Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στην άσκηση Νικηφόρος, θα συμμετάσχουν και φέτος αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμύνης, Κώστας Ηλιάδης.

Παράλληλα, ο κύριος Ηλιάδης διευκρίνισε ότι δεν ασκήθηκαν οποιεσ-δήποτε παρεμβάσεις για τροπο-ποίηση του σχεδιασμού της άσκησης, στον οποίον, όπως ανέφερε, έχει περιληφθεί και η συμμετοχή δυνάμεων ξηράς και θαλάσσης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Ο κύριος Ηλιάδης τόνισε επίσης ότι έχει αρθεί η μονο-μερής απόφαση για μη συμμετοχή Ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στις ασκήσεις.


Ολων των ειδών τα μηνύματα μεταφέρει στην Αγκυρα, ο συντονιστής για το κυπριακό στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλλερ.

Ο κύριος Μίλλερ άρχισε σήμερα τις επαφές του στην τουρκική πρωτεύουσα αποφεύγοντας να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, αναφορικά με τους Ες-300, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων.

Ο κύριος Μίλλερ στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε ότι στοχεύει στην εξοικείωση του με τις θέσεις της Τουρκίας για το κυπριακό.

Αργότερα και μετά από συνάντηση που είχε με τον τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση γύρω από το κυπριακό.

Ενωρίτερα σήμερα, ο Τόμας Μίλλερ συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου, Στρατηγό Τσεβίκ Μπιρ.

Θεωρείται βέβαιο, ότι με τον Τσεβίκ Μπιρ, ο αμερικανός αξιωματούχος συζήτησε το θέμα των Ες-300.


Η Ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε σήμερα στις νέες δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτων μετά από συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Ματλίν Ολτπραιτ, έκανε και πάλι λόγο για δύο οντότητες στην Κύπρο και ύπαρξη συνόρων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντίνι δηλώσεις σκοπιμότητας και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεκάθαρη πολιτική επί του θέματος, εκφρασθείσα επισήμως, από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Ζακ Πόστ.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης χαρακτήρισε τον κύριο Ντίνι "αδιόρθωτο" και τόνισε ότι οι θέσεις που εκφράζει ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις τις διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό.


Αν υπάρχουν 'Ελληνες, τόσο στην Αμερική, όσο και σε άλλες χώρες, αυτό οφείλεται στην Εκκλησία, με τους αγώνες που διεξάγει.

Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά το τέλος συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, στο Κέντρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας Αμερικής.

Είναι μέσα σε αυτό το πνεύμα, συνέχισε ο Μακαριώτατος, που η Εκκλησία καταβάλλει προσπάθειες και αγωνίζεται, ώστε πράγματι να διαφυλαχθεί τόσο η Ορθοδοξία όσο και ο Ελληνισμός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας εξάλλου, δήλωσε ότι τόσο η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής όσο και η ομογένεια, υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τις πρωτοβουλίες και ενέργειες της Κυπριακής Εκκλησίας που αποβλέπουν, όπως είπε, σε ένα καλύτερο μέλλον της Κύπρου, βασισμένο στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της αυθεντικής ευημερίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η ομογένεια της Αμερικής να συμβάλει στην προσπάθεια για ορθή διαφώτιση και για την εξεύρεση μιας δίκαιης, σωστής και ειρηνικής λύσης στο Εθνικό θέμα.


Ελλειμμα πεντακόσιων πενήντα εκατομμυρίων λιρών προβλέπεται ότι θα έχουν οι κρατικοί Προϋπολογισμοί του '98, τους οποίους ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι το έλλειμμα παρουσιάζει αύξηση εκατόν-εξήντα-ενός και μισού εκατομμυρίων λιρών σε σύγκριση με το '97.

Ο Τακτικός Προϋπολογισμός, ο Προϋπολογισμός Αναπτύξεως και ο Προϋπολογισμός του Ταμείου Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Παθόντων, προβλέπουν συνολικά έσοδα ενός δισεκατομμυρίου και ογδόντα εκατομμυρίων λιρών, και δαπάνες ενός δισεκατομμυρίου και εξακόσιων-είκοσι-εννέα εκατομμυρίων λιρών.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στους Προϋπολογισμούς αντανακλάται η βασική επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής για οικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην εκτέλεση έργων ανάπτυξης.

Ο κύριος Χριστοδούλου διαβεβαίωσε επίσης ότι το '98 δεν θα επιβληθεί καμιά νέα φορολογία.


Την εξάντληση κάθε περιθωρίου για συνέχιση της συγ-κυβέρνησης διακήρυξε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου στο Προεδρικό, ο κύριος Αναστασιάδης αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία συζητούνται, απέρριψε σενάρια για επικείμενη διάλυση της συγ- κυβερνησης.

Από την πλευρά του ο ΔΗΚΟ, ο αντι-πρόεδρός του Ντίνος Μιχαηλίδης αφού υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει υποψήφιο, επεσήμανε παράλληλα ότι κανένα κόμμα δεν εκλέγει Πρόεδρο χωρίς συνεργασίες.


Απορρίπτοντας τις διαφωνίες οι οποίες εκφράζονται για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας προσφυγικών οικιών ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης υπερ- αμύνθηκε σήμερα της κυβερνητικής απόφασης.

Σε δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο Προεδρικό ο κύριος Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι ουδόλως επηρεάζεται το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων με την απόκτηση δικής τους περιουσίας.

Για το θέμα μίλησε το πρωί και ο δεύτερος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Σοφοκλής Χατζηγιάννης ο οποίος απέδωσε σε μικρο-πολιτικές σκοπιμότητες τις αντιδράσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.


Υπό οκτα-ήμερη κράτηση, τέθηκε με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο Ανδρέας Βασιλείου, 37 ετών, κατηγορούμενος για υπόθεση πλαστο- γραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και απόσπασης μεγάλου χρηματικού ποσού.

Ειδικότερα, ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη το πρωί, κατηγορείται για απόσπαση τριάντα πέντε χιλιάδων λιρών, από τον τραπεζικό λογαριασμό της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο ύποπτος, ο οποίος ήταν ο ταμίας της ΝΕΔΗΚ, εξέδωσε επιταγή της νεολαίας, την οποίαν υπέγραψε ο ίδιος και -όπως ισχυρίστηκε- και ο αξιωματούχος της ΝΕΔΗΚ Ανδρέας Χειμωνίδης.

Η επιταγή εξαργυρώθηκε από τον Βασιλείου, στη Λαϊκή Τράπεζα, όπου εργαζόταν ως αρχιταμίας.

Η παράνομη ανάληψη διαπιστώθηκε όταν η ΝΕΔΗΚ, ζήτησε από την Τράπεζα επιβεβαίωση του ποσού του τρεχούμενου λογαριασμού της.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία και έπειτα από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η δεύτερη υπογραφή στην επιταγή, του Χειμωνίδη, ήταν πλαστο-γραφημένη από τον Βασιλείου.


Οι προσπάθειες για απεγκλωβισμό των εκατοντάδων νεκρών επιβατών του ναυαγίου του Λα Φιερτέ Γκοβαγιέν στην Αιτή, συνεχίστηκαν και σήμερα από ομάδα Καναδών δυτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού της Αϊτή, Ρεγκίς Μαρκ, δήλωσε ότι μόνο τριάντα άτομα κατάφεραν να διασωθούν, κολυμπώντας μέχρι τις ακτές.

Εν τω μεταξύ, ο ακριβής αριθμός των επιβατών, παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστος.

Η ακτοφυλακή της Αϊτής ανέφερε ότι ο αριθμός των επιβατών κυμαίνεται μεταξύ τριακοσίων και τετρακοσίων, ενώ ο διαχειριστής του πλοίου δήλωσε ότι το σκάφος μετέφερε μόλις διακόσιους εξήντα επιβάτες.

Αντίθετα, εισπράκτορας του πλοίου, δήλωσε ότι στο σκάφος επιβιβάστηκαν περίπου οκτακόσιοι άνθρωποι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και διασωθέντες του ναυαγίου, το μήκους δεκαοκτώ μέτρων σκάφος, ανατράπηκε όταν οι επιβάτες άρχισαν να συνωστίζονται στην μια πλευρά του, για να ετοιμαστούν για την αποβίβαση.


Η Δύναμη Σταθερο-ποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, απέκλεισε νωρίς σήμερα, δρόμους της Μπάνια Λούκα, μετά την ταραχή που προκλήθηκε χθες βράδυ, μεταξύ των υποστηρικτών του Ράντοβαν Κάρατζιτς και της αστυνομίας της Βοσνίας, η οποία πρόσκειται στην πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Οι πεντακόσιοι υποστηρικτές του πρώην Σερβοβόσνιου προέδρου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, προσπάθησαν να οργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση, ως επίδειξη δύναμης στην αντίπαλό τους, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Ωστόσο, η αστυνομία απαγόρευσε την έξοδο από το ξενοδοχείο στους κυριότερους υποστηρικτές των εθνικιστικών πυρήνων του Πάλε, οι οποίοι πρόσκεινται στον Κάρατζιτς.

Το ξενοδοχείο, στο οποίο έχουν αποκοπεί ηλεκτρισμός, υδροδότηση και επικοινωνίες, έχει περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχε γίνει γνωστό ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Κάρατζιτς και των αρχών της Μπάνια Λούκα, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς βορειο- δυτικούς 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 15 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια, και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 17, στη Λεμεσό 30 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 17 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 9 September 1997 - 16:28:06 UTC