Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αναφορά των γεγονότων που περιέβαλαν την άσκηση της Εθνικής Φρουράς, "Νικηφόρος '97", ζήτησε χώρα-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το σώμα του διεθνούς οργανισμού ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινών κλειστών διαβουλεύσεων, από αρμόδιο του τμήματος ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, για την κατάσταση στην Κύπρο υπό το φως της πρόσφατης δήλωσης του Γενικού Γραμματέα, Κόφι Ανάν, για την παρατηρούμενη στρατιωτική ένταση στο νησί.

Η ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα της Γενικής Γραμματείας, έγινε κατόπιν αιτήματος χώρας-μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ωστόσο δεν διευκρινίζεται.

Σε γενικές γραμμές έγινε περιγραφή των γεγονότων, που ακολούθησαν την άσκηση "Νικηφόρος '97".


Ο Πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Κρις Σρινιβάσαν έχει διοριστεί ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοπολιτείας στο Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση προέβη σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Εμέκα Ανιαόκου.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης βρίσκεται στο Εδιμβούργο, όπου αύριο θα παραστεί στις εργασίες της Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας.


"Δεν έκανα καλά την δουλειά μου", παραδέχθηκε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζέϊμς Ρούμπιν, ανασκεύαζοντας πλήρως την δήλωσή του, με την οποία είχε χαρακτηρίσει παραβίαση του μορατόριουμ, την πτήση του μεταγωγικού αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλο.

Σε χθεσινοβραδυνή δήλωσή του, ο Τζέϊμς Ρούμπιν, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον διαβίβασε στην Αγκυρα την θέση ότι θεωρεί παρενοχλητική την πτήση Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στο αεροσκάφος του έλληνα Υπουργού Αμυνας.

Ο Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία, να αποφεύγουν πιθανά σημεία τριβής και έντασης, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί, ότι δεν θα δημιουργηθεί νέα σύγκρουση, από τις τουρκικές ασκήσεις που έχουν προγραμματισθεί για τον Νοέμβριο.

Ο κύριος Ρούμπιν παρότρυνε εξάλλου τις δύο χώρες να επιστρέψουν, όπως είπε, στο μορατόριουμ πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.


Ως ανόητη πρόκληση η οποία δείχνει μικρή αυτοπεποίθηση και μεγάλη ανασφάλεια, χαρακτήρησε τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου στρατιωτικού ακολούθου Πλοίαρχου Ποστάνογλου στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνης, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας.

Ο Ποστάνογλου είχε δηλώσει χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ακολούθων άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, από τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης αντι-στράτηγο Ευθύμιο Πετίνη, για τις τουρκικές προκλήσεις, ότι η Τουρκία έκανε χατήρι στην Ελλάδα, που δεν κατέλαβε το 1974 ολόκληρη την Κύπρο.


Σε διάφορα εγκλήματα του παρελθόντος αναφέρθηκε σήμερα ο Τάσος Σιμιλλίδης, κατά την αντεξέτασή του από το δικηγόρο των αδελφών Αεροπόρου, Ευστάθιο Ευσταθίου.

Καταθέτοντας για τρίτη ημέρα ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο Σιμιλλίδης ανέφερε ότι φοβόταν τους τρεις κατηγορουμένους και αναφέρθηκε στο φόνο του Πανίκου Μιχαήλ και των δύο παιδιών του, στη Λεμεσό.

Ισχυρίσθηκε, επίσης, ότι οι αδελφοί Αεροπόρου διέπραξαν άλλα εγκλήματα, ενώ χαρακτήρισε τον Πανίκο Αεροπόρο, ως τον εγκέφαλο της απόπειρας δολοφονίας του Αντώνη Φανιέρου, τον περασμένο Μάϊο.

Ο μάρτυρας είπε, ακόμη, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, ο Πανίκος Αεροπόρος σχεδίασε και άλλη απόπειρα κατά του Φανιέρου με μοτοσυκλέτα παγιδευμένη με εκρηκτικές ύλες.

Ο κύριος Ευσταθίου υπέβαλε στο Σιμιλλίδη ότι τα όσα κατέθεσε στο δικαστήριο είναι ψεύδη και αποκύημα της φαντασίας του, με σκοπό να ενοχοποιήσει τους κατηγορουμένους.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι ορκίσθηκε να πει και λέγει την αλήθεια.

Και πρόσθεσε: " Είναι δυνατόν να πω τόσα πολλά ψέματα; Να πέσει φωτιά να μας κάψει."

Σε άλλο σημείο ο Σιμιλλίδης ανέφερε ότι ο Αντώνης Φανιέρος ήταν φίλος του, και ότι πριν την απόπειρα κατά της ζωής του, τον είχε προειδοποιήσει ότι θα πάθαινε κακό.

Σε κάθε έγκλημα, είπε, υπάρχουν άνθρωποι από μέσα, και εγώ ήμουν ο άνθρωπος από μέσα.

Η αντεξέταση του μάρτυρα, που γίνεται σε κλίμα συνεχών ενστάσεων, θα συνεχισθεί αύριο.


Συνάντηση στην Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, είχε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το θέμα που κυριάρχησε στην ιδιαίτερη σαραντα-πεντάλεπτη συνάντηση του Πατριάρχη με τον πρόεδρο Κλίντον, στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, ήταν τα ελληνο-τουρκικά θέματα.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο πρόεδρος Κλίντον διαβεβαίωσε τον Παναγιώτατο, ότι η χώρα του και ο ίδιος προσωπικά, θα κάνουν ότι μπορούν για την επαναλειτουργία της Σχολής.

Εξάλλου, σήμερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σε πρόγευμα που παρέθεσε προς τιμήν του, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ.


Νέες προσπάθειες αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, προωθούν οι εγκάθετοι της Αγκυρας στα κατεχόμενα, με την μεταφορά και άλλων εποίκων.

Ο λεγόμενος Υπουργός Οικονομικών του ψευδοκράτους Σαλίχ Τσοσάρ, αξίωσε την μεταφορά 200 χιλιάδων νέων εποίκων από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας στα κατεχόμενα, για να ισορροπηθεί, δήθεν, η αύξηση του πληθυσμού με τις ελεύθερες περιοχές, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, ανήλθε στις 700 χιλιάδες.

Εν τω μεταξύ, η πρόταση αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις και μεταξύ των Τουρκοκυπρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης "KTOS", των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Τσεμάλ Οζουρίμ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι Τουρκοκύπριοι κατάντησαν μειοψηφία στην ίδια τους την πατρίδα.


Σοβαρό κίνδυνο διάδοσης ασθενειών που δεν υπάρχουν στην Κύπρο, εμπεριέχει η φύτευση των πατατών που εισήχθησαν απο την Αυστρία και διοχετεύθηκαν στην αγορά, πρίν διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχός τους.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, ανέφερε ότι αυτές οι πατάτες περιέχουν τρισήμισυ φορές πέραν του επιτρεπτού ορίου φυτοφάρμακα, και είναι όντως βλαβερές για την υγεία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών πατατών, Παναγιώτης Σταύρου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, όχι μόνο επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα, την βλαστικότητα και την παραγωγικότητα, αλλά και την υγεία.

Εξάλλου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, εκφράζει την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία του, για την απαράδεχτη αυτή κατάσταση και ζητεί να αποσυρθεί από την αγορά, αυτή η ποσότητα πατατών.


Σοβαρές επικρίσεις για το επίπεδο προσφοράς του καρδιοχειρουργικού τμήματος, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, διατυπώθηκαν σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο βουλευτής και ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης κατηγόρησε το αρμόδιο υπουργείο, ότι επιτίθεται και κατασπαράζει, όποιον ασκεί κριτική, έστω και καλόπιστη, για τις ιατρικές υπηρεσίες.

Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι αν ο ίδιος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, δεν θα δεχόταν να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, στο καρδιοχειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Την ανάγκη αναβάθμισης του τμήματος επισήμανε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Παύλος Δίγκλης, λέγοντας πως ο αρμόδιος Υπουργός προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, υποστήριξε για ακόμη μια φορά πως το επίπεδο προσφοράς των υπηρεσιών του καρδιοχειρουργικού τμήματος είναι απολύτως ικανοποιητικό.


Εντονα ενοχλημένη είναι η Επιτροπή Αμυνας της βουλής από την ελλιπή ενημέρωση, όπως υποστηρίζει, από το αρμόδιο υπουργείο και την Εθνική Φρουρά για την άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου, χαρακτήρισε την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τους τεχνοκράτες του υπουργείου άμυνας και αξιωματικούς του ΓΕΕΦ, από υποτιμητική έως ανεπαρκή.

Η δικαιολογία που έδωσαν ο πολιτικός και στρατιωτικός προιστάμενος της άμυνας του τόπου, ήταν ότι στην ημερήσια διάταξη, έγραφε ότι κλήθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου και όχι ονομαστικά ο υπουργός και ο αρχηγός.

Πάντως ιδιαίτερα έντονος ήταν ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απεχώρησε από τη συνεδρία, διαμαρτυρόμενος ότι οι λόχοι κατοικημένων περιοχών παρέλασαν στην άσκηση Νικηφόρος, με δανεικά όπλα και ρούχα, ενώ τόνισε ότι τίθεται θέμα κοινοβουλευτικής τάξης.


Από νωρίς το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα της Αλγερίας, εν'όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν αντιπροσώπους στα δημοτικά και επαρχιακά συμβούλια, από τριαντα-επτά κόμματα, τρεις συνασπισμούς και τετρακόσιες- εικοσι-οκτώ ανεξάρτητες λίστες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο πρόσκειται στον πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη.

Εν τω μεταξύ, η προσέλευση στις κάλπες δεν αναμένεται να είναι αθρόα, εφόσον ο λαός στην Αλγερία είναι τρομοκρατημένος, λόγω των τελευταίων συνεχιζόμενων σφαγών άμαχου πληθυσμού, από φανατικούς ισλαμιστές.


Αλλαγές στο Σύνταγμα της Ιταλικής διακυβέρνησης.

Η εβδομηντα-μελής Κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση του ιταλικού Συντάγματος, ενέκρινε σήμερα άλλο ένα κεφάλαιο που αφορά το ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δε θα εκλέγεται πλέον από την βουλή, αλλά απ'ευθείας από το λαό με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Η θητεία του Προέδρου θα διαρκεί έξι χρόνια και θα έχει στο εξής περισσότερες εξουσίες.

Θα ορίζει επίσης, από μόνος του τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος θα πρέπει να παραιτείται μετά τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικά συννεφιασμένος με μεταβλητούς ασθενείς ανέμους 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 με 14 βαθμούς.

Αύριο θα εμφανίζονται παροδικές και κυρίως ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθνείς 3 μποφόρ και θα πνέουν κυρίως από νότιες κατευθύνσεις.

Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους 24 βαθμούς στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 24 με 13, στη Λεμεσό 24 με 16 στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 23 October 1997 - 15:27:21 UTC