Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σχολιάζοντας τις νέες απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για πόλεμο στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια στην Κύπρο θα σημάνει Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ


Την διακοπή της προ-ενταξιακής πορείας της Κύπρου και την παράλληλη προώθηση των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας, αξιώνει η τουρκική διπλωματία με εκτρατεία που εγκαινίασε σήμερα στη Ρώμη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ.

Τα δύο τουρκικά αιτήματα μετέφερε ο Τζεμ στον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι κατά τη διάρκεια μεσημβρινής τους συνάντησης, ενώ το απόγευμα ο Τούρκος αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι.

Συγκεκριμένα, ο Τζέμ προτάσσει την ανάγκη συμπερίληψης της χώρας του στην πρώτη ομάδα χωρών-υποψηφίων για ένταξη, επιχειρώντας ουσιαστικά ανατροπή της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία η Τουρκία είχε τεθεί εκτός.

Παράλληλα, ο Τζεμ αξιώνει το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Η τουρκική εκστρατεία θα συνεχιστεί και στο Παρίσι, όπου ο Τζεμ μεταβαίνει στις δύο Σεπτεμβρίου, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα θα έχει στην Αγκυρα επαφές με τον ομόλογό του του Λουξεμβούργου, το οποίο αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Ικανοποιημένη παρουσιάζεται η Κυβέρνηση από την υποστήριξη την οποία εκφράζει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σταθεί δίπλα στην Κύπρο.

Σε περίπτωση ανόδου της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία ο κύριος Χριστοφίδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξουν βήματα προς τα πίσω.

Εξάλλου ο κύριος Καραμανλής σε δηλώσεις του σήμερα εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου ενώ εμμέσως άσκησε κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση για οποιαδήποτε καθυστέρηση παρατηρείται στην υλοποίηση του Δόγματος.


Σειρά επαφών με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ενημερώθηκε για τις απόψεις τους όσον αφορά την πορεία του εθνικού θέματος.

Ο κύριος Καραμανλής επισκέφθηκε πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος σε δηλώσεις του ζήτησε την συμπαράσταση του Εθνους για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κύπρο.

Ακολούθως, ο κύριος Καραμανλής επισκέφθηκε διαδοχικά τους κυρίους Χριστόφια, Βασιλείου και Λυσσαρίδη.

Το μεσημέρι, αντιπροσωπείες

της Νέας Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού, παρακάθησαν σε δίωρη σύσκεψη, στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σε δηλώσεις τους οι ηγέτες των δύο κομμάτων έκαναν αναφορές στην συν- αντίληψη σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και εθνικού θέματος.


Καμία μετακίνηση δεν υπήρξε στις τουρκικές θέσεις, αφού η Τουρκία πιστεύει ότι θα μπορέσει να προωθήσει τα σχέδια της σε βάρος της Κύπρου.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί με αντιπροσωπεία των αποδήμων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως ένα φιάσκο γιατί, όπως είπε, τα Ηνωμένα 'Εθνη συμπεριφέρθηκαν πολύ επιπόλαια.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία των αποδήμων μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου συνέχισε τις εργασίες του δέκατου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αποδήμων.


Επαφές με όλα τα κόμματα και τον Πρόεδρο Κληρίδη την ερχόμενη εβδομάδα, εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος ζητεί ξεκαθάρισμα του προεκλογικού τοπίου.

Οπως επεσήμανε ο κύριος Κυπριανού,

το κόμμα του θα αρχίσει ουσιαστικές διαβουλεύσεις και θα καταλήξει σε τελικές αποφάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν θα εξαγγείλει υποψηφιότητα υπό πίεση ή απειλή, ενώ όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος θα επανέλθει στο θέμα των εκλογών τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Ενωρίτερα όμως και συγκεκριμένα την προσεχή Κυριακή, αναμένεται να επικυρωθεί η υποψηφιότητα του Βάσου Λυσσαρίδη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

Εν τω μεταξύ, με κριτική διάθεση αντιμετωπίζεται η πρόταση Αναστασιάδη για αποφυγή της οξύτητας με επίκεντρο το Κυπριακό, ενώ ο κύριος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει ήπιους τόνους κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βασιλείου τήρησε στάση αναμονής.


'Αγνωστο παραμένει το κόστος του μετα-πτυχιακού διπλώματος, για τους σπουδαστές που θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τα μετα-πτυχιακά μαθήματα αρχίζουν στις οκτώ Σεπτεμβρίου, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ακόμη, να ενημερώσει τους φοιτητές για το ύψος των διδάκτρων, που θα πληρώνουν.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εξάλλου το θέμα των υποτροφιών, καθώς και το πρόγραμμα της ανταποδοτικής εργασίας.

Το θέμα των μετα-πτυχιακών μαθημάτων απασχόλησε σημερινή συνεδρία της Κοινο- βουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μιλτιάδης Χαχολιάδης, υποστήριξε ότι τα δίδακτρα θα πρέπει να καθορίζονται με βάση τη διδακτική μονάδα και όχι κατ'έτος, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η Κοινο-βουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε εξάλλου σήμερα το θέμα της ενοποίησης των εισαγωγικών εξετάσεων με τις απολυτήριες.


Η λειτουργία των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης αποτελεί προσωρινή λύση, την οποίαν αναγκάζεται να υιοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας, μη έχοντας άλλη διέξοδο.

Τη δυσάρεστη θέση στην οποίαν βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας, στην προσπάθεια του να κατα-πολεμήσει το πρόβλημα της παρα-παιδείας, περιέγραψε σήμερα ενώπιον της Κοινο-βουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αντρέας Φυλακτού.

Ο κύριος Φυλακτού παραδέκτηκε ότι η λύση των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση αλλά εξαναγκάστηκε, όπως είπε, σε συμβιβασμό.

Χαρακτήρισε μάλιστα τα κρατικά ινστιτούτα ως παρα-παιδεία και διατύπωσε την άποψη της κυβέρνησης ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αναβαθμιστεί, για να μην είναι αναγκαία πλέον η φροντιστηριακή εκπαίδευση.


Υστερα από περιπετειώδη καταδίωξη και ρίψη πυροβολισμών, η αστυνομία συνέλαβε χθες βράδυ ένα δεκα-εξάχρονο ομογενή από την Ρωσία, ως ύποπτο για υπόθεση κλοπής εξαρτημάτων από μάντρα αυτοκινήτων.

Ο δεκα-εξάχρονος Γκεόρκι Νικηφόροφ, που ομολόγησε ενοχή, προσήχθη σήμερα μαζί με άλλο ένα συνεργό του, τον Μαμούκα Γεράκοφ 18 ετών από την Γεωργία, ενώπιον του Δικαστηρίου το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησής τους.

Αλλοι δύο Ρώσοι, συνεργάτες των δύο αλλοδαπών, καταζητούνται από την αστυνομία.


Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ζήτησε από την ηγεσία του στρατεύματος να αφήσει στην κυβέρνηση συνεργασίας την ευθύνη για την κατα- πολέμηση των Ισλαμιστών.

Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι ο στρατός, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ελεγχόταν από τους Ισλαμιστές, έχει κατά την έκφρασή του πολλές ευθύνες για την αντιμετώπιση του Κουρδικού αγώνα και την διαφύλαξη της Εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, το Τουρκικό κράτος ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίζει πλέον τα πτυχία που εκδίδει το Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ του Καίρου, ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ισλάμ.

Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας στην Αγκυρα διεξάγει έρευνα για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν 'Ερμπακαν και του κόμματός του, ότι δεν παρέδωσαν στους Τσετσένους ηγέτες βοήθεια ύψους δέκα εκατομμυρίων δολλαρίων που είχε στείλει ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Γκαντάφι.


Το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού ΜΙΡ κατάφερε να επισκευάσει δύο γεννήτριες παραγωγής οξυγόνου οι οποίες παρουσίασαν βλάβη.

Οπως δήλωσαν σήμερα οι αξιωματούχοι της Ρωσικής υπηρεσίας Ελέγχου της αποστολής, το κεντρικό σύστημα παραγωγής οξυγόνου όσο και το σύστημα υποστήριξης, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα οι δύο κοσμοναύτες και ο Αμερικανός αστροναύτης που αποτελούν το πλήρωμα του ΜΙΡ, να μείνουν με περιορισμένη ποσότητα οξυγόνου.

Η παλιότερη γεννήτρια παραγωγής οξυγόνου βρίσκεται στην άκατο Κβάντ εκτός λειτουργίας από τις 25 Ιουνίου, όταν ο Μιρ είχε συγκρουστεί με μή επανδρωμένο σκάφος ανεφοδιασμού, που είχε τότε ως αποτέλεσμα την σοβαρή απώλεια ενέργειας στον διαστημικό σταθμό.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις στα παράλια.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ως βορειο-δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 και τοπικά 4 μποφόρ στην αρχή και ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ αργότερα.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια και στους 20 βαθμούς στα νότια και δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικες αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωί νοτιο-δυτικοί ως βορειο-δυτικοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ, και το απόγευμα μέτιοι 4 Μποφόρ.

Στα νότια παράλια κατά διαστήματα θα είναι δυνατοί και θα φθάνουν τα 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα νότια παράλια, και γύρω στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 17, στη Λεμεσό 30 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 26 August 1997 - 15:27:29 UTC