Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα συνάντηση με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ έχει αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης, στην παρουσία παραγόντων της αμερικανικής οικονομικής και πολιτικής σκηνής.

Από κυπριακής πλευράς, πέραν του Προέδρου Κληρίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, ενώ από αμερικανικής πλευράς, στο πρόγευμα εργασίας θα λάβουν μέρος, ο ειδικός συντονιστής του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ για το κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.

Στην πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ είχε τονίσει τη σημασία της συγκεκριμένης συνάντησης, που θα έχει στόχο, όπως είπε, να δούν οι Αμερικανοί τις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας.


Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης στην Κύπρο, ούτε οποιαδήποτε κίνηση από τις δύο πλευρές, διαπιστώνει ο Aμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Υστερα από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, χθες βράδυ στην Νέα Υόρκη, ο κύριος Χόλμπρου είχε αναφέρει ότι είναι εκ φύσεως αισιόδοξος και εξέφρασε προθυμία να εργαστεί για να σημειωθεί πρόοδος.

Ο κύριος Χόλμπρουκ εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα επαναληφθούν οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας, ταυτόχρονα όμως εξέφρασε απογοήτευση επειδή δεν σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες αυτές.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι προσβλέπει στην ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχει σε τρείς εβδομάδες, στην Ουάσιγκτων, με τον Ραούφ Ντενκτάς, διευκρινίζοντας, ότι πριν από την συνάντηση αυτή, δεν προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο.


Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε χθες βράδυ γεύμα εργασίας με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων χωρών -μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Τραόυτμπεκ και του Μοντρέ, οι ενέργειες που ενδεχομένως να γίνουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, αλλά και αυτές, μετά τις εκλογές.

Το ίδιο κλίμα επεκράτησε και κατά την συνάντηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων, Κόφι Ανάν.

Η συνάντηση έγινε προτού ο Πρόεδρος προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

Μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι είχε μια ουσιαστική συνομιλία με τον Κόφι Ανάν.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ειδικός σύμβουλος του κυρίου Ανάν για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ προσεκλήθη να επισκεφθεί την Κύπρο τον Νοέμβριο, αλλά η ημερομηνία παραμένει ανοικτή.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνησε επίσης ότι δεν υπήρξε δέσμευση να υποβληθούν από τις δύο πλευρές, έγγραφες προτάσεις προς τον Γενικό Γραμματέα, μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως είχε αναφερθεί στις συζητήσεις στο Τράουτμπεκ και στο Μοντρέ.

Σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι ο κύριος Ανάν υποσχέθηκε να διορίσει το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής, ενώ παράλληλα εξετάζεται από την Γενική Γραμματεία, η πρόταση της Κύπρου για ειδικούς διερευνητές.


Πραγματοποίηθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ύστερα από καθυστέρηση ενός χρόνου, ο διαρθρωμένος πολιτικός διάλογος Κύπρου-Ευρωπαϊκης Ενωσης.

Η συνάντηση, ήταν η πρώτη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, μετά την τελευταία εμπλοκή που σημειώθηκε με αφορμή το ζήτημα της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη.

Σε δηλώσεις του, λίγο μετά το πέρας των εργασιών, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαρθρωμένη διαδικασία επιλέξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφορικά με την ενταξιακή στρατηγική.

Εμείς, είπε ο κύριος Κασουλίδης, δεν έχουμε καμιά ένσταση να παρακαθήσουμε στην ίδια τράπεζα διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.


Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η σύνοδος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο ψήφισμα της Επιτροπής θα ζητείται η πλήρης αποσύνδεση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημειώνεται ότι, ο εκπρόπωπος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας στην χθεσινή ομιλία του αποσύνδεσε πλήρως την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με τις εξελίξεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.


Οι αλλαγές στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία των Ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των επιτροπών ελέγχου των εξοπλιστικών συστημάτων, εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων των Υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ΔΕΕ ΚΑΙ ΟΑΣΕ, υπό την προεδρία του Υπουργού Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου και με την συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δύο υπουργείων.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι οι συναντήσεις άπτονται της συνέχισης του διαλόγου που διακόπηκε λόγω της αρνητικής τοποθέτησης της Αγκυρας στις προτάσεις που είχε καταθέσει η Ελληνική πλευρά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα εμμένει στη συμφωνία Παπούλια- Γιλμάζ για την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Εξακολουθεί να φλέγεται το κρουαζιερόπλοιο Ρομάντικα, με εστίες φωτιάς να εντοπίζονται στο μηχανοστάσιο, απ' όπου άρχισε η φωτιά, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Για κατάσβεση της φωτιάς επιβιβάστηκαν στο σκάφος, σήμερα το μεσημέρι, άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ άρχισε η τοποθέτηση γύρω από το πλοίο προστατευτικού πλαστικού για αποφυγή εξάπλωσης της ρύπανσης σε περίπτωση που σημειωθεί διαρροή καυσίμων.

Με την κατάσβεση της φωτιάς, αναμένεται να αρχίσουν στο πλοίο, οι εξετάσεις των εμπειρογνωμόνων για διακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακρίσεις, ενώ ήδη έχουν ληφθεί καταθέσεις από τον καπετάνιο και τους πλοιοκτήτες.


Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Λεμεσό, με αφορμή την εργατική διαφορά που υφίσταται στο ξενοδοχείο "Αζούρ".

Η περίπτωση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου οδήγησε στην πραγματοποίηση γενικής συνελεύσεως των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Λεμεσού, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της κήρυξης παναπεργίας.

Στην περίπτωση αυτή, οι ξενοδόχοι απειλούν με ανταπεργία.

Επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας, ο οποίος διορίστηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, Ανδρέα Μουσιούττα αναμένεται να εξετάσει αν καταστρατηγείται νόμος, περί των όρων εργοδότησης στα ξενοδοχεία, ο οποίος ενεργοποιήθηκε μετά από πρόταση των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ.


Μουσικά όργανα αξίας είκοσι-δύο χιλιάδων λιρών έκλεψε από δύο καταστήματα στη Λευκωσία, σπείρα σπουδαστών από τη Σρι Λάνκα.

Οι φιλόμουσοι κλέπτες είχαν ενοικιάσει τα μουσικά όργανα από τις εταιρείες "Πάνα-σαουντ" και "Εμπάϊαρ Μιούζικ Χάους", για περίοδο ενός μηνός, για να τα χρησιμοποιήσουν σε εκδήλωση -όπως ισχυρίστηκαν- στο κολλέγιο όπου φοιτούσαν.

Αντί, όμως, να τα επιστέψουν, τα φόρτωσαν σε εμπορευματο-κιβώτιο για να τα αποστείλουν στη χώρα τους.

Υστερα από κινητοποίηση των παραπονουμένων και της Ιντερπόλ, τα κλοπιμαία εντοπίσθηκαν σε πλοίο που έπλεε προς τη Σιγκαπούρη.

Αν και τα κλοπιμαία επεστράφησαν στην Κύπρο, οι δράστες της πρωτοφανούς αυτής κλοπής διέφυγαν και καταζητούνται.


Μια λογομαχία ήταν η αιτία άγριου καυγά σε ταβέρνα στη Λάρνακα, η οποία κατέληξε σε μαχαίρωμα του Γεώργιου Κυριάκου Μάντη, από τη Λάρνακα, σαράντα ετών, ιδιοκτήτη καζαντί.

Ο Μάντης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Σχετικά με το επεισόδιο συνελήφθη ο Ελλαδίτης Βασίλης Σταματίου, σαράντα- επτά ετών, οδηγός ταξί, κάτοικος Λάρνακας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο εξέδωσε διάταγμα τετραήμερης κράτησης του.


Σχετικά με την υπόθεση εμπρησμού του αυτοκινήτου και του υποστατικού του Ανδρέα Θεοκλή στον προσφυγικό συνοικισμό Κοφίνου, το ΤΑΕ Λάρνακας συνέλαβε τον Σωτήρη Προδρόμου Κοντού, από την Κοφίνου, σαράντα-τεσσάρων ετών, κτηνοτρόφο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντιον του διάταγμα τετραήμερης κράτησης.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο παραπονούμενος και ο ύποπτος είχαν διαφορές σχετικά με αγορά ζώων.

Ανέφερε επίσης ότι, όπως κατέθεσε ο παραπονούμενος, ο ύποπτος τον είχε απειλήσει τηλεφωνικώς ότι θα τον σκότωνε.


Απεβίωσε τις αυγινές ώρες στη Λεμεσό, ο Κυριάκος Χατζηιωάννου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ερευνητής και λαογράφος.

Ο Χατζηιωάννου πέθανε σε ηλικία ογδονταοκτώ ετών από ανακοπή καρδιάς.

Ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός γεννήθηκε στην 'Αχνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Υπηρέτησε ως γυμνασιάρχης στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, ενώ κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ.

Ιδιαίτερα αξιόλογο θεωρείται το συγγραφικό του έργο, το οποίο τον ανέδειξε σε κορυφαίο Κύπριο πνευματικό δημιουργό.

Πρόσφατα ο Χατζηιωάννου αναγορεύθηκε σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ υπήρξε αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η κηδεία του γνωστού εκπαιδευτικού θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, την ερχόμενη Πέμπτη στις τρείς το απόγευμα, από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.


Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους τεσσάρων κόμμα εννέα βαθμών στην κλίμακα ρίκτερ, συγκλόνισε σήμερα το πρωί την κεντρική Ιταλία.

Από τη σεισμική δόνηση τραυματίστηκαν δύο άτομα ενώ προκλήθηκαν νέες ζημιές στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και σε άλλα ιστορικά κτίρια.

Η σημερινή είναι η τέταρτη ισχυρή σεισμική δόνηση, που συγκλονίζει τις τελευταίες έντεκα ημέρες την κεντρική Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Ιταλοί εξακολουθούν να διαμένουν στο ύπαιθρο φοβούμενοι νέο κτύπημα του εγκέλαδου.


Εάν το Ισραήλ σταματήσει τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τις κατασχέσεις ακινήτων περιουσιών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο Ιδρυτής της Χαμάς Σείχης Γιασίν δήλωσε ότι θα καλέσει τα μέλη της οργάνωσης να τερματίσουν τις επιθεσεις εναντίον αμάχων.

Ο Γιασίν εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης και αφέθη ελεύθερος μετά από ανταλλαγή με δύο ισραηλινούς πράκτορες που εκρατούντο στην Ιορδανία.

Λίγες ημέρες πριν από την απευλευθέρωσή του, ο Γιασίν είχε δωσει συνέντευξη στο CBS, στην οποία εξέφραζε την πεποίθηση ότι η διάμαχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων μπορεί να βγεί από το τέλμα της βίας.


Στην Τουρκία, αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για την πολιτική επιβίωση του Ισλαμιστικού κόμματος της Ευημερίας, εμφανίζεται η κομματική ηγεσία.

Κατά την εξέταση του αιτήματος που είχε υποβληθεί στο συνταγματικό δικαστήριο για την απαγόρευση της λειτουργίας του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος κατέθεσε γραπτώς τις θέσεις του κόμματος.

Το δικαστήριο καλείται να κρίνει τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, ότι το κόμμα της Ευημερίας προπαγανδίζει θέσεις που υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Ο Ισλαμιστής ηγέτης Νεσμετίν Ερμπακαν έχει ήδη απειλήσει με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα εάν τεθεί εκτός νόμου το κόμμα του.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις βόρειες και τις ανατολικές προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς.

Αύριο και πάλιν ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις βόρειες και τις ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 25 στις άλλες παράλιες περιοχές.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 28 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 17, στη Λεμεσό 27 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 17 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 7 October 1997 - 15:27:16 UTC