Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, συναντάται σε λίγη ώρα με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσσέλ.

Ο Διπλωμάτης του διεθνούς οργανισμού αναμένετο σήμερα να έχει και νέα συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, την δεύτερη το τελευταίο εικοσι- τετράωρο.

Από τις χωριστές συνατήσεις ο Γούσταβ Φεϋσσέλ, αναζητεί την κοινή συνισταμένη που θα επιτρέψει την διεξαγωγή νέας συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς και την έκδοση κοινής δήλωσης.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Γούσταβ Φεϋσέλ, θα επιδώσει στον διπλωμάτη του διεθνούς οργανισμού, στοιχεία για το θέμα των αγνοουμένων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς τα επόμενα εικοσι-τετράωρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πιστεύει πως υπάρχει αρκετός καιρός για πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης, εάν ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών κρίνει ότι συν- τρέχουν λόγοι να πραγματοποιηθεί.


Η Ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Κύπρο μετά το ναυάγιο των συνομιλιών Πάγκαλου-Τζεμ στην Νέα Υόρκη.

Στη δήλωση αυτή, προέβη σήμερα ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Από την άλλη, μέλος του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, προ-έβαλε σήμερα τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία παίζει το χαρτί των ΕΣ-300 για να αναγκάσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

Ο Τούρκος στρατηγός, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε προκλητικά ότι σε περίπτωση κρίσης στην Κύπρο, η δύναμη του κατοχικού σώματος θα αυξηθεί.

Πάντως, την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακέρι, δια- ψεύδοντας την Τουρκία δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν πληροφορίες, που να αποδεικνύουν μεταφορά των ΕΣ-300 ή εξαρτημάτων τους στην Κύπρο.


Τις επιφυλάξεις του για διζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία και κατά πόσο αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για μία βιώσιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια δημοσιο- γραφικής διάσκεψης, που παρεχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφερόμενος στις Τουρκικές απειλές σχετικά με τους πυραύλους Ες-300, ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η Κύπρος θα προτιμούσε να μην τους αγοράσει, αλλά εξαιτίας της Τουρκικής κατοχής, η αγορά είπε, επιβάλλεται για την αυτοάμυνα του τόπου.

Αν μπορείτε, πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου- αναφερόμενος στη Δύση, να εγγυηθείτε την ελευθερία και την ασφάλειά μας, δεν χρειάζεται να τους αγοράσουμε.

Τόνισε παράλληλα, ότι δεν υπάρχει λόγος για τους Ελληνο-κυπρίους και τους Τουρκο-κυπρίους, να μην μπορούν να ζουν αρμονικά όπως έκαναν για αιώνες πριν.

Εν τω μεταξύ, η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιστρέφει στην Κύπρο αύριο, στις 2.45 το απόγευμα.


Με λαμπρότητα αναμένεται να τελεσθεί αύριο το πρωί στην Λευκωσία, η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης, θα δεχθεί στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, από ειδική εξέδρα που θα στηθεί στην Λεωφόρο Τροόδους στην Λευκωσία.

Τον Πρόεδρο, θα πλαισιώνουν ο Υπουργός 'Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

Αύριο εξάλλου, θα ριφθούν από την περιοχή Λευκωσίας, 21 χαιρετιστήριες βολές, με την ανατολή και τη δύση του ηλίου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απευθύνει απόψε στον κυπριακό λαό διάγγελμα, με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου.


Οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα αλλά και σε θέματα της εσωτερικής πολιτικής, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Ο κύριος Σημίτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο για την πορεία των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων, μετά τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση, η οποία διήρκησε πενήντα λεπτά, χαρακτηρίστηκε από τον Πρωθυπουργό ως φιλική και εγκάρδια.


Η Γερμανική στάση αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση ως πλήρες μέλος, το όχι δηλαδή στο ορατό μέλλον, δεν έχει αλλάξει.

Αυτό δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίγκελ, προ-καταλαμβάνοντας την ανακοίνωση του αποτελέσματος των συνομιλιών μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ με τον Γερμανό Καγκελλάριο Χέλμουτ Κολ.

Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, ο κύριος Κίγκελ επανέλαβε ότι ισχύει η συμπεφωνημένη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός εξαμήνου από την υπογραφή της νέας Συνθήκης, αλλά ταυτόχρονα συνέχισε, συναρτάται ευσχήμως η κατάληξή τους, από τη λύση του πολιτικού σκέλους του Κυπριακού.

Η Κύπρος, ανέφερε χαρακτηριστικά έχει προβλήματα, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, χαρακτήρισε άδικο και στρατηγικό λάθος, τον αποκλεισμό της χώρας του από την Ευρωπαική Ενωση.

Η Τουρκία, ανέφερε ο Μεσούτ Γιλμάζ επιθυμεί να είναι μέσα στον κατάλογο των χωρών που θα ενταχθούν στην Ευρωπαική Ενωση.


Εξι μήνες μετά την διακοπή των συνομιλιών, μεταξύ Αράβων και Παλαιστινίων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως επαναρχίσουν τον διάλογο.

Την ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας, ανακοίνωσε η Αμερικανίδα Υπουργός εξωτερικών Ματλίν Ολμπραϊτ, η οποία και ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το Ισραήλ, κάλεσε σήμερα τους Παλαιστινίους να επι-σπεύσουν την διαδικασία για το οριστικό καθεστώς που θα διέπει τα κατεχόμενα εδάφη, προκειμένου να υπερ-πηδηθεί το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές δια- πραγματεύσεις.


Ως ο εγκέφαλος σπείρας που εισήγαγε ναρκωτικά από το εξωτερικό και τα διοχέτευε στην αγορά, κατονομάζεται ο Ανδρέας Φλουρέντζου 24 ετών, ειδικός αστυφύλακας από τον συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα οκτα-ήμερο διάταγμα κράτησης του Φλουρέντζου, προς διευκόλυνση των αστυνομικών ερευνών.

Σύμφωνα με τον Νίκο Νικολάου, ο οποίος είχε συλληφθεί επ'αυτοφώρω στο αεροδρόμιο Λάρνακας να μεταφέρει από την Ολλανδία επτά-μισυ κιλά ναρκωτικά, ο Φλουρέντζου ήταν αυτός που έδινε οδηγίες για την αγορά, την εισαγωγή και την μεταφορά των ναρκωτικών.


Σε φάση ανά-καμψης βρίσκεται η κυπριακή οικονομία και πρέπει να βοηθηθεί με αύξηση των επενδύσεων ιδιαίτερα σε έργα υποδομής, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο κύριος Χριστοδούλου παρέδωσε το πρωί, τους τρεις προ-ϋπολογισμούς στον Πρόεδρο της Βουλής και εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτοί εγκριθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στην οποία γίνεται αναφορά για απώλειες εσόδων από διάφορες δυσλειτουργίες στον κρατικό μηχανισμό, ο Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.


Στις εννέα Οκτωβρίου, θα συζητηθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, το θέμα της τιτλο-ποίησης προσφυγικών κατοικιών, σύμφωνα με έκθεση την οποία ολοκλήρωσε η αρμόδια Κοινο-βουλευτική Επιτροπή.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου, κάλεσε εμμέσως τα κόμματα που διαφωνούν, να κατα-ψηφίσουν τα επι-πρόσθετα κονδύλια για την εργοδότηση τριάντα εκτάκτων υπαλλήλων στο κτηματολόγιο, ώστε να μην υλο-ποιηθεί η κυβερνητική απόφαση.

Θέση την οποία ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου, χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη για ένα έργο, το οποίο όπως είπε, είναι καθαρά φιλο-προσφυγικό.


Η πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωση Αμμοχώστου αντιμετώπισε το απόγευμα στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, την Γερμανική Καρλσρούη, σε επαναληπτικό αγώνα για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η πρωταθλήτρια Κύπρου ύστερα από εκπληκτική εμφάνιση αναδείχθηκε ισόπαλη 1- 1 με την Γερμανική ομάδα, αποτέλεσμα όμως που δίνει την πρόκριση στην Καρλσρούη, αφού στον πρώτο αγώνα κέρδισε με 2-1.

Η ομάδα της Αμμοχώστου προηγήθηκε στο σκόρ στο 13ο λεπτό με απευθείας κτύπημα φάουλ του Βέσκο Μιχαήλοβιτς.

Η Γερμανική ομάδα ισοφάρισε τρία λεπτά πρίν απο την λήξη του πρώτου ημιχρόνου με σούτ του Σιέπενς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται νεφώσεις ενώ σε μερικές περιοχές θα εμφανισθεί και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις βορειοδτυτικές, προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 περίπου, βαθμούς.

Αύριο θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν μεμονωμένες βροχές τις απογευματινές κυρίως ώρες.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους, 4 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη και στις νότιες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 περίπου βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους 25 βαθμούς, στις άλλες παράλιες περιοχές.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 26 με 16, στη Λεμεσό, 27 με 17, την Κερύνεια και την Πάφο 25 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 30 September 1997 - 15:23:44 UTC