Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ομόφωνα το Εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε την διάλυση της συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ.

Την απόφαση ανακοίνωσε πριν απο λίγο ο πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Στα γραφεία του ΔΗΚΟ βρίσκεται ο συνάδελφος Κωστας Κωνσταντινου.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Το πρωί, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κληρίδη και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι συζήτησαν μόνο το εθνικό θέμα και το ζήτημα των αγνοουμένων.

Ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ακόμη ότι η απόφαση για διακοπή ή όχι της συγκυβέρνησης, ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Στην Κεντρική επιτροπή, δήλωσε ο κύριος Κυπριανού, θα συζητηθεί και θέμα αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση,

τονίζοντας παράλληλα ότι στην περίπτωση που ληφθεί τέτοια απόφαση, δεν θα υλοποιηθεί κατά την απουσία του Προέδρου Κληρίδη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εμμέσως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Η είδηση, σημείωσε ο κύριος Χριστοφίδης, δεν θα είναι εάν ο πρόεδρος θα είναι υποψήφιος, αλλά εάν δεν θα είναι υποψήφιος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις ότι η στάση του Προέδρου Κληρίδη ήταν αλαζονική, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η αλαζονεία είναι ξένη πρός το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του προέδρου, και σημείωσε ότι υπάρχει μακρόχρονη φιλία και συνεργασία μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν φωτιές μεταξύ των σχέσεων Κληρίδη-Κυπριανού, ο κύριος Χριστοφίδης, είπε ότι στην πολιτική ανάλυση, αυτό που τα Μέσα Ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως φωτιές, ερμηνεύεται ως έκφραση ενός παραπόνου προς φίλον και όχι προς εχθρόν.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί στις έξι το απόγευμα για το Λονδίνο, απ'όπου θα μεταβεί στο Εδιμβούργο, για να λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Η Σύνοδος της Κοινοπολιτείας πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου.


Κάτω από εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, άρχισε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου, στη Λευκωσία, η δίκη των αδελφών Πανίκου, Ανδρέα και Χαμπή Αεροπόρου, από το Κολόσσι.

Οι αδελφοί Αεροπόρου κατηγορούνται για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου, τον περασμένο Μάϊο.

Στο δικαστήριο μεταφέρθηκε σήμερα και ο Τάσος Σιμιλλίδης, ο οποίος είναι ο βασικότερος μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των Αεροπόρων.

Ομως, λόγω διαδικαστικών θεμάτων που ήγειρε η υπεράσπιση, η κατάθεση του Σιμιλλίδη αναβλήθηκε για αύριο.

Πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο εκ των δικηγόρων των Αεροπόρων, Ευστάθιος Ευσταθίου, ζήτησε όπως το Κακουργιοδικείο επισκεφθεί τη σκηνή της απόπειρας κατά της ζωής του Φανιέρου, στη Λάρνακα, καθώς και άλλους χώρους στη Λεμεσό.

Παράλληλα, ο συνήγορος υποστήριξε ότι διάφορα δημοσιεύματα, καθώς και συνεντεύξεις ανακριτών, και του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκου Κόση, τείνουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι πελάτες του έιναι ένοχοι, προτού δικασθούν.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι αναγκαία η επίσκεψη στη σκηνή του εγκλήματος.

Εν τω μεταξύ, στο προαύλιο του δικαστηρίου βρισκόταν ο πατέρας της Στάλως Ιωάννου, ο οποίος ζητούσε τη σύλληψη και τιμωρία των δολοφόνων της κόρης του.


Οκταήμερο διάταγμα κράτησης του εθνοφρουρού Νίκου Νικολάου, δεκαοκτώ ετών από τα Λεύκαρα, υπόπτου για τη χθεσινή απόπειρα φόνου του συναδέλφου του Κυριάκου Παπέττα, σε στρατόπεδο μεταξύ της Λευκωσίας και Λάρνακας, εξέδωσε το Στρατοδικείο, το οποίο συνεδρίασε το πρωϊ στη Λεμεσό.

Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, πιθανή αιτία της απόπειρας, ήταν η καθυστέρηση στην αλλαγή σκοπιάς.

Η κατάσταση της υγείας του Παπέττα,

ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είναι εκτός κινδύνου.


Με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, και τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ιδιαιτέρως, εξετάσθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της κλιμακούμενης Τουρκικής προκλητικότητας.

Ακόμη στην σύσκεψη συζητήθηκε η έκθεση Κομισιόν 2.000, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η στάση της Ελλάδας στο άτυπο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών των 15, που θα συνέλθει το επόμενο Σαββατοκυρίακο, στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαικής Ενωσης.


Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην πρόσληψη έμπειρων επιστημόνων, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην υλοποίηση της συμφωνίας που έγινε μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, για ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν νεκρούς αγνοουμένους.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι ένας από τους επιστήμονες θα είναι ελληνοκύπριος, ενώ ένας άλλος θα είναι Τούρκος.

Ολοι οι επιστήμονες, συνέχισε ο κύριος Χριστοφίδης, θα είναι άτομα με προηγούμενη πείρα στον τομέα της αναγνώρισης λειψάνων.

Εξάλλου, κληθείς να απαντήσει κατά πόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στην ανταλλαγή των πληροφοριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι θα ανταποκριθούν θετικά, ενώ για την μέχρι τώρα καθυστέρηση, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι μας έδωσαν κάποιες δικαιολογίες.


Κλειστά είναι σήμερα τα πρατήρια βενζίνης λόγω των διαφορών που έχουν προκύψει με τις εταιρείες πετρελαιοειδών σχετικά με την νέα συλλογική σύμβαση, η οποία έπρεπε να μπεί σε λειτουργία από την αρχή του χρόνου αλλά δέν λειτούργησε.

Οι πρατηριούχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους και δεν αποκλείουν το γεγονός, να συνεχίσουν την απεργία, εάν δεν υπάρξουν σχετικές διευκρινήσεις επί του θέματος με τις εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, έφερε στο προσκήνιο την κατάργηση του μηδενισμού της φορολογίας των καυσίμων, αφού μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το κέρδος ανέρχεται στα 13,3 εκατομύρια λίρες, τα οποία θα απορροφηθούν από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Ο κύριος Χριστοδούλου διευκρίνησε πάντως ότι, οι εταιρείες έχουν διαφορετική άποψη όσον αφορά το ύψος των πλεονασμάτων τους, τα οποία κατ' αυτούς, ανέρχονται στα τρία εκατομμύρια λίρες.


Νικητής του χθεσινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία του Μαυροβουνίου ανεδείχθη ο μέχρι τώρα Πρωθυπουργός, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Με καταμετρημένο μέχρι στιγμής το 98 τοις εκατό των ψηφοδελτίων, ο τριαντα- πεντάχρονος Τζουκάνοβιτς, έλαβε ποσοστό 50.5% των ψήφων.

Η νίκη του Τζουκάνοβιτς αποτελεί ήττα για τον πρώην γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος βλέπει την επιρροή του να μειώνεται και να περιορίζονται οι δυνατότητες ελιγμών του στην ηγεσία του ομόσπονδου κράτους.

Ο Μιλόσεβιτς είχε στηρίξει τον απερχόμενο πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια είχε αναλάβει την ηγεσία του Μαυροβουνίου, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση των δεσμών με τη Σερβία.


Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, συνεχίζει τις υψηλού επιπέδου επαφές του, με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Ο Ντένις Ρος είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ, με τον σύμβουλο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς και τον ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η οικοδόμηση οικισμών για ισραηλινούς εποίκους, στις περιοχές που ελέγχονται από τις παλαιστινιακές αρχές.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση την διακοπή της οικοδόμησης οικισμών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων ευμετάβλητοι δυνατοί, 5 έως 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι άστατος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, μέτριοι ως δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ και τοπικά 6 έως 7 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 22 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 21 με 15, στη Λεμεσό 21 με 16 στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 20 October 1997 - 16:27:22 UTC