Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σοβαρά επεισόδια δημιουργήθηκαν σήμερα λίγο μετά τις 2 στη Λεμεσό όταν κακοποιά στοιχεία άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ενεργούσαν στο πλαίσιο σχεδίου εντοπισμού παράνομου οπλισμού, μετά από πληροφορίες ότι άτομα το τελευταίο τριήμερο αναζητούσαν αγοραστές όπλων.

Η αστυνομία ανταπέδωσε το πυρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου Αστυνομίας, η ανταλλαγή πυροβολισμών έγινε κοντά στη γέφυρα του Νέου Νοσοκομείου Λεμεσού.

Από τα πρώτα στοιχεία συνάγεται ότι οι κακοποιοί άνοιξαν πυρ εναντίον αγοραστών του οπλισμού, τους οποίους προσπάθησαν να εξαπατήσουν με ψεύτικα όπλα και να τους πάρουν τα χρήματα.

Μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ερευνών οι Ευριπίδης Ανδρέα Γεωργίου άλλως Παφίτης 40 χρόνων από τη Λεμεσό, Μάριος Ζήνωνος από το Πέρα Πεδί και τώρα κάτοικος Λεμεσού και ο Γεώργιος Χαραλάμπους από την Ερήμη 24 χρόνων.

Κατά την επιχείρηση τραυματίστηκε ελαφρά ο αστυνομικός Μιχάλης Ψάλτης, ο οποίος έτυχε των πρώτων βοηθειών στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης.


Καθαρά ανθρωπιστικά θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση θα γίνει στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φεϋσέλ και θα συζητηθούν το θέμα των αγνοουμένων, το θέμα της Ελένης Φωκά και άλλα συναφή ζητήματα.

Περεταίρω ο κύριος Χριστοφίδης, διευκρίνισε ότι δεν θα συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, πριν από τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, δήλωσε ότι η ημερήσια διάταξη της Δευτέρας θα είναι ανοικτή, και έτσι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα μπορούν να συζητήσουν και άλλα θέματα.

Εναπόκειται σε αυτούς, πρόσθεσε ο κύριος Ροκοζέφσκι, να αποφασίσουν ποιά θέματα να συζητήσουν.


Ως προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ζητεί να αχθεί το Κυπριακό η Αμερικανική Βουλή, από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε σχετικό ψήφισμα προς τον Πρόεδρο Κλίντον, στο οποίο υποστηρίζεται η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Επίσης στο ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με τετρακόσες δεκαεπτά ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και με 14 αποχές, τονίζεται ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πλήττει τα Αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα της Αμερικανικής Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα αυτό μπορεί να ενταχθεί στις Αμερικανικές προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού.

Εν τω μεταξύ, ο Νίκολας Μπέρνς μιλώντας στην τελευταία του εμφάνιση από το βήμα του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αφού την πρώτη Αυγούστου αναλαμβάνει ως Πρέσβης στην Ελλάδα, ανέφερε ότι ίσως να μην υπήρξε καλύτερη ευκαιρία, από τότε που άρχισαν τα προβλήματα στην Κύπρο, για επίλυση του κυπριακού.

Ο κύριος Μπερνς, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, δήλωσε ότι έχει σεβασμό προς αυτούς και μπορεί να εργαστεί μαζί τους, ιδιαίτερα στο κυπριακό.

Επίσης, ο κύριος Μπέρνς εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην Τουρκία θα συμβάλουν στην όλη προσπάθεια.


Απαράδεκτες θεωρεί η Βρετανία, τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας και του Ντενκτάς εναντίον της Κύπρου.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού επιστρέφοντας πριν από λίγο από το Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι ο κύριος Κούκ του δήλωσε ότι η Βρετανία, υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την προϋπόθεση λύσης του Κυπριακου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ως παρατηρητές με δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου, θα συμμετάσχουν στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων και ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων.

Την απόφαση αυτή του Προέδρου Κληρίδη ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι στη συνεδρία δεν θα παρίσταται εκπρόσωπος του Κινήματος των Οικολόγων, το οποίο όπως είπε, ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα.

Συναφώς, ο κύριος Χριστοφίδης, υπενθύμισε ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη δεν είναι θέμα κριτηρίων αλλά διακριτικής εξουσίας του, η οποία εμπεριέχει και πολιτική ευθύνη την οποίαν αναλαμβάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος.


Η επιτυχής αντιμετώπιση των εθνικών μας ζητημάτων, και κυρίως, η απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, αποτελεί προτεραιότητα στις επιδιώξεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θέση του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου, σε μήνυμά του με την ευκαιρία της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στο οποίο σημειώνει ότι η εξασφάλιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν αρκεί για την πρόοδο του λαού.

Περαιτέρω, ο κύριος Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι τα εθνικά θέματα επηρεάζουν έξωθεν ισχυροί παράγοντες, και γι' αυτό απαιτείται από τον Ελληνισμό ολοκληρωμένος σχεδιασμός, εθνική ομοψυχία και ενίσχυση της αμυντικής του ισχύος.


Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει υπόθεση για την χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία του Αρχιμανδρίτη 'Ανθιμου Ελευθεριάδη, στη Νέα Σμύρνη.

Ενώ η 42χρονη Κατερίνα Γιαννακοπούλου, η οποία πιστεύεται πως είναι η δολοφόνος του Αρχιμανδρίτη, παραμένει άφαντη, στο σπίτι του θύματος η Αστυνομία βρήκε ιδιόχειρο σημείωμα, με το οποίο ο Αρχιμανδρίτης Ανθιμος, αφήνει το διαμέρισμά του ή το ποσό των είκοσι εκατομμυρίων δραχμών στην Γιαννακοπούλου.

Να παρακολουθήσουμε το σχετικό ρεπορτάζ της Ελληνικής Τηλεόρασης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αβέβαιο είναι το μέλλον στον ζωτικό χώρο της υγείας, αφού οι γιατροί είναι πλέον αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η προσπάθεια της ΠΑΣΥΔΥ για γεφύρωση της διαφοράς, μεταξύ ιατρών και κυβέρνησης, έπεσε στο κενό και μαζί εξανεμίστηκαν όλες οι ελπίδες για ειρηνική διευθέτηση του θέματος.

Οι κυβερνητικοί γιατροί εξουσιοδότησαν ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, μη αποκλειομένης και της απεργίας.

Εξάλλου, η Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ συνέρχεται αυτή την ώρα για να συζητήσει το όλο θέμα και να αποφασίσει τους περαιτέρω χειρισμούς.

Το πρόβλημα απασχόλησε σήμερα και το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αποφάσισε την περαιτέρω μελέτη του θέματος.


Το Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε σήμερα τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διορισθούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών.

Τα κριτήρια ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών θα μπορούν τώρα να διορίζονται και κρατικοί λειτουργοί.

Ενα μέλος θα μπορεί να υπηρετεί μέχρι δύο θητείες, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να το διορίσει σε άλλο συμβούλιο λόγω εξαιρετικής προσφοράς.

Εξαλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η λήψη απόφασης αναφορικά με το θέμα του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο τέλος του μήνα.


Σημαντική αύξηση σημείωσε η τουριστική κίνηση κατά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή.

Συγκεκριμένα, τα στατιστικά στοιχεία, παρουσιάζουν κατά 12 τοις εκατό αυξημένη την τουριστική κίνηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο κύριος Χριστοφή, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τους επόμενους μήνες, μέχρι και τον Οκτώβριο, η προσέλευση τουριστών θα είναι μεγάλη.


Στη Γερμανία, οι αρχές της χώρας διέταξαν την απομάκρυνση οκτακοσίων περίπου κατοίκων από διάφορες κοινότητες, κατά μήκος του επικίνδυνου υπερχειλισμένου ποταμού 'Οτερ.

Συνεργεία αλλά και πολίτες, μάχονται απεγνωσμένα να συγκρατήσουν τα νερά από τις πλήμμυρες στήνοντας στις όχθες του ποταμού αντιπλημμυρικά στηρίγματα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δύο σημεία στις όχθες του ποταμού πλημμύρισαν, γεμίζοντας με λάσπη καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μικρά χωριά στη Γερμανία και τη Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, στις εκβολές του 'Οτερ, οι πλήμμυρες που προκλήθηκαν από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, αποτελείωσαν το καταστροφικό τους έργο, προτού τα νερά καταλήξουν στη Βαλτική.


Οπως μεταδόθηκε πριν από λίγο, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσια υπέβαλε την παραίτησή του.

Στην επιστολή παραίτησής του την οποίαν κατέθεσε στη σημερινή πρώτη συνεδρία του Αλβανικού Κοινοβουλίου, ο Σάλι Μπερίσια χαρακτηρίζει την απόφασή του αμετάκλητη.

Η νέα Αλβανική Βουλή έχει 155 έδρες αντί 140 που είχε τις τρεις προηγούμενες νομοθετικές περιόδους, τις οποίες καταλαμβάνουν οκτώ κόμματα και τρείς ανεξάρτητοι βουλευτές.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με το Σοσιαλ-δημοκρατικό Κόμμα κατέχουν 115 έδρες.

Η Κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, με 27 έδρες, απουσίασε από τις σημερινές εργασίες της Αλβανικης Βουλής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά παντού αίθριος. Αργότερα θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη σε μερικές παράλιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις δυτικές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα δυτικά και στους 22 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι πάλι κυρίως αίθριος. Τοπικές ωστόσο νεφώσεις που θα αναπτύσσονται το απόγευμα, ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι, ασθενείς, γενικά, γενικά 3 Μποφόρ, και μέτριοι 4 ως 5 Μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις δυτικές περιοχές και θα καταστεί το απόγευμα ταραγμένη και στις νότιες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια, και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 22, στη Λεμεσό 32 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21 και τέλος στον Πρόδρομο 30 με 20 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 23 July 1997 - 16:27:20 UTC