Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αποφασίσει τα επόμενα βήματα, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό.

Αυτό δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ακόμη ότι δεν θα δεχθεί να επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες χωρίς να αλλάξει η αδιάλλακτη στάση του κατοχικού ηγέτη.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν την επίρριψη ευθυνών στον Ντενκτάς για την αποτυχία των συνομιλίων, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι παραπλανούνται εάν νομίζουν ότι έτσι θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Αναφερόμενος στα έγγραφα Κόρντοβες, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, Ενωμένοι Δημοκράτες και Κόμμα Φιλελευθέρων, συμφώνησαν ότι πρέπει να τα αποδεκτεί, πρόσθεσε όμως ότι στις τροποποιητικές εισηγήσεις που υπέβαλε έλαβε υπόψη του τόσο τις παρατηρήσεις των άλλων κομμάτων, όσο και τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.


Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβες, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ.

Ο κύριος Κόρντοβεζ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα Χουάν Κάρλος, ανέφερε ότι ο κύριος Κόρντοβες θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει διάσκεψη τύπου είτε κατά την τακτική συνάντηση του με τους δημοσιογράφους, είτε κατά την έξοδό του από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αποδώσει την πραγματική εικόνα, για την Τουρκική αδιάλλακτη στάση, στις συνομιλίες στο Τράουτμπεκ και το Μοντρέ.

Εν τω μεταξύ, Κύπρος και Ελλάδα έχουν προβεί σε έντονες διπλωματικές ενέργειες ενόψει της σημερινής ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας την ανάγκη όπως τα Ηνωμένα Εθνη παρουσιάσουν την πραγματική κατάσταση και απευθυνθούν με σαφήνεια προς την πλευρά που φέρει την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών.


Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί λύση στο κυπριακό, είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων, επανέλαβε προκλητικά ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξή του στον παράνομο σταθμό Μπαϋράκ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του Μοντρέ, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι χάρη στη δική του θετική, όπως την χαρακτήρισε, στάση, δεν διεκόπησαν οι συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με τον Πρόεδρο Κληρίδη στην Κύπρο, για τα ανθρωπιστικά θέματα.

Στη συνέντευξή του, ο Ντενκτάς ανέφερε επίσης, ότι αφού πληροφορηθεί το περιεχόμενο της έκθεσης του κυρίου Κόρντοβεζ, θα συζητήσει το θέμα με τους αρχηγούς των Τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε αλαζονικά ότι οι εξελίξεις στο κυπριακό εξαρτώνται από την απόφαση της και πως αυτή θα είναι καθοριστική για τις συνομιλίες του Μαρτίου.


"Η Τουρκία έχει να διανύσει ακόμη μεγάλη απόσταση για να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή οικογένεια και να ενταχθεί στην διεθνή έννομη τάξη.

Στην δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας συνέντευξη του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, με την οποία καταφερόταν για ακόμη μια φορά εναντίον της Ελλάδος και της Ευρωπαικής Ενωσης.

Αυτού του είδους οι δηλώσεις τόνισε ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, δυσχεραίνουν την εφαρμογή της συμφωνίας της Μαδρίτης και απομονώνουν διεθνώς την Αγκυρα.

Αν οι θέσεις που εξέφρασε ο Εντζεβίτ για την Κύπρο, πρόσθεσε ο 'Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος αποτελούν επίσημη εξωτερική πολιτική της Αγκυρας, τότε καθιστούν χωρίς νόημα και περιεχόμενο την συνέχιση των συζητήσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Είναι θέσεις, συμπλήρωσε που δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Σε συνέντευξή του στην Τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο Πρωθυπουργός της εισβολής απέρριψε την προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη για τα Ιμια, δηλώνοντας προκλητικά ότι αν η Τουρκία ήθελε τα νησιά του Αιγαίου θα τα είχε ήδη καταλάβει.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Κυπριακό, δήλωσε ότι αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών, έχουν οι Ελληνοκύπριοι και η Ευρωπαική Ενωση.


Απέπλευσαν σήμερα από το Παλαιό Φάληρο πέντε φουσκωτά σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία θα μεταφέρουν στην Κύπρο ιερή φλόγα και χώμα, από την Ακρόπολη, για τους σκοπούς της αντικατοχικής συναυλίας, που θα δοθεί την Κυριακή το βράδυ στο Παραλίμνι.

Την ιερή φλόγα και το χώμα παρέδωσε στα πληρώματα των σκαφών ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος και θα έρθει στην Κύπρο για να παραστεί στην εκδήλωση.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ, Σολωμό Σολωμού, Πέτρο Κακουλλή και σε όσους έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.

Η αντικατοχική εκδήλωση, που φέρει την ονομασία " Συναυλία ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ" θα μεταδοθεί απ' ευθείας από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του "ΛΟΓΟΥ".

Επίσης, ο "ΛΟΓΟΣ" θα παραχωρήσει το σήμα του για μετάδοση της εκδήλωσης προς τους αποδήμους, μέσω του δορυφορικού προγράμματος του ΡΙΚ.


Και τρίτο άτομο τέθηκε σήμερα υπό κράτηση σχετικά με την υπόθεση παράνομου λαθρεμπορίου ζώων από τα κατεχόμενα.

Πρόκειται για τον Γιαννάκη Στέλιου 37 ετών από το Στρόβολο, ζωέμπορο και πωλητή αυτοκινήτων.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εξέδωσε εναντίον του διάταγμα τετραήμερης κράτησης.

Για την ίδια υπόθεση εξάλλου, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση χθες, οι Ανδρέας Μαλτέζου από το Τσέρι και Σωτήρης Χαραλάμπους από τα Λύμπια. Σύμφωνα με γραπτή κατάθεση, ο Μαλτέζου, κατονόμασε τον Στέλιου ως τον αγοραστή των εκατόν-έξι αιγο-προβάτων από τα κατεχόμενα, λέγοντας μάλιστα ότι του έδωσε και προ-καταβολή δύο χιλιάδων λιρών.


Διάταγμα τριήμερης κράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εναντίον του Γεωργίου Σταύρου εικοσιενός ετών, από την Αγλαντζιά, σχετικά με υπόθεση καλλιέργειας φυτών κάνναβης.

Σε έρευνες που διεξήχθησαν το πρωί από ομάδα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, βρέθηκαν στην αυλή της οικίας του Σταύρου, πέντε φυτά κάνναβης.

Εκτός από τα φυτά κατασχέθηκε και προσωπικό βιβλιάριο του υπόπτου, με κατάλογο ονομάτων και αριθμούς τηλεφώνων που κρατήθηκε ως τεκμήριο.

Η αστυνομία αναζητά για ανάκριση ακόμη δύο άτομα, τα οποία είναι συνεργάτες του Σταύρου.

Εξάλλου, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών Πάφου σε συνεργασία με κλιμάκιο της ΚΥΠ, εντόπισε στο σπίτι του Μιχάλη Τζιαουνά από την Πέγεια, Κύπριου από την Αγγλία, μεγάλο αριθμό σπόρων και ξηρή φυτική ίνα.

Ο Τζιαουνάς συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.


Από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου επήλθε ο θάνατος του εξάμηνου βρέφους από τη Δρούσια, το οποίο βρέθηκε χθες νεκρό στην κούνια του από τη μητέρα του Ανδρούλλα Χειλίδη.

Την νεκροψία διενήργησε το πρωϊ, η Παθολογο-ανατόμος Ελένη Αντωνίου.

Σε δηλώσεις της, η κυρία Αντωνίου ανέφερε ότι η σπάνια αυτή ασθένεια παρουσιάζεται στην Κύπρο τέσσερεις με έξι φορές ετησίως στα νεογνά από τριών μηνών μέχρι ενός έτους.

Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές σ'ένα ποσοστό 10 τοις εκατόν, ανέφερε η Ελένη Αντωνίου, η ασθένεια αυτή εμφανίζεται σε δίδυμα παιδιά, όπως συνέβη στην περίπτωση του άτυχου Χαράλαμπου.


Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα τρεις επιδρομές σε διάστημα δύο ωρών στο Λίβανο.

Συγκεκριμένα, η πρώτη επιδρομή πραγματοποίηθηκε στον ανατολικό Λίβανο, όταν τέσσερα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν με ροκέτες, θέσεις της Χεζμπολλάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, που τελεί υπό συριακό έλεγχο.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι από την επιδρομή τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερεις πολίτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αντάρτες της Χεζμπολλάχ απάντησαν στον βομβαρδισμό με δύο αντι-αεροπορικούς πυραύλους, ενώ μονάδες του λιβανικού στρατού έβαλλαν με πυρά αέρος κατά των αεροσκαφών, χωρίς αποτέλεσμα.

Κατά τη δεύτερη επιδρομή τους, τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν με ροκέτες μη στρατιωτικό αυτοκίνητο, σε δρόμο έξω από τη Σιδώνα, στο νότιο Λίβανο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η τρίτη επιδρομή των ισραηλινών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Μπάρτζα.

Στόχος των ισραηλινών βομβαρδιστικών ήταν υδροηλεκτρικό εργαστάσιο, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής ρεύματος στη Σιδώνα.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση από την ισραηλινή αεροπορία τριών επιδρομών στο Λίβανο και υπογράμμισε ότι ο τρίτος βομβαρδισμός του εργοστασίου πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση.


Αξιωματούχοι της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος ανακοίνωσαν σήμερα ότι το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού Μιρ, αποκατέστησε την ευθυγράμμιση του διαστημικού σταθμού με τον Ηλιο.

Η αποκατάσταση του προσανατολισμού του Μιρ, επιτεύχθηκε με την επιδιόρθωση της βλάβης στο σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η βλάβη είχε προκληθεί εξαιτίας τεχνικού λάθους, κατά τη διάρκεια της πρόσδεσης μή επανδρωμένου διαστημοπλοίου στον Μιρ.

Αμέσως μόλις επιλυθεί οριστικώς το ζήτημα του προσανατολισμού του Μιρ, το πλήρωμα του σταθμού θα ετοιμαστεί για μια εξόρμηση στην άκατο Σπεκτρ, για να επανασυνδέσει τα ηλεκτρικά κυκλώματα των ηλιακών συσσωρευτών με τον κεντρικό σταθμό.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιο-δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Ωστόσο τοπικές νεφώσεις που θα σχηματισθούν νωρίς το απόγευμα πιθανόν να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς το πρωί, 2 έως 3 μποφόρ και μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ το απόγευμα.

Παροδικά στα νότια παράλια θα φθάνουν τα 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα νότια παράλια, και γύρω στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 31 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 20 August 1997 - 17:27:33 UTC