Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί το επιχειρησιακό μέρος της άσκησης Νικηφόρος της Εθνικής Φρουράς, στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά.

Στη φάση αυτή, τα Ελληνικά Α-7 και ΕΦ-16, πραγματοποίησαν ασκήσεις αεροπορικής υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων στην Κύπρο, με εικονικές προσβολές επίγειων στόχων.

Η ευστοχία, των Ελληνικών μαχητικών, καθώς και των Ρωσικών Αρμάτων μάχης Τ- 80 και ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς, ήταν εντυπωσιακή.

Γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, ήταν επίσης, η ρίψη Κυπρίων αλεξιπτωτιστών και η ελεύθερη πτώση σε καθορισμένο σημείο από τα τρεις χιλιάδες πόδια, τεσσάρων Ελλαδιτών καταδρομέων από μεταγωγικό ΣΕ- 130.

Το απόγευμα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετέβη στην Πάφο και επιθεώρησε τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης.

Αύριο, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα παρέλαση των ασκούμενων τμημάτων της "ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ", τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακκης Τσοχατζόπουλος.


Συνεχίστηκαν και σήμερα οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα, τριάντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ΕΦ-16 και ΕΦ-4, πραγματοποίησαν αντίστοιχες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο ΦΙΡ Αθηνών και Λευκωσίας.

Σ'όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από ελληνικά αεροσκάφη ΕΦ- 16 και ΜΙΡΑΖ-2000. Σε δέκα περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε εμπλοκές.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης 'Ακης Τσοχατσόπουλος, σχολιάζοντας τις σημερινές τουρκικές προκλήσεις, ανέφερε ότι αυτές έχουν μειωθεί, στέλλοντας ωστόσο το μήνυμα προς την άλλη πλευρά πως με τέτοιου είδους μικρο-παλληκαρισμούς, όπως χαρακτήρισε τις παραβάσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν θέματα που έχουν να κάνουν με το δίκαιο.

Εξάλλου, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σημείωσε ότι είναι πολιτική επιλογή της Τουρκίας, να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή.

Πρόσθεσε, ότι ο 'Ελληνας πρεσβευτής στην 'Αγκυρα, θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλέξανδρος Φίλων, θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα, στους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης καθώς και στον αμερικανό επιτετραμμένο στην Αθήνα.


Ικανοποιημένη παρουσιάζεται η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία από τα αποτέλεσματα της άσκησης Νικηφόρος '97.

Σε ομιλία του ο αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος έδωσε την διαβεβαίωση, ότι η Εθνική Φρουρά δεν θα ντροπιάσει τα όπλα τα ιερά, ενώ υπογράμμισε το υψηλό ηθικό και το αξιόμαχο των στρατευμένων.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε πως το μήνυμα της άσκησης είναι το ενιαίο της άμυνας και η υψηλή αποτελεσματικότητα υπεράσπισης των πάτριων εδαφών.

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η άμυνα της Κύπρου είναι αποτελεσματική και διαβεβαίωσε για συνεχή βελτίωση και ενίσχυση.


Με την επαναβεβαίωση των δύο πρωταρχικών στόχων, για λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ στην Αθήνα Γιώργος Γεωργίου έχει λεπτομέρειες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η Κύπρος δεν είναι πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, κληθείς να σχολιάσει την άποψη, ότι η Κύπρος αποτελεί πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κύριος Χόλμπρουκ μιλούσε μετά τις επαφές που είχε με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα.

Ανέφερε επίσης ότι οι ασκήσεις Νικηφόρος ή Ταύρος, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν οιανδήποτε κρίση, παρά μόνο αποτελούν χάσιμο χρημάτων.

Ο κύριος Χόλμπρουκ δήλωσε εξάλλου ότι ο Τούρκος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, του έδωσε την άποψη του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, για τη στρατηγική απειλή που αισθάνεται η Τουρκία και πως την αντιλαμβάνεται.

Στην άλλη προσέγγιση Χόλμπρουκ, ότι οι ασκήσεις είναι αχρείαστες και σ'αυτές σπαταλούνται τεράστια ποσά χρημάτων, απάντησε από την Αθήνα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο συνωστισμός και η πολύωρη αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εξακολουθούν να ταλανίζουν τους δεκάδες ασθενείς, που επισκέπτονται καθημερινά το τμήμα.

Οι ασθενείς είχαν σήμερα την ευκαιρία να εκφράσουν τα παράπονα τους στον αρμόδιο για την υγεία Υπουργό, ο οποίος επισκέφθηκε εκ νέου το χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο κύριος Σολωμής αφού παραδέκτηκε την ύπαρξη προβλημάτων τόσο στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων όσο και σε άλλα τμήματα, κάλεσε τους ασθενείς να κάνουν υπομονή, λέγοντας πως το κράτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης.


Σοφότατη ήταν η απόφαση του πλοιάρχου του πλοίου Ρομάντικα να εκκενώσει το πλοίο.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο ανώτερος επιθεωρητής πλοίων Γιάννης Καριτζής, ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής.

Ο τεχνοκράτης του τμήματος εμπορικής ναυτιλίας κύριος Καριτζής, επεσήμανε ότι το πλοίο ήταν απόλυτα ασφαλές και πέρασε όλους τους ενδεδειγμένους ελέγχους, τόσο της ασφαλιστικής εταιρείας ΛΟΙΤΣ του Λονδίνου, όσο και των αρμόδιων τμημάτων ελέγχου της Ελλάδας και του Ισραήλ.


Τραγωδία η χθεσινή ημέρα των Ευχαριστιών στο Κεμπέκ του Καναδά.

Τουλάχιστον 43 ηλικιωμένα άτομα, βρήκαν το θάνατο από ανατροπή λεωφορείου, στα ανατολικά της επαρχίας του Κεμπέκ.

Το δυστύχημα συνέβη σε παρακαμπτήριο δρόμο, όταν το λεωφορείο σε μία στροφή στο τέλος απότομου λόφου, χτύπησε πάνω σε προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου, ξέφυγε από την πορεία του, έπεσε σε βραχώδες ρυάκι και συνετρίβη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το δυστύχημα οφειλόταν στα προβληματικά φρένα του λεωφορείου.


Προς εκτόνωση οδεύει η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, μετά την συμφωνία του Ιταλικού Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, να υποστηρίξει για ένα χρόνο το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού με τους κομμουνιστές επιτρέπει πλέον στον υπηρεσιακό Ιταλό Πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας 'Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο δεν εδέχθει την παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού και ζήτησε τη διεξαγωγή, το συντομότερο δυνατόν, ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Πρόντι.

Ο Ρομάνο Πρόντι πρόκειται να εμφανιστεί την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή, και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ενός έτους.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 20 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 29 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 14 October 1997 - 16:27:21 UTC