Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με τις τιμές που αρμόζουν σε μια μητέρα μέλλοντος Βασιλιά, αλλά όχι με αυτές που η Βρετανία συνήθως τηρεί για τους μονάρχες, θα κηδευτεί η αδικοχαμένη Πριγκίπισσα της Ουαλλίας Νταιάνα, ο τραγικός θάνατος της οποίας συγκλόνισε το παγκόσμιο.

Η κηδεία της Νταιάνα θα τελεστεί το ερχόμενο Σαββάτο, στη μία μετά το μεσημέρι από το Αββαείο του Ουέστμινστερ, και η ταφή θα γίνει στο Αλθορπ της Κεντρικής Αγγλίας, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός πύργος των Σπένσερ.

Τις λεπτομέρειες της κηδείας ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπακιγχαμ, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα είναι μια μοναδική τελετή για ένα μοναδικό πρόσωπο και θα περιλαμβάνει όλα τα συνήθη στοιχεία που χαρακτηρίζουν κηδείες της Βασιλικής οικογένειας.

Η εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη πως μετά από επιθυμία τόσο της οικογένειας Σπένσερ, όσο και της Βασιλικής Οικογένειας, η σορός δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Ηδη η σορός έχει μεταφερθεί στο βασιλικό παρεκκλήσι του Σαιντ Τζέημς και έχει τοποθετηθεί μπροστά από την Αγία Τράπεζα, όπου θα παραμείνει μέχρι την ημέρα της κηδείας.

Οι Βρετανοί πάντως πένθησαν και σήμερα την Νταιάνα, την πανέμορφη πριγκίπισσα που μπήκε για τα καλά στις καρδιές τους.

Χιλιάδες Βρετανοί επισκέφθηκαν σήμερα το παρεκκλήσι, για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων στην μνήμη της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, ενώ άλλοι πέρασαν την νύκτα έξω από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ κρατώντας αναμμένα κεριά και λουλούδια.

Στην κηδεία, η οποία θα καλυφθεί από τα τηλεοπτικά μέσα ανά το παγκόσμιο, αναμένεται να παρευρεθούν δυο χιλιάδες περίπου προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Προεδρος Μπίλ Κλίντον και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Οπως ανακοινώθηκε, μόνο κάποια από τα μέλη της Βασιλικής οικογένειας, που θα είναι παρόντα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, θα είναι παρόντα και στην ταφή στο Αλθορπ.

Η Βασιλική οικογένεια θα τηρήσει ενα οικογενειακό πένθος, λιγότερο επίσημο από το πένθος που τηρείται στο θάνατο μονάρχη, το οποίο σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα τηρείται μόνο στα επίσημα γεγονότα μέχρι την ημέρα της ταφής.

Οσο για τον Αιγύπτιο πολυεκκατομυριούχο Ντόντι Αλ Φαγέντ, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά.

Ο τελευταίος έρωτας της Νταιάνα, κηδεύτηκε χθες το απόγευμα χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες στην πόλη Ουόκινγκ, σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.


Η μαρτυρία του σωματοφύλακα της οικογένειας Αλ Φαγιέντ, Τρέβορ Ρης Τζόουνς, αποτελεί αναμφισβήτητα την μεγαλύτερη ελπίδα των Γαλλικών Αρχών, για την διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος, που στοίχισε την ζωή στην Πριγκίπισσα Νταιάνα, στον συνοδό της Ντόντι Αλ Φαγιέντ και στον οδηγό της Μερσεντές, που τους μετέφερε.

Ο Τζόουνς τραυματίστηκε μεν σοβαρά, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του, δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία και σύντομα αναμένεται να καταθέσει στην Γαλλική Αστυνομία.

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν και οι φωτογραφίες των παπαράτσι, που καταδίωκαν το διάσημο ζευγάρι και τις οποίες κατέχει η Γαλλική Αστυνομία.

Οι φωτογραφίες της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, ενω αυτή βρίσκεται ζωντανή στα συντρίμια της πολυτελούς Μερσεντές, τίθενται προς πώληση, για ένα εκατομμύριο δολάρια.

Οι φωτογράφοι - 6 Γάλλοι και ενας Σκοπιανός, που συνεργάζονται με διάφορα φωτογραφικά πρακτορεία, εξακολουθούν να κρατούνται από την Γαλλική Αστυνομία, ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσο είναι υπεύθυνοι για το ατύχημα.

Οι έρευνες των Γαλλικών Αρχών, έχουν ήδη φθάσει στο συμπέρασμα, βασιζόμενες σε μαρτυρίες, πως κυριότερη αιτία του δυστυχήματος ήταν η υπερβολική ταχύτητα, αφού η Μερσεντές εκινείτο με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο ταχύτητας εντός της σήραγγας, είναι μόλις 50.

Ενα άλλο στοιχείο που προκάλεσε σύγχυση, είναι το γεγονός πως οδηγός της πολυτελούς Μερσεντές, δεν ήταν ο επαγγελματίας οδηγός του Ντόντι Αλ Φαγιέντ, αλλά ένας υπάλληλος ασφαλείας του ξενοδοχείου Ρίτζ.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο οδηγός του Φαγιέντ, είχε αποχωρήσει νωρίτερα από το ξενοδοχείο Ρίτζ, σε μια προσπάθεια να παρασύρει τους παπαράτσι που περίμεναν με ανυπομονησία το διάσημο ζεύγος έξω από το ξενοδοχείο.

Πηγή προσκείμενη στις έρευνες ανέφερε πως τόσο η Νταϊάνα, όσο και ο Φαγιέντ, δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, παράγοντας που ίσως απέβη μοιραίος για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα του εικοστού αιώνα.


Επώνυμοι και προσωπικότητες από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, δηλώνουν συγκλονισμένοι και εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για τον ξαφνικό θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τη Βρετανία, για το θάνατό της Λαίδη Ντι, υπενθυμίζοντας ότι η συμβολή της για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Από τον κόσμο της έβδομης τέχνης, ονόματα όπως ο Πήτερ Ουστίνωφ, ο Τζων Τραβόλτα και η Λίζ Τέιλορ, κατηγορούν δημόσια τους ανά τον κόσμο επιτήδειους φωτογράφους, ότι παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των διασήμων, με τίμημα, ο,τιδήποτε.

Ωστόσο, η Βρετανική λαϊκή εφημερίδα "Σαν" η οποία αποτελούσε έναν από τους κύριους αποδέκτες του υλικού των παπαράτσι, που κατεδίωκαν ασταμάτητα την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, κυκλοφόρησε σήμερα με τον τίτλο "Οχι κατηγορίες ενάντια στον Τύπο".


Ο θάνατος τςη Πριγκίπισσας Νταϊάνα, σε αυτοκινητικό δυστύχημα και τα περιστατικά που συνδέονται με αυτό, δημιουργούν διεθνώς το ερώτημα, ως προς τα όρια της ελευθερίας του τύπου, θέμα το οποίο θα απασχολήσει και την Κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τέταρτη εξουσία.

Στη δήλωση αυτή, προέβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τον τραγικό θάνατο της Πριγκίπισσας.

Το συγκλονισμό εξάλλου και τη λύπη του για τον άδικο χαμό της Λαίδη Νταϊάνα, εξέφρασε σήμερα και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Εμέκα Ανια- όκου.

Ο κος Ανιαόκου τόνισε ότι η Πριγκίπισσα, αναδεικνύετο σα μία πολύ σημαντική δύναμη στην εκστρατεία για πολύ σημαντικά ανθρωπιστικά θέματα.


Αυτεπάγγελτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για τις 15 Σεπτεμβρίου σε συνεδρία τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Στην ημερήσια διάταξη όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος περιλαμβάνεται η πορεία του κυπριακού προβλήματος και η πορεία προς της Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη συνεδρία θα συζητηθούν επίσης θέματα τα οποία επιθυμούν να εγείρουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Θα γίνει επίσης ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τις επαφές του με ομολόγους του στις έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες περιοδεύει αυτή την εβδομάδα.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την ελληνική πρωτεύουσα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι προς το παρόν δεν έχει προγραμματισθεί και δεν επιβάλλεται τέτοια επίσκεψη, τόνισε όμως ότι με την Αθήνα υπάρχει τακτική επικοινωνία.


Το πρωί εξάλλου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού είχε αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή με την οποία ζητούσε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνέρχεται τακτικά, ενώ δεν θέλησε να καθορίσει τη συχνότητα της σύγκλησης του.

Αναμένει, είπε επίσης, ο κύριος Κυπριανού να ακούσει τους λόγους και τις πληροφορίες που οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χαρακτηρίσει τους επόμενους μήνες ως ιδιαίτερα κρίσιμους στο κυπριακό και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την μετά το Μοντρέ περίοδο.


Ετοιμος να διευθετήσει συνάντηση μεταξύ του ιδίου και των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι σκοπός αυτής της συνάντησης, είναι να αρθούν παρεξηγήσεις όσον αφορά τον σεβασμό του Προέδρου Κληρίδη προς τους συνεργάτες του.


Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μεταβαίνει ο Πρόεδρος Κληρίδης στις 2 Οκτωβρίου, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει σειρά επαφών τόσο με Αμερικανούς, όσο και με άλλους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, κατά τις προσεχείς δεκαπέντε ημέρες, αναμένεται στην Κύπρο, ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.


Η κοινοπολιτεία προσανατολίζεται στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της στο κυπριακό, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Εμέκα Ανιαόκου, πιθανόν να είναι παρών στις επόμενες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Επίσης, το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, θέμα το οποίο συζήτητησε ο κύριος Ανιαόκου, κατά τη συνάντησή του το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Κυπριακό απασχόλησε εξάλλου και τη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο κύριος Ανιαόκου με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος δήλωσε ότι η Κοινοπολιτεία μπορεί να διαδραματίσει θετικότερο ρόλο στο κυπριακό από ό,τι μέχρι σήμερα.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να υιοθετήσει πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για προβολή της υποψηφιότητας του για τις προεδρικές εκλογές.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του προσφέρει μια αξιόπιστη, έντιμη, προοδευτική και πατριωτική πρόταση προς τον κυπριακό λαό.

Ο κύριος Λυσσαρίδης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του, ότι η υποψηφιότητα Ιακώβου είναι υποψηφιότητα ήττας και πρόσθεσε ότι μόνο η υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη θα αποτελούσε υποψηφιότητα νίκης.

Δικαιολογώντας την θέση αυτή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ο Γιώργος Ιακώβου ήταν ο αρχιτέκτονας των ιδεών Γκάλι.

Εκανε επίσης αναφορά και στον πολιτικό βίο του κυρίου Ιακώβου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποχαιρέτησε τον καλούμενο απορριπτικό Πρόεδρο Κυπριανού δακρύζων, και υποδέχθηκε τον ενδοτικό καλούμενο Πρόεδρο Βασιλείου, επιχαίρων.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Ιακώβου σε γραπτή απάντηση των όσων δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι αντί η ΕΔΕΚ να επικεντρώσει την κριτική της στην κυβέρνηση Κληρίδη, στρέφεται εναντίον όλων εκείνων που επιδιώκουν την αντικατάστασή της.


Νέο Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, τον Τάσο Μαντέλη, διόρισε σήμερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ανέφερε ότι η επιστολή παραίτησης του κυρίου Καστανίδη είχε σταλεί στον Πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο.

Στην επιστολή, ο κύριος Καστανίδης κάνει αναφορά στα δημοσιεύματα του Τύπου με αφορμή όσα ειπώθηκαν σε προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Μεταφορών.


Την αναστολή της ποινικής δίωξης των οκτώ μελών της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης, Γκριν-πις, αποφάσισε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης.

Ως γνωστόν, στις έντεκα περασμένου Ιουλίου, μέλη της οργάνωσης, είχαν αλυσοδεθεί στην είσοδο του Υπουργείου Γεωργίας, διαμαρτυρόμενοι για την μή ανακύρηξη του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε την απόφασή του στον πρόεδρο της Κονοβουλευτικής Επιτροπης Περιβάλλοντος, Δημήτρη Ηλιάδη.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κύριος Ηλιάδης, επισημαίνει ότι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, εκφράζει την αντίληψη με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται παρόμοια θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον στο σύγχρονο κόσμο.


Ψευδής αποδείχθηκε τελικά η καταγγελία δύο Γερμανών επιχειρηματιών, ότι δύο αλλοδαπές τουρίστριες συνώμοσαν να τους δηλητηριάσουν και να τους ληστέψουν, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Κατόπιν τούτου, οι δύο γυναίκες αφέθησαν ελεύθερες, ενώ συνελήφθη ο ένας από τους Γερμανούς, Εντουαρτ Τζιώρτζ Ρινκ, ο οποίος τεθηκε με δικαστικό διάταγμα υπό τριήμερη κράτηση.

Από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, εξάλλου, καταδικάστηκε με πρόστιμο τρακοσίων λιρών ο Βρετανός Νίκολας Τόμσον 23 ετών, γιατί προέβη σε ψευδή καταγγελία ότι έπεσε θύμα κλοπής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές θα εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Παροδικές νεφώσεις που θα αναπτύσσονται το απόγευμα ενδέχεται να δώσουν μερικες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και δυνατούς 6 μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις δυτικές και τις νότιες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια και στους 28 βαθμούς στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 18, στη Λεμεσό 29 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 14 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 1 September 1997 - 15:27:40 UTC