Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σώοι και αβλαβείς, αποβιβάστηκαν οι επιβάτες και το πλήρωμα του κρουαζερόπλοιου "Ρομάντικα", στο λιμάνι της Λεμεσού, μετά που περισυνελλέγησαν από το κρουαζερόπλοιο "Πρινσέσα Βικτώρια", όταν εκδηλώθηκε σ' αυτό φωτιά.

Γύρω στις 6 και 30 το πρωί, το "Ρομάντικα" έριψε φωτοβολίδες, τις οποίες αντιλήφθηκε το πλήρωμα του "Πρινσέσα Βικτώρια", που έπλεε στην ίδια περιοχή.

Το "Βικτώρια" πλησίασε το "Ρομάντικα" αρχίζοντας τη μεταφορά των επιβατών που ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί.

Στο Ρομάντικα, με πλήρωμα εκατόν ογδόντα έξι άτομα, βρίσκονταν τετρακόσιοι- ογδόντα επτά επιβάτες, στην πλειοψηφία τους Βρετανοί, Ρώσοι και Γερμανοί, καθώς και έξι Κύπριοι.

Το κρουαζερόπλοιο "Ρομάντικα" εξέπεμψε σήμα κινδύνου, γύρω στις έξι και δεκαπέντε το πρωί, δεκαπέντε λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ευρισκόμενο εβδομήντα μίλια ανοικτά της Λεμεσού.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο μηχανοστάσιο του πλοίου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Την επιχείρηση μεταφοράς και αποβίβασης των επιβατών του "Ρομάντικα", συντόνισε ο βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Στεφάνου, ενώ παρών ήταν και ο Αρχηγός του σώματος, Πανίκος Χατζηλοϊζου, ο οποίος δήλωσε ότι η Αστυνομία ήδη διεξάγει έρευνες, για τα αίτια της πυρκαϊάς.

Πάντως, μαρτυρίες κάποιων από τους επιβάτες ήταν πραγματικά συγκλονιστικές.

ΔΗΛΩΣΗ


Τα ανθρωπιστικά θέματα με επίκεντρο το θέμα των αγνοουμένων θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης φθάνοντας χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει σειρά επαφών για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διαπραγματεύεται θέματα που αφορούν την άμυνα της, όπως την αγορά των Ες 300, παρά μόνο μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα οδηγήσει στην αποστρατιωτικοποίηση.

Κληθείς να σχολιάσει το γεύμα που θα έχει με τον Αμερικανό, προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Αμερικανός επίσημος εισηγήθηκε όπως στο γεύμα παραστεί ομάδα επιχειρηματιών οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν επενδύσεις στην Κύπρο.

Επεσήμανε, όμως, ότι το εμπόριο μπορεί να ανοίξει όταν βρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι δεν αναμένει εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και τόνισε ότι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις γιατί αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία.


Η πρότασή μας για αποστρατιωτικοποίηση αποτελεί αποστομωτική απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις για τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ο Αναπληρών τον Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο κύριος Χριστοδούλου ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής της Αυστρίας Χάιντζ Φίσερ ο οποίος συνοδευόμενος από διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Φίσερ έκανε σαφείς αναφορές στην ενταξιακή μας πορεία και επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι μέρος της γεωγραφίας και της ιστορίας της Ευρώπης.


Πισώπλατη μαχαιριά για τον λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία της πατρίδας μας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, Αρης Χατζηπαναγιώτου, το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή για νομιμοποίηση εμπορικών συναλλαγών με τους Τουρκοκυπρίους.

Το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, επισκέφτηκε ομάδα του Ελληνοκυπριακού Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων της Αγγλίας καθώς και επισκέπτες από την Ελλάδα, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το Εθνικό μας πρόβλημα.


Την εφαρμογή προγράμματος επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, στο πλαίσιο της προσπάθειας για προώθηση του προγράμματος αντιναρκωτικής αγωγής, προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και Φορείς.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Χατζηνικολάου, σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα που διοργανώνει το ΚΕΝΘΕΑ, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κενθέα, Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος και εξήρε τη συμβολή των εκπαιδευτικών.


Η Πριγκίπισσα Χριστίνα, κόρη του βασιλιά της Ισπανίας, Χούν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας, τέλεσε σήμερα, στην Βαρκελώνη, τον γάμο της με τον κοινό θνητό, Ινάκι Ουρνταγκαρίν, ολυμπιονίκη παίχτη της χειροσφαίρισης.

Παρούσα στην τελετή, που έγινε στον Γοτθικό Καθεδρικό Ναό της πόλης, ήταν όλη η διεθνής αριστοκρατία.

Το ζευγάρι τίμησαν με την παρουσία τους Βασιλιάδες και πρίγκιπες απο σαράντα χώρες, καθώς και η Ισπανική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία.

Τη Βρετανική Βασιλική οικογένεια, που ακόμη πενθεί το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, εκπροσώπησε αντί του Καρόλου, ο τριτότοκος γιός της Βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Εδουάρδος.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αραιές νεφώσεις που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές. Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους.

Οι άνεμοι γενικά θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις, ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς.

Αύριο και πάλιν οι νεφώσεις πυκνώνοντας κατά διαστήματα θα δίνουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους.

Οι άνεμοι γενικά θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη το απόγευμα στις νότιες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 26 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 27 με 16, στη Λεμεσό 27 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 4 October 1997 - 15:27:14 UTC