Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Τόμας Μίλλερ συντοντιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό, έπειτα από σημερινές συναντήσεις του, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσε συμφωνία για έναρξη στη Λευκωσία συνομιλιών με θέμα την ασφάλεια.

Για την αποδοχή της συμφωνίας και από το Ραούφ Ντενκτάς, ο Τόμας Μίλερ ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Για τη συμφωνία ενημερώθηκε και η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Ματλήν Ολμπραιτ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στην τηλεφωνική μας γραμμή βρίσκεται ο συνάδελφος Γιώργος Γεωργίου.


Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο αμερικανός αξιωαματούχος, σύμφωνα με τον κύριο Αναστασιάδη ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, σε έκτακτη συνάντηση που είχαν στο μέσο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, και ύστερα από συνάντηση του κύριου Μίλερ με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Αυτό που έχει διαβιβασθεί στον Υπουργό Εξωτερικών είναι ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι έτοιμος να συζητήσει τα θέματα ασφάλειας, που περικλείουν, μεταξύ άλλων θέματα αποστρατιωτικοποίησης και γενικότερα του Στρατιωτικού Διαλόγου.


Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, ο κύριος Μίλλερ ανέφερε οτι η συνάντηση ήταν ενημερωτικής φύσεως.

Πρόσθεσε δε ότι τώρα μετά τις συνομιλίες του με τις δυο πλευρές, αισθάνεται σοφότερος.

Σε δηλώσεις του πρίν απο την συνάντηση, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, είπε ότι συζητεί την πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση, μόνο υπό τον όρο ότι θα παραμείνει σε ισχύ το σύστημα εγγυήσεων του 1960,και οτι η αποστρατιωτικοποίηση μπορεί να συζητηθεί μονο μετα την εξεύρεση λύσης.

Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο,όπου και εγινε δεκτός απο τον πρόεδρο Κληρίδη.

Μετά την συνάντηση, ο κύριος Μίλλερ περιορίστηκε να πει, ότι η συναντηση του, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν χρησιμη και οτι φεύγει με πολύ ξεκάθαρη αντίληψη για τις θέσεις του Προέδρου Κληρίδη ,πάνω σε ολα τα βασικά θέματα του Κυπριακού.


Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε σήμερα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς μόνο το θέμα της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ -ΔΗΛΩΣΗ"


Το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση και τις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαική Κοινότητα, συζητούν στις Βρυξέλλες, οι δεκαπέντε, του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Η Ελληνική κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, επιδιώκει την επαναβεβαίωση των Ελληνικών δεσμεύσεων, για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη, η οποία θα αρχίσει, όπως έχει συμφωνηθεί, δηλαδή την Ανοιξη του 1998.

Παράλληλα, ο κύριος Πάγκαλος, αναμένεται να υπογραμμίσει στους ομολόγους του, την εκβιαστική πολιτική της Αγκυρας στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την απαράδεκτη στάση που τηρεί ο κατοχικός ηγέτης.

Τέλος, ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του, για τις συζητήσεις που είχε με την Τουρκική ηγεσία, όσον αφορά την Κύπρο, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του, στην 'Αγκυρα.


Τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Θεμωνιανού στο Χιούστον του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, τελεί αυτή τη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Στα εγκαίνια του ναού, στον οποίο έχουν τοποθετηθεί δύο τοιχογραφίες τις οποίες είχαν κλέψει οι Τούρκοι από το ομώνυμο ξωκλήσι στην κατεχόμενη Λύση, παρίστανται ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, ο Πρόξενος και ο Δήμαρχος του Χιούστον, ομογενειακοί παράγοντες και προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χθες εξάλλου ο Μακαριώτατος αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού του Χιούστον, απηύθυνε έκκληση προς τους απανταχού Χριστιανούς και κυρίως, τους Χριστιανούς της Ευρώπης και της Αμερικής, ώστε να βοηθήσουν στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Κάλεσε επίσης τους ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών να μην κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Τα χρήματα και τα όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει, να έχει υπό την κατοχή της, εδάφη της νήσου.

Ο Μακαριώτατος επιστρέφει αύριο στην Νέα Υόρκη.


Υστερα από εικοσιτρία χρόνια θα μεταβούν στα κατεχόμενα, δύο δάσκαλοι για τις ανάγκες του δημοτικού σχολείου Ριζοκαρπάσου.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη είχαν στείλει την θετική απάντηση του ψευδοκράτους αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Πρόκειται για το ζεύγος Γρηγόρη και Αλεξάνδρας Κουκό-τσικα, από την Λάρνακα, οι οποίοι αναμένεται σύντομα να μεταβούν στα κατεχόμενα και θα διαμένουν στο σπίτι του εγκλωβισμένου πατέρα της Αλεξάνδρας, Ζαχαρία Κουλία.

Ο κύριος Χριστόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της δασκάλας Ελένης Φωκά, ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει να κάνει με την περίπτωση της ηρωίδας δασκάλας, η οποία θα συζητηθεί κατά την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για ανθρωπιστικά θέματα.

Αναφορικά με το θέμα του ιερέα που θα μεταβεί στα κατεχόμενα, ο κύριος Χριστόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν απάντηση από το κατοχικό καθεστώς.


Πίστωση χρόνου ζήτησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Χατζηνικολάου για τροχιοδρόμηση και επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Ο κύριος Χατζηνικολάου εκτιμά ωστόσο, ότι παρά τα όποιαδήποτε προβλήματα που παρουσιάζονται, η νέα σχολική χρονικά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης, για επίλυση των προβλημάτων, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλα τα προβλήματα έχουν τοποθετηθεί επί τάπητος και προωθείται η επίλυσή τους.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των εξεταζόμενων μαθημάτων των εισαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, για το '98-99, ο κύριος Χατζηνικολάου δήλωσε πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων του Πανεπιστημίου, για στάθμιση των μαθημάτων και λήψη οριστικής απόφασης.

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο Υπουργός Παιδείας, πραγματοποίησε το πρωϊ επισκέψεις σε σχολεία της Λευκωσίας.


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθη το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ο υπόδικος για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου, Αντρος Αεροπόρος από το Κολόσσι, ο οποίος κατηγορήθηκε για την υπόθεση κακοποίησης δύο αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, το Φεβρουάριο του '96.

Στην ίδια υπόθεση, κατηγορούμενος είναι και ο εξάδελφος του Αεροπόρου, Χαράλαμπος Ανδρέα Ονησιφόρου, ο οποίος καταζητείται από την Αστυνομία, αφού διέφυγε από το δικαστήριο.


Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, στάθμευσε στις 11.30 το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας καθ'οδόν προς τον Λίβανο.

Κατά την άφιξή της, η Αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακος, όπου η κυρία Ολμπράιτ παρέμεινε για μισή περίπου ώρα.

Στη συνέχεια, λίγο πριν το μεσημέρι, αναχώρησε με ελικόπτερο για την Βηρυτό, το οποίο συνόδευαν άλα δυο ελικόπτερα.


Συντρίμια του γερμανικού μεταγωγικού πολεμικού αεροσκάφους, που είχε εξαφανιστεί χθες στην Αφρική μαζί με ένα αμερικανικό εμπορικό αεροσκάφος, εντοπίσθηκαν σήμερα στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, σε απόσταση εκατόν-σαράντα (140) ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ναμίμπια.

Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Ναμίμπια, δήλωσε ότι βρέθηκαν συντρίμια αεροσκάφους, ένα μισο-κατεστραμμένο κάθισμα και γερμανικά έγγραφα.

Τα δύο αεροσκάφη, ένα γερμανικό και ένα αμερικανικό, είχαν εξαφανιστεί χθες ενώ πετούσαν στις δυτικές ακτές της Αφρικής, γεγονός που ωθεί τις αρχές της περιοχής να πιστεύουν ότι έχουν συγκρουστεί στον αέρα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και οι άνεμοι βόρειοι ελαφροί 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα υα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 33 στα νότια παράλια και τους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 22, στη Λεμεσό 34 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 15 September 1997 - 15:27:22 UTC