Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, συζητήθηκαν σήμερα στο Φόρρεϊν Οφις, μεταξύ του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ, του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντούκ Χέντερσον και του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέϊβιντ Χάνεϋ.

Στη συνέχεια ο κύριος Κόρντοβεζ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες στο Μοντραί, και μεθαύριο Τετάρτη θα ενημερώσει το Συμβούλιο Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο η Βρετανία.


Τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην Ελβετία, ήταν εξάλλου το αντικείμενο μελέτης στη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.

Το Πολιτικό Γραφείο αφού ενημερώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Δημήτρη Χριοστόφια, επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε σχετικές εισηγήσεις προς την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Χριστόφιας επεσήμανε την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης, μετά το ναυάγιο του Μοντραί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης.

Συναφώς, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δεν τοποθετήθηκε επί του εγγράφου Κόρντοβεζ και επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίαςε διότι δήλωσε έτοιμος να το αποδεκτεί.

Για εξέταση των αποτελεσμάτων του δευτέρου γύρου των απευθείας συνομιλιών συνέρχεται αυτή την ώρα και το εκτελεστικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος.


Ο Υφυπουργός εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης σε δηλώσεις του αναφορικά με τις συνομιλίες του Μοντραί, προειδοποιεί την Τουρκία ότι με τη στάση της, οδηγείται στην απομόνωση και ακυρώνει την ίδια την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" των Αθηνών, ο κύριος Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι στόχος της τουρκικής πλευράς στο Μοντραί, ήταν η αναστολή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και η ματαίωση της εγκατάστασης των ΕΣ-300.

Σχολιάζοντας τα κείμενα που παρουσίασε ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ στις απευθείας συνομιλίες στο Μοντραί, ο κύριος Κρανιδιώτης είπε ότι παρουσίασαν αρκετές αδυναμίες, επιβεβαίωσαν όμως την ανάγκη για ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία της Κυπριακής Ομοσπονδίας.

Για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στο Κυπριακό, ο κύριος Κρανιδιώτης ανέφερε ότι αναμένει να ασκήσει την επιρροή του στην τουρκική πλευρά, ώστε να συνεργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις διεθνείς αρχές.


Τη λύπη της για τα εμπόδια που υπάρχουν στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στην Κύπρο εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή επιτροπή υποσχέθηκε να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά για συνομιλίες προς διευθέτηση των διαφορών τους.

Κληθείς να σχολιάσει την απειλή που εκτόξευσε ο Ντενκτάς ότι θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αν η Ευρωπαική Ενωση αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο στις αρχές του 1998, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα, περιορίστηκε μόνο να επαναλάβει ότι πρέπει να υπάρξει λύση μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων.


Ενώπιον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, η αποκάλυψη των γραπτών των Υποψηφίων Δοκίμων Αξιωματικών της 97Β' ΕΣΣΟ.

Στο ΓΕΕΦ, παρευρίσκονταν σήμερα επίσης, ο Υπουργός Αμύνης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Εισαγγελίας και του Υπουργείου Παιδείας.

Η καινοτομία αυτή, όπως τόνισε ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, εισήχθη στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας και αξιοκρατίας που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο και εκτιμάται ότι θα εξασφαλίζει το αδιάβλητο της επιλογής, των Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών.

Περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κύριος Ηλιάδης, εξήγησε ότι μετά την αποκάλυψη των ονομάτων των υποψηφίων, θα αθροιστούν οι βαθμολογίες που εξασφάλισαν οι υποψήφιοι στη γραπτή εξέταση, στη γυμναστική εξέταση, στην προφορική συνέντευξη και στις υγειονομικές εξετάσεις.

Από τους 741(ένας) υποψηφίους, θα επιλεγούν 365 ως 'Εφεδροι Αξιωματικοί, ενώ οι υπόλοιποι, θα προχωρήσουν ως Υπαξιωματικοί, Λοχίες ή Δεκανείς.


Οι κάτοικοι της κατεχόμενης Μόρφου διαδηλώνουν και φέτος, εικοσι-τρία χρόνια από την κατάληψη της κωμόπολης από τον Αττίλα, τον πόθο τους για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεών τους υπό το σύνθημα "Δεν Ξεχνούμε - Αγωνιζόμαστε και Διεκδικούμε", αντιπροσωπεία των Μορφιτών, επέδωσε το πρωί, στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ψήφισμα καταδίκης της κατοχής.

Στο ψήφισμα ζητείται επίσης η παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Απόψε, οι Μορφίτες θα τελέσουν στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στη Λευκωσία, δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων.

Από το εκκλησάκι, θα μεταφερθεί φλόγα στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης, για τη Μόρφου.


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και σειρά θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις Δημοκρατικού Συναγερμού και Δημοκρατικού Κόμματος, συζήτησαν το πρωί οι επικεφαλής τους, Νίκος Αναστασιάδης και Σπύρος Κυπριανού.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε στο μικροσκόπιο, το γεγονός της δημοσιοποίησης διαφόρων απόψεων, που εκφράζονται από στελέχη των δύο κομμάτων.

Γεγονός για το οποίο οι κύριοι Αναστασιάδης και Κυπριανού, εξέφρασαν την πεποίθηση, ότι δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις σχέσεις ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ.

Αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, οι επικεφαλής των δύο κομμάτων, θα έχουν νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας.


Στον ίδιο εντατικό ρυθμό, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του Τουρκοκύπριου Τζιαν Νεντζίπ, προχθές στη Λεμεσό.

Ισχυρές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες είναι πράκτορες της Τουρκοκυπριακής Τρομοκρατικής Οργάνωσης Ττί Εμ Ττί.

Εξάλλου, καταδεικνύεται ως λόγος της δολοφονίας του Νεντζίπ, η διασφάλιση της σιωπής του, γεγονός που αποδεικνύεται και από την απειλητική επιστολή που έλαβε πριν από λίγες ημέρες.

Επίσης, η αστυνομία είναι βέβαιη ότι ο δολοφόνος πρέπει να είχε τουλάχιστον άλλον ένα συνεργάτη, ο οποίος τον βοήθησε να εγκαταλείψει γρήγορα την σκηνή του εγκλήματος.

Εν τω μεταξύ, ο ιδρυτής της Ττί Εμ Ττί, Ραούφ Ντενκτάς, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την δολοφονία του Νεντζίπ, ισχυρίστηκε σήμερα ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν όλους τους Τουρκοκύπριους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, ως κατασκόπους.

Η σορός του Νεντζίπ, τάφηκε σήμερα από τους συγγενείς του, στο κατεχόμενο Κιόνελλι.


Κακόβουλα τέθηκε η πυρκαγιά που κατέκαυσε περίπτερο στη Λεμεσό, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Στην εκτίμηση αυτή οδηγήθηκε η αστυνομία έπειτα από εξετάσεις εμπειρογνωμόνων, τόσο της πυροσβεστικής όσο και της αστυνομίας, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για εμπρησμό, αφού εντός του περιπτέρου, βρέθηκε ένα πλαστικό δοχείο και υπολείμματα βενζίνης.

Από την πυρκαγιά στο περίπτερο Τζούλια, στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Λεοντίου του Πρώτου, στη Λεμεσό, το οποίο ήταν ασφαλισμένο για εικοσιπέντε χιλιάδες λίρες, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές και σε διπλανό ανθοπωλείο.

Για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, Ηρόδοτος Πετάσης, 35 χρόνων από τη Λεμεσό, ο οποίος, θα προσαχθεί αύριο, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.


'Αλλος ένας εμπρησμός σημειώθηκε σήμερα, επίσης τα ξημερώματα, αυτή τη φορά στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, ο Θεόφιλος Θεοφίλου, ελαιοχρωματιστής, κάτοικος στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα, έθεσε φωτιά στο διαμέρισμά του, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές ύψους τριών χιλιάδων λιρών.

Ο Θεοφίλου προσήχθη αργότερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα κράτησής του.

Οπως ελέχθη ενώπιον του Δικαστηρίου, ο Θεοφίλου, απείλησε να κάψει το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε με τη σύζυγό του, εάν αυτή δεν επέστρεφε.

Η σύζυγος του Θεοφίλου είχε φύγει από το διαμέρισμα, όταν νωρίτερα, υπό την επήρρεια οινοπνεύματος, ο Θεοφίλου, λογομάχησε μαζί της.


Στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της σημαντικότερης αστυνομικής επιχείρησης κατά των Ισλαμιστών, που έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία, σκοτώθηκαν δεκατρείς Ισλαμιστές και συνελήφθησαν εκατόν.

Σύμφωνα με Αιγυπτιακές πηγές, μεταξύ των συλληφθέντων και των νεκρών, περιλαμβάνονται και οι αυτουργοί της φονικής επίθεσης εναντίον Ελλήνων τουριστών, τον Απρίλιο του 1996, η οποία προκάλεσε το θάνατο σε 18 άτομα.

Εξάλλου, πληροφορίες του αιγυπτιακού τύπου, αναφέρουν ότι κατά την επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Μίνια, στην Ανω Αίγυπτο, εξαρθρώθηκε η ιεραρχία της κυριότερης ένοπλης Αιγυπτιακής Ισλαμιστικής οργάνωσης, της Τζαμάα Ισλαμίγια, οι βασικοί ηγέτες της οποίας περιλαμβάνονται στους νεκρούς.


Πέντε νεκροί, είκοσι τραυματίες και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, είναι ο απολογισμός ισχυρού τυφώνα που έπληξε σήμερα την Ταϊβάν, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και πλήμμυρες.

Επίκεντρο του τυφώνα, ο οποίος είχε ταχύτητα τρακόσια δέκα χιλιόμετρα την ώρα, ήταν η πόλη Ταϊπέι στη Βόρειο Ταϊβάν, στην οποία λήφθηκαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η άμεση μετακίνηση εκατόν οικογενειών.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της Ταϊβάν, έχει ανακοινώσει ότι ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν παγιδευμένα στα συντρίμμια, είναι μέχρι στιγμής, άγνωστος.

Εξάλλου, στην πόλη Νείχου, που βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Ταϊπέι, τρία άτομα κινδύνευσαν, όταν παγιδεύτηκαν σε πλημμυρισμένο υπόγειο.

Το καταστροφικό κτύπημα του τυφώνα, αναμένεται να συνεχιστεί με επιπλέον ορμητικούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, ενώ το Κεντρικό Γραφείο Καιρού, παρότρυνε το κοινό να παραμείνει στα σπίτια του.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 21 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο έως τριών Μποφόρ, και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 32 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 18 August 1997 - 14:27:27 UTC