Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με κύριο μήνυμα και επιδίωξη την ενότητα όλων των Ελλήνων και ειδικότερα όλων των Κυπρίων σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιείται το Δέκατο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος και ενημέρωσε τους Συνέδρους, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο μεταξύ άλλων, απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και εκπρόσωποι των παροικιακών ομοσπονδιών αποδήμων.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης, την Νέα Δημοκρατία ο αρχηγός της Κώστας Καραμανλής, και την τοπική αυτο-διοίκηση ο πρόεδρος της, Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι απόδημοι, οι οποίοι προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες επεσήμαναν την εμπλοκή του προέδρου Κλίντον και της Μαντλίν Ολπράιτ στο κυπριακό ενώ σημείωσαν ότι πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις από την δραστηριοποίηση του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας σημείωσαν στην συμπαράσταση και συμπαράταξη του ελληνισμού.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος ανέφερε ότι αισθάνεται Κύπριος.

Ξεχωριστή στο συνέδριο, ήταν η παρουσία του καλλιτέχνη Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος χαρακτήρισε την Κύπρο, ως ένα τόπο που χωράει όλους τους Ελληνες, που περιέχει την ψυχή και την ιστορία μας.

Παρούσα και η Ελένη Φωκά, η δασκάλα της Καρπασίας η οποία ζήτησε την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της Καρπασίας.


Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Ο κύριος Κασουλίδης υπογράμμισε, ότι ο στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.

Και αυτό θα γίνει, τόνισε, όταν γίνει κατανοητό προς τα που θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα.

Πρώτα, πρόσθεσε, θα πρέπει να καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία για να λυθεί το Κυπριακό, σε συνδυασμό με παράγοντες που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του στόχου και του σκοπού.

Στη συνέχεια ο Υπουργός των Εξωτερικών, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδος, στη βοήθεια και συμπαράσταση των όπου γης Ελλήνων και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαική Ενωση.

Εχουμε στη διάθεσή μας, ανέφερε, σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσουμε τις νέες Τουρκικές απειλές, για προσάρτηση των κατεχομένων, και θα τις αντιμετωπίσουμε.

Αναφορικά με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κυριος Κασουλίδης επεσήμανε ότι αυτό καταπολεμά τον παγκόσμιο εφησυχασμό που προϋπήρχε για τη συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο.

Αναφερόμενος τέλος, στα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών στο Τράουτμπεκ και στο Μοντρέ, ο κύριος Κασουλίδης είπε, πως παρά την Τουρκική αδιαλλαξία, φαίνεται πως μπήκαμε στη τροχιά της συστηματικής, επίμονης και πεισματικής αναζήτησης λύσης του Κυπριακού.


Αγωνιζόμαστε για το δίκαιο και η δύναμη του δικαίου είναι ακαταμάχητη εάν χρησιμοποιείται ορθά.

Με τα λόγια αυτά χαιρέτισε το δέκατο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Απευθυνόμενος στους ομογενείς, ο Μακαριότατος τόνισε ακόμη το γεγονός ότι η αγάπη τους προς τον τόπο καταγωγής τους, παραμένει πάντα ακοίμητη και πάντα έχουν την Κύπρο στη σκέψη τους στις ξένες χώρες στις οποίες ζουν.

Εικοσι-τρία χρόνια είναι αρκετά, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, για να δοκιμαστεί μια διαδικασία.

Η διαδικασία που ακολουθείται από το 1974 έχει αποδειχθεί ανώφελη και καταστροφική, και από τη δική μας αγωνιστικότητα εξαρτάται το πως θα βλέπουν το θέμα μας οι τρίτοι.

Εάν μας υποβάλλουν προτάσεις απαράδεκτες, προτάσεις που μας εξισώνουν με τους θύτες, αυτό σημαίνει ότι ευθύνη έχει και η δική μας πλευρά, αφού δεν αντιμετωπίζουμε ενωμένοι τον Τούρκο εισβολέα.

Καταλήγοντας ο Μακαριότατος, επανέλαβε ότι ο αγώνας που διεξάγουμε είναι αγώνας για την Πατρίδα, την πίστη, την Ελευθερία, την τιμή, την αξιοπρέπειά μας, τους ναούς και τους τάφους των πατέρων μας.


Είμαστε όλοι Κύπριοι, διακήρυξε από το βήμα του Δέκατου Συνεδρίου των Αποδήμων ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ενώ όπως εξήγησε με την φράση αυτή επισημαίνει την παγκοσμιότητα την οποία προ- σλαμβάνει το κυπριακό πρόβλημα.

Ακολούθως και σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο αφού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, ο κύριος Καραμανλής δια-βεβαίωσε για την συστράτευση του κόμματός του στον αγώνα ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητος.

Τόνισε δε ότι θα υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι ο κύριος Καραμανλής συμφωνεί με τους πρόσφατους χειρισμούς της κυβέρνησης στο κυπριακό.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε εξάλλου και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος ακολούθως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Τσοβόλας υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να συμβάλει στην ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας, ώστε όπως είπε, να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις τις οποίες ίσως να μεθοδεύει η Τουρκία.


Επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα αποστείλει στο τέλος της εβδομάδος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης καλώντας τους να θέσουν μακράν των μικρο-πολιτικών σκοπιμοτήτων το Κυπριακό.

Ο κύριος Αναστασιάδης ο οποίος θα επιδιώξει να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, κάλεσε τα κόμματα να αποφεύγουν μηδενιστικές θέσεις, οι οποίες όπως είπε, ζημιώνουν το εθνικό θέμα.

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο του συνεδρίου των αποδήμων, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου, επανήλθε στους πρόσφατους χειρισμούς διαφωνώντας όπως είπε, με τον κατα-κερματισμό του Κυπριακού στις απευθείας συνομιλίες.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, επανέφερε το θέμα της καθυστερημένης ενημέρωσής του από την Κυβέρνηση για τις εξελίξεις στο Μοντρέ.


Στα ανοικτά των Ψαρών εντοπίστηκαν το πρωί οι σοροί των πέντε από τους επτά αγνοουμένους του ναυαγίου του ιστιοφόρου "Γκόλντεν Φίν" στην περιοχή της Λέσβου και περι-συνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για τις δύο γυναίκες, τα δύο παιδιά και έναν άνδρα, ο οποίος εικάζεται ότι είναι ο σύζυγος της μόνης μέχρι στιγμής διασωθείσας Βάλιας Ζήση.

Τα σωστικά συνεργεία οδηγήθηκαν στην ανεύρεση των πέντε, όταν νωρίτερα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού είχε εντοπίσει τη φουσκωτή λέμβο, της οποίας επέβαιναν οι επτά ναυαγοί.

Οι έρευνες για εντοπισμό των άλλων δύο αγνοούμενων ανδρών, συνεχίζονται με συμμετοχή σκαφών του λιμενικού ναυτικού και στρατιωτικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών.


Ελεύθεροι με εγγύηση αφέθησαν σήμερα, ο Ανδρέας Μαλτέζου, ο Σωτήρης Χαραλάμπους και ο Γιαννάκης Στέλιου, ύστερα από απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, για την γνωστή υπόθεση λαθρεμπορίου ζώων από τα κατεχόμενα.

Το δικαστήριο διέταξε τους υπόπτους να καταβάλουν εγγύηση διόμισυ χιλιάδων λιρών, να παραδώσουν τα διαβατήριά τους και να παρουσιάζονται τρείς φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Η δίκη του Μαλτέζου και του Χαραλάμπους ορίστηκε για τις εικοσι-πέντε Σεπτεμβρίου ενώ του Στέλιου για τις 29 του ίδιου μήνα.


Δημοσία δαπάνη θα κηδευθεί την Τετάρτη ο Νίκος Κρανιδιώτης, Πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας και λογοτέχνης.

Η κηδεία του θα τελεσθεί στις τέσσερις το απόγευμα από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Νίκος Κρανιδιώτης, πατέρας του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννου Κρανιδιώτη, απεβίωσε χθες στην Αθήνα, έπειτα από ανακοπή καρδίας σε ηλικία 86 ετών.


Ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σήμερα δύο επιδρομές εναντίον στόχων νοτίως της Βηρυτού, όπου βρίσκονται θέσεις Παλαιστινίων ανταρτών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δύο αεροσκάφη έριξαν συνολικά τέσσερεις ροκέτες εναντίον στόχων του Λαικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η επίθεση έγινε στην παρα-θαλάσσια κωμόπολη Νά-Αμέκ, 15 χιλιόμετρα νοτίως της Βηρυτού.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σε αντίποινα οι αντάρτες της Χεσπολλάχ έβαλαν με ροκέτες και αυτόματα όπλα εναντίον των Ισραηλινών δυνάμεων στο Νότιο Λίβανο.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, κατηγόρησε σήμερα τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι ευθύνεται για την οπισθοδρόμηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ειρηνευτική διαδικασία.


Το ένα τρίτο των Κινέζων που είναι σήμερα κάτω των τριάντα ετών, εκτιμάται ότι θα πεθάνουν από ασθένειες οι οποίες προέρχονται από το κάπνισμα.

Οι Κινεζικές προβλέψεις στηρίζονται στα συμπεράσματα μιας Σινο-Βρετανικής έρευνας για τις αιτίες θανάτου ενός εκατομμυρίου Κινέζων στις πόλεις και τα χωριά μεταξύ των ετών 1986-1988.

Στην Κίνα υπάρχουν 320 εκατομμυρία καπνιστές και σύμφωνα πάντα με την έρευνα εκτιμάται ότι διακόσια εκατομμύρια θα πεθάνουν εξαιτίας του τσιγάρου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες κυρίως περιοχές, θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές έως βορειοδυτικές κατευθύνσεις, ασθενέις 3 Μποφόρ και τοπικά μέχρι μέτριοι 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 20 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως, θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 έως 5 Μποφόρ, και τοπικά στα παράλια μέχρι πολύ δυνατοί 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα το πρωί θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και το απόγευμα ταραγμένη και τοπικά κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια, και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 30 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 21 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 14 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 25 August 1997 - 15:27:25 UTC