Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρώμη, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, στη συνάντηση του σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Από την πλευρά του ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε τη θέση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί επιθυμητή την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή διαδικασία, νοουμένου ότι γίνεται αποδεκτή η αρχή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κύριος Ντίνι εξήγησε πως η άποψη της χώρας του είναι ότι στην Κύπρο υπάρχει μια μόνο νόμιμη κυβέρνηση.

Ωστόσο, τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες στο νησί, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να εμπλέξουν και τις δύο κοινότητες.

Ο κύριος Κασουλίδης είχε επίσης συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης 'Ακη Τσοχατζόπουλου, για συζήτηση των πρόσφατων εξελίξεων στο κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη σύσκεψη, επανατονίστηκε η θέση ότι κάθε επίθεση εναντίον της Κύπρου αποτελεί αιτία πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.


Η αναφορά του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, για την ύπαρξη δυο οντοτήτων στην Κύπρο, δεν ενοχλεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι αυτό που ενοχλεί, είναι η αναφορά σε δύο Κυβερνήσεις.

Οταν ο κύριος Ντίνι μιλά για οντότητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος, αναφέρεται στις δύο κοινότητες.

Στο σύνταγμα επεσήμανε, υπάρχει η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία στηρίζεται σε δύο οντότητες που λέγονται Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημείωσε επίσης ότι ο κύριος Ντίνι, δεν αμφισβητεί ότι η Ιταλία, αναγνωρίζει μόνο την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι ο κύριος Κίγκελ, εκφράζει την προσωπική του γνώμη όταν λέει ότι προϋπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, είναι η λύση του κυπριακού.

Ο κύριος Χριστοφίδης επεσήμανε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Κύπρο θα αρχίσουν κανονικά.

Σημείωσε παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκη Ενωση εκφράζει την επιθυμία για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου, αλλά δεν τίθεται ως όρος για την έναρξη τους.

Ο κύριος Χριστοφίδης επανέλαβε την πρόταση της κυβέρνησης, για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στην επίσημη αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης.

Πρόσθεσε δε, ότι η πρόταση αυτή δεν έχει απορριφθεί από τους συνομιλητές, προτείνεται όμως, ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα.


Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα, με αντικείμενο την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Η πραγματοποίηση κοινής συνεδρίας που είχε προγραμματισθεί για σήμερα δεν έγινε κατορθωτή, αφού προέκυψαν τεχνικά εμπόδια όσον αφορά τον ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την άποψη πως η αυριανή συνάντηση Κληρίδη-Κυπριανού θα βοηθήσει στην διατήρηση ήπιου κλίματος, για συνέχιση της συνεργασίας.

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ, ο αντιπρόεδρός του Ντίνος Μιχαηλίδης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει όριο με συγκεκριμένη ημερομηνία στις διαβουλεύσεις των δύο κομμάτων, ενώ σημείωσε πως η αποδοχή των αποφάσεων της πλειοψηφίας είναι δημοκρατική διαδικασία.

Εξάλλου, σε γραπτή ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέρει ότι ούτε τελεσίγραφα απευθύνει ούτε εκβιάζει ούτε απειλεί οποιονδήποτε.


Τραγικό θάνατο βρήκε γύρω στις οκτώ το πρωί, ο Χρύσανθος Μιχαήλ, πενήντα ετών από την Ανθούπολη.

Ο Μιχαήλ τραυματίστηκε σοβαρά, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κώστας Γεωργίου, είκοσι-εννέα από την Κοκκινοτριμιθιά, τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε σοβαρά.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υπέκυψε στα τραύματά του, γύρω στις δέκα το πρωί.

Η τροχαία Λευκωσίας διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.


Η Αστυνομία Λεμεσού διερευνά τις συνθήκες τραυματισμού του Αντώνη Παρούτη, πενήντα-εξι ετών, λιβανικής καταγωγής μόνιμου κατοίκου Λεμεσού, ο οποίος λόγω των σοβαρών τραυμάτων, υπέκυψε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τον Παρούτη είχαν βρει χθες το απόγευμα τραυματισμένο στο αυτοκίνητο του, στο χώρο στάθμευσης του Ζυγιστικού Σταθμού Επισκοπής, αστυνομικοί, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από διερχόμενο πολίτη.

Ο άτυχος Παρούτης ο οποίος προσπαθούσε παρά τα σοβαρά τραύματά του να βγάλει το αυτοκίνητο του από αυλάκι, δεν ήταν σε θέση να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες του τραυματισμού του.

Σε απόσταση μερικών μέτρων από το αυτοκίνητο βρέθηκε λίμνη αίματος.

Στη σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος διενήργησε αυτοψία.

Ο κύριος Σταυριανός απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, λέγοντας ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Παρούτης τραυματίστηκε, πέφτοντας από το αυτοκίνητο του, το οποίο έκανε κύκλους στο χώρο στάθμευσης με μεγάλη ταχύτητα.


Το κουδούνι κτύπησε σήμερα και για τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων, όπου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές επέστρεψαν πίσω στα θρανία τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη φετεινή σχολική χρονιά, αναμένεται να φοιτήσουν στα γυμνάσια, περίπου τριανταμία χιλιάδες πεντακόσιοι μαθητές, εικοσιμία χιλιάδες εκατόν μαθητές, στα λύκεια και περίπου πέντε χιλιάδες μαθητές, στις τεχνικές σχολές.

Σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Γεώργιος Πουλλής, ανέφερε ότι η νέα σχολική χρονιά, ξεκινά με αρκετές καινοτομίες, οι οποίες, αφορούν την οργάνωση αντι-ναρκωτικής αγωγής, καθώς και εισαγωγή του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής σε γυμνάσια.

Εν τω μεταξύ, οι μαθητές στο Γυμνάσιο Πολεμιδιών δεν προσήλθαν στις τάξεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο.

Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης σε δηλώσεις του για το θέμα, ανέφερε ότι αυτό θα επιλυθεί οριστικά, με την ανέγερση νέου σχολείου, στον Υψωνα.


Στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει την Δευτέρα, θα συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης τίτλων προσφυγικών κατοικιών, από την κυβέρνηση.

Η απόφαση πάρθηκε σήμερα, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, η οποία συζήτησε το όλο θέμα, ύστερα από τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν, τόσο από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, όσο και από εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη, όπως διεξαχθεί δημοψήφισμα, μεταξύ του προσφυγικού κόσμου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων ότι μέχρι τη Δευτέρα που θα συζητηθεί το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν θα παραχωρηθούν άλλοι τίτλοι προσφυγικών κατοικιών.


Με κύριο στόχο τη σωτηρία της κλονισμένης ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και με πρώτο σταθμό το Ισραήλ, η Αμερικανίδα Υπουργός των Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ, άρχισε σήμερα την περιοδεία της στην περιοχή.

Η κυρία Ολμπραϊτ, είχε ήδη συνομιλίες με την Ισραηλινή ηγεσία, στη διάρκεια των οποίων, κάλεσε τον πρόεδρο του Ισραήλ Εζέρ Βάϊσμαν - εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου - όπως επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις της η Αμερικανίδα Υπουργός των Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ, στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ ανέφερε ότι σκοπεύει, να θίξει αμφότερα, τα θέματα της ασφάλειας του Ισραήλ και την επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Η Μαντλίν Ολμπραϊτ, έκανε επίσης αναφορά, στην ανάγκη για αμοιβαία υπευθυνότητα και για μία ανανεωμένη αίσθηση συνεργασίας.

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, που ήδη βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας από την περασμένη εβδομάδα, είναι σε επιφυλακή, αναμένοντας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από φανατικούς Εβραίους και ειρηνιστές, κατά την παραμονή της Ματλίν Ολμπραϊτ στη Μέση Ανατολή.

Στο Νότιο Λίβανο εξάλλου, εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσε ότι ο Λιβανικός στρατός ματαίωσε τις πρωινές ώρες πιθανή Ισραηλινή επίθεση στις ακτές της Σιδώνας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά σε μερικές παράλιες περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 βαθμούς στα δυτικά παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις το απόγευμα.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους 27 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 19, στη Λεμεσό 31 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 28 με 17 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 10 September 1997 - 16:27:20 UTC