Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Διπλή επίθεση αυτοκτονίας από δύο φανατικούς Παλαιστινίους, έγινε το μεσημέρι στο πολυσύχναστο κέντρο των Ιεροσολύμων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άτομα και να τραυματιστούν πέραν των εκατόν πενήντα.

Οι επιθέσεις, οι χειρότερες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, σημειώθηκαν με διαφορά μερικών δευτερολέπτων, στον εβραϊκό τομέα των Ιεροσολύμων, και δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ ότι θα ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους παλαιστινίους.

Η ανακοίνωση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της εξτρεμιστικής φανατικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία χαρακτήρισε την επανέναρξη των συνομιλιών ως ελεύθερη υποταγή των παλαιστινίων στους ισραηλινούς.

Εν τω μεταξύ, φθάνει στο Ισραήλ ο Ειδικός Συντονιστής για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο κύριος Ρος θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Ηγέτη Γιάσερ Αράφατ, στο πλαίσιο της Αμερικανικής πρωτοβουλίας για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στην αμερικανική πρωτοβουλία, αντέδρασε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν αποτελεί κράτος πελάτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουάσιγκτον καλά θα κάνει να σταματήσει να υπαγορεύει τρόπους για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαικής Ενωσης Μιγκέλ 'Ανχελ, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στη Δαμασκό, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, πολύ επικίνδυνη.

Ο Ευρωπαίος απεσταλμένος σκοπεύει να συζητήσει στη Συριακή πρωτεύουσα, "ιδέες" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποβλέπουν στην υπερπήδηση του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


Βόμβα στα θεμέλια της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς.

Το λεγόμενο "Υπουργικό Συμβούλιο" του ψευδοκράτους, που συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του κατοχικού ηγέτη, αποφάσισε μη-συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο Μοντρέ, αν δεν αναβληθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα πληροφορίες, ο ίδιος ο Ντενκτάς, προβαίνοντας σε δηλώσεις, μετά την συνεδρία του λεγόμενου "Υπουργικού Συμβουλίου", είπε ότι κατά την αυριανή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στην οικία Φεϊσσέλ, αναμένει απάντηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται ο Ντενκτάς, έχει δικαίωμα να ερωτήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα.

Ο Γκουστάβ Φεϊσσέλ συναντήθηκε το πρωϊ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ, συναντάται και με τον Ντενκτάς, το απόγευμα.

Το πρωϊ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων Ντενκτάς, είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον συγκεκριμένο χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών.


Το ενδεχόμενο ανάληψης από το ΝΑΤΟ συγκεκριμένου ρόλου μελλοντικά στον τομέα της ασφάλειας της Κύπρου, άφησε ανοικτό ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα.

Ωστόσο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο επηρεάζει κατά τον κύριο Σολάνα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο παρόν στάδιο, παρά τη δεδομένη υποστήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, οι οποίες ελπίζει να αποδώσουν μέσα στο 98.

Αναφορικά με τα ελληνο-τουρκικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη -Ντεμιρέλ, αν και δεν ήταν θεαματική εξέλιξη, συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Εξάλλου, ο κύριος Σολάνα προβαίνοντας σε απολογισμό της συνόδου της Μαδρίτης, σημείωσε ως θετικά σημεία, αφ' ενός την συμφωνία για διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, και αφ' ετέρου την ριζική αλλαγή στις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία.


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξήγγειλε σήμερα την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, ενώ αναμένεται υιοθέτησή της από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη στελεχών του ΑΚΕΛ η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις ημέρες.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα ο κύριος Ιακώβου άσκησε αντιπολιτευτική κριτική σε τρία βασικά σημεία, τα αποία αφορούν, τις συνεχείς παλινδρομήσεις στο εθνικό θέμα, την οικονομική πολιτική και τα ελλείματα δημοκρατίας της παρούσας διακυβέρνησης.

Διαβάζοντας πεντασέλιδη γραπτή ανακοίνωση ο κύριος Ιακώβου έθεσε ακροθιγώς θέματα άμυνας, ευρωπαϊκής προοπτικής και εσωτερικής διακυβέρνησης επισημαίνοντας την διάθεση για συναινετική πολιτική.

Ερωτηθείς για τις έντονες επικρίσεις τις οποίες δέχεται η υποψηφιότητά του από πλευράς Βάσου Λυσσαρίδη αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο, ενώ περιορίστηκε να αναφέρει ότι στο μέλλον θα έχει επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστική ήταν πάντως η τοποθέτησή του ότι δεν ανήκει ούτε απηχεί απόψεις οποιουδήποτε κόμματος όπως και η επισήμανσή του ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει δικό του κόμμα.


Το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης θα εξαντληθεί δημιουργικά και θα υπάρξει και άλλη θητεία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης απαντώντας σε γραπτή δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Ο κύριος Κωνσταντίνου, σχολιάζοντας δημοσιοποίηση προσωπικής επιθυμίας του Υπουργού Οικονομικών και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε, ότι η επανεκλογή Κληρίδη δεν είναι δεδομένη, επειδή η υποστήριξη του κόσμου του ΔΗΚΟ, δεν είναι δεδομένη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Σαφές μήνυμα προθέσεων συνέχισης της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ έστειλε χθες βράδυ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Ειδικότερα, ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, απέδειξαν ότι έχουν επιτύχει με τη φιλολαϊκή τους πολιτική και πολύ περισσότερο ότι έχουν επιτύχει με την εθνική τους πολιτική.

Αυτή την πολιτική, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Αναστασιάδης, θα συνεχίσουμε και δεν πρόκεται να τη θυσιάσουμε σε σκοπιμότητες.

Ο Πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος μιλούσε σε εκδήλωση της ΝΕΔΗΣΥ, στο Παραλίμνι, η οποία ήταν αφιερωμένη στους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισάακ και Σολωμό Σολωμού, καθώς και στον δολοφονηθέντα από τους Τούρκους Πέτρο Κακουλλή.

Ο κύριος Ανασταστιάδης, κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση σε ενότητα για στήριξη του Προέδρου Κληρίδη στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Νέο θανατηφόρο σημειώθηκε χθες βράδυ στη Λάρνακα, με θύμα τον δεκαεπταχρονο Κυριάκο Σιδερά, γιό του μουσικοσυνθέτη Σταύρου Σιδερά.

Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις δέκα το βράδυ, όταν αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Κίκης Κυριακίδης από τη Λάρνακα, συγκρούστηκε με το μοτοποδήλατο του οποίου επέβαινε ο Σιδεράς, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει κρίσιμα.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρνακας, όπου δύο ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Η κηδεία του Κυριάκου Σιδερά, τελέσθηκε σήμερα το απόγευμα.


Στα ίχνη σπείρας αλλοδαπών παραχαρακτών βρίσκεται η Αστυνομία Λεμεσού, η οποία ήδη προέβη σε δύο συλλήψεις χθες βράδυ, ενώ αναζητεί και τρίτο πρόσωπο αραβικής καταγωγής.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ο Σαμίρ Καγιάν 28 ετών και ο Νατζίπ Ηλιάς 30 ετών, και οι δύο συριακής καταγωγής, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 46 συνολικά πλαστά εκατονταδόλλαρα.

Η αστυνομία οδηγήθηκε στη σύλληψή τους όταν ο Καγιάν επεσκέφθη κατάστημα στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας και ζήτησε να του αλλάξουν δύο πλαστά εκατονταδόλλαρα σε κυπριακές λίρες.

Στο κατάστημα βρισκόταν αστυνομικός λοχίας, με πολιτική περιβολή, ο οποίος αφού διαπίστωσε ότι τα χαρτονομίσματα ήταν πλαστά, τον συνέλαβε.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του αλλοδαπού, στο οποίο διέμενε και δεύτερος, ο Ηλιάς, βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 34 πλαστά χαρτονομίσματα των εκατόν δολλαρίων.

Οι συλληφθέντες προσήχθησαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και εναντίον τους εξεδόθη διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Παράλληλα, η αστυνομία αναζητεί και τρίτο αλλοδαπό, ο οποίος σύμφωνα με τον ισχυρισμό των συλληφθέντων, είναι το πρόσωπο που τους προμήθευσε τα πλαστά χαρτονομίσματα.


Σε ρήξη μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και ΟΕΛΜΕΚ οδηγεί το θέμα της αντιμισθίας των καθηγητών, που θα διδάσκουν στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης.

Οι καθηγητές του δημοσίου, επιμένουν ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία για αύξηση της αντιμισθίας τους, ενώ το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι δεν έγινε οποιαδήποτε συμφωνία, δεδομένου ότι οι γονείς δεν ήταν παρόντες για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Διάσταση απόψεων υπάρχει και για το θέμα των διδάκτρων, με τους γονείς να αντιδρούν έντονα στην αύξηση που επέβαλε το Υπουργείο.

Η προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους και γεφύρωσης των διαφορών που κατεβλήθη σήμερα με σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων, στο Υπουργείο Παιδείας δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα, αφού όλες οι πλευρές εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις.

Τον τελευταίο λόγο τόσο για το θέμα της αντιμισθίας των καθηγητών όσο και για το ύψος των διδάκτρων θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπος του οποίου ανέλαβε να μελετήσει το θέμα και να υποβάλει σχετικές προτάσεις σε νέα σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών.


Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή της Πάφου, η οποία έγινε αισθητή στην Επαρχία Πάφου, χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Συγκεκριμένα, το σεισμολογικό τμήμα κατέγραψε στις 12 και 25 δόνηση έντασης τεσσάρων κόμμα δύο βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο δέκα χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου και βάθος επτά χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι και η σημερινή σεισμική δόνηση προέρχεται από τη σεισμογενή περιοχή της Πάφου, εξήντα χιλιόμετρα από τις ακτές της, από την οποία καθημερινά καταγράφονται σεισμικές δονήσεις, μικρής έντασης, αντιληπτές μόνο από σεισμογράφους.


Ανόρθωση και Απόλλωνας δίνουν σήμερα τις επαναληπτικές μάχες για το Τσάμπιονς Λίγκ και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ αντιστοίχως.

Η Ανόρθωση αγωνίζεται στη Λιθουανία με την πρωταθλήτρια της χώρας Καρέντα και δεδομένου του 3-0 του πρώτου παιγνιδιού, αναμένεται να περάσει στον επόμενο γύρο, όπου την περιμένει η Βελγική Λίρς.

Αντίθετα η αποστολή του Απόλλωνα είναι σαφώς πιο δύσκολη καθώς θα αντιμετωπίσει στο Τσίρειο την Μίπα 47 Φιλλανδίας.

Το 1-1 του πρώτου αγώνα δίνει πάντως κάποιο προβάδισμα στην ομάδα της Λεμεσού.

Τόσο ο αγώνας της Ανόρθωσης, όσο και του Απόλλωνα αρχίζουν στις 7 το απόγευμα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές κυρίως παράλιες περιοχές, θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο ως τριών Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 22 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και το απόγευμα, νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 33 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 18 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 30 July 1997 - 16:28:45 UTC