Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συγκρατημένη αισιοδοξία είναι η εκτίμηση του Ρώσου αντιπροσώπου στο κυπριακό Βλατιμίρ Τζιζώφ, από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κύριος Τζιζώφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ικανοποιημένη από τη νέα διαδικασία και μεθοδο-λογία για το κυπριακό, επισημαίνοντας ότι το πνεύμα των εισηγήσεων της χώρας του για το πρόβλημα περιλαμβάνεται στο έγγραφο Κορντοβές.

Επεσήμανε εξάλλου ότι όλες οι πτυχές του κυπριακού είναι δύσκολες ενώ κληθείς να σχολιάσει τη θέση της χώρας του, στο θέμα της κυριαρχίας, παρέπεμψε και πάλι στο ρωσικό έγγραφο το οποίο κάνει λόγο για μία και ενιαία κυριαρχία.

Κλήθεις, επίσης να σχολιάσει τις απειλές Ντενκτάς για μη μετάβαση στη Γενεύη, ο Ρώσος αξιωματούχος απάντησε διπλωματικά, ότι ο Ντενκτάς προετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο.


Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε σήμερα σημαντικές επαφές και με άλλους ξένους αξιωματούχους, ενόψει του δευτέρου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

Το πρωί συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα της Δυτικο-ευρωπαϊκής Ενωσης Χοσέ Κουτιλέιρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κύριος Κουτιλέϊρο δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από το πνεύμα που επικρατεί, αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για την προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Δυτικο-ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τοποθετήθηκε θετικά καθώς, όπως είπε, η Κύπρος προχωρεί σε ενταξιακές δια-πραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε επίσης με την τρι-μελή αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μετά τις διαβουλεύσεις σε Αγκυρα και Αθήνα έφθασε στην Κύπρο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην περιοχή το φθινόπωρο.

Η συνάντηση διήρκεσε πενήντα περίπου λεπτά και μετά το πέρας της δεν έγιναν δηλώσεις. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί δεν έκαναν δηλώσεις ούτε μετά τις επισκέψεις τους σε Αγκυρα και Αθήνα.


Οι Αμερικανοί θα αναλάβουν σωτήρια παρέμβαση όταν οι διεργασίες επίλυσης του κυπριακού αρχίσουν να οδηγούνται σε ναυάγιο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο Εκπρόσωπος δήλωσε παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχεδιο δράσης, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν πότε οι Αμερικανοί θα εμπλακούν δυναμικά στις διεργασίες.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ρίτσιαρτ Χολμπρουκ, ο κύριος Χριστοφίδης υπέδειξε τέσσερα σημεία τα όποια όπως είπε έχουν και τη σημασία τους.

Πρώτον ότι έγιναν οι συναντήσεις, δεύτερον ότι διήρκεσαν επί μακρόν, και τρίτον ότι κάλυψαν θέματα ουσιώδους σημασίας.

Ως τέταρτο σημείο υπογράμμισε την ικανοποίηση του Προέδρου Κληρίδη για τις σκέψεις του Αμερικανού διπλωμάτη.

Επανέλαβε δε ότι αυτό που γνωρίζει η Κυβέρνηση είναι ότι ο Ρίτσιαρτ Χόμπρουκ δεν συνδέει τις διεργασίες επίλυσης του κυπριακού, με την πορεία ένταξης στην Ενωμένη Ευρώπη.


Την αντίθεση του στην σύζευξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Θέση την οποία θα διατυπώσει στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει για να ανασκοπήσει τις εξελίξεις και να καθορίσει τη θέση της δικής μας πλευράς στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ο κύριος Κυπριανού διευκρίνισε επίσης ότι δεν είναι αντίθετος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ωστόσο πρόσθεσε πρέπει να κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε το πρωί σειρά επαφών, με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Ντέιβιτ Μάτεν, με τον Γενικό Γραμματέα της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ενωσης Χοσέ Κοτιλέιρο, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Το απόγευμα εξάλλου, ο κύριος Κυπριανού αναχωρεί για το Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με το βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.


Επέστρεψε πρίν από λίγο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ολοκληρώνοντας την αποστολή του στη Γαλλική πρωτεύουσα, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Λιονέλ Ζιοσπέν στον οποίο επέδωσε επιστολή του Προέδρου Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του ο κύριος Λυσσαρίδης εξέφρασε ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρωθυπουργό, ο οποίος διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα και το άμεσο ενδιαφέρον της χώρας του για ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό.

Ο κύριος Ζοσπέν τόνισε επίσης το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την περιοχή και συμφώνησε με τον κύριο Λυσσαρίδη ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου είναι καθαρά ευρωπαϊκό θέμα και δεν αφορά χώρες εκτός της Ενωσης.


Τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Ιταλίας στη Λευκωσία Φρατζέσκο Πασκόνε δέχθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Ιταλός πρεσβευτής τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθεις για επίτευξη μιας διζωνικής δι-κοινοτικής ομοσπονδίας στο νησί καθώς και την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, ενώ ευχαρίστησε την Ιταλία για την συμβολή της στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.


Μονό-ωρη καθιστική εκδήλωση έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία πραγματοποίησαν σήμερα οι συγγενείς αγνοουμένων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων καταδίκης της τουρκικής εισβολής.

Αντιπροσωπεία των συγγενών επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο επισημαίνεται η μη εφαρμογή των διαφόρων ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, για το θέμα των αγνοουμένων.

Ακόμη, στο υπόμνημα υπο-δεικνύεται το καθήκον της κάθε μιας από τις χώρες αυτές να δια-δραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό του προβλήματος, με την εξασφάλιση των αναγκαίων πειστικών πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων.


Πρόκληση τεραστίων διαστάσεων, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης τον κατάπλουν σήμερα, έξι τουρκικών πολεμικών πλοίων στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας.

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει αυτή την ενέργεια η οποία πραγματοποιείται σε μια περίοδο που αναζητείται λύση στο κυπριακό, προσθέτοντας ότι θα καταγγελθεί στα Ηνωμένα 'Εθνη και σε όλα τα διεθνή βήματα.

Τα πλοία θα λάβουν μέρος στους δι-ήμερους εορτασμούς του ψευδο-κράτους για την εικοστή-τρίτη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς, σχολιάζοντας την πρόθεση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέτ Ετζεβίτ να επισκεφθεί την Κύπρο για τους εορτασμούς του ψευδο- κράτους ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσδοκούν η επίσκεψη αυτή να είναι εποικοδομητική και θετική.

Σε σχόλια για την άφιξη του Ετζεβίτ, αλλά και των τουρκικών πολεμικών πλοίων, προέβη και ο 'Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιβιτ Μάτεν, ο οποίος χαρακτήρισε και τα δύο γεγονότα ως ατυχή.


Από την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να τα επιβάλει, το Κυπριακό, δεν έχει αχθεί σε λύση.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε δήλωσή του για την εισκοστή τρίτη επέτειο της τουρκικής εισβολής, σημειώνοντας ωστόσο την κινητικότητα εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και την θετική αντιμετώπιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Συναφώς ο κύριος Στεφανόπουλος υπέδειξε, ότι η δια-πραγματευτική διαδικασία απαιτεί εκ μέρους των μεσολαβητών συνείδηση δικαίου και γνώση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος.

Τέλος ο κύριος Στεφανόπουλος, διεκήρυξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου για αποκατάσταση και κατοχύρωση της ακεραιότητας, της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της.


Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες επισκευής του Ρωσικού διαστημικού σταθμού ΜΙΡ, ο οποίος υπέστη χθες νέα σοβαρή βλάβη.

Οι επισκευές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν από πλήρωμα που θα αναχωρήσει στις πέντε Αυγούστου από το κοσμο-δρόμιο Μπαικονούρ και όχι από το πλήρωμα που βρίσκεται αυτή την στιγμή στον σταθμό.

Εκπρόσωπος του ΜΙΡ σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση του σταθμού και την κόπωση του παρόντος πληρώματος άφησε να νοηθεί ότι ίσως αντικατασταθει ο Γαλλος κοσμοναύτης Εινάρ, ενώ στην επόμενη διαστημική αποστολή θα μετέχουν τρείς κοσμοναύτες, δύο Ρώσοι και ένας Γάλλος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές περιοχές δυνατό να σχηματιστεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 22 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 30 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 18 July 1997 - 16:27:18 UTC