Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Θρασύτατη τουρκική πρόκληση σημειώθηκε σήμερα μέσα στο Πεντάγωνο, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ακολούθων άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντι-στράτηγο Ευθύμιο Πετίνη, για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ενώ οι ακόλουθοι άμυνας ζητούσαν διευκρινίσεις για τις τουρκικές παραβιάσεις, ο Τούρκος ακόλουθος έλαβε το λόγο και προκλητικά είπε ότι η Ελλάδα έπρεπε να ευχαριστεί την Αγκυρα που το 1974 δεν κατέλαβε ολόκληρη την Κύπρο.

Η Αγκυρα, συνέχισε ο Τούρκος ακόλουθος, επιθυμεί τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα, γι'αυτό και το 1974, ενώ μπορούσε να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο κατέλαβε μόνο τη μισή.

Απαντώντας ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης Αντιστράτηγος Πετίνης, είπε στον Ποστάνογλου με ειρωνικό ύφος, σας ευχαριστούμε για τη μεγαλοθυμία σας.

Ο Τούρκος ακόλουθος αμφισβήτησε επίσης τα στοιχεία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, για την απόσταση που πέταξαν τα τουρκικά μαχητικά από το αεροπλάνο που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμυνης Ακη Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα εξάλλου τρία ζεύγη τουρκικών ΕΦ-16, προέβησαν σε παράβαση του ΦΙΡ Αθηνών στην περιοχή της Λέσβου.


Εξοργισμένος εμφανίστηκε, πάντως, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν για την παρενόχληση του αεροσκάφους του Ακη Τσοχατζόπουλου από τουρκικά μαχητικά.

Ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος παραδέχθηκε ότι υπήρξε παρενόχληση και επέρριψε ευθύνες στην γραφειοκρατία του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του.

Δεν υπάρχει δικαιολογία γι'αυτό που έγινε και δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται την ώρα μάλιστα που καταγράφηκε από κάμερες, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Χόλμπρουκ.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τις δηλώσεις Χόλμπρουκ.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"-ΔΗΛΩΣΗ


Σε νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις προέβη σήμερα ο Τάσος Σιμιλλίδης στη δίκη των αδελφών Αεροπόρου.

Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι αποφάσισε να ομολογήσει τα πάντα στην Αστυνομία, επειδή κινδύνευε η ζωή τόσο του ιδίου, όσο και της οικογενείας του.

"Φοβόμουν, είπε ο Σιμιλλίδης, ότι οι Αεροπόροι θα με σκότωναν είτε τη νύκτα της απόπειρας φόνου του Φανιέρου, είτε αργότερα.

Ως εκ τούτου, ζήτησα από την Αστυνομία να παράσχει προστασία σε μένα και την οικογένεια μου, προκειμένου να δώσω κατάθεση."

Ακόμη, ο Σιμιλλίδης ζήτησε να του δοθούν διευκολύνσεις σε περίπτωση που αποφασίσει να μεταβεί στο εξωτερικό, και πήρε θετική απάντηση.

Νωρίτερα, ο Σιμιλλίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα της διαφυγής του ιδίου και του Πανίκου Αεροπόρου μετά το έγκλημα, και ανέφερε ότι τους παρέλαβε ο Χαμπής Αεροπόρος από την αερο-γέφυρα Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.

Μόλις εισήλθαν στο αυτοκίνητο του, ο Χαμπής άρχισε να φωνάζει στον Πανίκο ότι δεν έκαναν τίποτε και ότι ο Φανιέρος είναι ζωντανός.

Είσαι ο πιό άχρηστος της οικογένειας, είπε χαρακτηριστικά ο Χαμπής στον Πανίκο, πάντα έτσι ήσουν."

Η κατάθεση Σιμιλλίδη θα συνεχισθεί αύριο.


Δεδομένη είναι η θέληση ολόκληρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, να είναι ο Γλαύκος Κληρίδης υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου ο οποίος απορρίπτει το σενάριο για τρίτο υποψήφιο τυχόν συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο κύριος Χριστοδούλου ωστόσο υπενθύμισε ότι εκκρεμεί ακόμη η λήψη της απόφασης από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ υπογράμμισε ότι οι στενοί συνεργάτες του δεν ασκούν πιέσεις ώστε να κατέλθει στις επερχόμενες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, ήπιες ήταν οι αντιδράσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με την χθεσινή ανακοίνωση της Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις του κόμματός του είναι πολιτικά τεκμηριωμένες και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την πολιτική ηθική.


Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει μεταξύ των τεσσάρων αγροτικών οργανώσεων, σχετικά με την παραχώρηση ή μη, εκατόν τόνων κριθαριού για σπορά, στους τουρκο-κυπρίους.

Συγκεκριμένα, η τουρκο-κυπριακή 'Ενωση Αγροτών, ζήτησε μέσω της Παγκόσμιας 'Ενωσης Αγροτών, όπως από Ελληνο-κυπριακής πλευράς παραχωρηθεί αυτή η ποσότητα, με στόχο, όπως ελέχθη, την επανα-προσέγγιση και την βελτίωση του εδάφους για ειρήνη.

Υπέρ της παραχώρησης έχει ταχθεί μόνο η ΕΚΑ, ενώ ΠΕΚ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ έχουν ταχθεί εναντίον.

Εξάλλου, ο ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί αυτή η βοήθεια.


Μεγάλη ποσότητα εισαγόμενων πατατών από την Αυστρία, περίπου εκατόν τόνων, στις οποίες εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτο-φαρμάκων πέραν των επιτρεπτών ορίων, διοχετεύθηκε πρόσφατα στην αγορά, ενώ ήταν δεσμευμένες, μέχρις ότου διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχός τους.

Εκπρόσωπος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας, θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του εισαγωγέα των πατατών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, Παναγιώτη Σταύρου, οι πατάτες δέν εισάγονται με την άδεια του Συμβουλίου άλλα με την άδεια του Υπουργείου Γεωργίας, επειδή πρέπει να πληρούν τους γεωνομικούς όρους.


Φωτογραφίες από κλεμμένα έργα τέχνης και κειμήλια από τα κατεχόμενα, παρουσιάστηκαν σήμερα στο σπίτι της Κύπρου.

Οι θησαυροί βρέθηκαν στο σπίτι του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αίντίν Ντικμέν από τις Γερμανικές Αρχές στο Μόναχο.

Πρόκειται για δεκατέσσερα κιβώτια πέντε εκ των οποίων έμειναν ανάνοιχτα προκειμένου να μήν υποστούν φθορά τα κειμήλια.

Στο διαμέρισμα του Ντικμέν βρέθηκαν επίσης ένα μωσαϊκό απο την Βυζαντινή Εκκλησία της Κανακαριάς και τοιχογραφίες από την Εκκλησία του Αντιφωνητή.


Την εμμονή της Κυπριακής κυβέρνησης να πετύχει ικανοποιητικούς βαθμούς εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διακήρυξε ο υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ενώπιον σύσκεψης με ανώτατα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας για θέματα ευρωπαϊκής ένωσης, ο κύριος Χριστόδουλου υποδεικνύοντας την σοβαρότητα και το μέγεθος της εργασίας που αναλαμβάνεται, τόνισε ότι στους αμέσους επόμενους μήνες, η εργασία θα κινείται έξω και πέραν από συγκεκριμένα ωράρια.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων όσον αφορά στην προετοιμασία για ένταξη, αποτελεί μια αμετάκλητη απόφαση.


Επαφές με το Δημοκρατικό Κόμμα, την ΕΔΕΚ και τους Νέους Ορίζοντες έχει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, για τις προεδρικές εκλογές.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Εκπρόσωπος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει συνεργασία.

Εν τω μεταξύ, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα πάρει απόφαση στις 30 Νοεμβρίου, σχετικά με το αν θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο ή αν θα υποστηρίξει κάποιον άλλο υποψήφιο στις Προεδρικές Εκλογές.


Ο Ρώσος κομμουνιστής ηγέτης Γκενάντι Ζουγκάνωφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρτιν.

Ο Ζουγκάνωφ σημείωσε ωστόσο ότι το κόμμα του διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει και πάλι πρόταση μομφής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν παρενέβη χθες και κάλεσε τους βουλευτές να αποσύρουν την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε μάλιστα να συμβουλεύεται τακτικά τους προέδρους των δύο σωμάτων της βουλής, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.


Στην Αλγερία, όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή των αυριανών γενικών εκλογών.

Δεκαέξι εκατομμύρια Αλγερινοί ψηφοφόροι, αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επικρατέστερο για την νίκη φέρεται το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, που πρόσκειται στον νυν πρόεδρο της χώρας, Λιαμίν Ζερουά.

Τις χίλιες τετρακόσιες θέσεις των τοπικών αρχών της χώρας, διεκδικούν ογδόντα-επτά χιλιάδες υποψήφιοι.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε κατά διαστήματα θα εμφανίζονται λίγες νεφώσεις ενώ τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βορειο-δυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μπφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 14 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν γύρω στο μεσημέρι με ενδεχόμενο να πέσουν μερικές βροχές ιδιαίτερα στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιο-δυτικούς ως δυτικούς ασθενείς μέχρι μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 24 με 13, στη Λεμεσό 24 με 14 στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 22 October 1997 - 16:27:22 UTC