Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισε σήμερα η μεγάλη ετήσια άσκηση της Εθνικής Φρουράς Νικηφόρος, στην οποία θα συμμετάσχουν και αεροναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος

εννέα χιλιάδες έφεδροι, η επιστράτευση των οποίων άρχισε στις τρεις το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Στην φετεινή άσκηση Νικηφόρος, θα χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, το νέο υλικό της Εθνικής Φρουράς.

Επίσης φέτος θα γίνει ρίψη αλεξιπτωτιστών της Εθνικής Φρουράς, ενώ φάσεις της άσκησης, θα παρακολουθήσει και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Ακης Τσοχατζόπουλος.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η μεσαίας κλίμακας αεροναυτική άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ΤΟΞΟΤΗΣ.

Η άσκηση Τοξότης διεξάγεται στην περιοχή Ανατολικά της Κρήτης και θα συνδιαστεί με την άσκηση Νικηφόρος.


Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση του θησαυρού που μετέφερε το κρουαζιερόπλοιο Ρομάντικα.

Η εταιρεία ρυμούλκησης του πλοίου Ι-ΑΡ-ΕΣ, θέτει τώρα θέμα διεκδίκησης μέρους του θησαυρού, επικαλούμενη συμφωνία που έκλεισε με τον πλοιοκτήτη σύμφωνα με την οποία, τα εμπορεύματα που βρίσκονται στο πλοίο είναι δικά της ως μέρος της ανταμοιβής.

Σήμερα, επισκέφθηκαν το πλοίο ο Δήμαρχος Λεμεσού, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων και ο έπαρχος Λεμεσού, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν προκύπτει θέμα ρύπανσης της θάλασσας, αφού τα νερά που ανλούνται από το πλοίο φιλτράρονται.


Ενα περίστροφο και τέσσερις χειροβομβίδες, ανακάλυψε η Αστυνομία σε υποστατικό του Μιχάλη Ευσταθίου Πανή, εξήντα ετών από το Κοιλάνι Λεμεσού, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος για το φόνο του Ματθαίου Χριστοφή, επίσης από το Κοιλάνι.

Οι έρευνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο για εντοπισμό του φονικού όπλου και άλλων τεκμηριών, με το οποίο ο δράστης σκότωσε την περασμένη Τετάρτη τον Ματθαίο Χριστοφή.


Την διαδικασία, που εφαρμόζουν τα Ηνωμένα 'Εθνη, στο κυπριακό, υποστηρίζει πλήρως ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ενώ θεωρεί ορθή την πρόθεση του διεθνούς οργανισμού, να καθορίσει ως βάση του επόμενου βήματος του, τα λεπτομερή νομικά κείμενα.

Αιτιολογώντας, την εκτίμηση του, ο βρετανός μεσολαβητής, αναφέρει ότι η διευθέτηση του θέματος της κυριαρχίας και της πολιτικής ισότητας θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την αποδοχή, εκ μέρους και των δύο πλευρών, του συντάγματος της ομόσπονδης Κύπρου.

Σε ομιλία του στο Βελγικό Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο κύριος Χάνεϊ αποδίδει τον ίδιο βαθμό σημασίας και στο εδαφικό, το προσφυγικό και στο θέμα της ασφάλειας.

Η εισήγηση του βρετανού μεσολαβητή, για το θέμα της ασφάλειας, αναφέρεται στην εγκατάσταση ενός διεθνούς αστυνομικού σώματος, στην Κύπρο, το οποίο θα διατηρεί τον νόμο και την τάξη και θα επιβλέπει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ θεωρεί την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ως καταλυτική για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, εκφράζει, όμως, την προτίμησή του στην επίτευξη λύσης, πριν την ένταξη.


Αρχισαν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες της Δεύτερης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την συμμετοχή αρχηγών-κρατών και Πρωθυπουργών των σαράντα κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος θα προεδρεύσει αύριο ειδικής συνόδου και στην συνέχεια θα προσφωνήσει την διάσκεψη.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί σειρά επαφών για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς.

Το βράδυ, θα παραστεί σε δεξίωση που θα δοθεί στην Ελληνική πρεσβεία προς τιμή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, που εκπροσωπεί στην σύνοδο την Ελλάδα.

Τις εργασίες της Συνόδου, άνοιξε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος κάλεσε τις 40 χώρες-μέλη που μετέχουν στη Σύνοδο, να υπογράψουν τη διεθνή συνθήκη για την καθολική απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού.


Δύο ειδικοί αστυφύλακες, οι οποίοι έχουν αποπεμφθεί από την Αστυνομία, φέρονται ότι ήταν ηγετικά μέλη πολυμελούς σπείρας, η οποία εισήγαγε ναρκωτικά από την Ολλανδία και τα διοχέτευε στην Κύπρο.

Ο Λούκας Κακούρης, τριαντα-δύο ετών και ο Κυριάκος Κωνσταντίνου, εικοσι- πέντε ετών, και οι δύο από τα Λατσιά, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες βράδυ, οδηγήθηκαν σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Το δικαστήριο εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησής τους, ενώ ανέβαλε για αύριο την ανανέωση της κράτησης τριών άλλων προσώπων, που κρατούνται για την ίδια υπόθεση.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο, ότι ο Λούκας Κακούρης φαίνεται να ήταν ο εγκέφαλος της σπείρας.

Για την ίδια υπόθεση τελεί υπό κράτηση και ο πρώην ειδικός αστυφύλακας Ανδρέας Φλουρέντζου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, δήλωσε ότι η Αστυνομία θα φανεί αμείλικτη στις περιπτώσεις αστυνομικών που ενέχονται σε υποθέσεις ναρκωτικών.


Υπάρχουν κρούσματα ναρκωτικών στα σχολεία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Ο κύριος Κόσης, σημείωσε την ανάγκη πρόληψης διότι, όπως είπε, υπάρχει μεγάλος κίνδινος εξάπλωσης των ναρκωτικών και στα σχολεία.

Οπως ανέφερε, τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας αλλά και οι γονείς, θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.


Δωρεάν μαστογραφία και τέστ Παπανικολάου θα προσφέρονται στις Κύπριες γυναίκες την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία είναι αφιερωμένη στον γυναικείο καρκίνο.

Οι εξετάσεις θα προσφέρονται τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ιδιωτικό ιατρικό τομέα, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Στο πρόγραμμα ελέγχου μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να συμμετάσχουν και οι εγκλωβισμένες γυναίκες.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, από τον Υπουργό Υγείας Χρίστο Σολωμή, ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας ανάμεσα στις Κύπριες γυναίκες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία εμφανίζονται κάθε χρόνο περίπου διακόσια- δέκα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και άλλα πενήντα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν ωστόσο πως όταν οι δύο απλές και ανώδυνες προληπτικές εξετάσεις, μαστογραφία και τέστ Παπανικολάου επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο καρκίνος μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και να θεραπευτεί.


Εκατόν-εννέα νεκροί και δεκάδες αγνοουμένοι, είναι ο τραγικός απολογισμός, του τυφώνα Πολίν, που έπληξε τις νότιες ακτές του Μεξικό.

Στο τουριστικό θέρετρο του Ακαπούλκο, ογδόντα-εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ προκλήθηκαν τεράστιες υλικές ζημιές.

Από τις καταρρακτώδεις πολύωρες βροχοπτώσεις που έπληξαν το Ακαπούλκο, οι κεντρικές οδικές αρτηρίες έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρους, παρασέρνωντας δεκάδες ανθρώπους.


Αισιόδοξος για την επίλυση της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία εμφανίστηκε σήμερα ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της χώρας Ρομάνο Πρόντι.

Μιλώντας κατά την άφιξη του στο Στρασβούργο, όπου μεταίβει για τη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κύριος Πρόντι δήλωσε ότι θα υπάσξει άμεση λύση στο πρόβλημα.

Ωστόσο σημείωσε ότι δεν θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με το πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο.

Ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει μεχριι την Τρίτη συνομιλίες με τους ηγέτες όλων των κομμάτων.


Το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη απονεμήθηκε στην Διεθνή Εκστρατεία για την απαγόρευση των Ναρκών και στην Αμερικανίδα συντονίστρια της οργάνωσης Τζόντι Ουίλλιαμς.

Η βραβευθείσα Οργάνωση διεδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην συμφωνία της Παγκόσμιας απαγόρευσης των ναρκών κατά προσωπικού, που υπεγράφη στο Οσλο τον περασμένο μήνα.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που πλησιάζει το ένα εκατομύριο δολλάρια.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, και τα νότια παράλια και γύρω στους 16 στα δυτικά.

Αύριο θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς ασθενείς ως μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους 27 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 32 με 20, στη Λεμεσό 32 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 10 October 1997 - 16:27:22 UTC