Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αν η λύση του Κυπριακού δεν διασφαλίζει το μέλλον του Ελληνισμού στην Κύπρο, το ελληνικό όχι θα ξανακουστεί.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να υπογράψει λύση στο Κυπριακό εάν αυτή θα επιτρέπει την επανένωση της Κύπρου, θα προϋποθέτει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και θα ανοίγει το δρόμο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε στο Δασάκι Αχνας, όπου τέλεσε τα εγκαίνια του οικήματος των εθνικοφρόνων σωματείων.

Νωρίτερα τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Δασάκι, το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γιασουμή Χατζη-θεοδοσίου και των άλλων πεσόντων των κοινοτήτων Μακράσυκας και Αχνας.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος εξήρε τη θυσία των ηρώων των δύο κοινοτήτων.


Σε οικογενειακή τραγωδία κατέληξε νυκτερινή επίσκεψη ζεύγους, σε συγγενικό του σπίτι.

Το ζεύγος παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο ενώ διασταύρωνε την κεντρική λεωφόρο που διασχίζει τα Λατσιά, βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Νεκροί είναι ο Μιχάλης Ιωάννου Κωνσταντίνου, από τα Λατσιά, σαράντα-τριών ετών, τεχνικός, και η σύζυγος του Ελένη, από την Ελλάδα, τριάντα-τεσσάρων ετών, πλασιέ.

Το διπλό θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στις εννέα το βράδυ, έξω από το σπίτι της αδελφής του Κωνσταντίνου, την οποία το άτυχο ζεύγος επρόκειτο να επισκεφθεί.

Ο σύζυγος βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ η σύζυγος τραυματίσθηκε κρίσιμα και υπέκυψε στα τραύματα της αργότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το ζεύγος Κωνσταντίνου καταλείπει δύο παιδιά ηλικίας δεκαπέντε και έντεκα ετών.

Το αυτοκίνητο που τους παρέσυρε, οδηγούσε ο Παρασκευάς Πέτρου, από το Στρόβολο, πενήντα-επτά ετών, ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία.


Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν οι κάτοικοι πολυκατοικίας στη Λεμεσό, ο οποίος όμως απεσοβήθη από την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες, εγκληματικά στοιχεία έθεσαν φωτιά στον ανελκυστήρα πολυκατοικίας, τοποθετώντας μοτοσυκλέττα την οποίαν και πυρπόλησαν.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η φωτιά επεκτάθηκε στο κλιμακοστάσιο και ήταν πλέον θέμα χρόνου να τυλίξει ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα, οι ένοικοι του οποίου εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή τόσο από διερχόμενους, όσο και από θαμώνες δισκοθήκης στο υπόγειο της πολυκατοικίας, οι οποίοι ειδοποίησαν την πυροσβεστική και προσέτρεξαν για κατάσβεσή της.


Νέο περιστατικό επίθεσης σκύλλου εναντίον παιδιού σημειώθηκε, αυτή τη φορά στο Κιβισίλι, στην επαρχία Λάρνακας.

Συγκεκριμένα χθες βράδυ, ο Ειρηναίος Αυγουστή, τεσσάρων χρόνων, δέχθηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων που έφερε στο πρόσωπο και το σώμα.

Ο Ειρηναίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στο παιδιατρικό τμήμα και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.

Ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Σταυριανός, ο οποίος εξέτασε τα σκυλιά τα οποία εκτελέστηκαν χθες βράδυ επεσήμανε ότι το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την κυπριακή κοινωνία.


Για άλλες οκτώ ημέρες ανανέωσε σήμερα το Επααρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού το διάταγμα κράτησης του Ευστάθιου Μενελάου, από την Παναγιά, σε σχέση με τον εκ προμελέτης φόνο του Ηρακλή Σωκράτους, 36 χρόνων από την Απαισιά.

Αιτούμενος την ανανέωση του διατάγματος, ο αστυνομικός ανακριτής, παρουσίασε νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Μενελάου συνδέεται με την υπόθεση.

Μεταξύ των στοιχείων είναι και καταγγελία του θύματος στην αστυνομία Λεμεσού, στην οποία προέβη τρείς εβδομάδες πριν από τη στυγερή δολοφονία του, ότι απειλείτο η ζωή του από τον Μενελάου.

Επίσης η αστυνομία βρήκε στο σπίτι του θύματος μαγνητοταινίες με κατεγραμμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του ιδίου και της συζύγου του με διάφορα πρόσωπα.

Σχετικά με την υπόθεση η αστυνομία πήρε 250 καταθέσεις από πρόσωπα του περιβάλλοντος τόσο του θύματος όσο και του υπόπτου, ενώ πρόκειται να πάρει άλλες εκατό.


Μεγάλη ποσότητα παράνομου οπλισμού βρίσκεται στα χέρια εγκληματικών στοιχείων.

Στην αποκαλυπτική αυτή δήλωση προέβη σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, προσθέτοντας ότι αρκετά όπλα διοχετεύονται από τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο κύριος Κόσης τόνισε, ότι η πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων από τις τουρκο- κρατούμενες περιοχές, είναι μέσα στις προτεραιότητες της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την πορεία των κατοίκων της Φιλιάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε, εξάλλου, ότι τα μέτρα που πήρε η Αστυνομία για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα.


Με αντικατοχικές εκδηλώσεις και πορεία προς το κατεχόμενο χωριό τους οι Φιλιώτες διατράνωσαν και φέτος τον άσβεστο πόθο της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες.

Το πρωί έγινε εκκλησιασμός και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων ενώ με την άφιξη δρομέων του Σωματείου Περικλής Δημητρίου ακολούθησαν στην πλατεία του χωριού Περιστερώνα οι χαιρετισμοί των επισήμων.

Στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσιης υπογράμμισε ότι ποτέ δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για ελευθερία και διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής.

Ακολούθως οι Φιλιώτες πορεύθηκαν στη γραμμή αντιπαράταξης ενώ εκπρόσωποί τους έκαψαν σχετικό ψήφισμα όταν οι εκπρόσωποι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αρνήθηκαν να τους συνοδεύσουν στο κατεχόμενο χωριό τους.


Πιστοί στον αγώνα τους για δικαίωση της Κύπρου, τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και οι συγγενείς των αγνουμένων συγκεντρώθηκαν και σήμερα στο χώρο του Οδοφράγματος, στο Λήδρα Πάλας.

Γι' ακόμη μία φορά αρκετοί ξένοι επισκέπτες αφού έτυχαν ενημέρωσης, για τη βαναυσότητα του Τούρκου κατακτητή, ένωσαν τις φωνές τους μαζί με τις μάνες των αγνουμένων και αρνήθηκαν να μεταβούν στα κατεχόμενα.

Η σκέψη ολονών ήταν σήμερα στραμμένη και στον άνθρωπο που για χρόνια τώρα, αγωνιζόταν για τη διακρίβωση της τύχης του αγνοούμενου αδελφού του.

Στον ανάπηρο πολέμου Μιχάλη Μιχαήλ, που κάθε Σαββατοκυρίακο παρευρισκόταν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Σήμερα συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες από το θάνατο του. Το αναπηρικό του τροχοκάθισμα παραμένει στο χώρου του οδοφράγματος και ο ίδιος κυριαρχεί στη σκέψη των φίλων και συναγωνιστών του.


Αεροπορική επίδειξη στην Οστάνδη του Βελγίου, από την ομάδα " Ρόγιαλ Φάλκονς ", στάθηκε η αιτία για το θάνατο οκτώ ατόμων.

Τριαντα-εννέα άτομα τραυματίστηκαν επίσης, εκ των οποίων τα δέκα σοβαρά, με εγκαύματα σε όλο τους το σώμα.

Ενα μικρό μονοθέσιο αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν ο πιλότος του - Ιορδανικής καταγωγής, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νεκρούς - σε ένα επικίνδυνο ελιγμό, έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα αυτό να κτυπήσει στο έδαφος και κοντά σε αντίσκηνο Πρώτων Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι το αεροσκάφος πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος και φαινόταν ανίκανο να ολοκληρώσει την επικίνδυνη φιγούρα στον αέρα.

Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.


Χίλιοι τριακόσιοι πυροσβέστες κατόρθωσαν τελικά, τις πρώτες πρωινές ώρες, να περιορίσουν την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στη Μασσαλία.

Από τη φωτιά αποτεφρώθηκαν πάνω από τρεις χιλιάδες εκτάρια δάσους, σε περιοχή κοντά στη πόλη της Μασσαλίας, στις ακτές της Μεσογείου.

Η μάχη με τις φλόγες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού συνένοχοι της φωτιάς, υπήρξαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

Μετά την ευνοϊκή τροπή των πραγμάτων, αφού η μάχη με τις φλόγες ξεκίνησε από τον πρωί της Παρασκεής, επετράπη σε αρκετούς κατοίκους κοντινών χωριών να επιστρέψουν στις εστίες τους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 22 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους 4 Μποφόρ και στα νότια παράλια 5 Μποφόρ το απόγευμα. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 22, στη Λεμεσό 34 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 28 με 18 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 27 July 1997 - 16:27:18 UTC