Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η μεγάλη προσπάθεια για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουστάβ Φεϋσσέλ, κατά την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο κύριος Φευσσέλ, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν, θα προβούν στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, σε λεπτομερή ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό, καθώς και σε ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται σημαντικά μικρά βήματα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσσέλ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν νεκρούς αγνοουμένους.

Ο κύριος Φεϋσσέλ, προέβη στις δηλώσεις αυτές, πριν από την αναχώρηση του για τη Νέα Υόρκη, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του διορισμού Τρίτου Μέλους στη Διερευνητική Επιτροπή, τόνισε πως ο Γενικός Γραμματέας, εξετάζει το θέμα επισταμένως.

Εξάλλου, σήμερα οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο, όπου και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι από τουρκο-κυπριακής πλευράς δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο, κατά πόσο θα ανταποκριθεί θετικά στη συνάντηση για ανταλλαγή των πληροφοριών.


Νέα συνάντηση με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Τη συνάντηση είχε ζητήσει ο κύριος Χόλμπρουκ με στόχο την προετοιμασία της συνάντησης του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κύριο Κασουλίδη για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τούρκους αξιωματούχους.

Αναφορικά με τη διάσκεψη επιχειρηματιών που θα γίνει το Νοέμβριο στις Βρυξέλλες, ο κύριος Χόλμπρουκ ανέφερε ότι θεωρεί αμοιβαίως επωφελές το άνοιγμα της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο για διεθνείς και εθνικές επιχειρήσεις ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Ο κύριος Κασουλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο κύριος Χόλμπρουκ βρίσκεται σε στάδιο προβληματισμού για τον χρόνο και τον τρόπο ανάμειξης του στις προσπάθειες επιλύσης του Κυπριακού.

Για το θέμα των κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι δεν πρέπει να αποδίδεται σ'αυτές περισσότερη σημασία από ότι αρμόζει.


Σχολιάζοντας εξάλλου την θέση Χόλμπρουκ για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων στην νεκρή ζώνη, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι σκοπός μας, δεν είναι να μονιμοποιήσουμε τη διαίρεση της Κύπρου.
Γεύμα εργασίας με τον αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στη Νέα Υόρκη, θα έχει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.

Ο κύριος Αυξεντίου προέβη σε σχετική δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Στόχος της συνάντησης, όπως ανέφερε ο κύριος Αυξεντίου, θα είναι η ανάλυση σε αμερικανούς επιχειρηματίες των προοπτικών που δια-γράφονται για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο.


Επίθεση κατά του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεσγκίν, μετά τη συνάντηση των Υπουργών Αμυνας της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, στη Σόφια.

Ο Ισμέτ Σεσγκίν τάχθηκε υπέρ της έναρξης ελληνο-τουρκικού διαλόγου, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρου Πάγκαλου.

Απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Αμυνας, ο Ελληνας ομόλογός του Ακης Τσοχατζόπουλος είπε ότι δεν τίθεται θέμα διαλόγου με μια χώρα, την ίδια στιγμή που η χώρα αυτή έχει εδαφικές διεκδικήσεις.


Εφθασε στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής της Αυστρίας Χάινζ Φίσερ, για σύντομη επίσκεψη, επικεφαλής αντιπροσωπείας και από τα πέντε κόμματα της Βουλής της Αυστρίας.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, καλοσωρίζοντας τον κύριο Φίσερ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, τον χαρακτήρισε "πραγματικό φίλο της Κύπρου", ο οποίος όπως είπε, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Αυστρίας.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Φίσερ, εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σημερινές εξελίξεις στην Κύπρο, λόγω της συμμετοχής της χώρας του στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής της Αυστρίας θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλιών.


Την παραχώρηση του δικαιώματος στα συνεργατικά ιδρύματα να δέχονται καταθέσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ζητεί ο βουλευτής Κίκης Καζαμίας.

Το θέμα τέθηκε στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, κατά την διάρκεια της οποίας η συνεργατική κεντρική τράπεζα και οι ασφαλιστικές εταιρείες, διατύπωσαν θετική άποψη.

Αρνητική άποψη έχουν η κεντρική τράπεζα και οι εμπορικές, υποστηρίζοντας ότι τα συνεργατικά ιδρύματα δεν υπόκεινται σε όλους τους ελέγχους, στους οποίους υπόκεινται οι εμπορικές τράπεζες.

Η ίδια επιτροπή μελέτησε ακόμη εισήγηση του βουλευτή Γιώργου Βασιλείου για την παραχώρηση του δικαιώματος στις υπερ-άκτιες εταιρείες να επενδύουν στο κυπριακό χρηματιστήριο.


Το Ιράκ καταδίκασε έντονα την Τουρκική επιδρομή κατά των Κούρδων ανταρτών στο έδαφος του.

Ο Ιρακινός Υπουργός εξωτερικών, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνελεύσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατηγόρησε την Τουρκία ότι δρα κατά τρόπο παρόμοιο, με αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας που απαγόρευσαν τις πτήσεις Ιρακινών αεροσκαφών, σε ζώνες του Βορείου και Νοτίου Ιράκ.

Κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι εκμεταλλεύεται το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην χώρα του, για να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.


Νέος σεισμός συγκλόνισε σήμερα την κεντρική Ιταλία.

Από τον σεισμό καταστράφηκε η πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης.

Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε μια μόλις εβδομάδα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην ίδια περιοχή, που είχαν προκαλέσει τον θάνατο έντεκα ανθρώπων καθώς και μεγάλες υλικές ζημιές.


Ως ένδειξη σεβασμού προς τα ηλικιωμένα άτομα η εβδομάδα, από σήμερα μέχρι και τις δέκα Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη στα γηρατεία.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον αντι-πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, μέσα στο πλαίσιο αυτής εβδομάδας, θα πραγματοποιηθούν μαζικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο, με τη συμμετοχή ηλικιωμένων.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να βοηθηθούν και να στηριχθούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία βρίσκονται σε ιδρύματα, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι πολύ-πλοκες ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβάλλουν, σύμφωνα με τον Πανιερώτατο, στην μεγιστο-ποίηση της παρα-γνώρισης των ηλικιωμένων ατόμων και στην επικίνδυνη αύξηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.


Νέος εμπρησμός αυτοκινήτου σημειώθηκε λίγο πριν τις πέντε τα ξημερώματα στο Τραχώνι, ο όγδοος μέσα σε δέκα μήνες, στο ίδιο χωριό.

Το αυτοκίνητο το οποίο ανήκει στο Δώρο Ματθαίου Μαλέγκο 22 ετών, οικοδόμο, και ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία του, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας προκύπτει ότι οι δράστες περιέλουσαν το όχημα με βενζίνη.

Δεύτερο αυτοκίνητο του Ματθαίου που ήταν σταθμευμένο, επίσης έξω από το σπίτι του, υπέστη ελαφρές ζημιές.

Τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί, ως δυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Σταδιακά όμως οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τοπικά αναμένεται να πέσουν βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωί ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και αργότερα θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 τα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 27 με 16, στη Λεμεσό 28 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 21 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 3 October 1997 - 17:27:20 UTC