παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε σήμερα δύο Τούρκους σε δύο μήνες φυλακή, για παράνομη είσοδο τους στην Κύπρο μέσω του κατεχόμενου λιμανιού της Κερύνειας.

Οι δύο Τούρκοι, Σελαχατίκ Μπουράκ και Μογιχτόκ είχαν συλληφθεί στις οκτώ Ιουλίου στην περιοχή Κάπαρη στο Παραλίμνι.

Το δικαστήριο επιβάλλοντας την ποινή, επεσήμανε ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος χιλιάδων Τούρκων από τα κλειστά λιμάνια, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το λόγο αυτό οι ποινές θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές.


Αποδεκτές έκανε σήμερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου τις προσφυγές των έξι παυθέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, κατά της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να τερματίσει τις υπηρεσίες τους στις 8 του περασμένου Νοεμβρίου.

Τα παυθέντα μέλη που δικαιώθηκαν με τη σημερινή απόφαση είναι οι Ρένος Πρέντζας, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Φώτης Φωτίου, Μάκης Αναστασίου, Αριστος Σπύρου και Παναγιώτης Αντωνιάδης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε τερματίσει τις υπηρεσίες των έξι μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με την κατακύρωση προσφοράς για την κατασκευή και εγκατάσταση στροβιλο- γεννητριών στον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι αιτητές παύθηκαν χωρίς να διαπιστωθούν και χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος.

Οι υπηρεσίες των παυθέντων, συνεχίζει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τερματίστηκαν για λόγους εξωγενείς προς την άσκηση της εξουσίας.

Για τους λόγους αυτούς η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο προέβη σε υπέρβαση εξουσίας.


Το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε οκταήμερο διάταγμα κράτησης εναντίον του Σύρου Αμπτουχάχαπ Αχμάν σαραντα-ενός ετών, σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση κατοχής και κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων.

Την υπόθεση κατήγγειλε χθες βράδυ στην Αστυνομία, η Μαρία Χριστοφή ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών ένδυσης στην περιοχή Γερμασόγειας, απ'όπου ο Σύρος αγόρασε παντελόνια.

Ο Σύρος έδωσε στη Χριστοφή δύο πλαστά χαρτονομίσματα των εκατό δολλαρίων, τα οποία η υπάλληλος αναγνώρισε με ειδικό ανιχνευτή.

Υστερα από έρευνα που διενηργήθη στο αυτοκίνητο ενοικιάσεως το οποίο οδηγούσε ο ύποπτος, η Αστυνομία εντόπισε ακόμη ......δώδεκα πλαστά εκατονταδόλλαρα.

Ο Αχμάν ήλθε στην Κύπρο στις 10 Ιουλίου και διέμενε σε ξενοδοχείο της Λάρνακας.


Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα στον Νίκο Λουκά τριαντα- οκτώ ετών, οδηγό λεωφορείου από την Καλαβασό, δύομισι χρόνια φυλακή.

Ο Λουκά είχε παραδεχθεί ότι στις εικοσι-τρεις του Μάη του '96 είχε στην κατοχή του πενηντα-τέσσερις ράβδους δυναμίτιδας, τις οποίες είχε κλέψει από μεταλλείο στην Καλαβασό.

Ο Λουκά ανέφερε ότι στόχο είχε να πωλήσει τη δυναμίτιδα για παράνομους σκοπούς στη Λεμεσό.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές κυρίως παράλιες περιοχές, θα εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα ωστόσο θα είναι ταραγμένη στις δυτικές προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα δυτικά παράλια, και στους 22 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις θα αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά όπου και πιθανό να πέσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους μέχρι δυνατούς 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 33 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 16 July 1997 - 14:27:24 UTC