Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αεροσκάφη της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και πλοία του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού έδωσαν έντονα το παρόν τους, στην σημερινή κύρια φάση της άσκησης Νικηφόρος.

Τα Ελληνικά μαχητικά έπληξαν με ακρίβεια θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

Την ικανοποίησή τους για το αξιόμαχο της εφεδρείας καθώς και την έμπρακτη παρουσία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς, εξέφρασαν ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Υπουργός Αμύνης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Οι προκλήσεις των Τούρκων, συνεχίστηκαν και σήμερα καθ'όλη την εξέλιξη της άσκησης Νικηφόρος και της άσκησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Τοξότης.

Δέκα ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16 και F-4, προχώρησαν το πρωί σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο ΦΙΡ Αθηνών, στην περιοχή Νοτιο-ανατολικά της Ρόδου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα Τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά F-16, Μιράζ 2000 και F-1.

Σχολιάζοντας τις Τουρκικές προκλήσεις, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενες και δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία από αυτές.

Είναι γνωστή η Τουρκική προκλητικότητα, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού και την αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χαρακτηρίζοντας τις Τουρκικές προκλήσεις ως αναμενόμενες, τόνισε ότι, από εμάς εξαρτάται να σταθούμε ορθοί και να αγωνιστούμε ενωμένοι, με την συμπαράσταση της Ελλάδας για να πετύχουμε την απελευθέρωση κάθε γωνιάς της σκλαβωμένης γης μας.


Φθάνει αυτή την ώρα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος και θα παρακολουθήσει αύριο την τελική φάση της άσκησης στο πεδίο βολής Καλού Χωριού.

Να συνδεθούμε με το αεροδρόμιο Λάρνακας και τον συνάδελφο Μιχάλη Παυλίδη.


Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κύπρο, από τη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα, ότι ματαιοπονεί με τις παραβιάσεις του ΦΙΡ Αθηνών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, γιατί δεν πρόκειται, τόνισε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω.

Ειδικότερα, για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κύριος Τσοχατζόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Τούρκοι τζάμπα ξοδεύονται και θέτουν σε υπερβολικό κίνδυνο τους πιλότους τους.


Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να αφιχθεί αυτή την ώρα στην Αθήνα, όπου αύριο, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού βρίσκεται ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ Γιώργος Γεωργίου και μας ενημερώνει.


Σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο πραγματοποιήθηκε το πρωϊ, παρουσία, της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προ-ασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα και η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αμύνεται.

Οι ασκήσεις "Τοξότης" και "Νικηφόρος" πρόσθεσε, διεξάγονται στο πλαίσιο νόμιμων διαδικασιών και έχουν αμυντικό χαρακτήρα.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, τις χαρακτήρισε ως σπασμωδικές κινήσεις.

Σχετικά με πληροφορίες για αποστολή δανέζικων μαχητικών στην Τουρκία αν υπάρξει πόλεμος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κύριος Κρανιδιώτης εμφανίστηκε επιφυλακικός.


Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αγκυρα, εγκαινίασε ο προεδρικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, με συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν επισκέπτεται την Τουρκία ως φορέας προτάσεων, αλλά για να ακούσει τις τουρκικές απόψεις που είναι όπως είπε πολύ-πλοκες και βαθειά ριζωμένες στην εξουσία.

Ο Υπουργός Τύπου της Ελλάδος Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Αγκυρα ως δηλωτική της επιθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών να παρέμβουν προς την Τουρκία.


Η Ουάσιγκτον είχε πληροφορίες ότι οι Τούρκοι με αφορμή την άσκηση Νικηφόρος, θα κτυπούσαν υποτιθέμενες βάσεις των πυραύλων Ες 300.

Για τον λόγο αυτό οι κύριοι Χόλμπρουκ και Μίλλερ εστάλησαν στην περιοχή για να βρίσκονται επί τόπου για κάθε ενδεχόμενο.

Από την Ουάσιγκτον, ο ανταποκριτής του Λόγου Λάμπρος Παπαντωνίου μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την βεβαιότητά του ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι και τον Φεβρουάριο στην εξουσία εξέφρασε ο Πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της πρώτης εφ' όλης της ύλης διάσκεψης Τύπου από την ανάληψη της προεδρίας του ΔΗΣΥ.

Με εκτενείς αναφορές στις Προεδρικές εκλογές, ο κύριος Αναστασιάδης αφού απαρίθμησε τις επιτυχίες της κυβέρνησης στο εθνικό θέμα, κάλεσε τον Γλαύκο Κληρίδη να τις λάβει υπόψιν του και να ολοκληρώσει το έργο το οποίο άρχισε.

Ο κύριος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι δια-πνέονται από ανθρωπο- κεντρικό χαρακτήρα.


Νέο τραγικό δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι στον δρόμο Ανθούπολης-Παλαιχωρίου, κοντά στο συνοικισμό Ανθούπολης, και προκάλεσε τον θάνατο στην εικοσι- πεντάχρονη Δέσποινα Σάββα Κυλίλη, νηπιαγωγό, από το Παλαιχώρι.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η Κυλίλη παρε-ξέκλινε της πορείας του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το αυτοκίνητο της Ελένης Ονουφρίου, 28 ετών, από τη Δασούπολη, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά.

Το αυτοκίνητο της Κυλίλη καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ της Ονουφρίου υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Η Αστυνομία παρακαλεί οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε για το δυστύχημα να επικοινωνήσει με την Τροχαία Λευκωσίας, ή τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό.


Νεότερα στοιχεία για την ανάμιξη αστυνομικών σε παρανομίες, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Ο κύριος Κόσης ενημέρωσε την ειδική επιτροπή της Βουλής για την εγκληματικότητα, σχετικά με τις δηλώσεις του περί πέμπτης φάλαγγας στην Αστυνομία και περί παροχής προστασίας σε εγκληματίες.

Οπως εξήγησε, οι αστυνομικοί που φαίνεται να εμπλέκονται σε παρανομίες είναι περίπου δεκαπέντε παγκυπρίως, περιλαμβανομένων και αξιωματικών, αλλά, παρά τον μικρό αριθμό τους, προκαλούν μεγάλη ζημιά στη Δύναμη.

Ο κύριος Κόσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες μέλη του Σώματος ειδοποίησαν πρακτορεία παράνομων στοιχημάτων και κέντρα αναψυχής που αποσχολούσαν αλλοδαπούς χωρίς άδεια, ότι επρόκειτο να γίνει επιδρομή της Αστυνομίας.

Σε άλλη περίπτωση, πρόσθεσε ο υπουργός, αστυνομικός έκλεινε τα μάτια όταν ομάδα ενόπλων εγκληματιών έκανε σκοποβολή σε περιοχή της Λεμεσού.


Συγκλονιστικά στοιχεία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα κατεχόμενα, αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, σε ανοικτή συνεδρία της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την εγκληματικότητα.

Ο προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νίκος Ιωάννου και ο υπαστυνόμος Σταύρος Πουρουτίδης, που είναι αρμόδιος για παρακολούθηση του θέματος, ανέφεραν ότι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γίνεται σε τεράστια έκταση από δεκάδες υπεράκτιες τράπεζες και καζίνα.

Πίσω από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος βρίσκεται η Τουρκία, τα χρήματα δε, προέρχονται κυρίως από λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στο οργανωμένο έγκλημα, όπως αποκαλύφθηκε, εμπλέκεται και το όνομα της Τανσού Τσιλέρ.

Ακόμη, με το βρώμικο χρήμα χρηματο-δοτούνται ενέργειες τρομοκρατικών ομάδων, όπως οι

Γκρίζοι Λύκοι, οι οποίοι δολοφόνησαν τους ηρωο-μάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.


Συνάντηση ανωτάτου επιπέδου στην Αγκυρα είχε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αμνόν Σαχάκ.

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

Σύμφωνα, ωστόσο, με διπλωματικούς παρατηρητές, οι επαφές του Ισραηλινού στρατηγού στην Αγκυρα, στοχεύουν στον ορισμό νέας ημερομηνίας διεξαγωγής των κοινών ναυτικών ασκήσεων μεταξύ της χώρας του, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκαν.


Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ παραβιάζοντας την εκεχειρία που είχε εφαρμοστεί επί ένα χρόνο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν υποστηρίζει ότι η Πατριωτική Ενωση εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον του, ενώ από την πλευρά της η Πατριωτική Ενωση υποστηρίζει το αντίθετο.

Εν τω μεταξύ, μετά τις τουρκικές επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων, εναντίον των Κούρδων ανταρτών, άρχισε σήμερα η σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Βόρειο Ιράκ.

Στις επιχειρήσεις μετείχαν περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες υποστηριζόμενοι από την αεροπορία.


Τεχνικά προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν την τελευταία στιγμή, ήταν η αιτία της αναβολής της προγραμματισμένης για σήμερα εκτόξευσης του διαστημικού οχήματος Κασίνι με προορισμό τον Κρόνο.

Νέα προσπάθεια εκτόξευσης του Κασίνι, δεν αναμένεται νωρίτερα από την ερχόμενη Τετάρτη.

Το διαστημικό όχημα που κινείται με πυρηνική ενέργεια πρόκειται να παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο για τέσσερα χρόνια.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 έως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί και πάλι αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε νότιους ασθενείς ως μέτριους, 3 εώς 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 28 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 27 με 18, στη Λεμεσό 28 με 19 στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 13 October 1997 - 16:28:44 UTC