Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η κορύφωση της πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού αναμένεται μετά τις Προεδρικές εκλογές, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Αμετάθετος στόχος μας, παραμένει η επανένωση της Κύπρου, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ένταξη μας στην Ενωμένη Ευρώπη, ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Αγνοουμένων, Πεσόντων και Σφαγιασθέντων κατά την τουρκική εισβολή, στον συνοικισμό Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων-Αχερίτου, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, ότι στο διάστημα μέχρι την κορύφωση της πρωτοβουλίας, η δική μας πλευρά κινείται με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ώστε οι συνομιλίες να καταστούν αυτή την φορά αποτελεσματικές.

Τόνισε ακόμη ότι, ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να προστατευθεί η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι οι απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ και το Μοντρέ, ήταν θετικές για την πλευρά μας, παρά το γεγονός ότι δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για μη διαπραγμάτευση εάν δεν παγοποιηθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι απεδείχθησαν όχι μόνο αναποτελεσματικές αλλά και υποβοηθητικές.

Γιατί, πρόσθεσε ο κύριος Κληρίδης, με αφορμή τις τουρκικές απειλές, η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναβεβαίωσε, ότι η πορεία της Κύπρου, δεν θα ανακοπεί και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν κανονικά.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να πείσει την Αγκυρα, να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της, ενώ η Ελληνοκυπριακή πλευρά, θα συνεχίσει την εποικοδομητική πολιτική της για λύση, που θα διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.


Εξάλλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις προτάσεις που κομίζει ο Τόμας Μίλερ, εκ μέρους του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, δεν συζητεί το θέμα των πυραύλων Ες-300, απομονωμένο από τα αλλα θέματα, τα οποία αφορούν τη μελλοντική ασφάλεια της Κύπρου.

Εκτίμηση μου, ανέφερε ο Πρόεδρος, είναι πολύ πιθανό και επιθυμητό, να συζητήσουμε το θέμα της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, την αποστρατιωτικοποίηση, τη μείωση των εξοπλισμών και την απαγκίστρωση, μέσα στο πλαίσιο ενός γενικότερου προγράμματος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα συνεχίσει και αυτή την εβδομάδα, τις επαφές του, με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσσέλ, με σκοπό την ετοιμασία της τρίτης συνάντησης, για ανθρωπιστικά θέματα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι αύριο ο κύριος Φεϋσσέλ, θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, και στη συνέχεια μαζί του, για τον καθορισμό της ημερομηνίας της συνάντησης.

Οπως έχει ήδη αποκαλύψει ο "ΛΟΓΟΣ", η συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Στη συνάντηση, θα τεθούν επίσης και θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους, καθώς και τους τουρκοκυπρίους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές.


Το Κυπριακό αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής

στη διάρκεια συνέντευξης τύπου εφ'όλης της ύλης στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Πανελλήνιας Σύσκεψης Ομοσπονδιών Επαγγελματο- βιοτεχνών Ελλάδος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και στο θέμα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300, τονίζοντας ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της κάθε χώρας να εξασφαλίζει την άμυνά της.

Ο κύριος Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι οι ρυθμοί ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να επιταχυνθούν.


Συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Οπως διευκρίνησε εκπρόσωπος της λουξεμβουργιανής προεδρίας τη διεξαγωγή της συζήτησης, ζήτησε η Ελλάδα με αφορμή τις απειλές της Τουρκίας.

Η συζήτηση θα γίνει κατά τη διάρκεια του γεύματος των Υπουργών Εξωτερικών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζάκ Πόος, θα προβεί σε σχετική δήλωση.


Η κοινότητα Καπέδων τίμησε σήμερα τους ήρωες της, Γεώργιο Ζαχαρίου, Κώστα Καψάλη, Κυριάκο Νεοκλέους και Ανδρέα Προδρόμου - οι οποίοι έπεσαν στους αγώνες της Κύπρου για απελευθέρωση, και έδωσε την υπόσχεση, ότι ο αγώνας τους, θα συνεχιστεί και η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, μιλώντας στο μνημόσυνο τόνισε, ότι σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε αντεθνική λύση στο Κυπριακό και θα αγωνιστούμε, για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας.

Στη συνέχεια, τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο των τεσσάρων ηρώων στο κέντρο της κοινότητας, στο οποίο έφεδροι καταδρομείς, πρόσκοποι και μέλη των Εθνικόφρονων σωματείων της κοινότητας, μετέφεραν φλόγα από το κρησφύγετο του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.


Με την συμπαράσταση μελών της Ενωσης Προσφύγων Περιστερονο-πηγής συνεχίστηκε και σήμερα, η αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης των ξένων περιηγητών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα με τη συμπαράσταση συγγενών αγνοουμένων και άλλων αντικατοχικών οργανώσεων, είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει τους τουρίστες να μεταβούν στα κατεχόμενα, δίνοντας στο κατοχικό καθεστώς, ακόμη ένα οικονομικό πλήγμα.


Νέα κακόβουλη ενέργεια σε ημιφορτηγό αυτοκίνητο σημειώθηκε τα ξημερώματα και πάλι στη Λεμεσό.

Το αυτοκίνητο ανήκει στον Παντελή Ευριπίδου, σαράντα-τεσσάρων ετών, εργάτη στο Δήμο Γερμασόγειας.

Το αυτοκίνητο του Ευριπίδου, το οποίο αγόρασε πριν τέσσερις ημέρες, βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του στην Οδό Λυκούργου.

Ανακριτές της υπόθεσης εκτιμούν ότι πρόθεση των δραστών, ήταν να πλήξουν τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, που προφανώς δεν γνώριζαν ότι το είχε πουλήσει.


Με συνθήματα, υπέρ μίας βιώσιμης ειρήνης με τους Παλαιστινίους και κατά της κυβέρνησης του Βενιαμίν Νετανιάχου, πενήντα περίπου χιλιάδες Ισραηλινοί, πήραν μέρος χθες βράδυ, σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, που οργάνωσαν ειρηνιστικές ομάδες.

Οι διαδηλωτές, τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους και της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ, ως κοινής πρωτεύουσας, του Ισραήλ και του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

Μεταξύ των συγκεντρωθέντων και ο γιός του δολοφονηθέντος Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζχάκ Ραμπίν.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ένας από τους αρχιτέκτονες της ειρηνευτικής διαδικασίας, στο Οσλο της Νορβηγίας πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Σιμόν Πέρες άσκησε έντονη κριτική στον Βενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι με την πολιτική του, έχει αφήσει το μέλλον της ειρήνης, στα χέρια μίας μικρής μειοψηφίας.

Εν τω μεταξύ, στο Νότιο Λίβανο, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε, σε επίθεση της Χεζμπολλάχ στην Ισραηλινή ζώνη κατοχής.

Εξάλλου, η Αμερικανίδα Υπουργός των Εξωτερικών βρίσκεται σήμερα στην Σαουδική Αραβία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους της, των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Η Μαντλίν Ολμπραϊτ, θα αναχωρήσει απόψε για την Ιορδανία - τελευταίο σταθμός της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή.


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στη Βοσνία.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν από το πρωί και σύμφωνα με παρατηρητές του Διεθνούς Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η προσεύλευση των ψηφοφόρων ήταν αρκετά μεγάλη.

Σχεδόν το 50 τοις εκατό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προσήλθαν ήδη από χθες στις κάλπες, παρά τις κατά διαστήματα διαμαρτυρίες Μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων, για ελλειπείς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, σε 136 Δήμους, στις δύο αυτόνομες περιοχές της χώρας, την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία και την Σερβική Δημοκρατία.

Δύο χιλιάδες τετρακόσιοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, επιβλέπουν τις εκλογές, ενώ ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, έχουν αναπτυχθεί για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή τους.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να γνωσθούν σε μια εβδομάδα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με ασθενείς βόρειους ανέμους, δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους δεκαοκτώ βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο ως τριών μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών ως τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους τριαντα-πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους τριαντα-ένα βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους εικοσι-οκτώ στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 17, στη Λεμεσό 30 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 14 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 14 September 1997 - 16:27:15 UTC