Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε εξέλιξη βρίσκεται κρίσιμη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ η οποία καλείται να αποφασίσει για την στάση του κόμματος ενόψει των ερχόμενων Προεδρικών εκλογών και υπό το βάρος της αποτυχούσας χθες βράδυ τελικής προσπάθειας ώστε να διασωθεί το μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας που ξεκίνησε στις δέκα το πρωί η Κεντρική Επιτροπή υπέβαλε στους Ενωμένους Δημοκράτες πρόταση επίσπευσης της ημερομηνίας σύγκλισης του Κεντρικού τους Συμβουλίου μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την προσεχή Παρασκευή.

Πρόταση η οποία απερρίφθη και γι' αυτό ενώπιον της ολομέλειας τίθενται τρεις επιλογές.

Η πρώτη επιλογή αφορά αυτόνομη κάθοδο με υποψήφιο τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ενώ η δεύτερη σε διμερή συνεργασία με την ΕΔΕΚ και υποψήφιο τον Μάριο Ηλιάδη.

Τέλος, τίθεται ως τρίτη επιλογή η πρόταση των Ενωμένων Δημοκρατών για αναβολή έως και τις εικοσιεπτά Αυγούστου οπότε το κόμμα του Γιώργου Βασιλείου αναμένεται να επικυρώσει την καταρχήν συμφωνία για τριμερή συνεργασία.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Γενεύη για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης εξηγώντας τη απόφαση του Προέδρου Κληρίδη, υπέδειξε πώς τα Ηνωμένα Εθνη προσκαλούν τις δυο πλευρές στην Κύπρο μέσω των συνομιλίων να συνεργαστούν για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα και για αυτό, συμπλήρωσε, ο πρόεδρος θα ανταποκριθεί θετικά.

Εάν ο Ραούφ Ντενκτάς δεν προσέλθει στο δεύτερο γύρο, δήλωσε ο κύριος Χριστοφίδης, θα κριθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Αναφερέρομενος στην πολιτική των απειλών που υιοθέτησαν τον τελευταίο καιρό Αγκυρα και Ντενκτάς, ο κύριος Χριστοφίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι μοιάζει με το σουλτανικό σύνδρομο.

Εχουν την εντύπωση, συνέχισε, ότι βρισκόμαστε στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ότι απευθύνονται στην Ευρώπη, εκείνης της εποχής.

Τώρα, συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι εποχές άλλαξαν και εάν η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή της πορεία αλλά και για την ευημερία των τουρκοκυπρίων, πρέπει να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα.


Αναχώρησαν πριν από λίγο για την Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας - σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες Αλέκος Μαρκίδης.

Στις επτά θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στην οποία θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα ενημερώσουν την Αθήνα για τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Θα συζητήσουν ακόμη με την ελληνική κυβέρνηση θέματα που εγείρονται και χρήζουν τοποθέτησης ενόψει του δευτέρου γύρου των συνομιλιών.


Διάταγμα οκτα-ήμερης κράτησης εξέδωσε το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον τριαντα-οκτάχρονου ο οποίος καταγγέλθηκε ότι βίαζε κατ'εξακολούθηση την δεκατε-τράχρονη κόρη του.

Η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο ίδιος αρνείται ενοχή και σε κατάθεση του ισχυρίζεται ότι καταγγέλθηκε από το περιβάλλον της συζύγου του, με την οποία βρίσκεται σε διάσταση, για λόγους εκδίκησης.


Η εδώ και τρείς ημέρες καταζητούμενη για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη, εντοπίσθηκε χθες βράδυ περιπλανώμενη έξω από μοναστήρι.

Η Αικατερίνη Γιαννακοπούλου, ομολόγησε ότι σκότωσε τον αρχιμανδρίτη, για συναισθημα-τικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι συνδεόταν μαζί του από το 1989.

Οπως κατέθεσε στην Ασφάλεια, η Γιαννακοπούλου άρχισε να σχεδιάζει το έγκλημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ψάχνοντας για αγορά όπλου.

Η Γιαννακοπούλου χαρακτηρίζει την ενέργειά της ως τιμωρία προς τον αρχιμανδρίτη.


Μεγάλος αριθμός εργαζομένων, στο υπό κατασκευή νέο στάδιο Γ.Σ.Π, διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο το πρωϊ όταν κατέρρευσε πλάκα από μπετόν.

Η κατάρρευση προκλήθηκε όταν τα μεταλλικά και ξύλινα στηρίγματα που κρατούσαν την πλάκα υποχώρησαν, από άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο χώρο, αφού υπήρχαν υποψίες ότι ένα άτομο κατα-πλακώθηκε από τα καλούπια και τους τόνους από τσιμέντο.

Στο χώρο του ατυχήματος έφθασε αμέσως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου διεξήγαγαν έρευνα, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θύμα.

Σε δηλώσεις του ο εργολάβος καλουπιών Φώτης Ζαχαρίου, ανέφερε ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν καθόλα κατάλληλα και απέδωσε το ατυχές γεγονός σε σαμποτάζ, από ανταγωνιστές που είχαν ως στόχο να πλήξουν την εταιρεία του.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Μουσιούττας σε δηλώσεις του στο ΛΟΓΟ, ανέφερε ότι θα διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.


Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της ΟΕΛΜΕΚ, με τους Οργανωμένους Γονείς, σχετικά με την αναβάθμιση των Κρατικών Ινστιτούτων.

Σήμερα, συνήλθε έκτακτα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για συζήτηση του θέματος, όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αφού και οι τρείς πλευρές, εμμένουν στις θέσεις τους.

Ωστόσο, μια ύστατη προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς θα καταβληθεί σύντομα, μετά από προτροπή της Επιτροπής Παιδείας.

Εξάλλου, σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε και το θέμα των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά και εδώ το αδιέξοδο παραμένει, και τελική απόφαση θα παρθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την οποία τα κόμματα θα τοποθετηθούν επί του θέματος.

Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη θέση της αναφορικά με το κόστος που θα καταβάλλει κάθε φοιτητής για μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθορίζοντας το ποσό στο ύψος των τριών χιλιάδων λιρών.


Η εργασιακή διαφορά στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου βαίνει προς επίλυση, ενώ το σφαγείο εισέρχεται από τη Δευτέρα στον κανονικό ρυθμό λειτουργίας του.

Οι αντιδρούντες στο νέο κλιμακωτό ωράριο οι οποίοι απέσχαν και σήμερα από τα καθήκοντά τους, συμφώνησαν να επανέλθουν κανονικά στις εργασίες τους τη Δευτέρα.

Συμφωνία που επιτεύχθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις των συντεχνιών με τη Διεύθυνση, και με την απόσυρση δεσμευτικής δήλωσης την οποία κλήθηκαν να υπογράψουν οι απεργοί, ότι θα εργαστούν με το νέο κλιμακωτό ωράριο.

Παράλληλα, οι συντεχνίες και η Διεύθυνση θα επεξεργαστούν πρόταση η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.


Με κύριο αντικείμενο συζήτησης την έξαρση του ισλαμισμού, συνήλθε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα των επιχειρήσεων των ισλαμιστών και την οικονομική αρρωγή που παρέχουν στις ισλαμιστικές οργανώσεις της χώρας, γεγονός που συνιστά κίνδυνο απο-σταθεροποίησης του κράτους.

Στη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρα-κάθηνται ο Πρόεδρος της Τουρκίας, οι αρχηγοί των τεσσάρων όπλων, ο πρωθυπουργός και τρείς υπουργοί.


Νέα εποχή ανατέλλει στην Αλβανία, με την υποβολή σήμερα εκ μέρους του εντολο-δόχου πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό και ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος Φάτος Νάνο, είναι η αποκατάσταση της τάξης και της πολιτικής ομαλότητας και η οικονομική ανόρθωση της χώρας.

Ο Φάτος Νάνο παρουσίασε σήμερα στον νεο Αλβανό Πρόεδρο Ρετζίπ Μεϊντάνι, τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία αποτελείται από εικοσιένα στελέχη, εκ των οποίων ένας υφυπουργός και τρεις υπουργοί προεδρίας.

Ως γνωστόν την χθεσινή εκλογή προέδρου από το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, ακολούθησε η παραίτηση του Πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης Μπασκίμ Φίνο, ενώ το πρώτο προεδρικό διάταγμα, αφορούσε το διορισμό του Φάτος Νάνο, ως νέου Πρωθυπουργού της Αλβανίας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Σε μερικές πειοχές ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 21 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ, το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ, και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια, και στους 31 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 36 με 25, στη Λεμεσό 35 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 32 με 21 και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 25 July 1997 - 15:27:24 UTC