Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την άποψη ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο ή πόλεμος στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας σχετικά σενάρια, που έχουν συντακτεί για λογαριασμό του Αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας.

Δύναται, ανέφερε ο κύριος Χριστοφίδης, η υπερδύναμη που έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον να προλάβει συγκρούσεις, να μελετά τις καταστάσεις.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Τα αμερικανικά σενάρια είναι υποθετικά είπε ο Εκπρόσωπος, αλλά τα χρακτήρισε φυσιολογικά, εφόσον η Τουρκία εξαπολύει απειλές και η Ελλάδα μιλά για "κάζους μπέλι".

Εν τω μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε επίσημα, χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Σημίτη, ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την εγκατάσταση των Ες-300 στην Κύπρο.

Υπάρχει υπογραμμένο συμβόλαιο για την αγορά των Ες-300, είπε ο κύριος Χριστοφίδης και αυτό θα εκτελεστεί, εκτός εάν επέλθει συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση ή υπάρξει τέτοια πρόοδος στο κυπριακό, που να δικαιολογεί μη-εφαρμογή του συμβολαίου.


Σε διαμαρτυρία και παραστάσεις θα προβεί η κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με την παράβαση, από μέρους της Τουρκίας, της Συνθήκης του Μοντρέ για την ναυσιπλοϊα στον Βόσπορο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα μέτρα που ενδεχομένως να ληφθούν μελετούνται από την κυβέρνηση, και πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί και νομική συμβουλή διεθνολόγων.


Την τουρκική μήνιν προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι τουρκική επέμβαση για αλλαγή του στάτους κβο στην Κύπρο συνιστά κάζους μπέλλι για την Ελλάδα.

Τούρκοι πολιτικοί εξαπέλυσαν σήμερα σφοδρές επικρίσεις κατά του Πρωθυπουργού, με επικεφαλής τον Ινάλ Μπατού, αρμόδιο στο Υπουργείο Εξωτερικών για θέματα Κύπρου και Ελλάδας.

Παραβλέποντας την πρόσφατη τουρκική πολεμολογία, ο Μπατού υποστήριξε ότι οι πολιτικοί άνδρες δεν πρέπει να προφέρουν τόσο εύκολα τη λέξη πόλεμος.

Παράλληλα, κατελόγισε στην Ελλάδα ευθύνες για την πρόκληση της κρίσης των πυραύλων και υποστήριξε ότι η Ελλάδα ενεθάρρυνε την Κύπρο να προχωρήσει στην αγορά των Ες -300.

Τέλος, ο Μπατού δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οι πύραυλοι να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής για την διευθέτηση των ελληνο-τουρκικών διαφορών.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε σήμερα την ύπαρξη απόρρητης επιστολής του Προέδρου Κληρίδη, η οποία στάληκε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

Την ύπαρξη της επιστολής αποκάλυψε χθες το αθηναϊκό "Βήμα".

Οπως δήλωσε ο κύριος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία για τις ενέργειές του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το περιεχόμενο της επιστολής του, στην επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα υπάρξει και ενημέρωση για την απάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού, αν αυτή θα έχει αποσταλεί μέχρι, τότε.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον συντονιστή του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ για το κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, στις 15 Σεπτεμβρίου και θα αναπτύξει τις θέσεις του επί τόπου.

Ο κύριος Μίλλερ ανέφερε ο εκπρόσωπος, αποτελεί προπομπό της αμερικανικής προσπάθειας για το κυπριακό.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προειδοποίησε ότι η Κύπρος, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο και κάλεσε τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, να συμπαρασταθούν στον αγώνα για λευτεριά και δικαίωση.

Μιλώντας μετά την αρχιερατική λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ο Μακαριώτατος κάλεσε τους ομογενείς, να πράξουν το καθήκον τους.

Αυτό που ζητούμε, πρόσθεσε, είναι το δίκαιο το οποίο έχει τεράστια ισχύ, εάν την χρησιμοποιήσουμε σωστά και προγραμματισμένα.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ομογενείς να απευθυνθούν προς την Γερουσία, τη Βουλή και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Σήμερα εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα.


Διαδοχικές συναντήσεις με τους ηγέτες του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ και τον Υπουργό Δικαιοσύνης είχε σήμερα ο Σπύρος Κυπριανού για το εθνικό θέμα και τις Προεδρικές εκλογές.

Με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι συζητητεί με τον κύριο Κυπριανού πώς θα διαμορφωθούν οι διμερείς σχέσεις στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Πρόεδρος θα κατέλθει ή όχι στην εκλογική κονίστρα.

Ακολούθως, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ επισκέφθηκε ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος επαναλαμβάνοντας την απόφασή του για κάθοδο στις εκλογές απέρριψε το ενδεχόμενο ενός τρίτου υποψηφίου σε τυχόν σύσταση διμερούς συμμαχίας.

Με τον κύριο Κυπριανού συναντήθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος επιβεβαίωσε τον ρόλο καταλύτη στις σχέσεις Προεδρικού-Δημοκρατικού Κόμματος, αποφεύγοντας όμως να επεκταθεί περαιτέρω.


Εποικοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην περιοχή των Βρυσούλλων στο σημείο, όπου πέρσι βρέθηκε νεκρός στρατιώτης κουρδικής καταγωγής.

Τον στρατιώτη σκότωσαν Τούρκοι και στη συνέχεια προσπάθησαν να χρεώσουν το φόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι έποικοι μετέβησαν στις Βρυσούλλες με λεωφορεία και ημιφορτηγά και κατέθεσαν στεφάνια στην περιοχή, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Αυξημένη ήταν και η παρουσία ανδρών των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίοι απέκλεισαν το δρόμο Λάρνακας-Βρυσούλλων.

Στην περιοχή βρισκόταν και ο ψευδο-πρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου.


Δύο ημέρες, πριν από την επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπραϊτ στη Μέση Ανατολή, οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, συνέλαβαν τα ξημερώματα, στη Δυτική Οχθη, δεκάδες σκληροπυρηνικούς οπαδούς της εξτρεμιστικής οργάνωσης ΧΑΜΑΣ.

Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, κατά της Ισλαμιστικής οργάνωσης, μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Πέμπτης, στην Ιερουσαλήμ, ενώ αναμένονται και άλλες συλλήψεις μελών της οργάνωσης, εντός των επόμενων ημερών.

Ισραηλινές πηγές επικαλούμενες υψηλόβαθμους αξιωματούχους αναφέρουν ότι η κυρία Ωλμπραϊτ, δεν θα αρκεστεί σε πιέσεις, προς τους Παλαιστινίους για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά αναμένεται πως θα πιέσει και το Ισραήλ, για να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, έχει αποκλείσει τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχει θέσει τις δυνάμεις του, σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, εξαιτίας του φόβου για νέες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αβιγκτόρ Καχαλάνι, ο οποίος ηγείται μικρού κόμματος με τέσσερις βουλευτές, τάχθηκε σήμερα, υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη χώρα.


Ο πρώην πρόεδρος του Ζαϊρ Μομπούτου Σέσε Σέκο, πέθανε χθες βράδυ, σε ηλικία 66 ετών, στη πρωτεύουσα του Μαρόκο, Ραμπάτ, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Ο Μομπούτου, μετέβη στο Μαρόκο τον

τον περασμένο Μάϊο, όταν οι δυνάμεις του Λωρέντ Καμπίλα, κατάφεραν να τον ανατρέψουν από Πρόεδρο του Ζαϊρ και να τερματίσουν έτσι, τα τριάντα και πλέον χρόνια δικτατορίας του.

Στις 30 Ιουνίου του '97 εισήχθη, σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Μαροκινής πρωτεύουσας, αφού πρηγουμένως και έπειτα από μία εγχείρηση, παρουσίασε επιπλοκές.

Ο Μομπούτου Σέσε Σέκο, ανέλαβε τη στρατιωτική εξουσία το 1965, πέντε χρόνια μετά την ανεξαρτησία του Ζαϊρ, από το Βέλγιο.

Κέρδισε την εμπιστοσύνη των στρατιωτικών δυνάμεων, που υπήρξαν πιστές σε αυτόν, υποσχόμενος δημοκρατία στη χώρα.

Παράλληλα, προσπαθούσε να καταπνίξει κάθε είδους επανάσταση στο Ζαϊρ, με αποτέλεσμα οι εχθροί του να αυξάνονται, βλέποντας τον παράλληλα, να αποκτά πλούτη, εις βάρος της χώρας του.


Ναυτική τραγωδία στην Αϊτή.

Εκατοντάδες άτομα ενδέχεται να πνίγηκαν από ναυάγιο οχηματαγωγού στα ανοικτά της Αϊτής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, του πλοίου επέβαιναν πεντακόσιοι ως οκτακόσιοι επιβάτες, αλλά μέχρι στιγμής διασώθηκαν μόνο εξήντα και περισυνελέγησαν εικοσιπέντε πτώματα.

Στη Γαλλία εξάλλου, δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και δέκα τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με βυτιοφόρο, κοντά στο Πορ Σεντ Φουά Λα Γκράντ, της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Το τραίνο εκτελούσε το δρομολόγιο Μπορντό-Σαρλά, μέσω Μπερζεράκ και συγκρούστηκε με βυτιοφόρο σε ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση.

Το βυτιοφόρο εξερράγη και ανεφλέγη με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί σε κοντινά κτίρια.


Χιλιάδες άτομα στην Ινδία, συνεχίζουν να αποτίουν φόρο τιμής στη σορό της Μητέρας Τερέζα, που πέθανε την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών.

Η σορός της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Μητέρας Τερέζα, έχει τοποθετηθεί στην Εκκλησία του Αγίου Θωμά στην Καλκούτα.

Σύμφωνα δε με την κυβέρνηση της Ινδίας, θα αποδοθούν στη Μητέρα Τερέζα, τιμές, που αποδίδονται σε Πρωθυπουργούς ή Προέδρους της χώρας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 15 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 17, στη Λεμεσό 30 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 28 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 8 September 1997 - 16:27:31 UTC