Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυπριακός, Μητροπολιτικός, αλλά και ο απανταχού Ελληνισμός, κλίνει απόψε το γόνυ, μπροστά στη μνήμη της θυσίας των τελευταίων από τους ηρωομάρτυρες της κυπριακής ελευθερίας, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Απόψε στις εννέα, πραγματοποιείται η συναυλία μνήμης και τιμής "Των Αθανάτων", στο Νέο Στάδιο Παραλιμνίου, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Παραλιμνίου μαζί με την Ενωση Κατεχόμενων Δήμων.

Στην συναυλία, θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Νταλάρας, Μάριος Τόκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Χατζη-χριστοδούλου, Κούλλης Θεοδώρου και Κυριακού Πελαγία.

Στην εκδήλωση θα παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και βουλευτές.

Θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβρααμόπουλος και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Λόγου θα συνδεθούν με το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου, για να μεταδώσουν απ'ευθείας την εκδήλωση.


Επίσημες αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, έφθασαν νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο για να παραστούν στις αποψινές εκδηλώσεις στο Παραλίμνι.

Στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή του Ελληνισμού, δήλωσε κατά την άφιξή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για αποτελεσματικότερη προώθηση του αγώνα για δικαίωση.

Ο κύριος Καραμανλής ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα παραστεί στις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων.

Επίσης, κατά την εδώ παρουσία του, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Αργότερα αναμένεται και η άφιξη στην Κύπρο του Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Προέδρου του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρη Τσοβόλα.


Κατέπλευσαν μόλις πριν από λίγο στο Λιμάνι της Λάρνακας τα πέντε σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία μεταφέρουν ιερή φλόγα και χώμα από την Ακρόπολη, σπονδή στους Αθανάτους της κυπριακής ελευθερίας.

Η επιχείρηση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού η οποία φέρει την ονομασία "ΚΙΜΩΝ 97", και εντάσσεται στο σκεπτικό "Η Κύπρος είναι κοντά", άρχισε από το Παλαιό Φάληρο και ακολούθησε την πορεία Αμοργός, Καστελλόριζο, Ρόδος, Κύπρος.

Στο λιμάνι της πόλης του Ζήνωνα, επεφυλάχθη η ίδια θερμή υποδοχή, όπως και στους άλλους δύο σταθμούς της πορείας της αποστολής, στην Πάφο χθες βράδυ και στη Λεμεσό νωρίτερα το πρωί.

Στη Λάρνακα, το πλήρωμα των σκαφών του πολεμικού ναυτικού, θα καταθέσει σε ειδική τελετή στεφάνι στην προτομή του Κίμωνα, του οποίου το όνομα τιμά η αποστολή.

Νωρίτερα τα σκάφη κατέπλευσαν στο παλαιό λιμάνι της Λεμεσού, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από πλήθος κόσμου, τις δημοτικές και θρησκευτικές αρχές καθώς και από τον Γιώργο Νταλάρα.

Με την άφιξη των σκαφών ανεπέμφθη δέηση εις μνήμη των Τάσου Ισαάκ, Σολωμού Σολωμού και Πέτρου Κακουλλή από το Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κοντά και εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στον αγώνα στον οποίο έχουμε για στήριγμα την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε σε ομιλία του τη χαρά των πληρωμάτων για την εδώ παρουσία τους και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίος αγκάλιασε και στήριξε από την αρχή το όλο εγχείρημα.

Το πλήρωμα πρόσφερε για την πόλη της Λεμεσού λυχνία με φως που μεταφέρει από την Ακρόπολη.

Σε μία ώρα τα σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα αποπλεύσουν από τη Λάρνακα για τον τελικό τους προορισμό, στο Παραλίμνι.

Τα σκάφη και τα πληρώματα από την Ελλάδα συνοδεύει λέμβος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων με 4 δύτες και ένα σημαιοφόρο.


Εξάλλου, αργότερα το απόγευμα πραγματοποιείται εκδήλωση στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, κατά την οποία θα γίνει ενημέρωση των μελών των οργανώνεων των αποδήμων για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος θα αναλύσει την πτυχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κυπριακό καθώς και τους στόχους της κυβέρνησης στο θέμα αυτό στις διαπραγματεύσεις.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής των σκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμανάκι της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια, λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, θα τελεστεί τρισάγιο στους τάφους των Ισαάκ και Σολωμού.


Αρχίζουν αύριο το πρωί οι εργασίες του δεκάτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 28 Αυγούστου.

Το Συνέδριο θα εξετάσει ανάμεσα σ'άλλα, θέματα που αφορούν τη νεολαία, τις ομογενειακές οργανώσεις και το ρόλο των αποδήμων στο κατώφλι του 2.000.

Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη, ο Υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους Συνέδρους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο μεταξύ άλλων θα απευθύνουν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου στις 9 το πρωί θα μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του σταθμού μας.


Δεκάδες τουρίστες αρνήθηκαν και σήμερα να μεταβούν στα κατεχόμενα, όταν ενημερώθηκαν από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, για τη βαρβαρότητα του Τούρκου Κατακτητή.

Η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας κάθε Σαββατοκυρίακο, συνεχίζεται επιτυχώς για αρκετούς μήνες και έχει επιφέρει μέχρι στιγμής, μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο κατοχικό καθεστώς.

Οι διαδηλωτές διεξάγουν το δικό τους ξεχωριστό αντικατοχικό αγώνα. Διαμοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και διαφωτίζουν τους ξένους για το εθνικό μας πρόβλημα και με πατριωτικά τραγούδια, στέλλουν το μήνυμα στον Αττίλα, ότι ο Κυπριακός λαός παραμένει πιστός στον αγώνα του για δικαίωση.


Υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίζονται από το πρωί οι έρευνες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου, για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επτά ατόμων, που επέβαιναν στη θαλαμηγό " Γκολντ Σιν ", με προορισμό τη Μήθυμνα.

Το σκάφος βυθίστηκε τη Παρασκευή, μετά την εκδήλωση σ' αυτό πυρκαγιάς, η οποία οφείλετο σε μηχανική βλάβη.

Χθες το βράδυ, εντοπίστηκε και περισυνελλέγη από αλιευτικό, μία γυναίκα - ναυαγός, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέσβου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι έρευνες, για τους άλλους επτά επιβαίνοντες, παραμένουν μέχρι στιγμής άκαρπες.

Μεταξύ των ατόμων που αγνοούνται είναι και δύο παιδιά.


Στην Ελλάδα, στην ακριτική περιοχή Πιθύου Διδυμότειχου, δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν χθες το βράδυ θανάσιμα, όταν εισήλθαν σε επισημασμένο ναρκοπέδιο.

Οι δύο στρατιώτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ερευνούσαν την γύρω περιοχή, για τυχόν ύπαρξη ατόμων, μετά από σχετικούς θορύβους, που είχαν ακουστεί.

Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, επενέβη η στρατιωτική διοίκηση, η οποία με εξειδικευμένο προσωπικό, ενήργησε, για τον απεγκλωβισμό και τη διακομιδή τους, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.


Σε ανασχηματισμό της ελάχιστα δημοφιλούς κυβέρνησής του προτίθεται να προβεί ο Καγκελλάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ.

Σημερινά δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων επιβεβαιώνουν την πρόθεση του Καγκελλάριου να αντικαταστήσει τον Υπουργό Οικονομικών, Τεό Βάιγκελ, αλλά και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, πριν από τις εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου στις εικοσι-μία Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Βόννη δήλωσε ότι δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στα δημοσιεύματα.

Η κρίση στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας ξέσπασε όταν ο Τέο Βάιγκελ δήλωσε, την περασμένη Τετάρτη, ότι έχει βαρεθεί να επωμίζεται το βαρύ χρέος της διαχείρησης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας και εξέφρασε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη θέση του τον προσεχή χρόνο.

Οι μετέπειτα δηλώσεις του, για πρόθεσή του να μην αποχωρήσει πριν το 1998, πυροδότησε έντονη διαμάχη στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Χέλμουτ Κολ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 21 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 31 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 24 August 1997 - 15:27:30 UTC