Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με συντριπτική πλειοψηφία, η έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ αποφάσισε πριν από λίγο όπως το κόμμα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η συνδιάσκεψη, το πρώτο τμήμα της οποίας ήταν ανοικτό για τα μέσα ενημέρωσης, άρχισε με ομιλία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος προέβη σε δριμεία επίκριση της κυβέρνησης Κληρίδη και το έργο που επιτέλεσε κατά τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης.

Αναφορικά με το έγγραφο Κορντοβέζ, ο κύριος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι χειρότερο από τις ιδέες Γκάλι, και η ενταξιακή μας πορεία από μοχλός πίεσης προς την Τουρκία, κατέστη μοχλός πίεσης προς τη δική μας πλευρά.

Ο κύριος Χριστόφιας έκανε λόγο για δημοκρατικό έλλειμμα αλλά και για δικαίωση αυτών που επέτρεψαν στον τούρκο εισβολέα, να εισβάλει στην Κύπρο.


Νεκροί είναι και οι πέντε ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί υπήκοοι, που αγνοούνται από το 1974, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι δεν ευσταθούν επί το πλείστον, ισχυρισμοί, ότι υπάρχουν κρατούμενοι στην Τουρκία.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα σχετικής έκθεσης του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον, η οποία ετοιμάστηκε από ομάδα Αμερικανών ερευνητών.

Χαρακτηριστικά, στην έκθεση αναφέρεται επί λέξει ότι "η αμερικανική Κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέντε Αμερικανοί υπήκοοι δεν επέζησαν των γεγονότων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 74".

Στην έκθεση καταγράφονται πληροφορίες και λεπτομέρειες για τους πέντε, και ειδικότερα ότι ο Χρίστος Λιπέρτος, ο Κυριάκος Λεοντίου και ο Σωκράτης Καψουρής, είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους, άγνωστος παραμένει ο χώρος που είναι θαμμένος ο Κυριάκος Σοφοκλέους, ενώ για τον πέμπτο, τον δεκαεπτάχρονο Ανδρέα Κασάπη, πιστεύεται ότι είναι θαμμένος σε τάφο με ένα άλλο πρόσωπο σε περιοχή βορείως της 'Ασσιας.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι για πολλές δολοφονίες που διεπράχθησαν τις πρώτες ημέρες μετά τη δεύτερη εισβολή και συγκεκριμένα μεταξύ 14 και 20 Αυγούστου, ευθύνεται η Τι Εμ Τι καθώς και Τουρκοκύπριοι που προέβαιναν σε αντίποινα.

Την τελική απόφαση για την δημοσιοποίηση της έκθεσης θα λάβει το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού λάβει πρώτα την έγκριση του Στέητ Ντηπάρτμεντ.


Κορυφώνονται αύριο - εικοστή επέτειο του θανάτου του Εθνάρχη Μακαρίου, οι εκδηλώσεις στην ιερή μνήμη του, με την τέλεση μνημοσύνων σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου.

Το επίσημο μνημόσυνο θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Κύκκου, μετά από Αρχιερατικό Συνοδικό Συλλείτουργο.

Σ' αυτό θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, πολιτικές, πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές, συγγενείς του Εθνάρχη και άλλοι.

Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσουν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Μετά το μνηνόσυνο και την απόλυση της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί από τον Μακαριώτατο τρισάγιο, στον τάφο του αείμνηστου Εθνάρχη, στο Θρονί και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Η Εκκλησία της Κύπρου καλεί τον κυπριακό λαό να παραστεί στο μνημόσυνο για να εκφράσει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του προς τον Μεγάλο Ηγέτη, που ανάλωσε τη ζωή του για την ελευθερία και το μεγαλείο της Κύπρου και του λαού της.

Απόψε εξάλλου, το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Τρίτου Παναγιάς, διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του Εθνάρχη, με ομιλητή τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Πάτροκλο Σταύρου.

Στην εκδήλωση θα παραστεί αντιπροσωπεία και χορευτικό συγκρότημα από το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου, το οποίο θα παρουσιάσει Κρητικούς χορούς και τραγούδια.


Αφιερωμένη στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου ήταν η σημερινή διαφωτιστική εκδήλωση στο κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, συγγενείς των αγνοουμένων και εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων, διατράνωσαν την απόφαση τους να συνεχίσουν τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου, πιστοί στις υποθήκες του αείμνηστου Εθνάρχη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, μέλη του σωματείου " Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία" και της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, το σωματείο "Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία" οργάνωσε συγκέντρωση στο οίκημα του, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η εφαρμογή της συμφωνίας της τρίτης Βιέννης, και καταδίκασε τις επισκέψεις των λεγόμενων επανα-προσεγγιστών στα κατεχόμενα.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στο οδόφραγμα αντι-κατοχική εκδήλωση του προσφυγικού σωματείου "Η Ακανθού" και του Δήμου Ακανθούς.


Συνεχίστηκαν και σήμερα οι έρευνες στην παραλία της Λεμεσού, για εντοπισμό των τριών καρχαριών, οι οποίοι θεάθηκαν από λουομένους χθες το απόγευμα.

Το πρωί η αστυνομία διεξήγαγε νέες έρευνες από αέρος και θαλάσσης, καθώς και υποβρυχίως, χωρίς να εντοπίσει οτιδήποτε, ωστόσο αστυνομική άκατος παραμένει σε επιφυλακή.

Οι καρχαρίες είχαν θεαθεί σε μικρή απόσταση από την ακτή απέναντι από τον Δημόσιο Κήπο, ωστόσο, προτού καταφθάσει η αστυνομία οι δύο καρχαρίες είχαν εξαφανιστεί, ενώ ο ένας έγινε κατορθωτό να πυροβοληθεί, χωρίς όμως να εξοντωθεί.


Τη μαζική αποστράτευση ισλαμιστών αξιωματικών στην Τουρκία, την πρώτη από της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Μεσούτ Γιλμάζ, αποφάσισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται σήμερα για δεύτερη ημέρα.

Εβδομήντα τρεις αξιωματικοί και υπαξιωματικοί - μεταξύ αυτών και τρεις συνταγματάρχες - απολύθηκαν από τον στρατό, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εξτρεμιστικές θρησκευτικές δραστηριότητες.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι αρκετοί από τους αξιωματικούς, συνδέονται με την φιλο-ιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Νετσμετίν Ερμπαγκαν, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προχώρησε σε εκκαθαρίσεις στο στρατό, με την αποστράτευση άλλων 232 στρατιωτικών.


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ αναχώρησε για την Αίγυπτο, χωρίς ωστόσο να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί την χθεσινοβραδινή παραίτηση μελών της Παλαιστινιακής Διοίκησης.

Δεκα-έξι υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους, καθώς βρίθουν οι κατηγορίες εναντίον της Παλαιστινιακής κυβέρνησης για διαφθορά.

Σύμφωνα με την Παλαιστίνια Υπουργό Παιδείας Χανά Ασράουϊ, η πράξη αυτή, αποδεικνύει Δημοκρατία.

Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν μία μόνο μέρα μετά, την απόφαση του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, με την οποία εζητείτο από τον Γιασέρ Αραφάτ, η διάλυση της κυβέρνησης του, για να αντιμετωπιστούν οι κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση.


Εξηντα-τέσσερις και πλέον ώρες παρέμεινε εγκλωβισμένος στα συντρίμια δύο εξοχικών κατοικιών, στο ορεινό θέρετρο Θρέτμπο της Αυστραλίας, τελικά όμως διασώθηκε.

Ο τριαντάχρονος Στιούαρτ Ντάϊβερ, κατάφερε να νικήσει τα στοιχεία εκείνα, που θα μπορούσαν ίσως πολύ εύκολα, να τον σκοτώσουν.

Οπως δε σχολίασε εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων, πρόκειται για θαύμα, αφού τα συντρίμια των κατοικιών σκεπάστηκαν με λάσπη, μετά την κατολίσθηση των βράχων, την περασμένη Πέμπτη.

Ωστόσο, μία τσιμεντένια πλάκα, ένας κενός χώρος και οι χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν ζωντανό τον Ντάϊβερ, καθηγητή του σκι, ο οποίος ανεσύρθη στην επιφάνεια, με μόνο κάποιους μικροτραυματισμούς.

Τόσο τα σωστικά συνεργεία όσο και οι κάτοικοι του ορεινού θερέτρου, επεφύλαξαν στον καθηγητή θερμή υποδοχή με επευφημισμούς και χειροκροτήματα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες από τις κατολισθήσεις, έξι άτομα έχουν σκοτωθεί και άλλα δεκατρία αγνοούνται ακόμη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Σε μερικές όμως παράλιες περιοχές, θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 22 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα, δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και στα νότια παράλια 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 32 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 22 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 2 August 1997 - 17:27:22 UTC