Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχίζει αυτή την ώρα η δεύτερη φάση της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία ασχολήθηκε με το δεύτερο έγγραφο Κόρδοβεζ, την διακήρυξη Ετζεβίτ-Ντενκτάς και τις συναφείς εξελίξεις στο κυπριακό.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται ο πολιτικός μας συντάκτης, Γιώργος Γεωργίου, με τον οποίο συνδεόμαστε αμέσως.


Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του "Συνασπισμού της Ελπίδας", αναμένεται να πραγματοποιηθεί απόψε, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, και Ενωμένοι Δημοκράτες.

Οι δηλώσεις των αρχηγών των αντιπολιτευομένων κομμάτων που έγιναν σήμερα το μεσημέρι, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ήταν ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε αυστηρό ύφος, έκανε ύστατη έκκληση προς τους Ενωμένους Δημοκράτες, όπως λάβουν οριστική απόφαση, στο θέμα του υποψηφίου, μέχρι το τέλος του μηνός.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του, για άμεση διμερή συνεργασία με το ΑΚΕΛ και με υποψήφιο τον Μάριο Ηλιάδη, προσθέτοντας ότι η πόρτα θα είναι ανοικτή και για τους Ενωμένους Δημοκράτες, αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη συνεργασία.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι η απόφαση του κόμματος του θα ληφθεί στις 27 Αυγούστου, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι θα επικυρωθεί τελικά η υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη.


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, οι τρείς συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια στη Λεμεσό, Ευριπίδης Ανδρέα Γεωργίου -Παφίτης, Γεώργιος Χαραλάμπους και Μάριος Ζήνωνος.

Η αστυνομία διερευνά εναντίον τους τέσσερις υποθέσεις που αφορούν απόπειρα φόνου αστυνομικών, παράνομη κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων, παράνομη κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών και καλλιέργεια φυτών ινδικής κάνναβης.

Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, ο Μάριος Ζήνωνος μεσολαβούσε μετά που του ζητήθηκε προμήθεια ενός πιστολιού από άτομο από την Κοφίνου, για λογαριασμό τρίτου προσώπου.

Ο Ζήνωνος αφού συννενοήθηκε με τον Παφίτη, απάντησε θετικά και εισηγήθηκε προς πώληση και ένα καλασνίκωφ.

Ακολούθησε διευθέτηση συνάντησης Ζήνωνος - ενδιαφερόμενου αγοραστή στη Λεμεσό.

Στο σημείο ωστόσο, της συνάντησης, παρουσιάστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι αγοραστές, οι ειδικοί αστυνομικοί.

Μετά από διευθέτηση του Ζήνωνος με τους δύο υποτιθέμενους αγοραστές ακολούθησε συνάντηση στη Λεμεσό με τον Παφίτη, ο οποίος ζήτησε για την πώληση των δύο όπλων δύο χιλιάδες εκατόν λίρες εκ των οποίων οι διακόσιες θα ήταν η προμήθεια του Ζήνωνος.

Η ανταλλαγή ορίστηκε για χθες το μεσημέρι σε σημείο των γνωστών επεισοδίων, όπου οι δύο αστυνομικοί συνάντησαν τον Ζήνωνος ο οποίος τους έδειξε ομοιώματα όπλων, ενώ σε μικρή απόσταση αντελήφθησαν τον Παφίτη να παραμονεύει με πιστόλι στραμμένο προς την κατεύθυνσή τους έχοντας στα πόδια του ένα αυτόματο όπλο.

Ο ένας εκ των δύο αστυνομικών αποκάλυψε στον Ζήνωνος την ταυτότητά του και του πέρασε χειροπέδες.

Ο Παφίτης αντιλαμβανόμενος ότι επρόκειτο για παγίδα, άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών.

Ταυτόχρονα εναντίον των αστυνομικών, έβαλλε με αυτόματο όπλο και ο Γεώργιος Χαραλάμπους ο οποίος ήταν κρυμμένος.

Αμέσως έκαναν την εμφάνιση τους σστυνομικοί που ήταν επίσης κρυμμένοι στην περιοχή και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών.

Παφίτης και Χαραλάμπους κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη, αλλά ανεκόπησαν και συνελήφθησαν σε μικρή απόσταση από περιπολικά της αστυνομίας.

Στην περιοχή ύστερα από έρευνες βρέθηκαν ένα καλασνίκωφ, ένα πιστόλι, ένα ομοίωμα αυτομάτου όπλου, ένα ομοίωμα πιστολιού, και διάφορα άλλα τεκμήρια τα οποία παραλήφθηκαν για βαλλιστικό έλεγχο και άλλες επιστημονικές εξετάσεις.

Από τις συνεχιζόμενες έρευνες εντοπίστηκε τρίτη χασισοφυτεία, από 27 φυτά κάνναβης, για την οποία συνελήφθη ο Στέλιος Χρυσάνθου, ιδιοκτήτης του σφαιριστηρίου στο οποίο έγιναν οι συναντήσεις για την αγοραπωλησία των όπλων.

Μετά από έρευνα στον σπίτι του Χρυσάνθου βρέθηκε κυνηγετικό που ανήκει σε άλλο πρόσωπο.

Εναντίον των συλληφθέντων εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης.


Οι αδελφοί Αεροπόρου, αρνήθηκαν ενοχή στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, για την απόπειρα φόνου του Φανιέρου.

Αντίθετα, ο Τάσος Σιμιλλίδης, παραδέχθηκε ενοχή σε όλες τις κατηγορίες.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο όρισε έναρξη ακρόασης της υπόθεσης για τους αδελφούς Αεροπόρου στις 30 Οκτωβρίου, ενώ για τον Τάσο Σιμιλλίδη, επεφύλαξε την απόφασή του για την προσεχή Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία έλαβε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας κατά τη μεταφορά των κατηγορουμένων στη Λάρνακα, ύστερα από πληροφορίες για απόπειρα εναντίον του Σιμιλλίδη.


Σε διαβήματα για άρση της απαγόρευσης που επέβαλε η Τουρκία σε πλοία, που αποπλέουν από κυπριακά λιμάνια ή χρησιμοποιούν ως σταθμό την Κύπρο να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια, προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί, τελικά, να αλλάξει πολιτική και να άρει τη σχετική απαγόρευση.

Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, μελετήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι Λεμεσού και αντηλλάγησαν απόψεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και τη μείωση των κόστων στα λιμάνια.


Επαναλειτούργησε σήμερα με μειωμένη παραγωγή και με βάση το κλιμακωτό ωράριο το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου.

Μικρός αριθμός εργαζομένων στο τμήμα παραγωγής αρνήθηκε και σήμερα να αναλάβει εργασία, όμως η πλειονότητα του προσωπικού προσήλθε κανονικά στην εργασία του.

Η διεύθυνση του σφαγείου, απορρίπτοντας νέα πρόταση των απεργών, η οποία υπεβλήθη σήμερα, ανταπάντησε με προειδοποιητικές επιστολές, με τις οποίες τους καλεί να παρουσιαστούν κανονικά και να αναλάβουν εργασία, διαφορετικά θα προχωρήσει σε απόλυσή τους.


Χίλιες εγχειρήσεις καρδιάς διενεργήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στα τελευταία επτά χρόνια.

Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων είναι άριστα και συγκρίνονται ευνοϊκά με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, μεγάλων κέντρων του εξωτερικού.

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο αγγειο-θωρακο-χειρουργικό τμήμα.

Παράλληλα, ο κύριος Σολωμής ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί την αναβάθμιση της αγγειο-θωρακο- χειρουργικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με απώτερο στόχο τη διενέργεια όλων των εγχειρήσεων καρδιάς στην Κύπρο, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι Κύπριοι ασθενείς να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον κ. Σολωμή, με τη λειτουργία και τέταρτου χειρουργείου και με τον καλύτερο εξοπλισμό και στελέχωση του τμήματος.


Με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε τους διακεκριμένους πολιτικούς Μανώλη Γλέζο, Κωνσταντίνο Καλλία, Νικόλαο Μάρτη, Ιωάννη Πεσμαζόγλου και Σπύρο Πλασκοβίτη.

Η διάκριση δόθηκε με την ευκαιρία της 23ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκκρατίας στην Ελλάδα, ως ένδειξη εκτίμησης της πολύτιμης προσφοράς των πολιτικών αυτών ανδρών.

Κατά την έναρξη της τελετής, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος ανέφερε ότι η τιμή αυτή, θα αποτελέσει μήνυμα για τη σημασία και τη σπουδαιότητα της πολιτικής διαδικασίας, η οποία συχνά γίνεται αντικείμενο άδικης κριτικής.


Ο φερόμενος ως δολοφόνος του Ιταλού σχεδιαστή μόδας Τζιάνι Βερσάτσιε, 'Αντριου Κουνάναν, βρέθηκε νεκρός, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε πλωτή κατοικία στο Μαϊάμι Μπιτς, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, από το σημείο όπου ο Βερσάτσιε πυροβολήθηκε εν ψυχρώ, στις 15 Ιουλίου.

Δίπλα από τον 27χρονο Κουνάναν, η Αστυνομία βρήκε ένα περίστροφο, ιδίου τύπου, με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Βερσάτσιε και δύο άλλων ατόμων, για το θάνατο των οποίων είχε κατηγορηθεί ο Κουνάναν και αναζητείτο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μαϊάμι, ο Κουνάναν φαίνεται να αυτοκτόνησε με το περίστροφο που βρέθηκε στη πλωτή κατοικία.

Η κατοικία είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς, έπειτα από πληροφορίες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Ωστόσο, αργά τη νύκτα σε μερικές περιοχές, κυρίως παράλιες, θα σχηματισθεί χαμηλή νέφωση, ή και αραή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί κυρίως βόρειοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα νότια παράλια και στους 20 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, που δυνατό να δώσουν πολύ λίγες βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη το πρωί και το απόγευμα θα καταστεί ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 24, στη Λεμεσό 32 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 18 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 24 July 1997 - 16:27:31 UTC