Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την αρνητική στάση της Τουρκικής πλευράς στη διάρκεια των δύο γύρων των συνομιλιών στο Τράουτμπεκ και στο Μοντρέ, αναμένεται να καταγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης στην ομιλία του με την οποία θα προσφωνήσει σε λίγο την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνων και την οποία θα μεταδόσει σε απευθείας σύνδεση ο ΛΟΓΟΣ.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να καταγγείλει επίσης τη συμφωνία Τουρκίας και ψευδοκράτους για προσάρτηση των κατεχομένων καθώς και τις απειλές της Τουρκίας για χρήση βίας εναντίον της Κύπρου, σε περίπτωση που η Κύπρος παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους Ες-300.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει την πρότασή του για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, κατά την οποία αναμένεται να προβεί σε ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό ενώ θα ανταλλαγούν και απόψεις για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

Θα παρακαθήσει εξάλλου σε γεύμα με τους αντιπροσώπους των πέντε χωρών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Αργά απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.


Κλιμακώνεται η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Λεμεσού, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου.

Υστατες μεσολαβητικές προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας για άρση της διαφοράς μεταξύ των απεργών υπαλλήλων του ξενοδοχείου "Αζούρ" και της εργοδοτικής πλευράς, έπεσαν στο κενό μετά την άρνηση του εργοδότη να προσέλθει σε μεσολαβητική συνάντηση.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, θα πραγματοποιήσουν αύριο το απόγευμα σύσκεψη για τη λήψη δυναμικών μέτρων σε όλα τα ξενοδοχεία της Λεμεσού, χωρίς να αποκλείεται παναπεργία σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης.


Σε απόσταση διακοσίων μέτρων από το νέο λιμάνι Λεμεσού, ρυμουλκήθηκε τελικά το πλοίο Ρομάντικα, το οποίο εξακολουθεί να φλέγεται.

Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή.

Ο χώρος ρυμούλκησης του πλοίου επιλέγηκε ύστερα από σύσκεψη των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης της θάλασσας από διαρροή καυσίμων ή λαδιών καθώς επίσης και για να αποφευχθεί πιθανή βύθιση του.


Η επιτυχής επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα" απέσπασε τα συγχαρητήρια διεθνών οργανισμών, οι οποίοι με επιστολές τους προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, σχολιάζουν ευμενώς τον τρόπο με τον οποίον ενέργησαν οι κυπριακές αρχές.

Ο αρμόδιος Υπουργός Λεόντιος Ιεροδιακόνου με δηλώσεις του στο ΛΟΓΟ, σχολίασε θετικά την όλη επιχείρηση και υπέδειξε έμμεσα σε όσους ασκούν κριτική, ότι αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα, ότι δηλαδή κανένας επιβάτης ή μέλος του πληρώματος δεν κινδύνεψε.

Ο κύριος Ιεροδιακόνου υπογράμμισε ωστόσο ότι τα αίτια του δυστυχήματος θα διερευνηθούν και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ευθύνες θα αποδωθούν.

Την ικανοποίηση του για την ασφαλή διάσωση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα" εξέφρασε σήμερα και ο Γενικός Γραμματέας του Διενθούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Γουίλιαμ Ονήλ, μιλώντας από το βήμα του πέμπτου διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου.


Η κυπριακή πολιτεία έχει πάρει σειρά μέτρων για ενίσχυση της ναυτιλίας, για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται και για θέματα που αφορούν μια ασφαλή ναυσιπλοϊα.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, κηρύσσοντας την έναρξη του πέμπτου παγκόσμιου συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος".

Στο συνέδριο, το οποίο έχει θέμα "Μια νέα εποχή στη ναυτιλία", και είναι τριήμερο, λαμβάνουν μέρος πέραν των χιλίων συνέδρων από 30 χώρες.

Εξάλλου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και 'Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου προσφωνώντας το συνέδριο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα περιοριστικά μέτρα, τα οποία η Τουρκία μονομερώς εισήξε εναντίον των κυπριακών πλοίων, επισημαίνοντας ότι αποτελούν επικίνδυνο προηγούμενο και επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς συγκοινωνίες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού απένημε το κυπριακό βραβείο ναυτιλίας στον Ζήνωνα Κατσουρίδη, για τις υπηρεσίες του στον τομέα της ναυτιλίας.


Ξεκαθάρισμα στο θέμα των προεδρικών εκλογών εντός του Οκτώβρη, αναμένει ο Σπύρος Κυπριανού και συγκεκριμένα κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογράμμισε ότι για το θέμα των εκλογών, οι θέσεις του είναι δεδομένες όπως επανειλημμένως τις έχει δηλώσει και εξηγήσει.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επέκρινε τις χθεσινές δηλώσεις Χριστόφια

με τις οποίες καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικεντρώσουν την κριτική τους αποκλειστικά στην αντιπολίτευση.

Είναι φυσικό ανέφερε, ύστερα από όσα είπε ο κύριος Χριστόφιας για τους συνεταίρους του, να προσπαθεί τώρα με κάθε τρόπο να αμβλύνει τις εντυπώσεις τις οποίες έχει δημιουργήσει.


Τελείται αυτή την ώρα από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, η ταφή του Πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Αθανάσιου Τσαλδάρη.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ο Τσαλδάρης, απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι του, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης ήταν γιός του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και ήταν αναμεμιγμένος στην πολιτική ζωή του τόπου από το 1963.

Εξάλλου, στη Βουλή των Ελλήνων πριν από την έναρξη της Ολομέλειας του Σώματος, πραγματοποιήθηκε πολιτικό μνημόσυνο στο οποίο οι βουλευτές εξήραν το ήθος και την πολιτική προσφορά του Αθανάσιου Τσαλδάρη.

Μετά τις ομιλίες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ στο έδρανο του είχαν αφεθεί λουλούδια.


Τον φόβο που πλανάται στην ατμόσφαιρα μήπως ο τόπος αναγκαστεί να εξέλθει από την περίοδο ειρήνης που διανύει, εξέφρασε σήμερα από την Ελασσόνα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Ο κύριος Στεφανόπουλος, ο οποίος μιλούσε στις εκδηλώσεις για την ογδοηκοστή- πέμπτη επέτειο της απελευθέρωσης της Ελασσόνας από τους Τούρκους, τόνισε ότι υπάρχει μια ανησυχία που υποχρεώνει σε διαρκή ετοιμότητα, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με εχθρότητα ή πολεμοχαρή διάθεση.

Οφείλουμε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος, να είμαστε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, ώστε να αποτρέψουμε κάθε επιβουλή εναντίον μας από μικρές και μεγάλες χώρες.

Αναφερόμενος στις ελληντουρκικές σχέσεις, ο κύριος Στεφανόπουλος εξέφρασε την ευχή όπως αυτές βελτιωθούν και να υπάρξει, μια διαδικασία επίλυσης των διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.


Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα, οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Ακης Τσοχατζόπουλος και Αλεξάντερ Κουζμούκ.

Η συμφωνία αφορά θέματα εξοπλισμών και συμμετοχής των δύο χωρών σε ασκήσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας των παραγωγικών μονάδων των δύο κρατών.

Στην συνάντηση των δύο υπουργών διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων όσον αφορά τα θέματα της Ευρωπαίκής ασφάλειας.


Ο ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Χαμάς, Σείχης Αχμέντ Γιασσίν, θα επιστρέψει το απόγευμα στη Γάζα, από την Ιορδανία, όπου κρατείται.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσχάλ.

Σημειώνεται ότι εναντίον της ζωής του Μεσχάλ έγινε τον περασμένο μήνα απόπειρα δολοφονίας, για την οποία κατηγορήθηκε η ισραηλινή μυστική οργάνωση, Μοσάντ.

Σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί η ανάμιξη της Μοσάντ, στη δολοφονία του Μεσχάλ θα πρέπει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα και σε μιά προσπάθεια μείωσης των κριτικών κατά του Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντάνι Γιατόμ, ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Μεσχάλ.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερους εικοσι-ένα παλαιστίνιους κρατουμένους, σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση δύο πρακτόρων της ισραηλινής οργάνωσης Μοσάντ, που κρατούνται στην Ιορδανία.


Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας για το 1998, απονεμήθηκε σήμερα στον αμερικανό επιστήμονα Στάνλεϊ Προύζινερ.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, βραβεύτηκε για την πρωτοποριακή του ανακάλυψη στη μορφή με την οποία παρουσιάζονται οι ασθένειες, ανακάλυψη η οποία επέφερε περισσότερες γνώσεις για τη νόσο του Αλτσχάϊμερ και για την ασθένεια των Τρελλών Αγελάδων.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε διατάγματα επταήμερης κράτησης τριών προσώπων για διευκόλυσνη των ανακρίσεων σχετικά με εγκληματικές ενέργειες στην Αγία Νάπα.

Οι ύποπτοι είναι οι Σίμος Χαραλάμπους, από την Ορμήδεια κάτοικος Φρενάρους εικοσι-εννέα ετών, Ιωάννης Καλοψιδιώτης από το Παραλίμνι πενήντα-εννέα ετών, και Γιώργος Κουτσόφτας από τη Λάρνακα, κάτοικος Παραλιμνίου τριάντα-δύο ετών.

Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκαν πολλά στοιχεία για τις δραστηριότητες των υπόπτων που έχουν σχέση με τις διερευνώμενες υποθέσεις.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλόνισε λίγο μετά τα μεσάνυκτα την Παλλουριώτισσα, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους του προαστίου.

Η βόμβα, που αποτελείτο από αυτοσχέδιο μηχανισμό, ρίφθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στο κατάστημα χαρτικής ύλης και φωτοτυπιών του Κωνσταντίνου Γεωργίου, στην κεντρική λεωφόρο Αγίου Ανδρέου.

Ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας και άνδρες του ΤΑΕ Λευκωσίας επισκέφθηκαν τη σκηνή της έκρηξης και άρχισαν έρευνες και εξετάσεις.

Τα κίνητρα της βομβιστικής ενέργειας, δεν έγιναν γνωστά.

Η Αστυνομία διερευνά και το ενδεχόμενο τα κίνητρα να οφείλονται σε οικογενειακές ή άλλες διαφορές.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο του καταστήματος του Γεωργίου, καθώς και σε παρακείμενα καταστήματα.


Εμπρησμός αυτοκινήτου διαπράχθηκε στη μία το πρωϊ στον προσφυγικό συνοικισμό Κοφίνου.

Από την κακόβουλη πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς το αυτοκίνητο της Αριάδνης Χρίστου, αξίας δεκαέξι χιλιάδων λιρών.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στο γκαράζ του σπιτιού της.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε και σε γειτονική αποθήκη οικοδομικών εργαλείων, προκαλώντας ζημιές επτά χιλιάδων λιρών.


Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις το απόγευμα.

Οι άνεμοι το πρωί θα πνέουν από βόρειες διευθήνσεις ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και το απόγευμα θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς ως νοτιοδυτικούς ασθενίς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 26 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 26 με 17, στη Λεμεσό 27 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 16 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 6 October 1997 - 16:27:25 UTC