Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σάλος δημιουργήθηκε από κινηματογραφικά πλάνα που πιθανόν να απεικονίζουν την - υπό κατασκευή - αεροπορική βάση στην Πάφο και που το κρατικό ΡΙΚ, πρόβαλε στο πλαίσιο αναμετάδοσης της συνέντευξης του Προέδρου Κληρίδη στον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλή Μπιράντ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δεν επιβεβαίωσε αν το ρεπορτάζ έδειχνε την αεροπορική βάση, δήλωσε ωστόσο, ότι αναμένει τα πορίσματα σχετικής έρευνας.

Παρά το γεγονός ότι ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι η βάση φυλάσσεται και φρουρείται, αρκετά ερωτηματικά προκύπτουν από την προβολή του σχετικού ρεπορτάζ, κυρίως αναφορικά με το ενδεχόμενο, ο Μεχμέτ Αλή Μπιράντ να έτυχε της έγκρισης αρμοδίου προσώπου, για να μπορέσει να κινηματογραφήσει την αεροπορική βάση.


Νομοσχέδιο, το οποίο σκοπό έχει να ρυθμίσει το εμπόριο με τα κατεχόμενα, συζητεί η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Με βάση το νομοσχέδιο, η κατοχή ή διάθεση των προιόντων από τα κατεχόμενα χωρίς άδεια, καθίσταται κακούργημα, το οποίο τιμωρείται με χρηματικό ποσό μέχρι 2 χιλιάδων λιρών ή φυλάκιση μέχρι και 4 χρόνια ή και τις δύο ποινές.

Το νομοσχέδιο προνοεί τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο, δημόσιου λειτουργού ως επιθεωρητή για παραχώρηση αδειών διάθεσης μεταφοράς και εμπορίας προιόντων, τα οποία προέρχονται από τα κατεχόμενα.

Η άδεια θα παραχωρείται ύστερα από ενδελεχή έρευνα, με την οποία θα διαπιστώνεται ότι τα προϊόντα αυτά, δεν μεταφέρουν ασθένειες και δεν αποτελούν προϊόν, το οποίο έχει παραχθεί από την εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Λουκή Λουκαίδη, το νομοσχέδιο θα προνοεί πλήρη έλεγχο των προϊόντων.

Τα μέλη της Επιτροπής, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να διαπιστωθεί, εάν το προϊόν προέρχεται από εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών ή έχει εισαχθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα.


Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και του πυραυλικού συστήματος Ες-300, θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας, με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης θα προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην σχετική δήλωση προέβη ο Πρόεδρος, πριν την αναχώρηση του για την Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στην συνέντευξη που παρεχώρησε στον τούρκο δημοσιογράφο, Μεχμέτ Αλή Μπιράντ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι εικόνες που προβλήθηκαν και για τις οποίες ο Αλή Μπιράντ ισχυρίστηκε ότι απεικονίζουν την αεροπορική βάση της Πάφου, δεν είναι αληθείς.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε ότι περί τα μέσα Νοεμβρίου θα προβεί σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, μέσω διάσκεψης τύπου, χωρίς να αποκλείσει και την ταυτόχρονη εξαγγελία των προθέσεων του για τις προεδρικές εκλογές.

Βαθμολόγησε, επίσης την συνεργασία του με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, με λίαν καλώς.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι είναι δυνατόν να γίνουν παραστάσεις προς την κατεύθυνση της προσπάθειας επίτευξης προόδου στο θέμα της ασφάλειας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα βρίσκεται εκεί, για να προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις έξι Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη να προβούν σε προπαρασκευστική διαδικασία, έτσι ώστε ο διάλογος Κληρίδη-Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας, να συνεχιστεί.

Πάντως ο κύριος Χριστοφίδης άφησε να νοηθεί ότι, παρά την οποιαδήποτε απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τις προεδρικές εκλογές, η οποία θα ανακοινωθεί εντός Οκτωβρίου, ο διάλογος για θέματα ασφάλειας ενδεχομένως να συνεχιστεί και μετά τον Οκτώβρη.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος να δεσμευτεί για κάποια θέματα, εάν διαβλέπει ότι μπορούν να έχουν αίσιο, για την ελληνοκυπριακή πλευρά, τέλος.


Καμία ουσιαστική πληροφόρηση δεν υπάρχει από τουρκοκυπριακής πλευράς, κατά πόσο θα ανταποκριθεί θετικά στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, για ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν νεκρούς αγνοουμένους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε απλά, ότι ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϋσσέλ, διαβεβαιώνει ότι διαπιστώνει προθυμία συνεργασίας.

Εξάλλου, ο κύριος Χριστοφίδης τόνισε ότι η συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς, αφορά το σύνολο των αγνοουμένων και των δύο πλευρών, όλων των περιόδων.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για χρηματική αποζημίωση σε συγγενείς αγνοουμένων που θα διαπιστωθούν νεκροί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει ποσό, ικανό να αποζημιώσει το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων.


Συνάντηση του Κύπρου Χρυσοστομίδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού που είχε διευθετηθεί για σήμερα το πρωϊ, ματαιώθηκε, επειδή ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ζήτησε να συνοδεύεται και από δύο άλλα μέλη του κόμματος.

Η συνάντηση Κυπριανού-Χρυσοστομίδη θα ήταν η πρώτη μετά το συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Μάιο, κατά το οποίο ο κύριος Χρυσοστομίδης είχε ζητήσει να εκφράσει τις απόψεις του, για το μέλλον του κόμματος και τις προοπτικές για τις Προεδρικές, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.

Η συνάντηση είχε ορισθεί τηλεφωνικώς αλλά αργότερα ο κύριος Χρυσοστομίδης ενημέρωσε τον κύριο Κυπριανού, ότι θα ήθελε να παρευρίσκονται στην συνάντηση και οι δικηγόροι και μέλη του ΔΗΚΟ, Κώστας Κωνσταντίνου και Αγγελος Χειμώνας.

Το θέμα εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ.

Το Εκτελεστικό Γραφείο θα ενημερωθεί ακόμα για τις συναντήσεις που είχαν το περασμένο Σάββατο αντιπροσωπείες του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, για το ενδεχόμενο συνεργασίας στις Προεδρικές εκλογές.


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Γκρόσμαν, συνεχίζει στην Αθήνα τις επαφές του με στελέχη της πολιτικής ηγεσίας.

Ο κύριος Γκρόσμαν, συναντήθηκε αρχικά με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συζήτησε θέματα, όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η νέα διατλαντική ημερησία διάταξη.

Αργότερα, ο κύριος Γκρόσμαν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή.


Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δεκαπέντε χωρών-μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, υπέγραψαν σήμερα στην Ολλανδία τη Συμφωνία του 'Αμστερνταμ.

Η κατάθεση της συμφωνίας έγινε τον περασμένο Ιούνιο, σε μία από τις συνόδους της Ευρωπαικής Ενωσης και προβλέπει την κατάργηση του ελέγχου στα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών.

Επόμενο βήμα μέχρι την εφαρμογή της, είναι η επικύρωση της από τα Κοινοβούλια των 15 χωρών-μελών της Ενωμένης Ευρώπης.

Από τη συμφωνία εξαιρούνται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Η σχετική συμφωνία προσανατολίζεται στη δημιουργία μίας δύναμης, που θα αποτελείται από τα σώματα ασφαλείας της κάθε χώρας-μέλους, με σκοπό τη συνεργασία και την διασφάλιση της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαικής Ενωσης.


Τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν σε τραίνο στην Ινδία, προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό τριαντα-οκτώ, εκ των οποίων οι δεκαέξι σοβαρά.

Η πρώτη έκρηξη που συγκλόνισε την αμαξοστοιχία, σημειώθηκε 20 λεπτά μετά την αναχώρησή της από το Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κάποιο πακέτο.

Αργότερα, με διαφορά 15 λεπτών, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις, όταν το τραίνο έκανε τον πρώτο του σταθμό.

Ενωρίτερα, δύο εκρήξεις βομβών είχαν συγκλονίσει πολυσύχναστη περιοχή της παλαιάς πόλης του Νέου Δελχί, τραυματίζοντας 16 ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, σε ποταμό νότια της Ινδίας, 34 τουλάχιστον άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά την πτώση λεωφορείου.

Αρκετοί από τους επιβάτες αγνοούνται ακόμη, ενώ επίσημες πηγές αναφέρουν ότι το λεωφορείο μετέφερε περίπου 70 άτομα, παρόλο που διέθετε θέσεις μόνο για 46 άτομα.


Την αμετάκλητη απόφασή τους να απορρίψουν κάθε απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια λύση, που δεν θα διασφαλίζει το δικαίωμα για λευτεριά και επιστροφή, διατρανώνουν μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων οι πρόσφυγες της κατεχόμενης Μόρφου.

Ο Δήμος Μόρφου διοργανώνει εβδομάδα μνήμης για την κατεχόμενη κωμόπολη, από τις 4 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Τις εκδηλώσεις παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, η Δήμαρχος Μόρφου Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτελεί η μεγάλη αντικατοχική πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στην περιοχή Αστρομερίτη και σε αυτήν θα λάβουν μέρος Βρετανοί βουλευτές και αντιπροσωπείες από την Ελλάδα.


Κατά εκατόν-τέσσερις χιλιάδες λίρες έγινε πλουσιότερος ένας συνάνθρωπος μας, κερδίζοντας το ΛΟΤΤΟ στην χθεσινοβραδυνή κλήρωση.

Το δελτίο είχε κατατεθεί στο πρακτορείο της Χρυσούλλας Χριστοφόρου στη Λάρνακα, από ανώνυμο και ήταν αξίας μόνο 30 σεντ.

Το ίδιο ποσό κέρδισε και ένας Ελλαδίτης.

Εξάλλου, άλλοι δύο τυχεροί από την Πάφο, ο Γιώργος Τηλεμάχου και ο Πανίκος Κυριάκου, κέρδισαν επίσης στην χθεσινοβραδυνή κλήρωση του ΛΟΤΤΟ, το δελτίο της σύνταξης, με ποσό εξακοσίων λιρών το μήνα για δέκα χρόνια.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές αραιές νεφώσεις και τοπική αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και γύρω στους 19 στα νότια.

Αύριο θα εμφανίζονται παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 29 βαθμούς στο εσωτεικό γύρω στους 27 στα νότια παράλια και γύρω στους 25 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 28 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 27 με 15, στη Λεμεσό 27 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 2 October 1997 - 16:27:17 UTC