Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία ή όχι, μέσα στον Οκτώβριο.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ακόμη ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο για την πρόθεσή του και όχι από δημόσια δήλωσή του.

Σύμφωνα με τον κύριο Χριστοφίδη, η συνάντηση Κληρίδη-Κυπριανού που επρόκειτο να γίνει σήμερα, αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους για την ερχόμενη Δευτέρα.

Κληθείς δε να σχολιάσει το κατά πόσο η υποψηφιότητα Κληρίδη θα συνεπάγεται διάλυση της συγκυβέρνησης, με δεδομένη την υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος διορίζει τους υπουργούς και πρόθεσή του δεν είναι να διαλυθεί η συγκυβέρνηση.

Εξαρτάται από τους ίδιους η βιωσιμότητα της συγκυβέρνησης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπονοώντας ότι η απόφαση ανήκει στους υπουργούς του ΔΗΚΟ.

Τόνισε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να προβεί σε ανασχηματισμό, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, αν την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνάντηση που θα έχει με τον Σπύρο Κυπριανού, θα ανακοινώσει την απόφαση του, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.


Το μείζον ζήτημα που προκύπτει από την χθεσινο-βραδυνή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων ΕΘνών Κόφι Ανάν, είναι η ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει σε αντι-παράθεση με το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος με τη δήλωσή του εξίσωσε θύτες και θύματα.

Ως γνωστό, με τη χθεσινο-βραδυνή δήλωση ο Κόφι Ανάν, είχε εκφράσει την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε Ελληνικές και Τουρκικές δυνάμεις, σε σχέση με τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο, γύρω από αυτή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ένταση αυτή, σύμφωνα με τη δήλωση Ανάν, ακολουθεί την αυξανόμενη φιλοπόλεμη ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, που προέρχεται και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο ανταγωνισμός στις στρατιωτικές ασκήσεις, αυξάνει την ένταση στο νησί, είναι επικίνδυνος και θα μπορούσε να προκαλέσει μία σύρραξη, κατέληξε ο Κόφι Ανάν.


Η κυβέρνηση διερευνά το θέμα πτήσης Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη βάση Επισκοπής κατά τη διάρκεια της άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, και θα λάβει νομική γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχετικά με το Βρετανικό διάβημα που έγινε προς την Κυπριακή κυβέρνηση.

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των βάσεων, προσθέτοντας ότι από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, υπήρξε πλήρης η συνεραγασία της με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων.

Κληθείς να απαντήσει για το άν υπάρχει θέμα κυριαρχίας αέρος των βάσεων, με βάση τη συνθήκη εγκαθίδρυσης, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση, αφού υπάρξει διαβούλευση και εξασφαλιστεί η νομική συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα.

Στο θέμα αναφέρθηκε το απόγευμα και ο Υπουργός Εξωτερικών.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ισχυρισμούς θεωρεί, το Στέητ Ντηπάρτμεντ, τις καταγγελίες της Ελλάδας για παρενοχλήσεις του αεροπλάνου που μετέφερε χθες τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο στην Ελλάδα, από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα.

Ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ, ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο η σωρία παραβιάσεων του Ελληνικού εναέριου χώρου από Τουρκικά αεροσκάφη να οδηγήσει σε σύρραξη, τήρησε και πάλι ίσες αποστάσεις, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως.


Στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι έχουμε καταστήσει σαφές προς την Αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν ικανοποιούμεθα με την δικαιολογία που δίνουν οι Τούρκοι για τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις από τα αεροσκάφη τους.

Μόνο αφελείς μπορούν να δεκτούν τις δικαιολογίες της Τουρκίας και εμείς αφελείς δεν είμαστε, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους θέσεις, αποδεικνύουν την αναξιοπιστία της Τουρκίας.


Παρά την έντονη διαφωνία της πλειοψηφίας των κομμάτων στη Βουλή, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας προσφυγικών κατοικιών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πιστεύει στην ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί πάνω στο θέμα των τίτλων και ότι η παραχώρηση θα συνεχισθεί.

Ηδη, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης, υπάρχουν έτοιμοι τέσσερις χιλιάδες τίτλοι που αφορούν κατοικίες κτισμένες σε γή της Δημοκρατίας ή σε γη που έχει απαλλοτριωθεί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αν υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν στο παράνομο της ενέργειας της κυβέρνησης, εναπόκειται σε εκείνους να επιδιώξουν τις προσφερόμενες θεραπείες.


Πρωτότυπη για τα κυπριακά δικαστήρια απόφαση, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον τριών νεαρών, οι οποίοι είχαν προβεί σε βανδαλισμούς στην προτομή του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, που βρίσκεται στην είσοδο του οικήματος "Ζήδρος" στα Πάνω Πολεμίδια.

Το δικαστήριο διέταξε, όπως οι νεαροί καθαρίζουν την προτομή του Γρηγόρη Αυξεντίου, για ένα χρόνο.

Πρόκειται για τους Ανδρέα Χριστοφή Ανδρέου, το Γεώργιο Θεοδούλου Ανδρέου και τον Πανίκο Γεωργίου Αραβή, όλοι του δεκα-επτά ετών από τα Πάνω Πολεμίδια.


Ποινή φυλάκισης έξι ετών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, στο Ρώσο Βασίλη Ακάεφ, ο οποίος είχε δολοφονήσει τον συμπατριώτη του Σεργκέϊ Μελέγκοφ.

Ο φόνος είχε διαπραχθεί στις 6 του περασμένου Φλεβάρη, σε έπαυλη στη Γερμασόγεια.


Για άλλες οκτώ ημέρες ανανέωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, την κράτηση του υπόπτου για το φόνο του Ματθαίου Χριστοφή από το Κοιλάνι, Μιχάλη Πανή, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται ενοχή.

Πετσέττα με ίχνη από αίμα που βρέθηκε στο σπίτι του Πανή, ίσως ρίξει φως στην υπόθεση.

Εξάλλου, σχετικά με τον οπλισμό που βρέθηκε σε υπόστεγο του υπόπτου Μιχάλη Πανή, συνελήφθη και τέθηκε υπό τετρα-ήμερη κράτηση, ο Χριστάκης Νεόφυτου Σιεηττάνης, μετά τον εντοπισμό των δακτυλικών αποτυπωμάτων του, σε μια από τις χειρο-βομβίδες.


Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν χθές βράδυ εναντίον της Βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ, η οποία ευθύνεται για την δολοφονία του τριαντα-πεντάχρονου Ισπανού αστυνομικού Χοσέ Μαρία Αγκουίρρε, στο Μπιλπάο.

Διακόσιες πενήντα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Μπιλμπάο, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Μανδρίτη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί σημειώθηκε έκρηξη βόμβας έξω από δημόσιο κτίριο του Μπιλπάο, μία μολις ημέρα πρίν απο τα επίσημα εγκαίνια του νέου Μουσείου στην πόλη από το Βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.

Εξάλλου, Ανώτατο δικαστήριο της Μαδρίτης καταδίκασε ένα μέλος της ΕΤΑ, σε τριακοντα-ετή κάθειρξη, κρίνοντας τον ένοχο για την δολοφονία ενός στελέχους του κυβερνώντος λαϊκού κόμματος, τον Ιανουάριο του 1995 στο Σαν Σεμπάστιαν.


Αεροσκάφος της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, κατέπεσε και συνετρίβη σε χωράφι κοντά στην πόλη Ντέϊντον στο Οχαίο.

Το μαχητικό αεροσκάφος τύπου "Χάριερ", εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, όταν ξαφνικά συνετρίβη στο έδαφος, λίγα μέτρα από ένα αυτοκινητό-δρομο.

Ο πιλότος χρησιμοποίησε με επιτυχία το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης από το αεροσκάφος και διεσώθη.

Περίπου είκοσι αεροσκάφη του ίδιου τύπου συνετρίβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συνεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειο-δυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και στις περιοχές των βροχών μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 20 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι ασταθής με βροχές κατά διαστήματα και μεομονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιο-δυτικοί μέτιοι 4 μποφόρ και κατά διαστήματα το απόγευμα 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 27 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 29 με 23, στη Λεμεσό 29 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 21, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 17 October 1997 - 15:27:19 UTC