Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τέταρτη ημέρα των συνομιλιών στο Μοντρέ, και κύριο χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι οι προσπάθειες των βασικών παραγόντων του εξωτερικού κύκλου, να περισώσουν τη διαδικασία, που απειλείται μετά τη χθεσνική έκρηξη αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς.

Το πρωϊ, πραγματοποιήθηκε νέα ιδιαίτερη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς- Κόρντοβεζ, κατά την οποία ο κατοχικός ηγέτης τήρησε πεισματικά, την ίδια αρνητική στάση, έναντι των εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών.

Πρίν από λίγο άρχισε νέα συνάντηση, με συμμετοχή και των συμβούλων αυτή τη φορά.

Ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ στο Μοντρέ Μιχάλης Παυλίδης έχει λεπτομέρειες για τις τελευταίες εξελίξεις.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Κανονικά και χωρίς προβλήματα, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η αυριανή επίσκεψη στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, ύστερα και από τις τελευταίες διαβεβαιώσεις των Ηνωμένων Εθνών προς την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα θα μεταβούν αύριο, εξακόσιοι προσκυνητές από τις ελεύθερες περιοχές, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας Κληρίδη-Ντενκτάς για ανταλλαγές επισκέψεων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και Τουρκοκυπρίων, στις ελεύθερες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος θα τελέσει τη θεία λειτουργία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σημερινού Τουρκοκυπριακού τύπου, την Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα, θα παρακολουθήσουν εκτός από τους εξακόσιους προσκυνητές, και άλλοι πενήντα-δύο Ελληνοκύπριοι, μέλη του προσωπικού της Ουνφικύπ, καθώς και οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας.

Εξάλλου, στον τουρκοκυπριακό τύπο αναφέρεται ότι οι προσκυνητές από τις ελεύθερες περιοχές, θα παρακαθήσουν σε γεύμα στο κατεχόμενο Μπογάζι.


Εικοσι-τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με την οποία η Τουρκία, ολοκλήρωνε την κατάληψη του τριάντα-οκτώ τοις εκατό του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαναγκάζοντας ταυτόχρονα διακόσιες χιλιάδες 'Ελληνες Κυπρίους, να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της εισβολής, τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, κατέλαβαν την Αμμόχωστο, τον Ξερό, τη Μόρφου και ολόκληρη την Κερύνεια.

Ολα τα κόμματα, καθώς και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το έγκλημα που διεπράχθη εις βάρος της Κύπρου και του λαού της και καλούν τον Κυπριακό Ελληνισμό, να κρατήσει ψηλά το λάβαρο του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά ο διεθνής παράγοντας, προκειμένου να ασκήσει την επιρροή του για αλλαγή της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης.

Εν τω μεταξύ, στο ψευδοκράτος, οργανώθηκαν σήμερα προκλητικοί εορτασμοί και εκδηλώσεις, για την εικοστή-τρίτη επέτειο από την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του '74.


Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία του ηρωομάρτυρα Σολωμού Σολωμού από τους Τούρκους.

Συγκεκριμένα αμέσως μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, στις 14 του περασμένου Αυγούστου, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, στα επεισόδια της Δερύνειας από τους Γκρίζους Λύκους, αρκετοί διαδηλωτές με αισθήματα οργής και αγανάκτησης πέρασαν στη νεκρή ζώνη διαμαρτυρόμενοι για τις τουρκικές θηριωδίες.

Ο Σολωμός Σολωμού αψηφώντας τον κίνδυνο πέρασε από φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών και αναρριχήθηκε σε παρακείμενο ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Οι τουρκικές σφαίρες τον κτύπησαν όμως στο λαιμό.

Το απόγευμα τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του ηρωομάρτυρα Σολωμού Σολωμού στο Παραλίμνι.


Νεκρή βρέθηκε το πρωϊ από συγχωριανούς της, σε χαράδρα βάθους πέντε μέτρων η Σταυρούλλα Αθανασίου, πενήντα-τεσσάρων ετών από την Παναγιά.

Η Αθανασίου η οποία μετέβαινε στο χωράφι της, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ο γεωργικός ελκυστήρας που οδηγούσε, παρεξέκλινε της πορείας του με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να πέσει σε παρακείμενη χαράδρα λόγω υποχώρησης του χωμάτινου οδοστρώματος.

Η άτυχη Σταυρούλλα βρέθηκε νεκρή δύο ώρες αργότερα, δίπλα από τον γεωργικό της ελκυστήρα.


Η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μανλτίν 'Ωλμπραϊτ, ενδέχεται τις επόμενες ημέρες, να μεταβεί στη Μέση Ανατολή.

Μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, η αξιωματούχος της Αμερικανικής διπλωματίας, δήλωσε, πως η μετάβαση της στη Μέση Ανατολή, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των διαμεσολαβητικών προσπαθειών του Ντένις Ρός και τις ενέργειες των εμπλεκομένων μερών, στη κρίση της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμερικανός μεσολαβητής, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψη του στο Ισραήλ και τις Παλαιστινικές περιοχές, εξέφρασε αισιοδοξία και διαβεβαίωσε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Ισραήλ, ήρε σήμερα τον αποκλεισμό δύο Παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη, της Ραμάλα και της Χεβρώνας, επιτρέποντας στους Παλαιστινίους, να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Ωστόσο αποκλεισμένες, εξαλουθούν να παραμένουν από τις αρχές ασφαλείας του Ισραήλ, αρκετές περιοχές γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ.


Επειτα από παραμονή έξι μηνών, στο διάστημα και με αρκετά μικρο-ατυχήματα, οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες Βασίλι Τσιμπλίγιεφ και Αλεξάντερ Λαζούτκιν, εγκατέλειψαν το πρωί, τον διαστημικό σταθμό ΜΙΡ.

Οι δύο κοσμοναύτες, αποσύνδεσαν, από τον σταθμό ΜΙΡ - λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα, το διαστημόπλοιο τύπου Σογιούζ, το οποίο τους μετέφερε στη ΓΗ.

Το ταξίδι της επιστροφής τους διήρκησε τρισήμισυ ώρες.

Εγκωμιαστικά είναι πάντως τα σχόλια, των πλείστων Ρωσικών μέσων ενημέρωσης, για τη παραμονή των δύο κοσμοναυτών στο διάστημα, η αποστολή των οποίων, χαρακτηρίστηκε ως η δυσκολότερη, μέχρι στιγμής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά το απόγευμα θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 μποφόρ το πρωϊ και μέτριοι ως δυνατοί 4 και τοπικά 5 μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα νότια παράλια και γύρω στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 19, στη Λεμεσό 29 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 21 και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 14 August 1997 - 14:29:41 UTC