Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ο Γεώργιος Χαραλάμπους, από το Γέρι, τριάντα επτά ετών, δασικός υπάλληλος, όταν εισήλθε σε ναρκοπέδιο στην περιοχή Γερίου.

Ο Χαραλάμπους το πρωί πήγε σε χωράφι για να εκπαιδεύσει το σκύλο του και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους μπήκε σε ναρκοπέδιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και να βρει ακαριαίο θάνατο.

Το ναρκοπέδιο ήταν περιφραγμένο και έφερε πρειδοποιητικές πινακίδες.

Ο άτυχος Χαραλάμπους μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.


Σε διάβημα προβαίνει η Ελλάδα προς την Αγκυρα, για τις συνεχείς απειλές της γύρω από την αγορά και την εγκατάσταση των Ες 300 στην Κύπρο.

Μετά τις τελευταίες απειλές που διετύπωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, έδωσε οδηγίες στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα Νικόλαο Νεζερίτη να προβεί σε διάβημα στο ψηλότερο δυνατό βαθμό.

Το διάβημα τονίζει ότι οι συνεχείς αναφορές της Τουρκίας σε συμπληρωματικά στρατιωτικά μέτρα, επιβαρύνουν το κλίμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και επαναφέρουν ουσιαστικά στο προσκήνιο, την αιτία πολέμου και την απειλή πολέμου.


Την ετοιμότητα ενωμένου του Ελληνισμού να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές διακήρυξε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Τελώντας τα αποκαλυπτήρια μνημείου των ηρώων του Πολυστύπου ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι δεν μας πτοούν οι απειλές, γεγονός το οποίο επεσήμανε και στον Ντενκτάς κατά την διάρκεια συνάντησής τους στο Μοντρέ.

Αναφερόμενος στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προσέφερε νέες ευκαιρίες για ευόδωση του αγώνα μας και δημιούργησε νέους δεσμούς με τον μητροπολιτικό Ελληνισμό.

Δεν θα επιτρέψουμε, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, λύση που δεν θα διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και δεν θα παραδώσουμε την πατρίδα μικρότερη.


Το θέμα των Ες 300 δεν μπορεί να αποτελέσει χωριστό θέμα συζήτησης, παρά μόνο στο πλαίσιο της αποστρατιωτικοποίησης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό το γνωρίζουν τόσο ο Ντενκτάς, όσο και όλοι οι ενδιαφερόμενοι διαμεσολαβητές για λύση του κυπριακού.

Ο κύριος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη ότι το κυπριακό, μετά τη συμφωνία για συνομιλίες σε θέματα ασφάλειας, διέρχεται μιά καθοριστική περίοδο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλούσε στο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ Στέλιου Μαυρομάτη, Ανδρέα Παναγίδη και Μιχαήλ Κουτσόφτα, στον Αγιο Παύλο, στο οποίο προέστη ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

Μνημόσυνο των τριών ηρώων τελέστηκε επίσης σήμερα, στο Παλαιομέτοχο, στο οποίο τη θυσία τους εξήρε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.


Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ζητήσει διευκρινήσεις για το ακριβές αντικείμενο των συζητήσεων Κληρίδη-Ντενκτάς, για θέματα ασφάλειας, αλλά και για το πότε θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την άποψη, ότι πρέπει, από πριν, να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα συζητηθεί.

Μιλώντας, μετά το μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα 55-59, Χαράλαμπου Πεττεμερίδη, ο κύριος Κυπριανού διετύπωσε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά θα εγείρει θέματα στρατιωτικού διαλόγου, Ες-300 και δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Θέλω να πιστεύω, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεκτεί κάτι τέτοιο, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση, η οποία να εφαρμοστεί πριν ή μαζί με την λύση του κυπριακού.


Kληθείς να σχολιάσει σημείο συνέντευξης, που ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος παρεχώρησε σε ημερήσια εφημερίδα, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ΔΗΚΟ και της κυβέρνησης, κυρίως σε θέματα χειρισμού του κυπριακού.

Ο κύριος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την κυβέρνηση και ότι η μόνη πειστική δικαιολογία για αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση είναι η υποβολή υποψηφιότητας του προέδρου Κληρίδη, δεδομένης της υποψηφιότητας του Σπύρου Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εξαγγείλει την απόφαση του για τις προεδρικές εκλογές πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι η θέση του κόμματος είναι δεδομένη, αλλά οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τις συνεργασίες θα συνεχιστούν.


Μεγάλη Αντικατοχική πορεία, πραγματοποίησαν σήμερα οι Μαραθοβουνιώτες, στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Εκτοπισμένων Μαραθόβουνου, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε εκπρόσωπο της Ειρηνευτικής Δύναμης, στο οποίο αξιώνεται η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, η απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και η επανένωση της Κύπρου.

Νωρίτερα, τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας Γρηγορίου, ο οποίος κατάγεται από τον Μαραθόβουνο.

Ο Σεβασμιώτατος τιμήθηκε από την κοινότητα Μαραθοβούνου για την θρησκευτική και κοινωνική προσφορά του.


Οι εκδηλώσεις στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ήσαν αυτό το Σαββατοκυρίακο αφιερωμένες στη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξή τους, καθώς και στη μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου.

Το πρωί ανεπέμφθη δέηση προς ανεύρεση των αγνοουμένων και εψάλη τρισάγιο για τους ήρωες, προϊσταμένου του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασίλειου.

Παρέστησαν στελέχη και μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων και ηρώων.

Χθες βράδυ εξάλλου, στο χώρο του οδοφράγματος οργανώθηκε εκδήλωση στη μνήμη των απαγχονισθέντων ηρώων της ΕΟΚΑ Στέλιου Μαυρομάτη, Ανδρέα Παναγίδη και Μιχαήλ Κουτσόφτα, στην οποία συμμετέσχε το νεοσυσταθέν μουσικό συγκρότημα νέων του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος.


Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν ένοικοι πενταώροφης πολυκατοικίας στη Λεμεσό, όταν εγκλωβίστηκαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις εννέα το πρωί σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου.

Οι ένοικοι του διαμερίσματος στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά απουσίαζαν, και οι φλόγες έγιναν αντιληπτές από γείτονες οι οποίοι ειδοποίησαν την πυροσβεστική.

Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, απέτρεψε επέκτασή της φωτιάς στα διαμερίσματα των τελευταίων ορόφων, οι ένοικοι των οποίων είχαν εγκλωβιστεί.

Σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν τους ένοικους, χρησιμοποιώντας υδραυλική πλατφόρμα και άλλα μηχανικά μέσα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε υπνοδωμάτιο του διαμερίσματος.


Για απάτη εναντίον δέκα συμπατριωτών του, καθώς και για παράνομη απασχόληση στην Κύπρο, ετέθη σήμερα υπό οκταήμερη κράτηση ο ιρανός Αλκασιάρ Ρεμαζανιάν.

Ο Ρεμαζανιάν είχε στην κατοχή του τις οικονομίες δέκα άλλων ιρανών παράνομων εργατών, ύψους οκτώ χιλιάδων δολλαρίων, για να τις μεταφέρει, όπως υποσχέθηκε, στις οικογένειές τους στο Ιράν, πλην όμως εξέδωσε εισιτήριο για τη Μαλαισία.

Ωστόσο, οι συμπατριώτες του αντιλήφθηκαν την απάτη και την περασμένη Παρασκευή τον απήγαγαν κρατώντας τον στη Λεμεσό.

Σήμερα το Δικαστήριο επέβαλε τόσο στον Ρεμαζανιάν όσο και σε τέσσερις άλλους Ιρανούς διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Η Αστυνομία αναζητεί τους άλλους έξι καθώς και τους εργοδότες που απασχολούσαν παράνομα τους αλλοδαπούς.


Νέες σφαγές αμάχων σημειώθηκαν στην Αλγερία, πίσω από τις οποίες πιστεύεται ότι είναι φανατικοί μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα πενηντα-δύο και πρόκειται για χωρικούς στην περιοχή Μπενί Σλιμάνε, Νότια του Αλγερίου.

Η αστυνομία εντόπισε τους σφαγιασθέντες που είχαν επίσης κομμένα τα άκρα άκρα, χθες το πρωί, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η μαζική αυτή σφαγή, διαπράχθηκε τη νύχτα της Παρασκευής.


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί στην έρευνα των τριάντα ημερών, που διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για ανάμιξη του Προέδρου Κλίντον στη συλλογή χρημάτων για το Δημοκρατικό Κόμμα το 1996.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανά τηλεφωνήματα του Προέδρου Κλίντον, από το προεδρικό γραφείο, με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού κόμματος, το 1996.

Η έρευνα του Υπουργείου, αποτελεί το πρώτο βήμα για τον πιθανό διορισμό ενός ανεξάρτητου εισαγγελέα, για την υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιες υποψίες βαρύνουν και τον Αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.


Οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου έπεσαν σήμερα στην Κύπρο με επίκεντρο τη Λευκωσία, όπου πήραν μορφή καταιγίδας.

Οι κύριες οδικές αρτηρίες Λευκωσίας -Λεμεσού και Λευκωσίας- Λάρνακας παρουσίασαν συγκοινωνιακό πρόβλημα, λόγω χαλαζοθύελλας και επηρεασμού της ορατότητας.

Επίσης πλημμύρισαν πολλοί δρόμοι και υποστατικά από τη Λατσιά μέχρι τη Λευκωσία, η δε πυροσβεστική υπηρεσία πήρε δεκαπέντε κλήσεις για βοήθεια.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία οι βροχωπτώσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και απόψε, ενώ αύριο τοπικές βροχές πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι.


Να δούμε όμως την πρόγνωση για τον καιρό, αναλυτικά.

Απόψε παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μερικές βροχές σε παράλιες κυρίως περιοχές. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 17 στις άλλες περιοχές.

Αύριο παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τις απογευματινές κυρίως ώρες, τοπικές αλλά ραγδαίες βροχές που πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι και σφοδρούς ανέμους.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς ως νοτιοδυτικούς μέτριους, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 26 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 28 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 29 με 20, στη Λεμεσό 28 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 21 September 1997 - 14:27:23 UTC