Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο διορισμός του εξω-δικαστικού Ράλλη Γαβριηλίδη ως δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου πυρο-δότησε ανοικτή σύγκρουση μεταξύ της Εκτελεστικής και της Δικαστικής Εξουσίας.

Σαν αποτέλεσμα της αντι-παράθεσης αυτής, τριάντα-τέσσερις δικαστές έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση ληφθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης Δικαστών, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Από τους 44 δικαστές που παρέστησαν, δέκα διαφώνησαν με την υποβολή παραίτησης.

Εν τω μεταξύ, εν αναμονή εξελίξεων, οι δικαστές αποφάσισαν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντα τους.

Η δια-βεβαίωση των δύο νέων μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, των κυρίων Ανδρέα Κραμβή και Ράλλη Γαβριηλίδη, έγινε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Πρέδρου της Δημοκρατίας.

Από την τελετή απουσίαζε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής, ο οποίος ως είθισται, παρίσταται σε τελετές διαβεβαίωσης νέων δικαστών.

Η απόφαση που είχαν πάρει ενωρίτερα οι δικαστές όπως απέχουν από τα καθήκοντα τους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης διαφώνησε με την ενέργεια αυτή, ενώ ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος χαρακτήρισε την απόφαση των δικαστών ως μη ενδεδειγμένη.

Του συνταγματικού δικαιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίζει μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπερ-αμύνθηκαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ ισχυρίσθηκε ότι πίσω από την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες.


Ο διορισμός του Προέδρου και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι συνταγματικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος είναι θεμελιώδες.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν θεωρεί το συνταγματικό του δικαίωμα, διαπραγματεύσιμο.

Ο κύριος Χριστοφίδης αποκάλυψε ότι την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιο Πική, ενώ την επομένη συναντήθηκε με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους οποίους ενημέρωσε για την απόφαση του να διορίσει τον Ανδρέα Κραμβή και τον Ράλλη Γαβριηλίδη, ως μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας των μέτρων που έλαβαν οι δικαστές, ωστόσο, εκτίμησε, ότι ο τρόπος αντίδρασης τους δεν ήταν ο καλύτερος και δεν ήταν αυτό που θα ανέμενε ο λαός.

Πάντως, η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, κατέστησε σαφές, ότι στην περίπτωση που το δικαστικό σώμα συνεχίσει τις αντιδράσεις του, προτίθεται, λάβει όλα τα μέτρα προς την κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους.


Οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας έχουν εντοπίσει εγκληματικά στοιχεία που βρίσκονται εντός των φυλακών να συνεργάζονται με άτομα του υπο-κόσμου που βρίσκονται εκτός φυλακών, με στόχο την διάπραξη εγκλημάτων.

Το θέμα τέθηκε σήμερα ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Εγκληματικότητα, ενώ συζητήθηκε παράλληλα και η νομοθεσία αναφορικά με το ξέπλυμμα βρόμικου χρήματος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δώρος Θεοδώρου, δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί περιπτώσεις όπου εγκληματικά στοιχεία συνεργάζονται μέσα από τις φυλακές για διάπραξη αδικημάτων, τονίζοντας ότι σε μεμονομένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι τα άτομα αυτά βοηθούνται και από μέλη του προσωπικού των φυλακών.

Εξάλλου, ο κύριος Θεοδώρου αναφερόμενος στο θέμα της Νομοθεσίας που υπάρχει για το αδίκημα του ξεπλύμματος βρόμικου χρήματος, τόνισε ότι υπάρχουν κάποια κενά τα οποία θα μελετήσει η Επιτροπή.


Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να μεταθέσει το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, από την ουσία του κυπριακού, στους Ες-300, γιατί αισθάνεται στριμωγμένη, τόσο από τη στάση του Ντενκτάς στο Μοντρέ, όσο και από την απειλο-λογία, στην οποία προβαίνει συστηματικά.

Η εκτίμηση ανήκει στον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, για θέματα ασφάλειας, εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με τελικό στόχο την απο- στρατιωτικο-ποίηση.


Επανάληψη χονδρο-ειδούς τουρκικής προπαγάνδας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ομπσέρβερ" περί τρομοκρατίας και με το οποίο επιχειρεί να εμπλέξει την Ελλάδα.

Ο κύριος Ρέππας ανέφερε ότι πρόκειται για παρουσίαση ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, η οποία προσπαθεί να συγκαλύψει την επεκτατική της πολιτική.

Τόνισε ακόμη, ότι στο δημοσίευμα επαναλαμβάνονται φράσεις που προέρχονται στο γνωστό κείμενο που κυκλοφόρησε παλαιότερα το ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

Τέλος ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στον πρέσβη της Αθήνας στο Λονδίνο για να προβεί τα δέοντα.

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων κατά παντός υπευθύνου της βρετανικής εφημερίδας.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ, σε μιά νέα έξαρση θράσους, δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και ότι θα θέσει το ζήτημα υπόψην διαφόρων διεθνών οργανισμών.


Τα σοβαρά νομοθετικά κενά αλλά και οι αδυναμίες στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου των κρατικών υπηρεσιών, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού ποσού δημοσίων εσόδων.

Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνεται στα σημαντικά ευρήματα της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, για το έτος 1996, η οποία παραδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Ελεγκτής Σπύρος Χρίστου αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται στις διαδικασίες προσφορών, λόγω νομοθετικών κενών.

Επισήμανε παράλληλα την άναγκη θέσπισης νέων κανονισμών που θα διέπουν υπηρεσίες όπως είναι ο Φόρος Εισοδήματος, το Κτηματολόγιο και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, έτσι ώστε να αποτραπεί η απώλεια δημοσίων εσόδων.

Ο Γενικός Ελεγκτής μέσα από την έκθεση του δεν διαπιστώνει, όπως είπε, ατασθαλίες με την έννοια της κλοπής.


Γνωμάτευση από Βρετανό εμπειρο-γνώμονα, έχει ζητήσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας.

Αυτό ανέφερε σήμερα ενώπιον της Κοινο-βουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι έχει παραδώσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, και εντός Οκτωβρίου θα εκδώσει ολοκληρωμένη γνωμάτευση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινο-βουλευτικής Επιτροπής, Αλέξης Γαλανός, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα συνέλθει για να συζητήσει το όλο θέμα, όταν ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει έτοιμη την γνωμάτευση του.


Στους δεκαεπτά νεκρούς και τρακόσιους-τριάντα ένα τραυματίες ανήλθε σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο απολογισμός των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες το νότιο Τμήμα της Ινδονησίας.

Πολλοί από τους θανάτους και τους τραυματισμούς οφείλονται σε κατάρρευση κτιρίων.

Την ίδια ώρα, ακόμη δύο άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από ασθένειες που προκλήθηκαν από το νέφος που σκεπάζει ολόκληρη την περιοχή, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών στους τέσσερις.


Εκατοντάδες πυροσβέστες από ολόκληρη την Πολιτεία της Καλιφόρνια καταβάλλουν υπερ-άνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν την εκτεταμένη πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται κοντά στο Σακραμέντο και έχει καταστρέψει δεκάδες κατοικίες.

Το έργο ωστόσο, της κατάσβεσης καθιστούν δύσκολο οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο και γρήγορα επεκτάθηκε απειλώντας αγροτικές κοινότητες.

Εκατοντάδες άτομα εγκατέλειψαν οικιο-θελώς τις κατοικίες τους, προσφεύγοντας στους καταυλισμούς εκτάκτου ανάγκης, που εγκατέστησαν οι αρχές.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειο-δυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 Μποφόρ, και το απόγευμα νοτιο-δυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 26 με 15, στη Λεμεσό 27 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 29 September 1997 - 16:27:19 UTC